Autor Wątek: Tatara Muramasa Adjustable  (Przeczytany 7496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Greg100

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
  • Okno na świat
  • Miejsce pobytu: Boise
Odp: Tatara Muramasa Adjustable
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 26, 2022, 20:12:38 »
@Lagner Golenie jest BBS. Jestem dogolony na "gładź idealna". Szyja ogolona idealne a jest to moje wrażliwe miejsce. No cóż niedowiarkom nie pozostaje nic innego jak spróbować. Pozdrawiam.
MNŻ: Rex Ambassador, Merkur Futur, Tatara Muramasa
Mydła: Barrister and Mann, Zingari Man, PAA, Gentleman's Nod, Mike's Natural Soap, Los Jabones de Joserra, ABBATE Y LA MANTIA

dariuszdomagala

« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 17, 2022, 09:13:21 »
No to może parę słów ode mnie na temat tytułowej maszynki.
Kolega powyżej pisze, że jest w stanie osiągnąć gładkie golenie na neutralnym ustawieniu. No cóż, każdy z nas postrzega je inaczej 😊. Jeśli ogolę się wieczorem i rano nadal nie wyczuwam odrastającego zarostu to mogę mówić o takim właśnie goleniu.

Jako punkt odniesienia dla Muramasy, użyję dwie inne maszynki, które być może będą w stanie ją nieco przybliżyć.
R41 – wyznacznik PN oraz Rex Ambassador jako alternatywną maszynkę regulowaną ze zbliżonego przedziału cenowego.
Do rzeczy.
Ze względu na swoje preferencje nie użyłem dotychczas ustawień z ujemną i neutralną ekspozycją gdyż z góry założyłem, że będą one dla mnie niewystarczające. Pierwsze golenie było na 4 z żyletką Iridium BN-84 oraz mydłem T&H Apsley.
Golenie bardzo komfortowe z delikatnie wyczuwalnym ostrzem na skórze. Można by uznać, że na codzienne golenie w sam raz. Jednak do PN sporo brakuje.
Następnym razem postanowiłem wycisnąć z niej maksimum możliwości. Ustawienie na 5, nowa blaszka i golenie na 3 przejścia. Efekt – jest naprawdę dobrze 😊.  Do wspomnianej erki niewiele jej brakuje. Myślę, że jeśli użyję żyletki KAI to satysfakcja będzie pełna.
Podsumowując:
Może najpierw minusy, oczywiście w mojej subiektywnej ocenie.
-   Mimo że pięknie wykonane to zbyt delikatne w uchwycie moletowanie dość krótkiej rączki nie daje bardzo pewnego chwytu. Tutaj Rex zdecydowanie wygrywa.
-   Znów o rączce. Krótka i zakończona na półokrągło rączka nie daje dobrego podparcia dla ostatniego trzymającego ją palca. Optycznie wygląda to dobrze ale jest mało praktyczne.
-   Geometria czapki i niemal idealne spasowanie pinów nieco utrudnia poskładanie maszynki przy zakładaniu żyletki. Trzeba ścisnąć głowicę bo żyletka układa się płasko na pinach przed dokręceniem rączki. Myślę, że to jednak pomijalny problem. Kwestia przyzwyczajenia.
-   Przydała by się pozycja 6. Entuzjaści gładkości idealnej mogą czuć niedosyt. Jest dobrze ale mogłoby być jeszcze lepiej.
-   Cena. O tym nie rozmawiamy.
Plusy:
-   Muramasa to uczta dla oczu. Design i dopieszczenie detali na najwyższym poziomie.
-   Komfort golenia. Pomijam ustawieni a 1-3 ale te na pozytywnej ekspozycji są naprawdę komfortowe.
-   Na maksymalnym ustawieniu goli bardzo poprawnie. Jak wspomniałem powyżej, do erki już niewiele brakuje jednak samo czucie ostrza jest znacznie przyjemniejsze a odrastający zarost nie jest tak ostry jak po R41.
-   Jeśli chodzi o porównanie do Ambassadora to sposób regulacji nie wpływa tak znacząco na komfort użytkowania. Rex wraz ze zmianą ustawień zmienia również wyraźnie swoją agresywność. Na 6 jest wręcz mało przyjemny i agresywny, jednocześnie nie przekładając tego tak znacząco na skuteczność. Muramasa jest w stanie osiągnąć niemal PN jednocześnie nie obniżając komfortu golenia.
To by chyba było na tyle jeśli chodzi o moje odczucia😊

Offline JAkub.W

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 3
  • Miejsce pobytu: KONIN
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 17, 2022, 10:26:07 »
@dariuszdomagala  ook

Daj znać jak z KAI poszło  :)

Offline Pimps

• *
  • Podziękowań: 6
  • Mariusz Sapeta
  • Miejsce pobytu: Tarnów
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 17, 2022, 10:37:28 »
@dariuszdomagala dzięki za Twoje spostrzeżenia i gratulacje kolejnej Muramasy na forum  rock
Jeżeli czegoś nie wolno a bardzo się chce to można Evil
YouTube
INSTAGRAM

dariuszdomagala

« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 17, 2022, 12:27:42 »
@Pimps  Dziekuję :)
@JAkub.W  Jeśli uda się z niej wycisnąć coś więcej z żyletką KAI, nie omieszkam o ty wspomnieć.

Offline Greg100

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
  • Okno na świat
  • Miejsce pobytu: Boise
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 19, 2022, 01:19:25 »
@dariuszdomagala Gratuluje zakupu mojej ulubionej maszynki. Wspomnianą maszynkę pokochała również moja żona:) Nie używa ustawień powyżej 3 bo po prostu nie lubi. Ja używam ja na 3 i 4. Te ustawienia zapewniają mi bardzo komfortowe i wyjątkowo bezpieczne golenia. Żyletka KAI jako jedyna jakby lekko nie pasowała do maszynki ale to jest domena tej żyletki. Jest lekko nie wymiarowa. Jeszcze raz gratuluje i życzę jak najwiecej komfortowych goleń. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2022, 03:29:04 wysłana przez Greg100 »
MNŻ: Rex Ambassador, Merkur Futur, Tatara Muramasa
Mydła: Barrister and Mann, Zingari Man, PAA, Gentleman's Nod, Mike's Natural Soap, Los Jabones de Joserra, ABBATE Y LA MANTIA

dariuszdomagala

« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 19, 2022, 18:19:19 »
@Greg100 choć zarzekałem się, że nie kupię tej maszynki  bo miałem inny cel na ten rok (Rocnel Sailor) to ogólnie jestem zadowolony. Z żyletką KAI na maksymalnym ustawieniu jest w stanie mnie ogolić na PN choć bardzo trudno jest tą blaszkę zainstalować. Zbyt ciasno siada na pinach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline japurek

• *
  • Podziękowań: 21
  • Miejsce pobytu: Kraków
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 04, 2023, 21:29:20 »
Jestem po pierwszym goleniu :D

WOW :D

rock rock rock

Offline Hussar

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 10
  • Miejsce pobytu: Droszków
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 04, 2023, 21:34:00 »
@japurek a film gdzie ?? golenie bez nagrania się nie liczy Evil
Ja nie chrapie, Ja śnie że jestem motocyklem

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 05, 2023, 08:03:46 »
@japurek: Nic dziwnego, wręcz powinno się zapoznać z maszynką przed goleniem z kamerą :) Czekamy na film ;D
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush