Autor Wątek: Karabińczyk 6cm+  (Przeczytany 6220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawelpksa

Karabińczyk 6cm+
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 14, 2019, 15:26:09 »
@macrob (dysleksje mam i telefon co podmienia) tez poszedłem ta droga tj szukając w starociach.

Natomiast znalazłem kogoś kto odlałby z mosiądzu za niedrogo, ale na razie nie kontynuuje. Jak wpadni mi w oko jakiś fajny stary wzorzec lany a nie gięty to można pomyśleć.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2019, 15:41:24 wysłana przez pawelpksa »

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
Odp: Karabińczyk 6cm+
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 14, 2019, 15:28:40 »
macrob albo Maciek  ;)
Mam kilka starych pasów. To rozwiązanie kiedys byo bardzo częste. Bardzo wygodne :)

pawelpksa

« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 08, 2019, 20:42:57 »
Taki "karabińczy" 6cm przygotowałem. Możecie się dziwić, że dolna część jest przecięta. Ale tak właśnie wymyśliłem. Zawsze pas można nałożyć na górną belkę tego trójkąta.

A w ogóle czemu nikt nie robi pasów przelotowych. Tzn. takiego który nie jest na sztywno zamocowany do karabińczyka tylko jest zszyty tak by tworzył zamknięty pas.
1) Wtedy jest sztywniejszy i nie łódkuje się (skóra podpiera się na lnie i odwrotnie
2) Wtedy nie dyndolą się klamerki czy podwójne rączki, albo poczwórne klamerki po dwie na rączki
3) Ani u góry ani u dołu nie ma metalowych elementów, zawsze mniej ryzyka zahaczenia
4) Pasy nawzajem się napinają  tj. rozciągniecie materiału nie ma żadnego znaczenia
5) Pas można zaczepić na taki karabińczyk jak mój, ale można też zaczepić na klamkę
6) ... i może służyć do trzepania dywanu...

no i pas

« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2019, 20:51:11 wysłana przez pawelpksa »

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 08, 2019, 22:12:51 »
Widziałem już podobne rozwiązanie. Okucie jednak było zamontowane wewnątrz pasa, na stałe. Jak działa to używać  beer

pawelpksa

« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 08, 2019, 23:06:50 »
Działa, używać.
Długo się zastanawiałem czy zaszywać wewnątrz ale zdecydowałem  ze lepiej rozłącznie.

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 09, 2019, 10:20:14 »
Dlaczego tak zdecydowałeś? Chyba nie ma wielkiej różnicy.

pawelpksa

« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 09, 2019, 11:38:44 »
Hmm, ponieważ zależało mi na pasie bez żadnych  klamerek, tak by tylko na klamce używać. Klamerka jest jako dodatek. Poza tym chce pas 6cm i klamerek seryjnie robionych brak.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk