Autor Wątek: Pierwsze golenia maszynką.  (Przeczytany 216389 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 50
  • Miejsce pobytu: Polska
Odp: Pierwsze golenia maszynką.
« Odpowiedź #870 dnia: Lutego 17, 2023, 23:00:15 »
Oczywiście, spróbuj innych ostrzy, ale te maszynki z zestawu złe podobnież nie są. Każdy musi znaleźć dla siebie żyletkę, która jeszcze do tego będzie dobrze współpracowała z konkretną maszynką.
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #871 dnia: Lipca 24, 2023, 14:30:24 »
Kontynuacja wątku: https://www.brzytwa.org/index.php?topic=18499.msg404009#msg404009

Generalnie, przez ponad 25 lat golenia przerobiłem już trochę maszynek. Na wymienne wkłady i żyletki. I tak już mam, że jeśli jakaś maszynka (bez względu na rodzaj) nie podpasuje mi za pierwszym razem, to odpada.

Przy skórze z problemami dermatologicznymi (a mam je jeszcze od czasu, nim w ogóle zacząłem się golić) wyrobiłem sobie nawyk ostrożności podczas golenia, bo nawet przy maszynce na wkłady chwila nieuwagi zwykle kończyła się krwawą masakrą. Golę się tylko raz w tygodniu, bo częstsze golenie dla mojej skóry jest męczarnią. Zwykle ostrożne golenie zajmuje mi ponad pół godziny. Jako że zwykle golę się w niedzielny ranek, to mogę sobie pozwolić na zarezerwowanie odpowiedniej ilości czasu. A że nie uznaję innego efektu niż PN, to tym bardziej trochę go potrzebuję. Tak że zgolenie tygodniowego zarostu wymaga maszynki dość ostrej. Z kolei różnego rodzaju wypryski czegoś niezbyt agresywnego.

Gdybym już zdecydował się na TG, to zastanawiałbym się nad Mühle R89 i R41. Mówiąc szczerze, nie mam kasy na kilka maszynek, by je sobie potestować. Dlatego zastanawiam się nad tylko jedną. Z tego, co czytałem: choć R89 jest łagodniejsze, to trudno nią uzyskać PN. Z drugiej strony, mając czas na powolne i ostrożne golenie, mógłbym się zdecydować na R41. Przyznam, że wybór dość trudny.

@Rostov: Mógłbyś napisać jakich MNŻ wcześniej próbowałeś i o jakie problemy ze skórą chodzi (jeśli to nie tajemnica)?
Próbowałeś leczenia zaleconego przez dermatologa? Chyba zabierasz się za R41 a to bardzo, bardzo zły pomysł w Twojej sytuacji.
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2023, 14:32:05 wysłana przez jaro82 »
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Rostov

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
« Odpowiedź #872 dnia: Lipca 24, 2023, 14:48:35 »
@jaro82, niestety wiele niemarkowych za niewielkie pieniądze, których nazw nawet nie pamiętam. Z markowych miałem tylko do czynienia z Wilkinsonem Classic i jakimś Nacetem, ale nie pamiętam modelu.

Jeśli chodzi o problemy skórne, to mają one podłoże mieszane: grzybica polekowa + hormony. Zaliczyłem już wizyty u chyba wszystkich dermatologów w okolicy, a na leki wydałem majątek.

Wiem, że najlepszym wyborem byłby dla mnie R89, ale mam małą obsesję na punkcie PN. Z powodu ww. problemów golę się raz na tydzień, więc zależy mi na tym, żeby przynajmniej pierwszego dnia nie mieć już wieczorem papieru ściernego na twarzy. Czytałem, że przy R89 PN trudno osiągnąć. Dlatego zastanawiam się nad R41, bo jak napisałem, mam czas na dłuższe, spokojne i bardzo ostrożne golenie, więc mógłbym się tej maszynki z czasem nauczyć.

Offline Piotr2142

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 3
  • Miejsce pobytu: Ruda Śląska
« Odpowiedź #873 dnia: Lipca 24, 2023, 15:01:44 »
@Rapi30 jak myślisz o maszynce regulowanej to z całego serca polecam Parker variant występuje też od nazwą var SC lub gr. Na 1 oaza łagodności  rock na 5 czy 6 bardzo ostra. Używałem jej prawie 3 lata i teraz przeszedłem na brzytwę.

Offline Rapi30

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Zbąszynek
« Odpowiedź #874 dnia: Lipca 24, 2023, 15:14:06 »
Miałem Qsheve klon Futura, Yintal regulowanego, Rubin z ZSSR i Merkur Progress. Przewinęły sie również:
 Merkur 25c, King C, Mühle R89, Parker 55SL, Parker 26R, Wilkinson Classic , Yaqi slant.
Aktualnie został Merkur 38c i brzytwa Bismarck 2 i na tym zostanę. :)

Offline Piotr2142

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 3
  • Miejsce pobytu: Ruda Śląska
« Odpowiedź #875 dnia: Lipca 24, 2023, 15:21:32 »
Ło kurcze ale tego sprzętu przerobiłeś ;) to ja z maszynek tego Parkera i stara maszynkę po dziadku😁 teraz brzytwa Cichego i cacy 😁

Offline jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #876 dnia: Lipca 24, 2023, 15:38:28 »
@Rostov: Dogolenie narazie nie będzie priorytetem. Na początek obczaj czy teraz możesz się częściej golić na przykład co dwa albo trzy dni łagodną maszynką typu R89 albo jakimś Merkurem lub Yaqi. Dwa lub trzy przejścia plus poprawki. Zaobserwuj, które przejścia są zbyt drażniące i następnym razem je pomiń. Kolejne golenie dopiero wtedy gdy skóra dojdzie do stanu jak przed poprzednim goleniem. Podobnie z kosmetykami - sprawdź jak działa woda z alkoholem lub bez albo sam balsam oraz ewentualnie oba w parze.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande

Offline Rostov

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #877 dnia: Lipca 24, 2023, 15:57:41 »
@jaro82 przyznam szczerze, że bardzo kuszą mnie maszynki regulowane. Wówczas zaoszczędziłbym na kupowaniu każdego rodzaju osobno, by przetestować każdy stopień ekspozycji ostrza. Niestety, ceny współczesnych maszynek tego typu odstraszają. Chyba, że znalazłbym gdzieś np. Wizamet W-11 w bardzo dobrym stanie.

Offline jacus

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: wrocław
« Odpowiedź #878 dnia: Lipca 24, 2023, 16:06:00 »
polecam lord l6

Offline jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #879 dnia: Lipca 24, 2023, 16:13:23 »
@Rostov: Jakiś czas temu na allegro sporo było dostępnych maszynek Merkur Progress powystawowych lub ze zwrotów. Tylko trzeba upewnić się przed zakupem co do faktycznego stanu i ewentualnie możliwości zwrotu. Zapomniałem o Gillette King C. Jeśli udadzą się golenia G. na trzy przejścia plus poprawki to wtedy można próbować bardziej agresywnych.

Offline Airacobra

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: Królestwo Galicji i Lodomerii
« Odpowiedź #880 dnia: Lipca 25, 2023, 19:33:13 »
@Rostov , zawsze możesz spróbować Q-shave czyli klona Merkur Futura, kolega @bartgee polecał też Razorock Adjust. Obecna cena pierwszej to ok. 40-50PLN na chińskim portalu a teh drugiej to 94PLN na aledrogo.