Autor Wątek: Co i czym dzisiaj ostrzymy  (Przeczytany 153704 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 29
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
Odp: Co i czym dzisiaj ostrzymy
« Odpowiedź #1500 dnia: Czerwca 02, 2023, 23:51:12 »
Taka klinowata jest chirurgiczna brzytewka i upierdliwie ciężko obrabialna  ;) Lepiej naostrzyć 2 Gold Dollary 66 niż jedną chirurgiczna ale dłużej trzyma ostrość  :)

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 50
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #1501 dnia: Czerwca 04, 2023, 17:40:25 »
@T800 wszystko się zgadza, choć są brzytwy jeszcze bardziej wymagające podczas ostrzenia.
Dziś kontynuacja ostrzenia. Brzytwa ostatecznie ścina włos na przedramieniu około 1-2 cm nad skórą. Ostrzenie głównie dla testu kamienia, który jest dziwnym kamieniem bo syntetyk i strasznie twardy do tego prawie wody nie chłonie  hmmm Podsumowując brzytwa naostrzona na tym jednym kamieniu od początku do końca jedynie z użyciem okrucha BBW z którego było bardzo trudno uzyskać zawiesinę na jasnej stronie tego syntetyka.

"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline shrack

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 25
« Odpowiedź #1502 dnia: Czerwca 05, 2023, 19:04:47 »
Lubię twarde kamienie a syntetyczne w szczególności.
@tom106 przecież kamieni syntetycznych i naturalnych się nie moczy tylko polewa wodą, bo mogą spuchnąć.

Offline tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1503 dnia: Czerwca 05, 2023, 19:44:14 »
Kamieni naturalnych nie mocze, bo to nic nie daje i tak wody nie chłoną. Syntetyczne moczylem, ale miałem dotychczas tylko chińskie i chłonęły wodę jak smoki. Nawet na pudełku napisane, aby je moczyć przez 10-15 minut.
Natomiast ten że zdjęcia powyżej wody nie chłonie, więc z moczenia też pewnie zrezygnuje bo nie ma sensu go moczyć.
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • Miejsce pobytu: Alicante
« Odpowiedź #1504 dnia: Czerwca 19, 2023, 15:22:53 »
Kilka dni temu - podszykowanie nowych nabytków - szereg Shapton, tlenek chromu i pasta Luxor na skórze (wiosełko), pasy (len i skóra, progresywnie)

Filarmónica 14 DT 1 generacji

George Wostenholm I*XL

« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2023, 01:38:30 wysłana przez Gato Loco »
Be happy! It drives the people crazy ;)

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 57
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #1505 dnia: Czerwca 19, 2023, 17:14:29 »
Jak długo każda brzytwa ostrzona ?  rock

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #1506 dnia: Czerwca 19, 2023, 17:25:32 »
@Gato Loco: Naostrzone perfekcyjnie ook
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 29
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #1507 dnia: Czerwca 19, 2023, 17:28:10 »
Kolega jest chirurgiem Więc jak ma nie być precyzyjnie  hmmm

Offline shrack

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1508 dnia: Czerwca 19, 2023, 18:27:34 »
@Gato Loco to teraz ja wtrącę swoje trzy grosze brzytwa naostrzona pięknie goli zapewne delikatnie jak by ktoś smerał piórkiem po twarzy nieotwartym ostrzem.
Żeby nie było, że krytykuję taki sposób ostrzenia, bo ten powyżej wygląda świetnie brak głębokich rysek krawędź równiutka, lecz to jest doskonały przykład, co dzieje się z brzytwą podczas jej używania i wecowania.
Niestety nasze mikroskopy nie są idealne, lecz dużo w ocenie stanu naostrzenia pomaga nam światło i tutaj na samym szczycie KT widać cieniutką ciemną smugę, która świadczy o tym, że w tym miejscu kąt odbicia światła jest inny, więc nasza KT została w tym miejscu delikatnie zaokrąglona nie przeszkadza to w perfekcyjnym goleniu poza tym, że nasza brzytwa będzie się domagała wcześniejszego odświeżenia na kamieniu.
A tak przy okazji to ten fragment brzytwy to taki mój zajob, bo wyprowadzić go w idealnej płaszczyźnie z łysinką można tylko na kamieniach gdzie trzeba się naprawdę zdrowo nakombinować by miały one, chociaż minimalną ochotę na polerowanie w ten sposób naszego ostrza a przeszkadza w tym dosłownie wszystko zawiesina z kamienia zeszlifowany urobek pył z powietrza i wiele innych.

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1509 dnia: Czerwca 19, 2023, 19:11:31 »
@Mokasyn86 ja się nigdy nie spieszę, sporo czasu też schodzi mi na fotki - przypuszczam, że z parafernaliami około 2h każda. Jeszcze raz dzięki za sugestię z Luxorem  beer

@jaro82, dzięki - ale właśnie @shrack udowodnił, że jednak nie   ;D Ale golenie - rewelacja

@T800  beer

@shrack, dzięki za uwagi. W sumie jestem jeszcze na początku mojej drogi brzytwiarskiej, więc każdy drobny sukces mnie cieszy i każda uwaga osoby bardziej doświadczonej pomaga i wnosi coś nowego. Z biegiem czasu oczywiście poprzeczka przesuwa się wyżej i coś, co kiedyś bywało akceptowalne, dzisiaj już takie nie jest. Zawsze chyba można lepiej, dokładniej a nawet jeśli nie, to przynajmniej inaczej  :)   
« Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2023, 19:16:31 wysłana przez Gato Loco »

Offline shrack

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1510 dnia: Czerwca 19, 2023, 19:48:24 »
@Gato Loco nie przejmuj się ja tak mam taka stara ze mnie zrzęda.
To, o czym pisałem niewiele wnosi do samej, jakości golenia raczej do czasu, jaki nasza brzytwa będzie ostra i to taki mój zajob, nad którym się bardzo ciężko pracuje w sumie sam się nieraz zastanawiam czy warto.
Bardzo istotne jest umiejętne korzystanie z mikroskopu gdzie każde załamanie światła błysk cień mogą świadczyć o czymś niedobrym, co dzieje się na naszej KT.

Jeśli ktoś potrzebuje dobrych past w większych ilościach to szczerze polecam te szczególnie ta jasna świetnie wykańcza na lustro a także bardzo dobrze układa się na wiosełkach do wecowania gdzie nie tworzy zgrubień i gęstych smug.

https://allegro.pl/oferta/pasta-polerska-rozowa-kiesolin-358-inox-aluminium-6508476049?snapshot=MjAyMy0wNC0xMlQwOTowMToxMy4wODY0ODNaO2J1eWVyOzY5MWY0NGU2YjA5MDE2N2FhMjU5ZTA2YzQzNzMyZWRhYWU4MTQwMDg3MDA5ODZhYmIwNTdhOTUxZDNmZWViNjU%3D

https://allegro.pl/oferta/pasta-wyblyszczajaca-lumo-939-aluminium-1kg-niemcy-6116353355?snapshot=MjAyMy0wNC0xMlQwOTowMToxMy4wODY0ODNaO2J1eWVyO2Y4MDIyNzc2MzM0NDBmOWY1YjE4YTZmN2IzYzMxNGVlMTE5N2M4YjBhYTNkNzkzMzk5ZGZhOTU3ZmEzZGU0YTk%3D

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #1511 dnia: Czerwca 19, 2023, 21:29:19 »
@Gato Loco: Faktycznie widać jakiś cień na KT. W sumie gdybyś kolejny raz tak ostrzył to po każdym etapie możesz zrobić zdjęcie pod mikroskopem. Niby pasów i wiosełek było parę na końcu, ale nie wyobrażam sobie, żebyś chlastał brzytwą podczas wecowania tak jak niektórzy robią.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1512 dnia: Czerwca 20, 2023, 11:26:53 »
@shrack, ależ ja się nie przejmuję tylko czytam z uwagą i wyciągam wnioski. Opinie osób z większym doświadczeniem są cenne i jak najbardziej na miejscu.

@jaro82 zdjęcia robię zawsze po każdym etapie, bo uważam to za cenne dydaktycznie dla mnie samego, a poza tym mam dokumentację co, kiedy ostrzyłem i w jaki sposób. Nie chciałem jednak wrzucać wszystkich fotek, by nie rozwadniać tematu i nie zanudzać szanownego gremium  ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2023, 11:48:43 wysłana przez Gato Loco »

Offline tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1513 dnia: Czerwca 23, 2023, 20:58:05 »
Dziś działałem na takim oto kamieniu od kolegi @palivec podobno ten kamień to Agat. Po 1.5 godzinnym ostrzeniu jego przydatność do ostrzenia brzytwy wstępnie oceniam miernie. Aby kamień ostrzył wymaga dużego docisku. Kamień wydaje się za miękki do brzytwy. Oczywiście zrobię jeszcze jedno podejście.

serwer za darmo

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 57
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #1514 dnia: Czerwca 23, 2023, 21:16:21 »
Było golone po nim ? Strasznie wielki ten okruch  ???