Autor Wątek: Mydło do golenia Figaro [axelf]  (Przeczytany 45336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline M2HB

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 6
  • Ten, który śmierci się nie lęka...
Odp: Mydło do golenia Figaro [axelf]
« Odpowiedź #105 dnia: Stycznia 19, 2015, 17:00:59 »
Figaro może nie jest jakimś nadzwyczajnym kremem, jednak jak na produkt za niecałe 8 złotych oferuje nam naprawdę wiele - odnoszę wrażenie, że aż za wiele. Nie narzekam na właściwości zmiękczające Figaro, a mam dość twardy zarost. Skupiłbym większą uwagę na czas, jaki się poświęca w wyrabianiu piany na twarzy, tudzież nanoszeniu jej na zarost gdy przedtem wyrobiliśmy ją w jakimś naczynku. Poza tym i tak zawsze przed goleniem przygotowujemy wstępnie zarost do golenia. :)
Prosty skład ma wg mnie więcej zalet, niż wad. Jedną z większych, o ile nie największą zaletą jest to, iż istnieje bardzo małe o ile nie zerowe ryzyko, że u kogokolwiek po zastosowaniu tego kremu pojawią się jakieś reakcje alergiczne, co często zdarza się w przypadku tych bardzo "napakowanych" różnymi składnikami. A o same właściwości pielęgnacyjne się nie martwię, bo podczas golenia piana ma jedynie zapewnić dobry poślizg, oraz w jakimś stopniu zmiękczyć zarost - a o resztę zadba po goleniu AS.
Wiem, że ten krem należy do tej dolnej, a nawet można napisać najniższej półki cenowej kremów, jednak plasuje się tutaj bardzo wysoko. Tak jak napisałem kilka postów wcześniej, moim zdaniem jest lepszy niż Proraso (z wyjątkiem zielonego, które uwielbiam za "mentolnięcie"), a jest to jak sami dobrze wiemy najczęściej polecane mazidło w kategorii tanie i dobre.

Warto samemu sprawdzić Figaro i wyrobić sobie o nim zdanie, pamiętając, że to co nie sprawdza się u kogoś innego, u nas może sprawdzić się nieźle... i na odwrót. ook
Maszynki: Above The Tie: M1, M2, R1, R2, H1, H2, S1, S2, SE1; Mühle: R41, R41 Grande, R41 Twist; R89, R89 Grande, R89 Jet, R89 Twist; Timor OC, Pędzle: Mühle: 21K856, 281K856, 33K256, 93K256; Wiborg: "The Anchor" White Badger

Offline karol

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Lubartów
« Odpowiedź #106 dnia: Stycznia 19, 2015, 21:35:38 »
A mi się podoba zarówno zapach jak i właściwości tego kremu. Szczególnie łatwość wyrabiania piany :)

Offline M2HB

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #107 dnia: Marca 08, 2015, 07:31:16 »
Po tych kilku miesiącach używania, oraz kilku rozesłanym próbkom tygielek jest prawie pusty. :'(

Figaro było jednym z moich większych odkryć, jeśli chodzi o kremy i mydła w 2014 roku. Właściwości (poślizg, zmiękczanie zarostu, nawilżanie skóry etc.) dobre, zapach bardzo przyjemny - trzeba będzie szybko uzupełnić kończący się zapas tego kremu. :)
Maszynki: Above The Tie: M1, M2, R1, R2, H1, H2, S1, S2, SE1; Mühle: R41, R41 Grande, R41 Twist; R89, R89 Grande, R89 Jet, R89 Twist; Timor OC, Pędzle: Mühle: 21K856, 281K856, 33K256, 93K256; Wiborg: "The Anchor" White Badger

Offline efiori

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Sławoborze
« Odpowiedź #108 dnia: Marca 08, 2015, 10:49:56 »
Trudno powiedzieć czy mydło w tygielku Figaro jest lepsze od Proraso (zielone/czerwone/białe) na pewno jest inne, po tygodniu używania tego mydła do golenia trudno jest jednoznacznie ocenić, to mydełko - jedno jest natomiast pewne daje bardzo dobry poślizg maszynki oraz w subiektywnej ocenie łagodzi podrażnienia powstałe po goleniu, przez co sam proces golenia jest mniej bolesny.

Offline mariuszfelix

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
  • Shit happens
  • Miejsce pobytu: Ruda Śląska
« Odpowiedź #109 dnia: Marca 08, 2015, 10:54:40 »
Moje zdanie na temat Figara się nie zmienia -powinni je dodawać do zestawu dla początkujących : EJ  DE89 + Figaro ;)
Gillette Slim Adjustable
Merkur FUTUR
Merkur 39C SLANT Sledgehammer

https://www.flickr.com/photos/mariuszfelix/

Offline wacek_1984

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • Jestem tylko w połowie zły.
  • Miejsce pobytu: Piastów
« Odpowiedź #110 dnia: Marca 08, 2015, 10:55:57 »
Jestm tak samo zadowolony jak Wy. Obecnie nie wiem co lepsze Cella czy Figaro. Cella lekko prowadzi bo ma mniej intensywny zapach od Figaro ;D
Chodzi o to czy jest kraniec wszechświata i czy jest on otoczony drutem kolczastym.

Póki możesz leżeć na podłodze niczego się nie trzymając, wcale nie jestes taki pijany.

Offline M2HB

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #111 dnia: Marca 08, 2015, 12:01:21 »
mariuszfelix dobrze mówisz, powinna to być obowiązkowa pozycja na liście zakupów "zestawu na początek". Sam przy okazji zakupu tygielka dla siebie, wezmę też ten krem dla moich adeptów TG. ;)

Offline Nathan

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
  • amabor
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #112 dnia: Marca 08, 2015, 17:58:16 »
Jeden z najlepszych kremów do golenia, z jakimi miałem do czynienia. Nie było ich, co prawda, zbyt dużo, ale zawsze to coś znaczy. Do mydła Barbus nie mam ochoty wracać po Figaro.

CHE BEL PIACERE!
"Just add water."

Offline ProgFan_87

• Aktywny użytkownik
  • Miejsce pobytu: UK
« Odpowiedź #113 dnia: Sierpnia 27, 2022, 11:46:30 »
Bardzo przyzwoity krem (chyba bardziej miękkie mydło?) o przyzwoitych właściwościach. Piana łatwo się wyrabia i jest puszysta. Poślizg także przyzwoity. Zapach to już kwestia gustu i choć nie jestem fanem migdałów to jestem w stanie się przyzwyczaić. Bardzo duży plus za prosty skład i praktycznie zero osadu na umywalce po goleniu. Poza tym cena czyli ok. 10zl za 150ml tygiel jest bardzo atrakcyjna. Wydajność chyba także na przyzwoitym poziomie. W mojej klasyfikacji uplasowałbym Figaro powyżej Proraso ale za to oczko niżej niż Palmolive, Bond czy Arko.

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpnia 28, 2022, 20:17:01 »
W zasadzie to zgadzam się z @ProgFan_87 co do oceny tego mydła tj. wyżej niż proraso ale niżej niż Arko. Jedynie zapach marcepanowy bardzo mi się podobał i jeśli kiedyś do niego wrócę to właśnie dla zapachu.
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline ProgFan_87

• Aktywny użytkownik
  • Miejsce pobytu: UK
« Odpowiedź #115 dnia: Sierpnia 28, 2022, 21:01:57 »
@tom106 a próbowałeś tego w czarnym tyglu? Ponoć właściwości jeszcze lepsze. Jak zużyję to czerwone wtedy napewno zaopatrzę się w czarne.

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpnia 28, 2022, 23:11:17 »
Nie niepróbowaniem ani tego w czarnym tygielku ani tego w żółtym miałem tylko te w czerwonym.
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #117 dnia: Stycznia 31, 2023, 14:03:43 »
Niedawno nabyłem mydło Figaro, kokos-marcepan, czerwony tygiel. Bardzo fajny, słodki zapach, Coś jak ciasteczka świąteczne niemieckie. Fajna piana. Raczej na zimę.