Autor Wątek: Czy można się codziennie golić tą samą brzytwą?  (Przeczytany 39669 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Częstochowa
Odp: Czy można się codziennie golić tą samą brzytwą?
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 18, 2022, 09:03:40 »
Trudno powiedzieć bo ich nie oglądam tak dokładnie, ale naprawdę dobrze żeby jakaś była naostrzona to chyba się nie spotkałem. Wprawdzie ogolić nią sie da, ale do prawdziwej ostrości to im trochę brakuje.
Każde rękodzieło ma swoją cenę.
Kto zaniża jego wartość lekceważy wykonawcę i ośmiesza siebie.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 18, 2022, 10:08:00 »
Myślę że proces produkcji nie pozwala na wyeliminowanie takich problemów. Brzytwa została fabrycznie na ostrzona i prawdopodobnie przeszła ich testy. Problem pojawił się po pierwszym goleniu. Nie byli w stanie tego wychwycić bo przecież nie będą się każdą brzytwą w fabryce golić. Jestem ciekaw czy po ponownym naostrzeniu problem powróci.

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 18, 2022, 10:38:38 »
Z mojego doświadczenia wynika że po poprawieniu ostrzenia raczej problemu nie ma. Jak widać na foto niedoostrzony jest czubek, gdzie ostrość jest szczególnie ważna, a przed piętką to już tragedia. Ale to wszystko dopiero widać przy dużym powiększeniu. Sporadycznie jednak zdarza się że po prostu brzytwy nie da się naostrzyć ponieważ jest żle zahartowana. Taka brzytwa kruszy się na KT już w trakcie ostrzenia i w czasie golenia, lub tworzy drut na samej krawędzi, a po wecowaniu i usunięciu drutu w trakcie golenia KT się wywija jak to widać na wcześniejszych fotkach.

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 18, 2022, 10:45:08 »
Szkoda że nie ma zdjęć fabrycznej krawędzi.

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 18, 2022, 10:55:11 »
Ale właśnie te fotki to jest brzytwa fabrycznie nowa w stanie jak przyszła do kupującego z określeniem że jest w stanie naostrzonym, przygotowanym do golenia. Jeszcze nie była nic ruszana. Dopiero dzisiaj zamierzam ją ostrzyć.  hmmm

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 18, 2022, 11:00:26 »
A to sorki, wydawało mi się że napisałeś że brzytwą ktoś się ogolił.

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 18, 2022, 11:11:25 »
Tak pisałem o brzytwie której foto pokazałem wcześniej. To było przedstawienie stanu brzytwy po moim naostrzeniu i jednym testowym goleniu.  ;D

Offline T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 26
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #82 dnia: Grudnia 28, 2022, 10:57:27 »
Taka sytuacja Miałem naostrzona brzytwę i ona leżała w pudełku pół roku Nikt jej nie dotykał Wczoraj chciałem się nią ogolić i co Musiałem dokończyć maszynką na żyletki bo ciągnęła nieprzyjemnie i słabo zbierała Jak to wytłumaczyć Cud  hmmm Dziś leci na kamień

Offline shrack

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 16
« Odpowiedź #83 dnia: Grudnia 28, 2022, 12:24:08 »
Normalne zjawisko nic nadzwyczajnego stal się utlenia, czyli zachodzi zjawisko korozji szczególnie narażone na tego typu niekorzystne działanie naszej tlenowej atmosfery są miejsca świeżo szlifowane i te, które miały kontakt z wodą.
Nie łatwo jest zabezpieczyć brzytwę przed takim zjawiskiem a wszelkie dostępne środki zabezpieczają ją w mniejszym lub większym stopniu ja osobiście używam Japońskiego oleju kameliowego i jak na razie jestem z niego zadowolony.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 41
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #84 dnia: Grudnia 28, 2022, 13:09:00 »
Dlatego najlepiej mieć tyle brzytew, żeby za długo nic nie leżało. Ale pół roku brzytewki danej nie używać, bo jest długo. 6 miesięcy, licząc golenie co drugi dzień, to jest 3 miesiące. 3 miesiace to 90 dni. Czyli tyle samo goleń (90) brzytewka została ominięta.

Offline T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #85 dnia: Grudnia 28, 2022, 14:41:07 »
Już poszło 500 x na Coti jeszcze dam jej 500 x na Rozsutecu potem pas Herold Solingen Struganie włosa dla zabawy Mydełko rodem z Finlandii o zapachu smoły sosnowej i ogień  shave1

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #86 dnia: Grudnia 28, 2022, 15:09:05 »
He 500x na Coticule ? domyślam się, że na samej wodzie, bo inaczej brzytwa mogłaby się trochę zwęzić ;). Nie mniej 500x na samej wodzie to też bardzo dużo.
Ja wczoraj tez ostrzyłem brzytwę na Coticule i zrobiłem na nim może z 150x potem 50x na "mississippi" 20 razy na balsie i 50 na pasie. Dziś brzytwa idzie do golenia. Fakt, że mój staruszek Coti okazał się bardzo szybkim i agresywnym kamieniem w niskim i średnim zakresie. Jako wykończeniowca jeszcze z niego nie korzystam, może za 3-5 naostrzonych brzytw, bo kamień zaczyna zmieniać swoja fakturę. Ja po zakupie jedynie go wyrównałem, nie chce go więcej zdzierać musi się sam w pracy wyrobić  8)
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #87 dnia: Grudnia 28, 2022, 15:28:11 »
Tak jadę na wodzie bez nacisku a na wykończenie Rozsutec tylko ciężarem brzytwy potem pas Tlenków nigdy nie miałem

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #88 dnia: Grudnia 29, 2022, 15:20:32 »
O tlenkach pomysl, też kiedyś ich nie miałem, a teraz przyznaję, że robią robotę na koniec i wystarczy tylko 20 przejazdów. Natomiast Rozsutec pośpiechem nie jest, ale jak zrobisz na nim 500x  to faktyczniet balsa potrzebna już raczej nie będzie  beer
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline shrack

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 16
« Odpowiedź #89 dnia: Grudnia 29, 2022, 16:38:39 »
Tlenki i inne pasty czy płyny to samo zło z KT, które jest lub powinno być wyprowadzone na odpowiednio przygotowanym kamieniu robią nam KT brzytwy, które wygląda jak po osiemdziesięciu goleniach.
Co z tego, że brzytwa goli po tlenkach jak przy średnio twardym zaroście wytrzymuje 20-30 goleń i musi ponownie wrócić do ostrzenia?
Na kamieniu wyprowadzamy idealny klin bynajmniej tak to powinno wyglądać i potem zaokrąglamy mu szpic wecując brzytwę podczas używania na pasie lub robiąc to na własne życzenie podczas ostrzenia na tlenkach.
Takie jest moje stanowisko odnośnie używania wszelkiego rodzaju past czy tlenków.