Autor Wątek: Pierwsze golenia maszynką.  (Przeczytany 215499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
Odp: Pierwsze golenia maszynką.
« Odpowiedź #855 dnia: Lutego 11, 2023, 12:34:10 »
No i świetnie. Jeżeli Tobie odpowiada zaczynać golenie od przejścia pod włos to nic innego się nie liczy. Nie ma żadnej żelaznej zasady w tym względzie. Najważniejsze są Twoje odczucia, a nie cudze opinie.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline marcin19883

• Aktywny użytkownik
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #856 dnia: Lutego 11, 2023, 20:50:21 »
Pod włos pomaga trzymanie maszynki prostopadle i kołysanie. Nie pamiętam jak ten sposób się nazywa, ale jest skuteczny. Ten Pan wszystko pokazuje
« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2023, 20:52:09 wysłana przez marcin19883 »
Maszynka: Muhle r41, r89, Żyletka: Astra zielona, Pędzel: Wilkinson syntetyk, Krem do golenia: Cella zielona, Proraso czerwone, Arko, Po goleniu: Ałun Osma, Balsam Nivea Sensitive

Offline Poguś

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Łódź
« Odpowiedź #857 dnia: Lutego 13, 2023, 08:19:37 »
Dzięki za filmik, pana znam, ciekawie opowiada. No to dzisiaj mija tydzień od pierwszego golenia Merkurem 23C, było to czwarte golenie i już wiem że żaluzja idzie w szafkę. Szukałem mydeł bo myślałem że to przez żele do golenia mam czerwoną twarz. Okazuje się jednak że to substancja nawilżająca w Hydro 5 to robiła. Tak więc systemówce mówię adios i czeka mnie zabawa w szukaniu żyletki idealnej 😀 albo chociaż pół idealnej. Na razie dwa golenia Timorem spoko.

Offline marcin19883

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #858 dnia: Lutego 13, 2023, 16:51:16 »
@Poguś
Jeśli chodzi o żyletki, to zacznij od Astra zielonych. Uniwersalne, tanie żyletki. Będziesz zadowolony. Ja pierwszą skończyłem na 5 goleniach i nie straciła ostrości a mam raczej twardy zarost.
Maszynka: Muhle r41, r89, Żyletka: Astra zielona, Pędzel: Wilkinson syntetyk, Krem do golenia: Cella zielona, Proraso czerwone, Arko, Po goleniu: Ałun Osma, Balsam Nivea Sensitive

Offline Poguś

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #859 dnia: Lutego 13, 2023, 17:19:01 »
Razem z maszynką zamówiłem 5 paczek zielonej astry bo najwięcej o niej słyszałem i po paczce Timora i Feathera. Jedno golenie Astrą mi nie przypasowało ale już wiem co robiłem źle to do niej wrócę. Feather na razie niech sobie poczeka bo z tego co widziałem co o nim piszecie to darzę go szacunkiem i lekką obawą na ten moment mojego nikłego doświadczenia.

Offline Troip

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 23
« Odpowiedź #860 dnia: Lutego 13, 2023, 17:42:17 »
Merkur 23c to maszynka łagodna i mało wybredna
Większość żyletek się sprawdza.

Różnica to głównie ilość goleń jednym ostrzem.
Have A Great Shave, Have A Great Day!

Offline Poguś

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #861 dnia: Lutego 13, 2023, 17:46:11 »
Właśnie łagodnością się kierowałem przy wyborze na pierwszą maszynkę i się nie zawiodłem póki co. Wszystkie moje obawy zniknęły przy trzecim goleniu kiedy już wiedziałem trochę więcej na jakie manewry na twarzy mogę sobie pozwolić.

Offline Troip

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #862 dnia: Lutego 13, 2023, 17:50:17 »
Poguś ook

To teraz czekamy na post :
Jaka maszynka po Merkur 23c  beer

Offline Poguś

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #863 dnia: Lutego 13, 2023, 18:05:12 »
No właśnie troszkę się nakręciłem na Progresa ale nie wiem czy po tygodniu TG to trochę nie na wyrost 😅

Offline Troip

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #864 dnia: Lutego 13, 2023, 18:14:42 »
Jak już kupiłeś tą
To poużywaj, wprawy trochę nabierz i będziesz widział czy jesteś w stanie się nią skutecznie ogolić, czy będziesz potrzebować coś bardziej agresywnego/skutecznego.  rock

Offline Poguś

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #865 dnia: Lutego 13, 2023, 18:22:15 »
Tak też zamierzam. Po tygodniu jestem zadowolony z maszynki, dogadałem się z nią bardzo szybko i teraz tylko zobaczę czy da się zrobić nią coś jeszcze lepiej.

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #866 dnia: Lutego 13, 2023, 20:45:30 »
Nie próbowałem jeszcze, ale można spróbować zwiększyć agresywność maszynki metodą podkładek. Sposób jest opisany w osobnym wątku na forum. Progress to dobry pomysł na kolejną maszynkę po pierwszej łagodnej. Mimo aktualnie wysokiej ceny (powyżej 300zł) maszynka powinna się łatwo sprzedać w razie zmiany zdania.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Poguś

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #867 dnia: Lutego 13, 2023, 20:49:22 »
Wiem o podkładkach właśnie z forum i od razu kupiłem po nabyciu maszynki i wszystkie golenia były z podkładką ale kupiłem z myślą o zabezpieczeniu głowicy przed otarciami a nie żeby zwiększyć agresywność.

Offline Troip

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #868 dnia: Lutego 13, 2023, 21:13:30 »
Mam niejasne wrażenie, że każdy z kolegów ma na myśli inne podkładki.
Kolega Jaro ma za pewne na myśli w roli podkładki, przycięta żyletkę, podłożoną pod właściwą.

Zaś kolega poguś myśli o małych plastikowych kółkach z dziurką, podkładanych między rączkę a grzebień, żeby się części nie przycierały.  ;)

Offline biografia_jutra

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #869 dnia: Lutego 17, 2023, 19:44:42 »
Witam.
Dziś dotarła do mnie pierwsza, budżetowa maszynka na żyletki, czyli King C Gillette. Szybkie rozpakowanie, sprawdzenie owego sprzętu i do dzieła. Szybki, ciepły prysznic i zaczynamy golenie głowy. Maszynka uzbrojona w żyletkę dołączoną do zestawu. Wyrobienie piany z kremu Nivea syntetykiem Isana, bezpośrednio na skórze. Podgrzanie maszynki w ciepłej wodzie. Początkowo jechałem z włosem od czubka głowy w kierunku czoła, dalej boki w kierunku ucha i na końcu tył z włosem, czyli z góry w kierunku karku. Oczywiście wszystko spokojnie, bez niekontrolowanych ruchów, z myślą o niedociskaniu maszynki oraz szukaniu tego właściwego kąta. Pierwsze przejście dobiegło końca. Przed przystąpieniem do drugiego przejścia spłukałem głowę wodą i na nowo nałożyłem pianę, która jeszcze pozostała na pędzlu. Jedziemy, tym razem na ukos i czasem pod włos. Efekt zadowalający. Zaczerwienienia na tyle głowy między potylicą, a karkiem - tam chyba się przegoliłem lub źle dobrałem kąt prze błędną jeszcze technikę. Na koniec spłukanie głowy wodą, ałun, kolejne spłukanie i balsam.
Ogólnie jestem jak na pierwszy raz zadowolony, lecz zamówiłem już pakiet żyletek premium w celu porównawczym. Te żyletki z zestawu chyba nie dla mnie choć za wcześnie jeszcze, aby wyciągać takie wnioski. Zobaczymy co będzie na lepszych ostrzach.