Autor Wątek: Pierwsze golenia maszynką.  (Przeczytany 215499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Troip

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 23
  • Miejsce pobytu: Polska
Odp: Pierwsze golenia maszynką.
« Odpowiedź #825 dnia: Kwietnia 27, 2021, 13:49:06 »
betpay.
Na pewno po użyciu pędzla zmienią się dwie rzeczy.
1. Proces całego golenia spowolni się, za to zwiększy się wydajność. Podczas wyrabiania piany na twarzy,  skóra będzie znacznie lepiej przygotowana, a włosy maksymalnie zmiękczone.

2. Naniesienie piany za pomocą pędzla i rękami bardzo się różni. Wizualnie tej różnicy może tak nie widać, ale pędzel dostaje się do wszystkich obszarów zarostu na twarzy, robiąc delikatny peeling, aktywnie unosi włosy, i otula je pianą, co umożliwia łatwy poślizg brzytwy lub maszynki do golenia  przez co powoduje delikatniejsze ścinanie  zarostu.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2021, 14:41:15 wysłana przez Troip »
Have A Great Shave, Have A Great Day!

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #826 dnia: Kwietnia 27, 2021, 14:29:06 »
Tutaj pełna zgoda - na pewno przy użyciu pędzla i mydła będzie lepiej niż przy użyciu rąk i pianki/żelu, ALE...
Jest jedno wielkie ALE, które wydaje mi się, że warto podkreślić bo dla nowych adeptów TG ma przeogromne znaczenie.

Tak, będzie dużo lepiej ALE z dużą dozą pewności - nie za pierwszym razem i nie za kolejnymi kilkoma razami.
Jestem przekonany, że pierwsze kilka goleń z pędzlem i mydłem - będzie mniej komfortowych niż z pianką. A czemu? Bo jeszcze nie będziesz miał wiedzy jak powinna wyglądać i jak wyrobić dobrą pianę. Oczywiście może Ci się udać ale zazwyczaj - co pokazuje wiele tematów na naszym forum - na początku są z tym kłopoty. A pianka zawsze jest taka sama - sporo gorsza (dla mnie) niż dobrze wyrobiona piana ale jednocześnie sporo lepsza niż źle wyrobiona piana.

Ale to szybko minie - dlatego najważniejsze:
Jeśli przez pierwszych kilka goleń przy pomocy pędzla i mydła - będzie Ci się wydawało, że jest gorzej niż przy użyciu pianki - to się NIE przejmuj! Poprawi się :)
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

Offline Ts

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
« Odpowiedź #827 dnia: Kwietnia 27, 2021, 14:41:46 »
W mojej ocenia raczej nie ma tutaj zbyt dużego "ale". Używanie mydła, pędzla to przyjemna część tradycyjnego golenia. Tak przynajmniej było w moim przypadku i w moim odczuciu. Tak zresztą jest do dziś. Różnorodność produktów do golenia, wspomnianych mydeł, kremów, ich konsystencja, zapach, składniki - rozprowadzanie ich po twarzy to bardzo miłe doświadczenie, ale to oczywiście moje subiektywne odczucia. Jakby jednak nie patrzeć na tę kwestię myślę, że z czasem "wsiąkniesz" na dobre i pozostaniesz już przy tradycyjnym goleniu. Powodzenia na dalszej "golarskiej" drodze 🙂

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #828 dnia: Kwietnia 27, 2021, 15:07:52 »
Jeśli chodzi ogólnie o TG - pędzel i mydło to 1000000% racji.
MI chodziło konkretnie o pierwsze kilka goleń. Nie zawsze są one przyjemniejsze niż z pianką. Ale potem - to już niebo a ziemia.
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

Offline Ts

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #829 dnia: Kwietnia 27, 2021, 15:36:26 »
@SP3CtRUM I tu ja zgadzam się w 100%. Najtrudniejszy pierwszy krok 🙂

Offline lääkäri

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Anywhere, anytime
« Odpowiedź #830 dnia: Lipca 03, 2021, 22:49:01 »
No dobra, panowie, ja też się pochwalę :) Wreszcie zdecydowałem się na tradycyjne golenie.
Poprzednio MnŻ goliłem się w wieku nastoletnim, więc można to uznać za epizod niebyły. Teraz powrót po prawie 3 dekadach. Jeśli chodzi o sprzęt to na razie bez fajerwerków: Wilkinson Premium, takież żyletki (z "pakietu startowego"). Pre-shave: woda i mydło. Za mną kilka goleń, na przemian z użyciem kremu St. James Black Pepper and Lime i mydła L'Occitane. AS: Allure Homme Sport
Powiem tak: na razie fajnie, widzę progres i różnicę w jakości i dokładności golenia. problem mam zwłaszcza z zarostem na szyi po jednej stronie i w okolicach żuchwy. Jest lepiej niż po systemówce, ale do perfekcji oczywiście jeszcze trochę brakuje.  Udało mi się nie pozacinać, oczywiście dzięki temu, że zapoznałem się z teorią na tym forum  beer
Teraz czas na testowanie różnych żyletek, w kolejce Isana.
Przy okazji pytanie, jeśli można. Panowie, gdzie kupujecie żyletki polecane na forum szczególnie dla początkujących i dla zarostu raczej bezproblemowego? Chodzi mi np. o Astry, Woschod, Rapira i in. Pytam, ponieważ w siceiowych sklepach i marketach raczej wybór ograniczony, a kupowanie samych żyletek przez internet raczej mało opłacalne ze względu na koszty wysyłki (oczywiście w przypadku niehurtowych zakupów ;-)) Macie jakieś sugestie odnośnie sklepów stacjonarnych?
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2021, 22:57:07 wysłana przez lääkäri »

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #831 dnia: Lipca 04, 2021, 08:45:31 »
Zdecydowana większość polecanych żyletek występuje tylko w sklepach internetowych, stacjonarnie wybór jest bardzo ograniczony. A w internecie kupuj tam gdzie taniej, wybór jest dość duży, od Allegro, OLX po specjalistyczne sklepy z asortymentem do TG.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline zaczek1213

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: PL
« Odpowiedź #832 dnia: Lipca 04, 2021, 09:10:03 »
Polecam kupić "startererpack" żyletek, żeby dobrać odpowiednią dla siebie a potem w sklepie internetowym kupujesz opakowanie 100 sztuk i już wcale nie wychodzi drogo badger12

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #833 dnia: Lipca 04, 2021, 09:40:20 »
Stacjonarnie to chyba musiałbyś zajrzeć do jakiegoś czeskiego sklepu, gdzie astry leżą na półkach. Kupuję na Allegro z darmową przesyłką (Smart) i w sklepach internetowych przy okazji uzupełniając zapasy mydła, wody czy balsamu. Całkiem sporo fajnych żyletek masz do wyboru: Feather żółte, Personna, Gillette 7'oclock, Perma-Sharp, Astra SP i SS, Rapira Platinum Lux, London Bridge, Derby Premium, Gillette Nacet. Gdybyś chciał wypróbować po jakimś czasie inną maszynkę to polecam King C Gillette. Świetna maszynka w przystępnej cenie rock
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline lääkäri

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Anywhere, anytime
« Odpowiedź #834 dnia: Lipca 04, 2021, 21:16:17 »
Dzięki za odzew i wszystkie porady.
Jeszcze raz  beer  :azn:

Offline kolendziak1

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Niemcy
« Odpowiedź #835 dnia: Lipca 04, 2021, 23:22:32 »
W zakładach fryzjerskich lub barberskich możesz śmiało zapytać.
Jakbym nie chciał się golić do PN to jechałbym elektrykiem.

Offline Rapi30

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Zbąszynek
« Odpowiedź #836 dnia: Stycznia 14, 2022, 02:17:22 »
Witam Panowie i Panie. Mój pierwszy raz od ponad 20 lat z TG...
Po jednorazówkach były podrażnienia i zaczerwienienia ( szczególnie szyja ), po elektrycznych efekt podobny, bardzo nie przyjemnie najgorzej dzień po goleniu. Ostatnie 4-5 lat to golenie trymerem lub styl na "menela"🙂 2 tyg zarost bez ładu i składu.
Powrót do TG zaczął się od prezentu córki, którym był Philips oneblade, niby nic wspólnego z TG, ale ....🙂 Pierwsze golenie nim... ok, spoko nie jest źle a że byłem ciekawy co ta maszyna może i opinie na jej temat, przeglądając  YT trafiłem na filmy Bartgee, Pimps oraz czas gentlemanów, postanowiłem wrócić do korzeni.
W okazyjnej cenie trafił mi się merkur 38c, gdy przyszedł wybrałem się na szybkie zakupy, bo ekscytacja przed goleniem niesamowita, wręcz nie mogłem się doczekać. Rossman niestety tylko żyletki issana, wszystko inne po świętach zniknęło z półek, wiec czas na mały market gdzie znalazł się fajny zestaw Lidera w skrzyneczce (balsam, krem, after i pędzel ) , na początek i nie tylko...
Pierwsze golenie - prysznic, krem na pędzel,  wyrabianie na twarzy i się zaczęło... pierwsze pociągniecie fajnie, delikatnie bez strachu, kolejne poszły same.
 Efekt końcowy ... super, bez podrażnień, bez zacięć, twarz gładka,ale nie PN, ale mi to pasuje, AS i balsam fajne udekorowanie ceremoni. Szyja bez czerwonych śladów i  wyprysków nawet na drugi dzień idealna. Dopiero za 3-4 goleniem nauczyłem się swojego zarostu, czyli jak golić aby później nie piekło i twarz nie była zaczerwieniona a przyjemność golenia większa.
Na pewno nie wrócę do jednorazówek ani elektrycznych.
Dla mnie TG ma to fajnego, że nie możesz się spieszyć, pozwala ochłonąć po ciężkim dniu gdzie pędzimy do przodu, pozwala mi się zatrzyma na chwilę zająć myśli czym innym i zrelaksować się.
Mam nadzieje, że synów przekonam do tradycyjnego golenia.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2022, 07:24:22 wysłana przez Rapi30 »

Online lokor

• Zaawansowany użytkownik
  • Miejsce pobytu: Łomża
« Odpowiedź #837 dnia: Stycznia 14, 2022, 14:40:47 »
Świetnie @Rapi30, witamy w szeregach  ook

Offline bartgee

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
  • Miejsce pobytu: Przywidz, pomorskie
« Odpowiedź #838 dnia: Stycznia 14, 2022, 20:20:17 »
@Rapi30 - super! badger12

Offline kwasek071

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 9
« Odpowiedź #839 dnia: Stycznia 14, 2022, 21:15:25 »
 :)  @Rapi30 , golenie w sposób tradycyjny MNŻ czy brzytwą ,chyba jest najmniej urazowe i daje najlepsze efekty w stosunku do golenia maszynką elektryczną czy systemówką, choćby nawet najlepszą.
Witamy, czuj się jak u siebie.