Autor Wątek: Mondial Antica Barberia Original Citrus EdT - grupowa recenzja wody toaletowej  (Przeczytany 4983 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
  • Miejsce pobytu: Warszawa

Mondial
Historia firmy Mondial sięga 1908 roku i zaczyna się w we Florencji w małym rzemieślniczym warsztacie - od produkcji ręcznie wyrabianych pędzli do golenia.
Więcej można przeczytać na stronie producenta:
WE MAKE MASTERPIECES FOR OVER A CENTURY

Aktualnie firma oferuje szeroki asortyment produktów do golenia, zaczynając od pędzli i maszynek, przechodząc przez mydła i kremy do golenia - na produktach pre- i after-shave kończąc.
Firma ma swoim portfolio linie No908, Axolute, Florence, Nobilis oraz Antica Barberia

Ta ostatnia linia, w odróżnieniu od pozostałych z oferty Mondial została zaprojektowana do kompleksowej pielęgnacji zarostu i by golenie było tak perfekcyjne jak po wizycie u najlepszego barbera.

Zdjęcie pochodzi ze strony producenta

Zdjęcie pochodzi ze strony producenta

Testy grupowe
Ogromna paczka zawierająca sporą ilość produktów Mondial została sprezentowana forum przez sklep thegent.pl
Niniejszym, w imieniu wszystkich testujących, serdecznie dziękuję!

13 produktów zostało rozdzielone pomiędzy 40 testerów. Każdy tester poproszony został o ocenę produktu w stosownym temacie wg szablonu umieszczonego na końcu tematu

Bohater dzisiejszej recenzji:
Mondial Antica Barberia Original Citrus Colonia Eau De Toilette

Opakowanie i postać
Wodę toaletową Antica Barberia Original Citrus Colonia dostaliśmy w firmowych 2 ml próbkach. Fajnie, że producent daje do dyspozycji próbki swoich produktów. EDT dostępna jest także w szklanych butelkach z atomizerem o pojemności 100 ml.

Zapach
Ta część zostaje póki co pusta - nie testowałem produktu

Skład
Skład na zdjęciu - nie mam większej wiedzy na temat składów EdT.

Cena i dostępność
Produkty Mondial dostępne są w Polsce w sklepie thegent.pl. Woda toaletowa Antica Barberia Original Citrus kosztuje 199 PLN za 100 ml.

Podsumowanie i ocena
Ta część zostaje póki co pusta - nie testowałem produktu

Wspólna ocena brzytwa.org (mediana z ocen)

Punktacja (szkolna): 1 - niedostateczny, 2 - mierny, 3 - dostateczny, 4 - dobry, 5 bardzo dobry, 6 - celujący

Szablon do ocen - proszę zaznaczyć to co między liniami, wkleić do odpowiedzi i zamienić XXX na ocenę ze skali 1-6 oraz YYY - na krótki opis
------------------------------------------
Zapach: XXX/6 - YYY
Ocena ogólna: XXX/6 - YYY
------------------------------------------

Przykład:
-------------początek przykładu-------------
Zapach: 6/6 - Bardzo intensywny, cytrusowy, letni, mój zapach
Ocena ogólna: 6/6 - Bardzo dobre perfumy, mój zapach, duża trwałość
-------------koniec przykładu-------------
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2016, 12:10:50 wysłana przez SP3CtRUM »
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

Offline slonique

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 0
Miałem już okazję przetestować wodę toaletową Antica Barberia Original Citrus i powiem szczerze, że był to bardzo przyjemny test.

Zapach: 5/6 - Zapach jest bardzo przyjemny i co najważniejsze naturalny, nie czuć żadnych syntetycznych nut. Otwarcie to świeżo wyciśnięta cytryna, nie jakiś nieokreślony zapach cytrusów, ale czysta cytryna. Przez to, że zapach jest bardzo naturalny otwarcie jest rześkie i orzeźwiające, następnie  zapach cytryny zaczyna znikać i na pierwszy plan wychodzą nuty drzewne, jest to suche drzewo, cedr. W dalszym ciagu jest bardzo naturalnie i przyjemnie. Nuty drzewne mamy już do końca. Zapach jest naprawdę przyjemny, nie ma nic wspólnego z Przemysławką (syntetyczna, cytrynowa landrynka), z tureckimi wodami kolońskimi (syntetyczne cytrusy) ani z 4711 gdzie nuty cytrusowe są bardziej "oldschoolowo" kolońskie i po 5 minutach znikają. Antica Barberia jest zdecydowanie lepsza. Oceny 6 nie dam, ponieważ ta jest zarezerwowana dla Acqua di Parma, ale 5 się należy.

Ocena ogólna: 5/6 - podsumowując jest to bardzo dobra woda z przyjemnym naturalnym zapachem. Trwałość - wyraźny zapach do godziny, pózniej tli się już baza. Na pewno trwałość można zwiekszyć aplikując większą ilość, przy próbce nie mogłem tego sprawdzić. Nie ma obawy, że zwiększając ilość aplikacji, wszyscy wokół uciekną, zapach jest dyskretny i bardzo przyjemny dla osoby, która go nosi. Zdecydowanie polecam.

Offline LuzBlues

• Stały bywalec.
Zapach: 4/6
Z początku po chluśnięciu (próbka nie ma atomizera) zapach mnie lekko zraził, bo nie miał w sobie nic ze świeżości. Pierwsze skojarzenie to aromaty cytrynowe używane w kuchni. Dopiero po chwili ten początkowo intensywny i kwaśny zapach zamienia się w świeży aromat dopiero co wyciśniętej cytryny. Przestaje być zbytnio nachalny, staje się rześki i przyjemny. Dłonie przez długi czas pachniały tak, jakbym przed chwilą zrobił sobie herbatę z cytryną. Aromat nie ma nic w sobie ze sztuczności, ma się wrażenie jakby przed chwilą dotykało się cytrynę.

Ocena ogólna: 3/6
Muszę przyznać, że pierwszy raz stykam się z pachnidłem o tak naturalnym zapachu. Mimo  to jednak wybór takiej oceny podyktowany jest zbyt wysoką ceną tego produktu. Przy tak prostym, mało wyszukanym zapachu odniosłem lekkie wrażenie, że równie dobrze mógłbym użyć samej cytryny i miałbym prawie taki sam rezultat . Po wtóre, kompletnie nie mam pomysłu na zastosowanie tego zapachu, ani toto na spotkanie biznesowe nie pasuje, ani na wypad do klubu/pubu, najwyżej jakieś beach/grill party, działking czyli na świeżym powietrzu. Czy kupiłbym ten produkt - nie. Czy poleciłbym go osobie lubiącej zapach cytryny - zdecydowanie tak.

Dziękuję sklepowi thegent.pl za możliwość przetestowania produktów Mondial.
Koledze SP3CtRUM dziękuję za wzorową organizację grupowych testów.
« Ostatnia zmiana: Lipca 26, 2016, 23:09:00 wysłana przez LuzBlues »

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
Odp: Mondial Antica Barberia Original Citrus EdT - grupowa recenzja wody toaletowej
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 08, 2016, 12:11:10 »
Dodana mediana ocen
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

Offline Grzes85

• Stały bywalec.
Odp: Mondial Antica Barberia Original Citrus EdT - grupowa recenzja wody toaletowej
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 08, 2016, 14:19:12 »
Zapach: 6/6
Uwielbiam takie zapachy. Totalna świeżość, a cytryna w nim mnie całkowicie powaliła na kolana. Nawet po intensywnym wysiłku sportowym zapach się długo utrzymuje.

Ocena ogólna 5/6
Super woda. Względem dla mnie były walory zapachowe świeżość przez długi czas no i ta cytryna. Jedynie największym minusem tej wody to jest cena. Za tą sumę można mieć kilka fajnych wód.

Offline Dziki_Koziol

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
  • Boomala tomala a malonga aryki takana a pitonga!
  • Miejsce pobytu: Bydgoszcz
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 18, 2016, 13:08:02 »
Zapach: 5/6

Ocena ogólna: Typowy, koloński zapach. Nieco bardziej "szlachetny" niż przedstawiciele tego typu EdC z niższej półki cenowej. Na mojej skórze pachnie mocno cytrynowo, co zwróciło uwagę mojej żony. Moim zdaniem dla miłośników kolońskich zapachów, podejrzewam, że  starsze, męskie pokolenie odbierze ten zapach jako Przemysławkę albo Kolnisze wasser z numerkiem.

daję 4/6, bo ten typ zapachów trąci nieco myszką. ;)
Maszynka: Edwin Jagger R41
Żyletki: Astra SS
Mydło: Proraso zielone
After Shave: Różne płyny

"Marian milczał. Wiedział, że musi milczeć i czekać. Wokół było pusto i cicho. Ta cisza krzyczała."
Jan Oborniak