W ramach testu produktów firmy Mondial 1908 otrzymałem próbkę kremu do golenia Antica Barberia - Original Citrus. Ogoliłem się 3 razy z użyciem tego kremu , który tak naprawdę konsystencją przypomina większość miękkich mydeł do golenia. Przy jego konsystencji, trudno było by go wycisnąć z tubki. Jak zwał tak zwał , zapakowałem próbkę do tygla i przez 3 kolejne golenia sporządziłem mały raport z oceną właściwości tego kremu.
Zapach: 4/6
Wyrobiłem nieco piany by na pędzlu sprawdzić zapach tego kremu. Dominującym jest tu zapach cytrusów, startej skórki tych owoców, bardziej grapefruitowy aromat. Następnym aromatem który pojawia się w nozdrzach jest ziemisty zapach, za który jest odpowiedzialny wetiwer. Innych zapachów nie wyczuwam, a sama kompozycja cytrusa i wetiweru nie jest zła, może się podobać, szczególnie w lato. Spoglądając na specyfikację zapachową tego kremu, można dostrzec nutę cedru, szkoda że ona nie jest przed wetiwerem. Według mnie było by to lepsze rozwiązanie. Ale i tak mocna czwórka za kompozycję zapachową.
Wyrabianie piany: 6/6
Do wyrabiania piany użyłem 3 różnych budżetowych pędzli. Wyszedłem z założenia, że lepszy, dobry pędzel może być mniej obiektywnym narzędziem. Jeżeli zwykłym tanim pędzlem da się wyrobić dobrą pianę, to lepszy tylko to potwierdzi. Pianę wyrabiałem pędzlami z włosiem syntetycznym i dwoma rodzajami włosia naturalnego. Za każdym razem wychodziła mi poprawna, dobra piana, o kremowej konsystencji. Samo wyrabianie trwało szybko i nie sprawiało problemów. Trwałość piany była bardzo dobra – pozostała na pędzlu nawet po kilkunastu minutach od jej wyrobienia. Piana na celująco - brawo !
Golenie: 5/6
Po nałożeniu piany proces golenia jest poprawny, krem nadaje maszynce właściwy poślizg i samo golenie przebiega bez zakłóceń. Dwa razy użyłem dedykowanego pre shave tej samej firmy, dla mnie bez różnicy . Podczas nakładania piany wydaje mi się że wyczuwam mentol, ponieważ powstaje ciekawy efekt chłodu na twarzy. Mentolu nie widzę w składzie kremu, być może to inne składniki powodują że powstaje efekt schłodzenia. Niestety, ten efekt odczułem tylko przy pierwszym użyciu kremu, w kolejnych był nie wyczuwalny, pewnie na skutek zwietrzenia próbki w tyglu.
Po goleniu: 5/6
Po goleniu skóra twarzy była wystarczająco nawilżona, błyszcząca i nie wymagała pomocy w postaci dodatkowych środków ochronno – pielęgnacyjnych. Zapach kremu szybko się ulotnił, tak więc nic nie przeszkadza w użyciu swojego ulubionego zapachu .
Ocena ogólna: 5/6
Krem do golenia Antica Barberia - Original Citrus – należy do tych kremów które mogą przypaść do gustu. Potrafi zaskoczyć wetiwerem pojawiającym się zaraz po grapefruicie, oraz niby- mentolowym chłodem po nałożeniu piany. Na pewno jest ciekawym produktem, którego ja bym porównał do mydła o zapachu wetiweru z kolekcji mydlarni Caties Bubbles , które kilka miesięcy temu przedstawiłem tu na forum. Tam wetiwer był uzupełniony mentolowym chłodem, tu wetiwer uzupełnia aromat cytrusów a chłód się pojawia za sprawą innych składników. Jest jeszcze coś innego podejżane o ofekt chłodu i mentol podczas golenia , ale to sprawdzę po zastosowaniu Pre Shave Mondial 1908 z innym moim mydłem. Reasumując : Na pewno jest to krem który można polecić na lato. Może to być ciekawa propozycja dla tych, co lubią cytrusowe aromaty z czymś ziemistym. Myślę że mógłbym go mieć w swoich zasobach.