Autor Wątek: Mondial Antica Barberia Original Citrus - grupowa recenzja kremu do golenia  (Przeczytany 5385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
  • Miejsce pobytu: Warszawa

Mondial
Historia firmy Mondial sięga 1908 roku i zaczyna się w we Florencji w małym rzemieślniczym warsztacie - od produkcji ręcznie wyrabianych pędzli do golenia.
Więcej można przeczytać na stronie producenta:
WE MAKE MASTERPIECES FOR OVER A CENTURY

Aktualnie firma oferuje szeroki asortyment produktów do golenia, zaczynając od pędzli i maszynek, przechodząc przez mydła i kremy do golenia - na produktach pre- i after-shave kończąc.
Firma ma swoim portfolio linie No908, Axolute, Florence, Nobilis oraz Antica Barberia

Ta ostatnia linia, w odróżnieniu od pozostałych z oferty Mondial została zaprojektowana do kompleksowej pielęgnacji zarostu i by golenie było tak perfekcyjne jak po wizycie u najlepszego barbera.

Zdjęcie pochodzi ze strony producenta

Zdjęcie pochodzi ze strony producenta

Testy grupowe
Ogromna paczka zawierająca sporą ilość produktów Mondial została sprezentowana forum przez sklep thegent.pl
Niniejszym, w imieniu wszystkich testujących, serdecznie dziękuję!

13 produktów zostało rozdzielone pomiędzy 40 testerów. Każdy tester poproszony został o ocenę produktu w stosownym temacie wg szablonu umieszczonego na końcu tematu

Bohater dzisiejszej recenzji:
Mondial Antica Barberia Original Citrus Shaving Cream

Opakowanie i postać
Krem Antica Barberia Original Citrus zapakowany jest w aluminiowy tygiel o pojemności 150 ml. Do tego tygielek włożony jest do czarnej falistej tekturki. Całość robi niezłe wrażenie, razem z ciekawą etykietą spinającą całą linię Antica Barberia. Całość psuje niestety niechlujna naklejka - na szczęście na spodzie tygla. Myślę, że zaprojektowanie ciekawszej naklejki nie jest jakimś wygórowanym kosztem. Masa bardzo plastyczna, barwa typowa dla kremów.

Zapach
Ta część zostaje póki co pusta - nie testowałem produktu

Skład
Skład kremu jest bardzo krótki i nie zawiera żadnych niepokojących składników. Brawo!
Poszczególne zapachy różnią się nieco składem - niektóre mają dłuższą listę składników - aczkolwiek są to głównie dodatki zapachowe.

Skład zgodnie z INCI: Stearic Acid, Aqua, Cocos Nucifera Oil, Potassium Hydroxide, Sodium Hydroxide, Parfum, Potassium Carbonate, Limonene, Linalool, Citral

Wyrabianie piany

Golenie

Po goleniu

Cena i dostępność
Produkty Mondial dostępne są w Polsce w sklepie thegent.pl. Krem Antica Barberia Original Citrus w aluminiowym tyglu kosztuje 82 PLN za 150 ml co przekłada się na cenę ~0,55 PLN za gram.

Podsumowanie i ocena

Wspólna ocena brzytwa.org (mediana z ocen)

Punktacja (szkolna): 1 - niedostateczny, 2 - mierny, 3 - dostateczny, 4 - dobry, 5 bardzo dobry, 6 - celujący

Szablon do ocen - proszę zaznaczyć to co między liniami, wkleić do odpowiedzi i zamienić XXX na ocenę ze skali 1-6 oraz YYY - na krótki opis
------------------------------------------
Zapach: XXX/6 - YYY
Wyrabianie piany:  XXX/6 - YYY
Golenie:  XXX/6 - YYY
Po goleniu:  XXX/6 - YYY
Ocena ogólna: XXX/6 - YYY
------------------------------------------

Przykład:
-------------początek przykładu-------------
Zapach: 3/6 - Niezbyt intensywny, szału nie robi ale też nie jest śmierdzielem. Taki kwiatowy - ja wolę bardziej męskie, kolońskie, ziemne itp
Wyrabianie piany: 5/6 - Raz dwa i bezproblemowo. Gęsta, tłusta, maślana.
Golenie: 3/6 - Trochę brakuje poślizgu ale ogólnie jest dobrze
Po goleniu: 2/6 - Wysusza i potrzeba balsamu ale tragedii mega nie ma
Ocena ogólna: 3/6 - Taki poprawny krem, bez szału ale lepszy niż Lider
-------------koniec przykładu-------------
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2016, 12:33:48 wysłana przez SP3CtRUM »
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

extrema

W ramach testu produktów firmy Mondial 1908 otrzymałem próbkę kremu do golenia Antica Barberia - Original Citrus.  Ogoliłem się 3 razy z użyciem tego kremu , który tak naprawdę konsystencją przypomina większość miękkich mydeł do golenia. Przy jego konsystencji, trudno było by go wycisnąć z tubki. Jak zwał tak zwał , zapakowałem próbkę do tygla i przez 3 kolejne golenia sporządziłem mały raport z oceną  właściwości tego kremu.

Zapach: 4/6

Wyrobiłem nieco piany by na pędzlu sprawdzić zapach tego kremu. Dominującym jest tu zapach cytrusów, startej skórki tych owoców, bardziej grapefruitowy aromat. Następnym aromatem który pojawia się w nozdrzach jest ziemisty zapach, za który  jest odpowiedzialny wetiwer.  Innych zapachów nie wyczuwam, a sama kompozycja cytrusa i wetiweru nie jest zła, może się podobać, szczególnie w lato. Spoglądając na specyfikację zapachową  tego kremu, można dostrzec  nutę cedru, szkoda że ona nie jest przed wetiwerem. Według mnie było by to lepsze rozwiązanie. Ale i tak mocna czwórka za kompozycję zapachową.

Wyrabianie piany:  6/6

Do wyrabiania piany użyłem 3 różnych budżetowych pędzli. Wyszedłem z założenia, że lepszy, dobry pędzel  może być mniej obiektywnym narzędziem. Jeżeli zwykłym tanim pędzlem da się wyrobić dobrą pianę, to lepszy tylko to potwierdzi.  Pianę wyrabiałem pędzlami z włosiem syntetycznym i dwoma rodzajami włosia  naturalnego. Za każdym razem wychodziła mi poprawna, dobra piana, o kremowej konsystencji. Samo wyrabianie trwało szybko i nie sprawiało problemów.    Trwałość piany była bardzo dobra – pozostała na pędzlu  nawet po kilkunastu minutach od jej wyrobienia. Piana na celująco - brawo !

Golenie:  5/6

Po nałożeniu piany proces golenia jest poprawny, krem nadaje maszynce właściwy poślizg  i samo golenie przebiega bez zakłóceń. Dwa razy użyłem dedykowanego pre shave tej samej firmy, dla mnie bez różnicy . Podczas nakładania piany wydaje mi się że wyczuwam mentol, ponieważ powstaje ciekawy efekt chłodu na twarzy. Mentolu nie widzę w składzie kremu, być może to inne składniki powodują że powstaje efekt schłodzenia. Niestety, ten efekt odczułem tylko przy pierwszym użyciu kremu, w kolejnych  był nie wyczuwalny, pewnie na skutek zwietrzenia próbki w tyglu.

Po goleniu:  5/6

Po goleniu skóra twarzy była wystarczająco nawilżona, błyszcząca i nie wymagała pomocy w postaci dodatkowych środków ochronno – pielęgnacyjnych.  Zapach kremu szybko się ulotnił, tak więc nic nie przeszkadza w użyciu swojego ulubionego zapachu .   

Ocena ogólna: 5/6

Krem do golenia Antica Barberia - Original Citrus – należy do tych kremów które mogą przypaść do gustu. Potrafi zaskoczyć wetiwerem pojawiającym się zaraz po grapefruicie, oraz niby- mentolowym chłodem po nałożeniu piany.  Na pewno jest ciekawym produktem, którego ja bym porównał do mydła o zapachu wetiweru z kolekcji mydlarni Caties Bubbles , które kilka miesięcy temu przedstawiłem tu na forum. Tam wetiwer był uzupełniony mentolowym chłodem, tu wetiwer uzupełnia aromat cytrusów a chłód się pojawia za sprawą innych składników. Jest jeszcze coś innego podejżane o ofekt chłodu i mentol podczas golenia , ale to sprawdzę po zastosowaniu Pre Shave Mondial 1908 z innym moim mydłem.  Reasumując : Na pewno  jest to krem który można polecić na lato.  Może to być ciekawa  propozycja dla tych, co lubią cytrusowe aromaty  z czymś ziemistym.  Myślę że mógłbym go mieć w swoich zasobach.
« Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2016, 04:57:41 wysłana przez extrema »

Offline Frugo

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
Zapach: 6/6 – bardzo intensywny zapach , orzeźwiający, czuć  w nim cytrusy.
Wyrabianie piany: 6/6 – pianę robi się szybko , piana idealna gęsta kremowa, treściwa. Pianę można zrobić nawet ręką bez użycia pędzla.
Golenie: 5/6 –Krem spełnia swoje zadanie nie wysusza skóry. Brak efektu chłodzącego.
Po goleniu: 5/6 – skóra bez podrażnień , , przez chwilę zapach  utrzymuje się na skórze po goleniu myślę że przez jakieś  5 minut.
Ocena ogólna: 5/6 – Polecam krem bardzo dobry na lato, o przyjemnym zapachu i dobrych właściwościach.

Offline czesiek777

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 4
  • Miejsce pobytu: Kielce
Zapach: 5/6 - cóż jestem fanem kompozycji kolońskich wiec i ten krem wielce przypadł mi do gustu. Co prawda w produkcie zapach nie jest dla mnie tak złożony jak w AS, ale nadal jest to bardzo ciekawa wariacja na temat cytryny z akcentem ziemno - ziołowym.
Wyrabianie piany:  5/6 - mydło ładuje i spienia się błyskawicznie.  Powstaje naprawdę duża ilość piany. Co do jej parametrów mam już kilka zastrzeżeń.  Choć jest gęsta to jakaś taka lekka i puszysta  co objawia się pewnymi niedociągnięcia przy goleniu. Pianę wyrabiałem zarówno borsukiem jak i plisofftem.
Golenie:  3/6 - mydło pracuje poprawnie.  Aż tyle i tylko tyle.  Lekkość piany powodowała u mnie przeciętną ochronę skóry i raczej słaby poślizg. Włosy były dobrze zmiękczanie ale 2 ostatnie z 4 golen odbyłem juz korzystając z preshave 3P.
Po goleniu:  3/6 - moim zdaniem najsłabszy parametr produktu.  Po ok 5~10 min moja skóra wręcz wołała o balsam. Na szczęście brak jakiegoś pieczenia czy uczuleń.
Ocena ogólna: 4/6 - ten krem to dla mnie produkt przeciętny ale o świetnym zapachu. Cena niestety odstrasza.

Offline grain

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: Poznań
Zapach:5/6 - zapach bardzo ładny, cytrusowy i niezwykle intensywny. W przeciwieństwie do Bergamotto Neroli, jest bardziej złożony. Pojawia się taki fajny herbaciano-ziemisty akcent. Zapach kremu kojarzy mi się trochę z zapachem herbaty earl-grey z cytryną, ale zastrzegam, że jest to mocno subiektywne odczucie.
Wyrabianie piany:5/6 - pianę wyrabiałem w  miseczce syntetykiem Maggard oraz pędzlem Omega 10048. Powstaje bardzo szybko, jest gęsta i treściwa. Mogłaby być bardziej tłusta aby oferować lepszy poślizg, ale jest naprawdę nieźle. Co do jej trwałości również nie miałem żadnych zastrzeżeń.
Golenie:5/6 - Goliłem się przy użyciu R89 z żyletką LEA a także Feather. Cały proces przebiegł bezproblemowo. Jedyną rzeczą do jakiej można by się przyczepić to poślizg. Mógłby być lepszy.
Po goleniu:5/6 - Mydło nie wysusza i moja skóra była w dobrej kondycji. Nie było konieczności jej natłuszczania poprzez użycie balsamu. Zapach szybko się ulatnia, dzięki czemu można użyć ulubioną wodę do golenia i żadne nuty zapachowe nie będą się kłócić.
Ocena ogólna:4/6 - Krem Original Citrus to produkt o bardzo ładnym zapachu i dobrych właściwościach. Jednak jeden punkt odejmuję za stosunkowo wysoką cenę.

Podziękowania dla sklepu thegent.pl za możliwość testowania produktu oraz dla kolegi SP3CtRUM za wysiłek włożony w całą akcję.
« Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2016, 13:37:41 wysłana przez grain »

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
  • Miejsce pobytu: Warszawa
Odp: Mondial Antica Barberia Original Citrus - grupowa recenzja kremu do golenia
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 08, 2016, 12:33:23 »
Dodana mediana ocen
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."