Autor Wątek: Mondial Luxury Mandarino E Spezie - grupowa recenzja kremu do golenia  (Przeczytany 5901 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
  • Miejsce pobytu: Warszawa

Mondial
Historia firmy Mondial sięga 1908 roku i zaczyna się w we Florencji w małym rzemieślniczym warsztacie - od produkcji ręcznie wyrabianych pędzli do golenia.
Więcej można przeczytać na stronie producenta:
WE MAKE MASTERPIECES FOR OVER A CENTURY

Aktualnie firma oferuje szeroki asortyment produktów do golenia, zaczynając od pędzli i maszynek, przechodząc przez mydła i kremy do golenia - na produktach pre- i after-shave kończąc.
Firma ma swoim portfolio linie No908, Axolute, Florence, Nobilis oraz Antica Barberia

Ta ostatnia linia, w odróżnieniu od pozostałych z oferty Mondial została zaprojektowana do kompleksowej pielęgnacji zarostu i by golenie było tak perfekcyjne jak po wizycie u najlepszego barbera.

Zdjęcie pochodzi ze strony producenta

Zdjęcie pochodzi ze strony producenta

Testy grupowe
Ogromna paczka zawierająca sporą ilość produktów Mondial została sprezentowana forum przez sklep thegent.pl
Niniejszym, w imieniu wszystkich testujących, serdecznie dziękuję!

13 produktów zostało rozdzielone pomiędzy 40 testerów. Każdy tester poproszony został o ocenę produktu w stosownym temacie wg szablonu umieszczonego na końcu tematu

Bohater dzisiejszej recenzji:
Mondial Crema Da Barba Mandarino E Spezie

Opakowanie i postać
Do testów dostaliśmy 125 ml wkład. Dodam tutaj, że waga rzeczywista jest w miarę bliska deklarowanej objętości (chociaż nie zawsze) oprócz jednego przypadku. Ze sprawdzonych przeze mnie wkładów najbliżej przelicznika 1/1 (g/ml) był smak Sandalo - 123 gramy, później Zagara i Mandorla - odpowiednio 118,55 g i 118,34 g, później lekko odbiegający zapach Tabacco - 112 gram. Natomiast największym zaskoczeniem był wkład Mandarino - waga pokazała jedynie 72,27 grama przy deklarowanych 125 ml - krem w odróżnieniu od swoich braci jest dużo bardziej gęsty i twardy.

Wkłady Mondial zapakowane są w folię z tandetną naklejką ze składem. Całość natomiast zapakowana w niezwykle eleganckie tekturowe opakowanie z bardzo gustowną etykietą. Jakże fajnie prezentuje się na zdjęciach. Masa bardzo plastyczna (sprawiała ogromne problemy przy podziale). Wymaga oczywiście posiadania tygielka, do którego wkład należy przełożyć.

Producent swoje kremy z serii Luxury oferuje w drewnianych tyglach, plastikowych słoikach, słoikach podróżnych oraz wspomnianych refillach.

Zapach
Ta część zostaje póki co pusta - nie testowałem produktu

Skład
Skład kremu jest bardzo krótki i nie zawiera żadnych niepokojących składników. Brawo!
Poszczególne zapachy różnią się nieco składem - niektóre mają dłuższą listę składników - aczkolwiek są to głównie dodatki zapachowe.

Skład zgodnie z INCI: Stearic Acid, Aqua, Cocos Nucifera Oil, Potassium Hydroxide, Sodium Hydroxide, Sodium Carbonate, Parfum, Cinnamal, Eugenol, Hexyl Cinnamal, Isoeugenol, Limonene, Linalool

Wyrabianie piany

Golenie

Po goleniu

Cena i dostępność
Produkty Mondial dostępne są w Polsce w sklepie thegent.pl. Krem Mandarino E Spezie w drewnianym tyglu kosztuje 129 PLN za 140 ml, w plastikowym tyglu (z wyższej półki) - 89 PLN za 150 ml, w plastikowym tyglu travel - 49 PLN za 75 ml. Wkłady póki co nie są dostępne. To ceny na poziomie cen w sklepie producenta. Najtaniej wychodzi  wersja druga - 150 ml w plastikowym tyglu - otrzymujemy cenę ~0,60 PLN za gram.

Podsumowanie i ocena

Wspólna ocena brzytwa.org (mediana z ocen)

Punktacja (szkolna): 1 - niedostateczny, 2 - mierny, 3 - dostateczny, 4 - dobry, 5 bardzo dobry, 6 - celujący

Szablon do ocen - proszę zaznaczyć to co między liniami, wkleić do odpowiedzi i zamienić XXX na ocenę ze skali 1-6 oraz YYY - na krótki opis
------------------------------------------
Zapach: XXX/6 - YYY
Wyrabianie piany:  XXX/6 - YYY
Golenie:  XXX/6 - YYY
Po goleniu:  XXX/6 - YYY
Ocena ogólna: XXX/6 - YYY
------------------------------------------

Przykład:
-------------początek przykładu-------------
Zapach: 3/6 - Niezbyt intensywny, szału nie robi ale też nie jest śmierdzielem. Taki kwiatowy - ja wolę bardziej męskie, kolońskie, ziemne itp
Wyrabianie piany: 5/6 - Raz dwa i bezproblemowo. Gęsta, tłusta, maślana.
Golenie: 3/6 - Trochę brakuje poślizgu ale ogólnie jest dobrze
Po goleniu: 2/6 - Wysusza i potrzeba balsamu ale tragedii mega nie ma
Ocena ogólna: 3/6 - Taki poprawny krem, bez szału ale lepszy niż Lider
-------------koniec przykładu-------------
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2016, 12:25:29 wysłana przez SP3CtRUM »
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

Offline mario_79

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Walczący z zarostem.
  • Miejsce pobytu: Gdańsk
Odp: Mondial Luxury Mandarino E Spezie - grupowa recenzja kremu do golenia
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 08, 2016, 22:48:06 »
I ostatni test produktów Mondial które miałem okazję poznać.
Poniższe oceny parłem na podstawę dwukrotnego golenia zarówno w warunkach gdy miałem dużo czasu jak również w pospiechu rano. Myślę że dwie próby tu wystarczą. A więc i opinie:

Zapach: 2/6 - mało intensywny praktycznie niewyczuwalny.
Wyrabianie piany: 2/6 - Za pierwszym razem myślałem że coś źle robię, za drugim jestem przekonany: piana mimo iż obfita jest strasznie nietrwała. Szybko opada.
Golenie: 1/6 - bardzo szybko piana opada i znika z twarzy. Za drugim razem gdy golenie byłe celebrą (pierwszy raz na szybko), niestety jużpo pierwszym przejściu byłem bardzo niezadowolony.
Po goleniu: 2/6 - pojawiły się zaczerwienienia na brodzie.
Ocena ogólna: 2/6 - Bardzo słaby z nietrwałą pianą. Zapachu praktycznie nie czułem. Tym bardziej za takie pieniądze.

Delikatnie ratuje to że podrażnienia nie wystąpiły więc jakieś właściwości ma. Prawdopodobnie krem był źle przechowywany więc stąd bardzo słabe właściwości? Inny krem ze stajni Mondiala był o niebo lepszy.
« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2016, 09:36:26 wysłana przez mario_79 »
Maszynki: Muhle R41, Muhle R89, LUX, V3A
Brzytwy: Gold Dollar 208, Kain-Abel, Wapienica Popularna,
Pędzle: Omega S10108 , Yagi Brush "Tuxedo" 24 mm,  VULFIX VS1
Ulubione żyletki: Triton R3, Astra SP, Feather, Polsilver Super Iridium,

Offline marco

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Kraków
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 10, 2016, 10:16:06 »
Zapach  3/6
Zapach tego kremu  ( choć konsystencją przypomina bardziej mydło ) jest w moim odczuciu bardzo neutralny.  Zarówno przed,  jak i po wyrobieniu piany ciężko mi się jest doszukać jakiegoś konkretnego zapachu,  delikatnie  może przebija się jakaś cytryna,  ale intensywność zapachu ukierunkowana jest bardziej na neutralność i bezzapachowość.  Wyrazistością zapachu do Brutala,  czy Warsa,  duużo brakuje.  Niemniej może być to zapisane na plus.

Wyrabianie piany   3/6
Z uwagi na charakter próbki,  niestety nie mogłem wyrobić piany tak,  jak lubię najbardziej,  na twarzy.
Piana wyrabiana w filiżance,  lepsza jakościowo wychodziła mi za pomocą syntetyka niż  świnki.
Powstawała w miarę szybko,  w dużej ilości i dobrze wyglądała.

Golenie 3/6
I tu był problem,  ponieważ po nałożeniu piany na twarz,  miała ona tendencje do zanikania,  musiałem bardzo długo  ( w porównaniu z innymi mydłami /kremami )  pędzlować po twarzy,  aby efekt był zadawalający. Przy czym i tak zwykle była to cienka warstwa.  Poślizg był na przyzwoitym poziomie,  gorzej z ochroną  (amortyzacją ).

Po goleniu  3/6
Po goleniu skóra w dobrej kondycji,  bez podrażnień,  ale z tendencją do wysuszania.  Konieczne zastosowanie balsamu  lub AS-a  dobrze nawilżającego.

Podsumowanie.
Produkt bardzo przyzwoity,  o  neutralnym zapachu,  nie powodujący podrażnień. Piana mogłaby być trochę gęstsza i tłustsza.
Nie sądzę jednak,  by zagościł u mnie na dłużej,  także z uwagi na jego  wysoką cenę.
Dziękuję za możliwość wypróbowania tego produktu.
« Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2016, 10:20:39 wysłana przez marco »
Miłego dnia!

Offline Wojtek

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 5
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 11, 2016, 17:24:54 »
Zapach: 1/6
Bardzo słaby aromat. Praktycznie nie wyczuwalny. Żeby coś poczuć trzeba próbkę podstawić pod sam nos. To co daje się wyczuć pachnie ładnie, ma lekko słodki zapach, ale ze względu na słaby aromat ciężko cokolwiek więcej o nim powiedzieć. Na sucho, mandarynki, cynamonu i pieprzu nie jestem w stanie tu wyczuć w tej kompozycji. Podczas golenia zapach nieco się 'ożywia' i czuć przede wszystkim i niestety tylko cynamon. Po goleniu zapach kompletnie znika. W TG bardzo lubię dobrze pachnące kosmetyki do golenia. Niestety na tym zapachu się zawiodłem a z wszystkich dostępnych zapachów Mondial ten był tym, którym byłem najbardziej zainteresowany. Ocena niestety: 1.

Wyrabianie piany: 5/6
Piana z kremu powstaje bardzo szybko. Nie mam żadnych zastrzeżeń do właściwości pianowtórczych kremu. Pieni się bez zbędnych filozofi - nie trzeba się zastanawaić w którą stronę kręcić pędzlem. Podczas testu używałem zarówno syntetycznego Maggara 24 mm jak i borsuka 24 mm. Moja ocena to: 5.

Golenie:  1/6
Piana mimo, że powstaje bardzo szybko to nie posiada dobrych właściwości użytkowych. Po pierwsze piana nie jest tłusta. Jest jakby sucha i bardzo lekka - widać dużo drobnych pęcherzyków powietrza. Jej lekkość przypomina mi trochę piankę z puszki... W połowie testu pomyślałem, że daję za mało kremu (ok. 1 g), więc na ostatnie dwa golenia zużyłem odpowiednio po ok. 2,5 g (!). Efekt jak przy 1 g, również mizerny z tym, że piany było tylko więcej.
Podczas golenia odczuwałem dyskomfort, bo krem jakby lekko piekł, a z czasem pieczenie nasilało się. Po jednym goleniu skóra mnie wręcz paliła. Przejrzałem skład i z każdym składnikiem miałem już do czynienia wcześniej w innych produktach, więc stężenie któregoś może być na tyle wysokie, że moja skóra tego nie toleruje.
Goląc się przy użyciu nowej żyletki Feather nieźle się podrażniłem na brodzie co nie zdarzało mi się wcześniej  :-X
Myślę, że przy agresywniejszych maszynkach lub kiepskich żyletkach golenie może skończyć się krwawo. Poślizg przeciętny. Właściwości piany oceniam tylko na 1.

Po goleniu:  1/6
Po goleniu moja skóra czuła się źle. Była gorąca i zaczerwieniona ze względu na podrażnienia oraz piekącą skórę. Zimna woda na koniec zabiegu pomagała i łagodziła pieczenie. Właściwości nawilżających brak, czuć wręcz lekkie przesuszenie skóry. Balsam, który na ogół stosuję po goleniu (Muhle Organic) również piekł co wskazuje na mocno podrażnioną skórę (balsam ma w składzie alkohol). Właściwości 'po' oceniam 1.

Ocena ogólna: 1/6
Nie wiem co mam myśleć o tym produkcie. Krem praktycznie nie posiada zapachu. Piana mimo, że powstaje bardzo szybko i bez problemu to nie zapewnia prawidłowej ochrony a na dodatek skóra mnie po nim piecze. Trzeba wziąć poprawkę na to, że stałem się dość wybredny względem kosmetyków do golenia i źle znoszę takie doświadczenia. Właściwości kremu jak za takie pieniądze to lekka pomyłka. Moja ocena to 1.

PS. Posiadam też próbkę innego zapachu kremu Mondial i musze powiedzieć, że ten drugi jest lepszy.

Offline Frugo

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 11, 2016, 18:19:01 »
Zapach: 1/6 – bardzo słaby zapach, jakbym nie wiedział jakie mydło testuje to nie wyczuł bym mandarynki. Zapach bardzo nietrwały. 
Wyrabianie piany: 3/6 – pianę robi się szybko , ale co do jej jakości to są mydła tańsze mydła  które mają lepszą pianę. np. Proraso.
Golenie: 2/6 – Da się ogolić, ale nic specjalnego, piana nie jest tłusta.  Piana z tego mydła jest bardzo napowietrzona.
Po goleniu: 3/6 – skóra bez podrażnień , moja twarz o dziwo dobrze to zniosła.
Ocena ogólna: 2/6 – Biorąc pod uwagę cenę produktu i jakość produktu  to polecam wypróbować próbkę i sobie odpuścić zakup tego mydła.

Offline SP3CtRUM

• *
  • \o/ Spec \o/
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 11, 2016, 18:22:30 »
Poczekajmy jeszcze na komplet testów ale coś mi się wydaje, że akurat ten krem był wadliwy. Obstawiam - że mocno przesuszony.
Objętość podobna jak innych a waga prawie 2x mniejsza, konsystencja mocno wysuszona.
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

Offline witeq

• *
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: miasto 44 wysp,Polska
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 11, 2016, 21:48:10 »
Zapach:2/6 - nastawiłem się na zapachową orgię ,a tutaj takie rozczarowanie :( Z trudem wyczułem mandarynkę ,przypraw za to wcale.Zapach słaby i niezbyt trwały.
Wyrabianie piany:3/6 - o ile piana wyrobiona w miseczce syntetykiem Maggard wyszła poprawna ,odpowiednio puszysta i kremowa (z niewielkiej ilości kremu) to przy użyciu pędzla z dzika wyszła dużo gorszej jakości ,praktycznie nie do użycia,mimo zużycia większej ilości produktu.
Golenie:3/6 - proces golenia przebiegł poprawnie (tylko w przypadku wyrabiania piany syntetykiem),krem oferuje w miarę dobry poślizg.
Po goleniu:3/6 - nie odnotowałem żadnych reakcji alergicznych ani podrażnień,czy nadmiernego wysuszenia skóry twarzy.
Ocena ogólna:3/6 - produkt można użyć,niemniej zważywszy jego cenę ,powinien on oferować o wiele lepszą jakość.Mam nadzieję,że kolejny krem Mondial,którego testy przede mną sprawi się o wiele lepiej.Już jego zapach bije na głowę Mandarino E Spezie.
Pozdrawiam
Witek

Offline grain

• Zaawansowany użytkownik
  • Miejsce pobytu: Poznań
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 12, 2016, 13:38:21 »
Zapach:2/6 - spodziewałem się jakiejś eksplozji mandarynek czy owoców cytrusowych, ale się zawiodłem. Owszem zapach jest, ale bardzo delikatny, słabo wyczuwalny. Daję 2 punkty bo przynajmniej nie śmierdzi, a taka neutralność może być też zaletą dla kogoś, kto nie lubi zbyt wyrazistych aromatów.
Wyrabianie piany:3/6 - pianę wyrabiałem w  miseczce syntetykiem Maggard. Wydaje mi się że ten krem lubi wodę, albo też otrzymana próbka była przesuszona. Dopiero kilkukrotne moczenie końcówek pędzla i dłuższe kręcenie w misce pozwoliło mi uzyskać zadowalający efekt.
Golenie:3/6 - Goliłem się przy użyciu R89 z żyletką LEA. Przebiegło poprawnie, jednak wolałbym aby piana była bardziej tłusta i oferowała lepszy poślizg.
Po goleniu:5/6 - o dziwo moja skóra była w bardzo dobrej kondycji. Z powodu słabszego poślizgu obawiałem się jakichś podrażnień- na szczęście nic takiego nie nastąpiło. Żadnych zaczerwień, szczypania. Brawo !
Ocena ogólna:3/6 - W mojej subiektywnej ocenie produktu nie mogę polecić z uwagi na zbyt wysoką cenę w porównaniu do oferowanej jakości. Jak za tą cenę produkt powinien oferować lepsze parametry, zwłaszcza  jeśli chodzi o zapach i poślizg.

Offline Dziki_Koziol

• Stały bywalec.
  • Boomala tomala a malonga aryki takana a pitonga!
  • Miejsce pobytu: Bydgoszcz
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 15, 2016, 23:42:13 »
Użyłem tego mydła trzy razy. Być może trochę w tym sugestii pod wpływem nazwy, gdyż przy pierwszym kontakcie z tym produktem nie mogłem dokładnie określić zapachu. Teraz dokładnie wyczuwam mandarynki z akcentem jakiś przypraw. Mydło, jak dla mnie pachnie świetnie. Pianę kręci się bardzo dobrze i w dużych ilościach. Moim zdaniem jej właściwości są lepsza niż w przypadku kremu o zapachu kadzidła. To mój faworyt.

Zapach: 5/6

Wyrabianie piany: 5/6

Golenie: 5/6

Po goleniu: 5/6

Po goleniu wszystko w porządku. Jak dla mnie bardzo dobry produkt. Muszę nieco zmienić opinię o kremie, który testowałem jako pierwszy.

Maszynka: Edwin Jagger R41
Żyletki: Astra SS
Mydło: Proraso zielone
After Shave: Różne płyny

"Marian milczał. Wiedział, że musi milczeć i czekać. Wokół było pusto i cicho. Ta cisza krzyczała."
Jan Oborniak

Offline Pimps

• *
  • Podziękowań: 6
  • Mariusz Sapeta
  • Miejsce pobytu: Tarnów
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 20, 2016, 12:55:19 »
Zapach: 3/6 - zapach dosyć słaby ale przeze mnie wyczuwalny może dlatego iż próbka była w małym woreczku na suwak więc na tyle szczelna aby zapach się uzbierał. Dla mnie przyjemny choć ostatnio jakoś znudziły mi się zapachy cytrusów w kremach do golenia. Podczas wyrabiania piany w tygielku i podczas golenia już praktycznie niewyczuwalny.

Wyrabianie piany: 3/6 - pianę wyrabiałem w miseczce przy pomocy syntetyka i z niewielkiej ilości wyszła trwała gęsta piana która utrzymywała się na twarzy i w tygielku bez problemów przez cały czas zabiegu golenia. Wolał bym aby była bardziej tłusta i cięższa ale to co było było na tyle dobre że nie odebrało mi przyjemności z golenia.

Golenie:3/6 - golenie przeszło bez przeszkód a użyłem do niego przez 3 kolejne golonka dzień po dniu maszynki iKON Slant z żyletką KAI. Nic nadzwyczajnego się nie podziało i tutaj klasyfikuje mydełko do jednego z wielu dostępnych na rynku.

Po goleniu: 3/6 - nie było podrażnień, pieczenia, ściągania twarzy ani jej przesuszania.

Ocena ogólna: 3/6 - Ja jako miłośnik kremów jednak mam trochę subiektywną oceną pod tym względem, choć mydło na tyle miękkie że można go bez problemu rozetrzeć o ścianki tygielka. Co do samej ceny to w tym przypadku chyba trochę za droga jak na ten produkt, ale jak życie nam pokazuje wielu miłośników danej marki kupuje ją bo po prostu całokształt im odpowiada. Ja bym tego mydełka nie kupił gdyż posiadam już na tyle mydeł a więc musiało by na mnie wywrzeć mocne wrażenie aby się nim zainteresować i przygarnąć go do mojej rodziny.
Jeżeli czegoś nie wolno a bardzo się chce to można Evil
YouTube
INSTAGRAM

Offline włuczykij

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 21, 2016, 16:29:22 »
Test robiony wieczorem, bez preshave. Jedynie w ciągu dnia smarowałem twarz kremem nivea men. Sprzęt: chiński syntetyk za 3 dolary, progress+ astra SP.

Zapach: 6/6 –  Niezbyt ostry ale i nie za łagodny zapach wysuszonych cytrusów (pomarańcza, grejfrut) z przyprawami korzennymi w tle. Dobrze stonowany, tu mogę dać maksymalną ocenę.

Wyrabianie piany: 6/6 – Na golenie zużyłem równowartość objętości trzech ziaren grochu.  Konsystencja produktu pomiędzy mydłem a kremem lecz nie uważam tego ani za wadę ani za zaletę. Piana wyrabia się błyskawicznie, nie wysusza się i długo trzyma parametry.

Golenie: 5/6 – Przyjemne, dobry poślizg, daje uczucie delikatnego schłodzenia.  Golenie takie jak powinno być lecz przy kolejnym goleniu wrócę do preshave.

Po goleniu: 5/6 –  Nie podrażnia, lekko nawilża. Zmiększenie na normalnym poziomie. Z uwagi na to że skóra mi szybko wysycha po 5min użyłem AS. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć że odczucia standardowo jak po produktach ze średniej półki.

Ocena ogólna: 4/6 – Krem do golenia wart polecenia, lecz jak dla mnie cena jest za wysoka. Poza ciekawym zapachem nie wybija się niczym szczególnym ponad mydła i kremy które można kupić do 40zł.
Wartburgowe podróże www.facebook.com/sputnik.team.2015
Merkur Progress, Merkur 15c, wilkinson classic, junior P-1
Rapira PL, Merkur, Voskhod (jeszcze szukam ulubionej)
Białe poraso, Arko, Krem z witaminą A

Offline SP3CtRUM

• *
  • \o/ Spec \o/
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 08, 2016, 12:25:42 »
Dodana mediana ocen