Autor Wątek: Mondial Luxury Tabacco Verde - grupowa recenzja kremu do golenia  (Przeczytany 5893 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
  • Miejsce pobytu: Warszawa

Mondial
Historia firmy Mondial sięga 1908 roku i zaczyna się w we Florencji w małym rzemieślniczym warsztacie - od produkcji ręcznie wyrabianych pędzli do golenia.
Więcej można przeczytać na stronie producenta:
WE MAKE MASTERPIECES FOR OVER A CENTURY

Aktualnie firma oferuje szeroki asortyment produktów do golenia, zaczynając od pędzli i maszynek, przechodząc przez mydła i kremy do golenia - na produktach pre- i after-shave kończąc.
Firma ma swoim portfolio linie No908, Axolute, Florence, Nobilis oraz Antica Barberia

Ta ostatnia linia, w odróżnieniu od pozostałych z oferty Mondial została zaprojektowana do kompleksowej pielęgnacji zarostu i by golenie było tak perfekcyjne jak po wizycie u najlepszego barbera.

Zdjęcie pochodzi ze strony producenta

Zdjęcie pochodzi ze strony producenta

Testy grupowe
Ogromna paczka zawierająca sporą ilość produktów Mondial została sprezentowana forum przez sklep thegent.pl
Niniejszym, w imieniu wszystkich testujących, serdecznie dziękuję!

13 produktów zostało rozdzielone pomiędzy 40 testerów. Każdy tester poproszony został o ocenę produktu w stosownym temacie wg szablonu umieszczonego na końcu tematu

Bohater dzisiejszej recenzji:
Mondial Crema Da Barba Tabacco Verde

Opakowanie i postać
Do testów dostaliśmy 125 ml wkład. Dodam tutaj, że waga rzeczywista jest w miarę bliska deklarowanej objętości (chociaż nie zawsze) oprócz jednego przypadku. Ze sprawdzonych przeze mnie wkładów najbliżej przelicznika 1/1 (g/ml) był smak Sandalo - 123 gramy, później Zagara i Mandorla - odpowiednio 118,55 g i 118,34 g, później lekko odbiegający zapach Tabacco - 112 gram. Natomiast największym zaskoczeniem był wkład Mandarino - waga pokazała jedynie 72,27 grama przy deklarowanych 125 ml - krem w odróżnieniu od swoich braci jest dużo bardziej gęsty i twardy.

Wkłady Mondial zapakowane są w folię z tandetną naklejką ze składem. Całość natomiast zapakowana w niezwykle eleganckie tekturowe opakowanie z bardzo gustowną etykietą. Jakże fajnie prezentuje się na zdjęciach. Masa bardzo plastyczna (sprawiała ogromne problemy przy podziale). Wymaga oczywiście posiadania tygielka, do którego wkład należy przełożyć.

Producent swoje kremy z serii Luxury oferuje w drewnianych tyglach, plastikowych słoikach, słoikach podróżnych oraz wspomnianych refillach.

Zapach
Ta część zostaje póki co pusta - nie testowałem produktu

Skład
Skład kremu jest bardzo krótki i nie zawiera żadnych niepokojących składników. Brawo!
Poszczególne zapachy różnią się nieco składem - niektóre mają dłuższą listę składników - aczkolwiek są to głównie dodatki zapachowe.

Skład zgodnie z INCI: Stearic Acid, Aqua, Cocos Nucifera Oil, Potassium Hydroxide, Sodium Hydroxide, Sodium Carbonate, Parfum, Alpha Isomethil Ionone, Benzyl Benzoate, Buthylphenyl Methylptopional, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Hydrocitronellal, Limonene, Linalool, Evernia Furfuracea Extracy

Wyrabianie piany

Golenie

Po goleniu

Cena i dostępność
Produkty Mondial dostępne są w Polsce w sklepie thegent.pl. Krem Tabacco Verde w drewnianym tyglu kosztuje 129 PLN za 140 ml, w plastikowym tyglu (z wyższej półki) - 89 PLN za 150 ml, w plastikowym tyglu travel - 49 PLN za 75 ml. Wkłady póki co nie są dostępne. To ceny na poziomie cen w sklepie producenta. Najtaniej wychodzi  wersja druga - 150 ml w plastikowym tyglu - otrzymujemy cenę ~0,60 PLN za gram.

Podsumowanie i ocena

Wspólna ocena brzytwa.org (mediana z ocen)

Punktacja (szkolna): 1 - niedostateczny, 2 - mierny, 3 - dostateczny, 4 - dobry, 5 bardzo dobry, 6 - celujący

Szablon do ocen - proszę zaznaczyć to co między liniami, wkleić do odpowiedzi i zamienić XXX na ocenę ze skali 1-6 oraz YYY - na krótki opis
------------------------------------------
Zapach: XXX/6 - YYY
Wyrabianie piany:  XXX/6 - YYY
Golenie:  XXX/6 - YYY
Po goleniu:  XXX/6 - YYY
Ocena ogólna: XXX/6 - YYY

Przykład:
-------------początek przykładu-------------
Zapach: 3/6 - Niezbyt intensywny, szału nie robi ale też nie jest śmierdzielem. Taki kwiatowy - ja wolę bardziej męskie, kolońskie, ziemne itp
Wyrabianie piany: 5/6 - Raz dwa i bezproblemowo. Gęsta, tłusta, maślana.
Golenie: 3/6 - Trochę brakuje poślizgu ale ogólnie jest dobrze
Po goleniu: 2/6 - Wysusza i potrzeba balsamu ale tragedii mega nie ma
Ocena ogólna: 3/6 - Taki poprawny krem, bez szału ale lepszy niż Lider
-------------koniec przykładu-------------
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2016, 12:24:05 wysłana przez SP3CtRUM »
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

Offline arturro

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
Odp: Mondial Luxury Tabacco Verde - grupowa recenzja kremu do golenia
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 06, 2016, 19:02:53 »
Zapach: 5/6 - ładny, dość intensywny zapach, w mojej ocenie bardziej koloński niż "zielonotytoniowy"
Wyrabianie piany: 5/6 - W zasadzie bezproblemowe, tylko ze względu na mała lepkość kremu trudno go przykleić do ścianki tygielka
Golenie:  4/6 - piana z gatunku "lekkich" nietłusta, trwała, zmiękczanie na dobrym poziomie
Po goleniu:  3/6 - lekkie odczucie przesuszenia, na granicy zauwazalności ale jednak
Ocena ogólna: 4/6 - dobry produkt, ładnie pachnący, sprawdza sie przy goleniu twardszego zarostu.

pozdrawiam
a

Offline Laki_Luk

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Wołomin
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 08, 2016, 22:30:45 »
Zapach: 2/6 - jeśli tak pachnie zielony tytoń, to zdecydowanie nie jestem fanem tegoż zapachu; podobnie jak arturro odbieram go jako koloński, ale czuję w nim również coś z pamiętanej z czasów podstawówki pasty do podłogi

Wyrabianie piany:  3/6 - pianę wyrabia się łatwo i szybko, ale jest zbyt lekka, przy zagęszczeniu nie da się jej odkleić od maszynki

Golenie:  4/6 - poślizg całkiem niezły, ochrona (zwłaszcza przy ostrej żyletce i agresywnej maszynce) trochę zbyt słaba, ale generalnie golenie dobre

Po goleniu:  3/6 - przeciętnie, nie dzieje się nic złego, ani nic szczególnie przyjemnego

Ocena ogólna: 3/6 - zasadniczo dobry krem (a raczej - oceniając po gęstej konsystencji - mydło), ale zapach pozbawia mnie przyjemności golenia
---
Rockwell-6S R41 || Triton GSB || MR-24 Yaqi-Tuxedo-24

Offline Longfellow

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 12, 2016, 19:30:15 »
Witam,

Po pierwszych testach przyszła pora dorzucić swoją cegiełkę do skali ocen.
Na pierwszy ogień poszedł właśnie bohater niniejszej recenzji, czyli mydełko o zapachu zielonego tytoniu. Ogólnie rzecz ujmując, poza walorami zapachowymi, wszystkie otrzymane próbki nasuwają nieodparte skojarzenia z Cellą, która w mojej ocenie jest bardzo słabym produktem. Nie inaczej jest niestety z kremami Mondial. Ale do rzeczy;

Zapach...właśnie zapach był głównym kryterium, jeżeli chodzi o kolejność testowanych przeze mnie próbek. Nie potrafię dokładnie określić jak pachnie niniejszy krem, jednak nuty zapachowe bardzo przypadły mi do gustu. Takie troszkę ziołowe, niezbyt nachalne, a jednocześnie bardzo konkretne i utrzymujące się przez cały proces golenia. Chociaż przyznam, że czułem go jeszcze przez jakiś czas po goleniu  :)
Jak dla mnie zdecydowanie na plus. Zapach na pewno niebanalny i wyróżniający się na tle innych, mniej lub bardziej popularnych produktów.

ZAPACH - OCENA 4/6

I tutaj niestety pozytywy się kończa :(
Kiedy przyszła pora na wyrobienie piany od razu małe zaskoczenie. Z jednej strony piana powstawała stosunkowo szybko, jednak była bardzo słaba. Z mojego punktu widzenia wyznacznikiem ideału są takie kremy jak Bluebeards, Maca Root Body Shopa, czy chociażby krem Nivea w wersji Sensitive. Dają one treściwą, gęstą i sztywną pianę, która sprawia, iż zarost unosi się, pęcznieje i bardzo łatwo poddaje się ostrzu. W przypadku kremu Mondial tego efektu próżno szukać. Powstała piana była bardzo lekka, mocno napowietrzona i bardzo słabej jakości. To zdecydowanie nie mój typ. Owszem, są kremy gorszej jakości, jednak tutaj także obyło się bez fajerwerków. Stąd moja ocena.

WYRABIANIE PIANY - OCENA 2/6

Dalej było już tylko gorzej  :(
Po wyrobieniu piany przyszedł czas na golenie. Krem nie powodował u mnie żadnych reakcji alergicznych i tutaj duży plus, ponieważ większość dostępnych produktów powoduje u mnie wszelkiej maści reakcje alergiczne. Tutaj obyło się bez przykrych niespodzianek. Jednak sam proces golenia pozostawiał wiele do życzenia. Piana bardzo słabo zmiękczała i spęczniała zarost, poślizg był na miernym poziomie. Miałem wrażenie jak bym używał mydła toaletowego, a nie kremu do golenia.

GOLENIE - OCENA 2/6

Po goleniu wcale nie było lepiej. Kiedy już z większymi, czy mniejszymi problemami udało mi się dotrwać do końca, skóra po goleniu zdawała sie wołać o pomoc. Była wysuszona, zaczerwieniona i mocno podrażniona. Nawet nie odważyłem się użyć wody po goleniu bo chyba bym głową wybił dziurę w suficie. Za to w ruch poszła całkiem spora dawka kremu nawilżającego łagodzącego podrażnienia. Efekt przesuszenia i zaczerwienienia twarzy utrzymywał się jeszcze następnego dnia, więc można jednoznacznie stwierdzić, iż golenie do najprzyjemniejszych nie należało.

PO GOLENIU - OCENA 2/6

W związku z powyższym ocena końcowa nie będzie chyba dla nikogo zaskoczeniem. Wedle moich doświadczeń i mojej opini krem jest niestety bardzo słaby. Na rynku dostępne są kremy, czy mydła o niebo lepsze od bohatera recenzji, a kosztujące ułamek jego ceny. Nie jestem zwolennikiem teorii głoszącej, że co drogie musi być dobre. Wprost przeciwnie. A krem Mondial jest tego najlepszym przykładem.
I tutaj wielkie ukłony dla inicjatora i organizatora całego testu, gdyż ktoryś z kremów Mondial miał być moim kolejnym zakupem w przyszłości. Teraz wiem, że byłby to kolejny, nietrafiony zakup. Niestety osobiście nie polecę tego kremu nikomu...no chyba, że komuś kogo sympatią raczej nie darzę  >:D

OCENA OGÓLNA - 2/6

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru  ook
A.

« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2016, 19:38:30 wysłana przez Longfellow »
"Naj­pewniej­szą oz­naką po­god­nej duszy jest zdol­ność śmiania się z sa­mego siebie. Większości ludzi ta­ki śmiech spra­wia ból."
- Friedrich Nietzsche -

Offline zennhorst

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 14, 2016, 14:56:07 »
Mondial Crema Da Barba Tabacco Verde
Tym razem przedmiotem mojej recenzji będzie krem Tabacco Verde.
Próbkę kremu otrzymałem od Rafała w zwykłej torebce strunowej.
W momencie przekazania towaru temperatura powietrza była dosyć wysoka (+30˚C) i krem miał konsystencję bardzo płynną. Po przełożeniu go do pojemnika w temperaturze pokojowej osiągnął znacznie twardszą konsystencję.

Zapach
Pierwsze skojarzenie Catie’s Bubble – Spanish Holliday, może ze względu na silne mydlane nuty.
Zapach mydlany, czuć podbudowę kwiatową, roślinną, gdzieś w tle wyczuwam delikatne nuty charakterystyczne dla zapachów Fougere.
W pierwszej chwili zapach jest dosyć przyjemny, niezbyt intensywny, jednak podczas golenia nuty zapachowe się zmieniają i pojawia się coś co mógłbym porównać jedynie do zapachu ścierki do podłogi, delikatna nuta stęchlizny.
Z ciekawości spojrzałem na skład kremu, imponujący … szkoda tylko, że poszczególnych składowych zapachu nie da się wyłowić.
Ot powstała nuta zapachowa kompletnie niepodobna do niczego ….

Golenie i pielęgnacja
Czytając wpisy kolegów dotyczące kłopotów z pianą, trochę jestem zdziwiony …
Pianę wyrabia się bardzo łatwo, ilość jaką uzyskujemy jest zadowalająca, konsystencja również.
Zauważyłem, że krem jest bardzo wrażliwy na ilość wody, rozpoczynając z jej niewielką ilością otrzymujemy naprawdę dobrą gęstą pianę, może nie tak tłustą jak w przypadku rzemieślniczych mydeł z USA, ale naprawdę bardzo porządną.
Jedynie zwilżanie końcówek pędzla i przemywanie twarzy po przejściach pozwoli nam na delektowanie się naprawdę przyjemnym goleniem.
Krem nie wysusza twarzy, ale też jej nie nawilża, powiedzmy że ma neutralny wpływ na cerę (przynajmniej w moim przypadku).
Zapach niestety a może i stety (mokra ścierka) jest nietrwały  … ale to raczej zła wiadomość dla tych którzy gustują w  zapachu mokrej  ścierki od podłogi.

Podsumowanie
Bardzo przeciętny zapach połączony z dobrymi właściwościami użytkowymi.
Osobiście oczekiwałem po tym mydle dużo więcej, szczególnie w kwestii zapachu, jakiejś kwiatowo – tytoniowej orgii, zapachu który wypełni całą łazienkę, będzie męski i intrygujący …   
Szkoda, że tym razem się nie udało ...
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2016, 15:38:11 wysłana przez zennhorst »
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 16, 2016, 17:49:35 »
Witam,
kilka słów jak odbieram tytułowy krem Mondial - Tabacco Verde.

Zgodnie z "chronologią opisu" zacznę od tego na co zwracamy uwagę w pierwszej chwili, czyli od zapachu.  Powiem szczerze, czuję się "lekko" rozczarowany. Sugerując się nazwą kremu oczekiwałem, że po otwarciu próbki otuli mnie zielono-tytoniowa aura, a tymczasem zapachniało kwiatami z domieszką owoców. Oczywiście nie oczekiwałem zapachu pokroju Pipe Tobacco DF niemniej nazwa do czegoś zobowiązuje. Dodatkowo całość jest mało intensywna i dość szybko się ulatnia.
W związku z powyższym, za zapach 3/6

Kolejna składowa to szybkość wyrabiania piany i jej "jakość". Jeżeli chodzi o to pierwsze to generalnie nie mam zastrzeżeń, piana powstaje dość szybko, a jej ilość jest wystarczająca do przeprowadzenia pełnego procesu golenia w 3 przejściach. Niestety mam pewne zastrzeżenia do jej konsystencji. Podczas tych kilku goleń nigdy nie udało mi się uzyskać piany gęstej i puszystej. Zawsze miałem wrażenie, że jest lekko rozwodniona, mimo iż eksperymentowałem z ilością dodawanej wody. Miało to również swoje odzwierciedlenie w jakości golenia. Co prawda nigdy nie podrażniłem naskórka, ale też nie czułem, że piana stanowi wystarczającą barierę między nim, a żyletką. Zmiękczenia zarostu nie doświadczyłem, albo mówiąc inaczej nie zauważyłem. Jeżeli był to w niewielkim stopniu.  Plusem kremu jest to, że nie podrażnił mnie w najmniejszym stopniu. Reasumując:
wyrabianie piany - 4/6
golenie - 3/6

I na koniec to co pozostaje po zmyciu piany, czyli wrażenia po goleniu. Powiem szczerze, dla mnie ten krem zachowuje swoisty status quo. Z jednej strony nie zauważyłem efektu wysuszonej skóry, a z drugiej nie czułem, aby była ona jakość szczególnie nawilżona. Ponieważ jednak wychodzę z założenia, że od nawilżenia/natłuszczenia skóry są balsamy to za wrażenia po goleniu 4/6

Podsumowując, krem nie wywołuje u mnie szybszego bicia serca, jest poprawny, ale nic poza tym. Z jednej strony mógłbym powiedzieć, że goliłem się już gorszymi, ale z drugiej strony miałem przyjemność używać znacznie lepszych. Lekko zawyżając ocenę przyznaję "za całokształt" - 4/6
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline witeq

• *
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: miasto 44 wysp,Polska
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 23, 2016, 16:46:46 »
Zapach:4/6 całkiem przyjemny,jednak jeśli chodzi o zielony tytoń to brakuje mu do mojego faworyta w tym względzie,czyli RazoRock Green Tobacco.

Wyrabianie piany:5/6 pianę wyrabia się szybko,bez względu na rodzaj użytego pędzla (syntetyk,dzik,borsuk). Z niewielkiej ilości kremu,uzyskujemy ilość wystarczającą na 3 przejścia podczas golenia,

Golenie:4/6 krem oferuje dobry poślizg co niewątpliwie ułatwia proces golenia.

Po goleniu:4/6 nie odnotowałem co prawda żadnych uczuleń ani podrażnień , ale nie zauważyłem też jakiś szczególnych działań pielęgnacyjnych kremu.

Ocena ogólna:4/6 produkt uważam za dobry,niemniej biorąc pod uwagę jego cenę producenci mogliby popracować nad jego zapachem oraz właściwościami pielęgnacyjnymi.
Pozdrawiam
Witek

Offline LuzBlues

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 27, 2016, 00:25:36 »
Na początek chciałbym zaznaczyć, że jako początkujący adept TG golę się na razie tylko na dwa przejścia - z włosem i w poprzek, co w jakiś sposób ma wpływ na ocenę golenie.

Zapach: 5/6
Przyznaję, nie wiem jak pachnie zielony tytoń, wzorcem jest dla mnie mydełko Tobacco arturra, gwoli ścisłości jedno z moich ulubionych mydeł. Nie znajduję praktycznie żadnych podobieństw między zapachem Tobacco arturra a Mondial Tobacco Verde. Najwyżej takie, że oba nie są intensywne i ostre. Zapach Mondial Tobacco Verde określiłbym jako mieszaninę aromatów mydlanych z wodami kolońskimi doprawionymi szczyptą słodkich owoców. O ile sam krem pachnie wyczuwalnie, o tyle intensywność zapachu maleje po wyrobieniu piany, a po goleniu już ledwo wyczuwalny. Nie ma więc problemów kolizyjnych z wyborem zapachu balsamu czy wód. Mi zapach przypadł do gustu.

Wyrabianie piany: 5/6
Pianę z tego mydła da się wyrobić bez żadnych testów w długości namaczaniu pędzelka, ilości potrzebnej wody. Ot standardowe namoczenie, parę machnięć w miseczce syntetykiem i piana gotowa. Puszysta, gęsta, jedynie do zwartości można odrobinę się przyczepić.

Golenie: 5/6
Efektem użycia tego kremu jest bezproblemowe golenie, dzięki dobrze zmiękczonemu zarostowi. Również poślizg jest bez zarzutu, co skutkuje brakiem zacięć i innych negatywnych niespodzianek. Atutem tak dobrego golenia jest też fakt, że nie zaobserwowałem, by krem zbyt szybko wysychał.

Po goleniu: 4/6
Skóra po goleniu nie jest podrażniona, wysuszona. Nie czułem żadnego napięcia skóry ani jej ściągania. Odczuwałem jedynie lekkie szczypanie, które wymusiło szybkie nałożenie balsamu celem ukojenia skóry.

Ocena ogólna: 4/6
Produkt z początku bardzo przypadł mi do gust ze względu na zapach. Ocena jednak spadła przez negatywne efekty "po" (szczypanie). W tej sytuacji krem do golenia Mondial Tobacco Verde raczej nie znajdzie się na liście moich przyszłych zakupów.

Dziękuję sklepowi thegent.pl za możliwość przetestowania produktów Mondial.
Koledze SP3CtRUM dziękuję za wzorową organizację grupowych testów.

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 08, 2016, 12:23:46 »
Dodana mediana ocen
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."