Autor Wątek: Proraso Pre Shave  (Przeczytany 24235 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blady

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Łódź
Proraso Pre Shave
« dnia: Grudnia 24, 2015, 00:35:06 »
Cześć

Lubię się golić. Od pewnego czasu jest to czynność bardzo przyjemna, mimo tego człowiek zaczyna się zastanawiać czy jest sposób, żeby było jeszcze milej, gładziej, łatwiej i przyjemniej.
Postanowiłem poszukać produktów z rodziny Pre Shave.
Wybór padł na tytułowe Proraso Pre Shave White z racji, że jestem w posiadaniu mydła z tej linii.

Zdjęcie pożyczone z sieci.

Wiadomo, każdy facet ma w sobie genetycznie zaprogramowaną żyłkę odkrywcy. Jako, że na planecie większość została odkryta, czas na odkrycia osobiste.
Jak postanowiłem, tak zrobiłem. Dosłownie odkryłem słoiczek kremu kładąc wieczko obok.
Oczom moim ukazała się substancja o białej barwie z lekko perłowym połyskiem.

Skład: AQUA (WATER/EAU), STEARIC ACID, SORBITOL, GLYCERIN, PARFUM (FRAGRANCE), AVENA SATIVA (OAT) KERNEL EXTRACT, CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT, THYMUS VULGARIS (THYME) FLOWER/LEAF EXTRACT, TOCOPHERYL ACETATE, POTASSIUM HYDROXIDE, MENTHOL, CETEARYL ALCOHOL, SODIUM BENZOATE, PHENOXYETHANOL, BENZYL ALCOHOL, DISODIUM EDTA, PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE, LIMONENE, LINALOOL, CITRAL, HEXYL CINNAMAL, GERANIOL, CITRONELLOL.

Konsystencja: ...dziwna. Nie jest jednolita i zwarta jak w przypadku kremów czy balsamów do twarzy. Krem nie jest tłusty, co ucieszyło mnie niezmiernie po próbach z oliwką do ciała i późniejszym sprzątaniu umywalki, maszynki...i wszystkiego.

Zapach:  Podobny do mydła ale jak by bardziej eukaliptusowy.

Aplikacja: Postanowiłem postępować według instrukcji. Rozsmarowałem krem na twarzy z zamiarem odczekania dwóch minut przed przystąpieniem do golenia. Pojawiły się pierwsze problemy. Kremu trzeba użyć trochę więcej, aby dokładnie rozsmarować go na twarzy. Zarost bardzo utrudnia tę czynność z racji na konsystencje specyfiku.

Odczucia po aplikacji: Ni to warm up, ni to cool down. Aczkolwiek skłaniam się ku twierdzeniu, że po minucie bardziej odczuwałem chłodzenie.

Po cierpliwym odczekaniu dwóch minut przystąpiłem do wyrabiania piany na twarzy. Buźkę zwilżyłem mokrą dłonią uważając aby nie spłukać specyfiku.
Piana wyrobiła się poprawnie i bez problemów.

Golenie: Normalne... maszynka prowadziła się jak zwykle, bez zwiększonego poślizgu. Zarost był zmiękczony poprawnie, tak jak zawsze po użyciu mydła czy kremu.

Po goleniu: Jedyny efekt użycia pre shave jaki zauważyłem to mniejsze podrażnienia po goleniu. Z premedytacją i pełnym poświęceniem, nie bacząc na konsekwencje zdrowotne do testu użyłem zestawu, który generuje w moim przypadku bardzo dużo urazów. Muhle R89 i Astra SP. Zazwyczaj Astry szatkują moją twarz jak Okrasa szczypiorek... po użyciu Proraso nie potrzebowałem transfuzji krwi a wyklaskanie się AS'em nie spowodowało efektu "tyłka pawiana".

Odczucia mam mieszane. Używam tego kremu przed każdym goleniem od dwóch tygodni z różnymi żyletkami, mydłami i kremami. Wrażenia zawsze mam podobne. Łagodzi, nie zwiększając żadnego istotnego parametru takiego jak poślizg czy zmiękczenie zarostu.

Czy polecam? Jeżeli też siedzi w Tobie odkrywca i chcesz odkryć swój słoiczek to tak :)
Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
F. Nietzsche

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
  • Miejsce pobytu: Warszawa
Odp: Proraso Pre Shave
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 24, 2015, 00:46:41 »
Ja zużyłem 1 słoiczek i u mnie działał w jeden sposób - zmiękczał zarost.
Tylko ja po aplikacji i odczekaniu 2 minut - obficie spłukiwałem wodą.
Robiłem też test "połowy twarzy" i różnica zmiękczenia była wyraźnie odczuwalna.
Innych wartości dodanych nie odczułem - no może poza mrożeniem mentolu :)
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

Offline Pleasure

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: Świdnik
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 24, 2015, 11:34:26 »
Z linii Proraso pre, najlepszy ( wg mojej oceny ) jest zielony. Próbowałem wszystkich i zielony, to jest to, niestety uczulał mnie i poszedł do znajomego . W chwili obecnej używam ciągle pre shave NoHai o konsystencji płynnej, polecam.
W święto zawsze wkładam krawat pod kołnierzyk.
Krawat z gumką.Trochę pije,lecz jak leży!
Ja też piję,piwo Tychy,sam aromat!
Raz zmieniłem panu dychę,na automat.

Offline arek

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 24, 2015, 12:52:03 »
Ja z kolei używam nohaia i białego proraso i w moim przypadku nohai nic nie daje, natomiast po proraso trochę mniej podrażnień. Ja nanoszę proraso na wilgotny zarost. 

king_emes

« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 24, 2015, 18:28:46 »
Dla mnie te wszystkie preparaty przed goleniem nic nie dają. Można powiedzieć, że to takie placebo. IMHO.

Offline Psylo

• Nowy Użytkownik
  • *
  • "Ja nie szukam, ja znajduję"
  • Miejsce pobytu: Ruda Śląska
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 02, 2016, 17:41:36 »
Kupiłem ten Pre Shave razem z pierwszym zestawem do TG, i jeśli ktoś się goli na zimno to jestem zdania, że nie znajdzie nic lepszego jeśli chodzi o uczucie "schłodzenia" po spłukaniu twarzy zimną wodą (w składzie jest chyba mięta pieprzowa). W tym kontekście 3P i Prep nie mogą się równać z Proraso. Natomiast tak samo jak poprzednicy nie odczułem większego poślizgu przy goleniu, może trochę większe zmiękczenie zarostu.
Merkur 39C Slant Sledgehammer, Muhle R89, Muhle R41,

indygo

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 09, 2016, 15:02:37 »
Hej! Używałem dziś po raz pierwszy przy maszynce Merkur Futur z żyletką Bolzano Pre Shave Proraso Biały. Myślałem, że daje on poślizg, jednak trudno to opisać ale jakby wręcz odwritnie poślizgu nie dawał a zmatowiał twarz. Spodziewałem się właśnie, że będzie ślisko.
Pierwsze golenie Merkurem Futur miałem ustawione na 2 a trzecie przejście na 1 - trochę czuć że było ostrzej, dwa zacięcia nie duże mam na brodzie bo tu mam największy problem z każda maszynką i w miejscu wąsów. Jednak uważam, że pierwszy raz z Futur poszedł mi zaskakujące dobrze;) Być może pomogło jednak te proraso. Krem miałem EJ Aloes.

Pozdrawiam

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 09, 2016, 15:29:20 »
Psylo, indygo - zwiększonego poślizgu nawet nie należy się spodziewać.
Sam producent opisuje produkt:
"It softens the beard and protects the skin like an invisible shield, facilitating a smooth shave without causing irritation or small cuts."
Nic o poślizgu nie ma - ale jest to co u mnie się doskonale sprawdzało - zmiękczanie zarostu

Dla mnie te wszystkie preparaty przed goleniem nic nie dają. Można powiedzieć, że to takie placebo. IMHO.

Trzeba podkreślic - dla Ciebie. Bo np. mi dają. Więc to na 100% NIE placebo.
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

king_emes

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 09, 2016, 15:31:56 »
Przecież podkreśliłem: słowo: dla mnie i na końcu IMHO (moim skromnym zdaniem). :)

indygo

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 09, 2016, 15:40:49 »
Nie skreślam Proraso pre shave, nadal będę go próbował. Kwestia też wyrobienia piany  z kremu do golenia tu także raczkuje:( A używaliście Proraso pre shave po goleniu - niektórzy używają tak zielonego i mówią, że robi dobra robotę...

Pozdrawiam

Offline Miauczyński

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Kartuzy
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 10, 2016, 05:13:41 »
Używanie pre shave po goleniu jest jak gra wstępna po seksie >:D
Białego kremu Proraso używam od jakiś dwóch tygodni i podobnie jak w przypadku zielonego jestem bardzo zadowolony. Wydaje mi się natomiast, że w porównaniu do niego biały ma odrobinę lżejszą (rzadszą?) konsystencję. Poza tym jest bardzo przyjemny w użytkowaniu. Posiada bardzo fajny, taki kremowo - biało herbaciano - miodowo - cytrynowy zapach. Po nałożeniu na twarz odczekuję parę minut (czuć tu lekki chłód, ale na pewno nie tak agresywny jak w przypadku w/w zielonego), po czym lekko zwilżam twarz wodą, a następnie nakładam pianę. Poślizg maszynki bdb, zdecydowanie łatwiej buduje się na twarzy brodę mikołaja i ogólnie lubię ten cały obrządek smarowania się przed goleniem ;D

Offline Metal

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 10, 2016, 08:35:28 »
Mam Proraso Pre Shave White ponad rok i dopiero niedawno przekonałem się do tego preparatu. Użyty przed goleniem daje ochronę. Po prostu jest mniej zacięć i podrażnień. Natomiast efekt poślizgu jest pomijalny.

indygo

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 10, 2016, 09:42:15 »
Zastosowałem go jak pisali na F czyli nakładam na twarz , odczekuje 2 minuty i na to krem do golenia. Nie zwilżałem twarzy przed nałożeniem kremu. Może tu jest błąd. Jedni mówią, że dobre mydło czy krem do golenia powinien zastąpić pre shave. Tego nie wiem, jedynie mogę się opierać na opinii innych.

Pozdrawiam

Offline Metal

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 10, 2016, 10:43:04 »
Indygo, możesz nakładać na mokrą lub suchą twarz i od razu nałożyć krem do golenia lub odczekać. Można używać też po goleniu. Warto poeksperymentować i znaleźć najlepszą dla siebie metodę.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2016, 10:45:05 wysłana przez Metal »

indygo

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 10, 2016, 12:37:55 »
Będę na pewno próbował. Przede wszystkim muszę popracować nad techniką, bo mam podrażnienia pod nosem i pod brodą.

Pozdrawiam