Jeszcze kilka słów o obszernym dokumencie pdf, do którego link umieściłem powyżej.
Otóż sporządził go holenderskiego fan ostrzenia na kamieniach i żeglugi śródlądowej, pan Henk Bos (niestety, już nieżyjący) z pomocą swojej małżonki Janneke. Coticule opisane są w nim najszerzej, ale można doszukać się też tam informacji o innych kamieniach jak oczywiście BBW i kilku mniej znanych, jak niebieski pirenejski, Rouge du Salm z Lotaryngii, gres de Cierreux itd. Dokument ten nosi numer cztery, o trzech poprzedzających go napiszę poniżej.
Na stronach 18 - 38 znajdziecie najistotniejsze chyba dla nas informacje o poszczególnych warstwach i cechach kamieni z nich pochodzących, w tym także o właściwościach ich pracy, głównie szybkości ostrzenia na nich (w tekście na w/w stronach przy opisie każdej z warst oraz skrótowo - w tabelce na str. 39). Ogromnie to ułatwia identyfikację własnego egzemplarza Coticule. Mój jeden jedyny, który posiadam pochodzi np. z warstwy La Grise, z czasów "nowożytnych" - świadczy o tym podklejenie go na nieużytecznym do ostrzenia łupku, mylonym czasem z BBW. Istnieją też wersje podklejane na BBW i starsze, gdzie BBW i Coticule naturalnie występowały razem (co można poznać po nierównej linii połączenia obu kamieni oraz braku szczeliny wzdłuż linii sklejenia) ale to - jak w której tam bajce - to już zupełnie inna historia

Jeśli i tego byłoby Wam mało, to na głównej stronie państwa Bos
(o tutaj ---> klik) znajdziecie pod wstępnym tekstem i dwoma fotografiami statków rzecznych kolejne linki do trzech innych dokumentów dotyczących kamieni do ostrzenia, odpowiednio opisanych jako "Grinding&Honing" part 1, 2 i 3. Nie zamieszczałem hotlinków do nich, bo informacje tam zawarte nie są chyba aż tak cenne dla nas. Dotyczą danych geologicznych, historii i technologii wydobycia, prezentacji osób w to zaangażowanych itd.
Może jeszcze ewentualnie
część trzecia będzie użyteczna - opisuje ona (nieco pobieżniej niż Coticule, ale są to kolejne 83 strony) kamienie do ostrzenia z innych krajów europejskich: Czech, Danii, Finlandii, Niemiec, Norwegii, Słowacji - to specjalnie dla
@T800, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Ta część powinna spodobać się szczególnie kolegom
@Turtle, pawelpksa i
@tom106 
Jeżeli ktoś ma czas, ochotę i wystarczającą znajomość angielskiego lub niderlandzkiego

to te informacje czekają tam na Was. Pozdrawiam i miłej lektury