Autor Wątek: UNIWERSALNE KAMIENIE  (Przeczytany 55750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chemiczny

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Łódź
Odp: UNIWERSALNE KAMIENIE
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 28, 2012, 18:07:07 »
Czyli rozumiem że wybór kamienia jest kwestią upodobania sobie, na jakiej operacji ostrzenia nam bardziej zależy.

Jeżeli chodzi o Coti, czy ktoś posiada z Was jakość I ? Trochę pieniążków zjada ale zakup na całe życie i dla prawnuków, jak któryś go nie upuści.

Powiem tak, wstępnie kupiłbym sobie Muller, żeby podłapać technikę, ale za 2 lata czemu by sobie nie sprezentować takiego nowiutkiego Coti, na papierosy i narkotyki nie wydaję, więc czemu miałbym sobie odmawiać, ale najpierw zanim kupię chociażby Mullera, muszę nauczyć się porządnie golić brzytwą.

Dziękuję wszystkim za rady i serdecznie pozdrawiam.

:)

chemiczny
"Zielone PRORASO - to kosmetyki z klasą..."

Brzytwa - Tondeo Sifter

Offline rcone

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Police
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 09, 2014, 21:51:29 »
Ja posiadam oba kamienie.
Pierwszym był MST Muller (Turyngia), obecnie nabyłem Coticule selected (zdjęcia na stronie http://brzytwa.org/forum/index.php?topic=188.105).
Choć nie mam jeszcze doświadczenia  z  Coti (zaledwie kilka godzin ostrzenia) to mogę powiedzieć, że Turyngia jest zauważalnie wolniejszym kamieniem. Po pierwszym ostrzeniu brzytwy na Coti odnoszę wrażenie (choć test włosa, przed gładzeniem na pasie, między HHT 2-3), że golenie było przyjemniejsze (delikatniejsze ostrze). Problemem dla niedoświadczonego w ostrzeniu może być zbyt wąski kamień (w ten sposób po kilkunastu ostrzeniach "uzyskałem" nierównomierne ostrze, choć niewykluczone, że brzytwa miała krzywą klingę od nowości).

Offline maczeta

• Aktywny użytkownik
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 21, 2014, 19:09:09 »
Jak szybko ściera się King 6000? Po jakim okresie trzeba wyrównać ostrze? Zastanawiam się czy taka kratka do równania jest niezbędna
http://www.dluta.pl/produkt/kratka-do-regeneracji-kamieni.html
i czy nie da się jej zastąpić papierem ściernym.

Offline Mikolaj

• *
  • Podziękowań: 5
  • Miejsce pobytu: Danzig
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 21, 2014, 20:11:58 »
Wszystko zależy od tego ile na nim pracujesz. Najlepiej wyczuć równając co jakiś czas  np na papierze położonym na szkle wtedy wszystko widać gdzie  papier zbiera  powierzchnię kamienia.
Czyny za życia brzmią echem w wieczności

Offline adamasz

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 3
  • Po 40 leciech brzytwie przywrócon
  • Miejsce pobytu: Skierniewice
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 21, 2014, 21:41:27 »
Jak szybko ściera się King 6000? Po jakim okresie trzeba wyrównać ostrze? Zastanawiam się czy taka kratka do równania jest niezbędna
...
Było o kratkach - dają się doskonale zastąpić innymi kratkami: do przecierania gładzi gipsowych wysoki nr, kilka zł dosłownie  ook w Casto. Oni na Dłuta wyczuli modę TG i cenią jak Roma ??? za matkę. I kladziesz ja sobie na szkło , a papierkiem to dopiero potem.
PozdrA.
Kolący brzytwy się chwyta - i tonącego uratuje...

Offline wojtek972

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Kraków
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 21, 2014, 22:03:15 »
Jest małe ale - taka kratka bardzo podrapie kamień, a to nie wpłynie dobrze na jego własności wykończające brzytwę. Proponowałbym po zgrubnym obrównaniu kratką zastosować np papier ścierny 100-500-1500 do finalnego wygładzenia po kratce albo np diament lidlowy.

Offline matus174

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: ZŁOTORYJA
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 26, 2017, 23:31:38 »
czyli z tego co zrozumiałem czytając DUŻO WĄTKÓW na forum do podstawowego ostrzenia brzytwy wystarczy taki zestaw jak kamień mst. muller i do tego chińczyk 12 k ? czy to jest za mało ?

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 26, 2017, 23:42:32 »
Teoretycznie tak ale wszystko zależy od tego jaką  brzytwę chcesz ostrzyć i jak długo :)
Na brzytwie z delikatniejszym szlifem wklęsłym dasz radę z pomocą zawiesiny wyprowadzić KT i rozrzedzając ją wypełnić lukę do gradacji 12000. Nie będzie to szybki proces ale da się zrobić. Gorzej jak masz brzytwę ze szlifem pełnym, trzeba będzie długo ostrzyć bo będzie więcej metalu do usunięcia. Idealnie byłoby gdyby dokupił jeszcze jakiś kamień o gradacji 1000.

Offline matus174

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: ZŁOTORYJA
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 27, 2017, 12:04:49 »
a jeżeli chodzi o powyższy zestaw to lepiej jest kupić MST Muller czy BBW Niebieski ? Który kamień lepiej będzie się sprawował w zestawie ? Czy może lepiej kupić kamienie syntetyczne 3 różne np. 1000/3000 do tego  8000 i 12000 ? I ostatnie pytanie na jakie firmy kamieni syntetycznych zwracać uwagę ?

Offline Grzes55555

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: za siedmioma górami
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 18, 2018, 16:28:08 »
Witam.

Tylko trzeba napisać że firma Muller sprzedaje dwa rodzaje kamieni. Kamienie z rejonu Hunsrueck oraz z Turyngii. Ten z Twojego posta Chemiczny jest opisany jako turyngijski ( który jest dobrym wykończeniowcem )  Degotii chodzi o ten pierwszy.
Chociaż cena i rozmiar kamienia wskazuje na błąd w opisie.

Maciek.

Maćku, odkopując temat czy mógłbyś dać linka do kamienie z z rejonu Hunsrueck? Szukałem go i nie mogę znaleźć.
Tępe żyletki  są jak tępi ludzie! Specjalnej krzywdy nie zrobią ale unikaj ich. Najpierw  sprowadzą Cię do swojego poziomu a później pokonają wykorzystując własne doświadczenie.