Autor Wątek: Pasy od jaruh8 z Allegro  (Przeczytany 23731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dragon

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Tarnów
Odp: Pasy od jaruh8 z Allegro
« Odpowiedź #45 dnia: Lutego 25, 2014, 09:25:39 »
bihac nic nie przesiąka, mogę w sumie zapytać się jaki to klej, jak odpowie to dam znać.

Offline zenek

• *
« Odpowiedź #46 dnia: Lutego 25, 2014, 10:06:04 »
Jak ja bym sobie robił wiosełko (a nie będe ponieważ juz mam), to bym nie kleił na całej długości, tylko zamocował na końcach i ewentualnie zrobił jak w tych japońskich (chyba nie jest problemem kupno kawałka twardego filcu?) albo  zostawł pod samym pasem pustą przestrzeń (jednak jeżeli wiosełko ma być cienkie to troche ryzykowne bo skóra naciąga z czasem)

Pozostałe rozwizania wydaja mi sie zbyt pracochłonne jak na domowe warunki i niekoniecznie lepsze. Klejenie na całej długości do deski zupełnie mnie nie przekonuje.

Offline dragon

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Tarnów
« Odpowiedź #47 dnia: Lutego 26, 2014, 11:55:10 »
Dowiedziałem się, że klei na klejach kauczukowych i polichloroplenowych ale są to kleje przemysłowe więc w puszkach pewno litrowych itp.
Nie zawierają tulenu czy telonu.Zapytałem czy coś będzie wystawiał z tej "lepszej serii" i podobno tak bo na allegro nie miał czasu ostatnio . Robi jakieś zamówienia.

Offline Mikolaj

• *
  • Podziękowań: 5
  • Miejsce pobytu: Danzig
« Odpowiedź #48 dnia: Marca 16, 2014, 17:50:18 »
Chcę trochę odświeżyć ten wątek  ponieważ też jestem posiadaczem tegoż pasa. Mój wykonany z juchtu  jest o rozm. powierzchni roboczej 50cm, szerokości 6cm i grubości 3-4mm. Co prawda wersja tańsza niż krupon. Pozostawiłem go u siebie ponieważ zdążyłem go zaciąć i tak już został. Ogólnie szerokość i grubość juchtu wykonana przez rzemieślnika na całej długości jest taka sama. Nie jest to może szczyt marzeń jeśli chodzi o jakość  skóry. Uważam że grubość juchtu przy tym pasie jak dla mnie jest właściwa. Nie wiem ale przy wecowaniu nie mam z nim problemu i łódki też mi nie robi. Powtórzeń 60-70 X-ów  i przy goleniu KT odpowiednie nie podrażnia mi skóry.  Jeśli będzie mi dane kupienie kolejnego  to zaryzykuje pas o w/w wymiarach tyle, że w kruponie przetestuję.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2014, 13:03:42 wysłana przez Mikolaj »
Czyny za życia brzmią echem w wieczności

Offline onnunenn

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: Lipca 05, 2020, 20:19:16 »
Złota łopatka pomogła mi wykopać ten temat.
Czy któryś z forumowiczów nadal używa wspomnianego pasa, lub go kupił w ostatnim czasie? Obecne modele mają odpowiednie wymiary i są grubsze. Wiem jaki pas powinienem kupić, ale może ten by na początek wystarczył?

Offline galadhon

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 31, 2020, 22:26:11 »
Podbijam pytanie. Czy ktoś obecnie korzysta z pasów jaruha (teraz nazywają się "Jaruh art")?

Zdjęcia są na olx (ale jako nowy użytkownik forum nie mogę wklejać linków)