Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Aktualności:
Strona główna
Forum
Pomoc
Szukaj
Ekipa Forum
Ostatnie wątki
Zaloguj się
Rejestracja
Brzytwa.org.
»
Forum
»
Gentlemen's Club.
»
Tradycyjna kuchnia
»
Jaką patelnię wybrać?
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony:
1
2
3
[
4
]
Do dołu
Autor
Wątek: Jaką patelnię wybrać? (Przeczytany 27044 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kwasek071
Stały bywalec.
Wiadomości: 1143
Podziękowań: 5
Wiek: 51 lat .
Odp: Jaką patelnię wybrać?
«
Odpowiedź #45 dnia:
Marca 12, 2023, 16:35:28 »
Polecam de Buyer bardzo dobra patelnia . Pozbyłem się patelni teflonowych , używam tylko tej . Pięknie smaży , nic nie przywiera .
Zapisane
Well yes, but actually no.
https://instagram.com/kwasek1971?igshid=ZDdkNTZiNTM=
de_monter
Stały bywalec.
Wiadomości: 1256
Podziękowań: 18
klawo jak cholera
Miejsce pobytu: Łódź
Wiek: 61
Odp: Jaką patelnię wybrać?
«
Odpowiedź #46 dnia:
Marca 12, 2023, 17:01:48 »
Chodzi o te ze stali węglowej?
Zapisane
Pozdrawiam, Tomek.
SP3CtRUM
Wiadomości: 7926
Podziękowań: 27
\o/ Spec \o/
Miejsce pobytu: Warszawa
Wiek: 40
Odp: Jaką patelnię wybrać?
«
Odpowiedź #47 dnia:
Marca 12, 2023, 17:05:20 »
Co do stalowych De Buyerow warto wiedzieć ze De Buyer De Buyerowi nierówny
Ogólnie bardzo fajny wątek o stalowych patelniach jest na pewnym forum nożowym, takim na literę K… dowiedziałem się tam mnóstwo ciekawych informacji
Zapisane
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."
de_monter
Stały bywalec.
Wiadomości: 1256
Podziękowań: 18
klawo jak cholera
Miejsce pobytu: Łódź
Wiek: 61
Odp: Jaką patelnię wybrać?
«
Odpowiedź #48 dnia:
Marca 12, 2023, 17:20:20 »
Dzięki.
Zapisane
Pozdrawiam, Tomek.
jaro82
Stały bywalec.
Wiadomości: 775
Podziękowań: 19
Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
Wiek: 40
Odp: Jaką patelnię wybrać?
«
Odpowiedź #49 dnia:
Marca 12, 2023, 18:21:36 »
Czy na patelniach węglowych można smażyć z niewielką ilością oleju jak na teflonie? Kiedyś myślałem o de Buyer Carbone Plus i na namysłach się skończyło.
Zapisane
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush
de_monter
Stały bywalec.
Wiadomości: 1256
Podziękowań: 18
klawo jak cholera
Miejsce pobytu: Łódź
Wiek: 61
Odp: Jaką patelnię wybrać?
«
Odpowiedź #50 dnia:
Marca 12, 2023, 18:34:27 »
Już zdążyłem doczytać.
Bez tłuszczu się oczywiście da, ale będzie przywierać do dna. Piszą o kilku kroplach roztartych po powierzchni dna i wysokiej temperaturze, wtedy jest OK.
Zapisane
Pozdrawiam, Tomek.
jaro82
Stały bywalec.
Wiadomości: 775
Podziękowań: 19
Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
Wiek: 40
Odp: Jaką patelnię wybrać?
«
Odpowiedź #51 dnia:
Marca 12, 2023, 21:59:58 »
@de_monter
: Bez tłuszczu to i u mnie na teflonie przywiera. Do jajek i placków/naleśników używam spryskiwacza do oleju. Na jedno smażenie wychodzi niecałe 5g czyli jakaś łyżeczka. Można oczywiście spróbować mniej tylko potem trzeba rozetrzeć po dnie patelni. Ciekaw jestem czy duszenie potraw w takiej patelni jest możliwe.
Zapisane
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush
de_monter
Stały bywalec.
Wiadomości: 1256
Podziękowań: 18
klawo jak cholera
Miejsce pobytu: Łódź
Wiek: 61
Odp: Jaką patelnię wybrać?
«
Odpowiedź #52 dnia:
Marca 12, 2023, 23:08:54 »
Nie mam, więc nie wiem, ale ludzie na forum wspomnianym przez Rafała piszą wyłącznie o smażeniu.
Poprzez smażenie utrwala się warstwa, którą tworzy się na samym wstępie. Podczas duszenia mogłoby być z tym różnie,
ale to tylko domysły.
Zapisane
Pozdrawiam, Tomek.
Turtle
Wiadomości: 935
Podziękowań: 15
Miejsce pobytu: Puck
Wiek: 36
Odp: Jaką patelnię wybrać?
«
Odpowiedź #53 dnia:
Marca 12, 2023, 23:50:11 »
Google mówi, że można - nawet są przepisy.
Chociaż polecają nierdzewkę
Zapisane
tom106
Stały bywalec.
Wiadomości: 903
Podziękowań: 36
Miejsce pobytu: Polska
Wiek: 45
Odp: Jaką patelnię wybrać?
«
Odpowiedź #54 dnia:
Marca 13, 2023, 06:03:41 »
Ja duszę na żeliwnych, jak warstwą jest jeszcze świeża i słaba to potrafi zejść, ale szybko się już wtedy odtwarza. Natomiast jak patelnia jest już dość wypracowana to nic z nią się nie dzieje. Miałem patelnie stalową z węglowej stali, ale dno mi się w niej odkształciło i poszła do kosza. Generalnie tych patelni nie należy szybko rozgrzewać.
Zapisane
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein
Drukuj
Strony:
1
2
3
[
4
]
Do góry
« poprzedni
następny »
Brzytwa.org.
»
Forum
»
Gentlemen's Club.
»
Tradycyjna kuchnia
»
Jaką patelnię wybrać?