Jeśli chodzi o patelnię teflonową, to nie się czego obawiać, pod warunkiem zachowania podstawowych zasad:
1. Korzystać z przyborów drewnianych lub plastikowych do tego przeznaczonych
2. W razie uszkodzenia powłoki natychmiast zaprzestać korzystania z patelni / garnka
3. Profilaktycznie co 2 lata wymienić patelnię na nową
Z mojego doświadczenia nie ma co szukać super patelni Tefala z "Bóg wie jaką powłoką odporną na meteoryty i pazury Wolverina", a wybrać dowolną markową patelnię z promocji o wystarczającej przekątnej z jak najgrubszym dnem, aby ciepło się równomierni rozprowadzało.
Będąc wyznawcą Tefala przy ostatniej wymianie zakupiłem na próbę jedną patelnię Ambition i jestem z niej bardzo zadowolony, a cena jakieś 30% mniej. Najważniejsze nie dać się zwariować, bo i tak trzeba ją będzie "niedługo" wymienić. Co innego żeliwna patelnia, która może przeżyć swojego nabywcę, ale teflon trzeba będzie wcześniej czy później wymienić.
Co do patelni ceramicznych, to są świetne (tak jak noże), ale delikatne i lubi się jakiś kawałek odłupać, jeśli są przechowywane w szafce z innymi garnkami.