Autor Wątek: Podrażnienia po goleniu  (Przeczytany 291073 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vyborny

• *
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Trzebnica/Wrocław
Odp: Podrażnienia po goleniu
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 30, 2012, 17:18:19 »
Zapewne nie masz jeszcze wprawy, trzymasz zbyt duży kąt, itd. Daj sobie czas, oczywiście że skóra musi się przyzwyczaić.

Offline sajki

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 30, 2012, 17:36:09 »
Tzn kąt trzymam chyba dobry, staram się jak najmniejszy. Dużo oglądałem tych filmików instruktażowych.
Czyli jest to możliwe przez nieprzyzwyczajenie skóry? Bo pod włos też się golę. Może najpierw tylko z włosem? Ile takie przyzwyczajenie skóry może potrwać? Raczej w tygodniach czy miesiącach? Dodam, że nie mam żadnych krost, strupków itp, tylko leciutkie plamki, ale bardziej przeszkadza pieczenie. Pod nosem i na polikach za to w ogóle nie piecze.

Offline Vyborny

• *
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 30, 2012, 19:19:32 »
Cóż, powiem tak...kilka lat goliłem się Mach3. Po przejściu na żyletkę również miałem piekącą twarz przez kilka goleń. Wydaję mi się że skóra się przyzwyczajała, ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy ;)

Offline sajki

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 30, 2012, 19:20:26 »
Ale to z czasem przeszło?

Offline blaha

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Swarzędz
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 30, 2012, 20:02:10 »
Cóż, powiem tak...kilka lat goliłem się Mach3. Po przejściu na żyletkę również miałem piekącą twarz przez kilka goleń. Wydaję mi się że skóra się przyzwyczajała, ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy ;)

Ja myśle że to raczej technika golenia się polepszyła, moim zdaniem da się równie dobrze ogolić mach3 jak żyletką z tą różnicą że żyletką jest taniej i bardziej komfortowo jednorazówką z plastiku musiałem robić zdecydowanie więcej przejść czasem to przypominało skrobanie ryby.
 Tak jak już koledzy napisali, technika ma tutaj kluczowe znaczenie i ten magiczny "kąt"  ;) mi np żyletką goli się o niebo lepiej, dużą role odgrywa maszynka ja  mam dwie i jedną z nich nie dam rady się ogolić, tak więc stoi jako eksponat w łazience. 

pisałeś że masz podrażnienie na szyi, ja miałem dokładnie tak samo z czasem znajdziesz sposób jak ogolić szyje bez podrażnień, w moim przypadku pomogło golenie pod lekki skos a nie równolegle do szyi.
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2012, 20:06:09 wysłana przez blaha »

Offline sajki

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 30, 2012, 20:08:16 »
Dzięki, spróbuję tak jak mówisz.

Offline blaha

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Swarzędz
« Odpowiedź #36 dnia: Marca 30, 2012, 20:15:06 »
Dzięki, spróbuję tak jak mówisz.

Nie wiem jak jest u Ciebie ale ja mam wystające jabłko i nie ma możliwości żebym ogolił szyje tak jak np polik z włosem i i pod włos, ruch równoległy odpada, golę zawsze lekko z boku wzgórka (czyli jabłka) i pod innym kątem, watro też zobaczyć jak tam rosną włosy w jakich kierunkach u mnie jest to bardzo śmieszne bo rosną w takie jakby promienie słoneczka, trudno mi to opisać ale jak sam pogłówkujesz dojdziesz jak to ogolić.
 Każdy tak naprawde goli się inaczej i ma takie miejsca na twarzy do których trudno dojść ostrzem, nie zniechęcaj się tylko podejdź do tego twórczo a znajdziesz patent.

Offline sajki

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 30, 2012, 20:30:12 »
Nie zniechęcam się. Bedę próbował. Jeszcze się zastanawiam czy mędzy moim Wilkinsonem Classic a czyms lepszym (bo jak będę miał kasę to kupię Muhle r89) byłaby różnica w jakości/agresywności golenia, czy po prostu płaci się tylko za większą trwałość?

Offline Vyborny

• *
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 30, 2012, 20:53:54 »
Ja mam właśnie Muhle R89 (niezniszczalna i najpiękniejsza maszynka do 140zł). Przesiadłem się z Mercura 23C. Muhle łagodniejszy, no i piękniejszy dla mnie. Ten Twój Willkinson na pewno jest jeszcze bardziej łagodny niż Muhle. Jedno jest faktem moim zdaniem, że jak ktoś nie pozna swojej twarzy i nie dopasuje techniki golenia, potnie się nawet maszynką "ze złota"... trening, trening, trening... 8)
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2012, 20:56:04 wysłana przez Vyborny »

Offline zami

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Wenecja
« Odpowiedź #39 dnia: Marca 30, 2012, 23:04:23 »
Koledzy dobrze radzą, ja od siebie dodał bym jeszcze różny stopień naciągania skóry - tzn próbuj mocniej naciągać i słabiej. Popatrz na efekty i dobieraj lepsze rozwiązania.

Offline sajki

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Marca 31, 2012, 11:23:03 »
Dziś się ogoliłem na skos na gardle. Na razie tak nie piecze, zobaczymy jak z tym będzie za parę godzin. Ale za to nie ogoliłem się w tym miejscu perfekcyjnie. Ale będę kombinował, nauka czyni mistrza.
A tak przy okazji- ałun to cudo! Kupiłem tak raczej z obawami, ale to po prostu świetna rzecz. Lekkie zadraśnięcie- przytrzymam 5 sekund i zero krwawienia, a nawet śladu brak. Ale mnie nerwów kosztowało wycieranie przez kilkanaście minut cieknącej krwi, ile smarowałem to kremami i przykładałem papier....a tutaj proszę, 5 sekund i gotowe. Rewelacja.

Offline buzu78

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #41 dnia: Marca 31, 2012, 16:23:22 »
u mnie podrażnienia po goleniu powodował ałun rozmiziany po całej twarzy zgodnie z sugestią forumową. teraz używam tylko w miejscach przytarć i skaleczeń i jest ok.
 tradycyjnie trzeba spróbowac wszystkiego   iza bardzo nie ulegać dogmatom ;D

Offline zami

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #42 dnia: Marca 31, 2012, 19:27:14 »
sajki, zaraz po goleniu przemyj twarz obficie zimną, jak najzimniejszą wodą. Takie szybkie schłodzenie ściąga skórę i uelatycznia ją. Rany też się szybko obkurczają i przestają krwawić. Zabieg prosty i nad wyraz skuteczny.

Offline sajki

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Marca 31, 2012, 20:26:26 »
Tak też robię.
Dziś skóra praktycznie nie piekła, nie goliłem sie pod włos na brodzie, tylko na skos i z włosem. Muszę jeszcze obadać jak się dokładniej tam ogolić.

Offline zami

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #44 dnia: Marca 31, 2012, 21:16:24 »
Spróbuj golić się brzytwą w trudnych miejscach, po uprzednim dokładnym ogoleniu się czymś bezpieczniejszym (żyletka, skrobaczka), szczególnie pod włos. Zarost nie przeszkadza w dopracowaniu ruchu brzytwą.