Pepkosz. Witamy na forum, zachęcam do przywitania się w recepcji, mamy nadzieje, że znajdziesz tutaj to czego szukasz
Czy brzytwa może być remedium - uważam że tak, zacznij od brzytwy na żyletki. Ja tak zrobiłem i nie żałuję
A o to panowie moje rozwiązanie póki co

W moim przypadku podrażnienie zdaje się powodowało mydło na bazie łoju "sodium tallow" - mają je praktycznie wszystkie tanie mydła. Z całego regału raptem tylko Dove było neutralne, bo nie posiada tego składnika w swoim składzie. Dodatkowo zacząłem stosować coś takiego jak żel do mycia twarzy - kupiłem najtańszą wersje Nivea za 9zł (obecnie w drodze są już żele Old Spica - niecałe 5zł sztuka) Po zużyciu postaram się napisać recenzję. Wcześniej jeszcze zacząłem stosować Oczar wirgiliski polecany przez Macieja - bez niestety rezultatów.
A teraz do rzeczy. zmieniając moje dotychczasowe przyzwyczajenia i rutynę zaczynam tak.
!. Rano prysznic z mydłem, raczej unikam kontaktu mydło twarz (choć jest już bez łoju) ale myje mydłem również włosy więc siłą rzeczy coś tam spłynie.
2. Potem myje twarz żelem, dokładnie go wcieram, następnie spłukuję (wszystko w ciepłej wodzie)
3. Nalewam do miski wrzątku aby trzymała temperaturę i moczę pędzel we wrzątku, ukręcam swoją ulubioną pianę (w tym przypadku Nivea). Nakładam na twarz
4. Moczę lekko pas aby lekko ściągał brzytwę przy polerce, przeciągam około 20 razy
5. Zmywam pianę, nakładam nową
6. Golenie i dowolna ilość przeciągnięć - wg własnej techniki.
7. Chłodzę zimną wodą (od teraz używam już do końca) i spryskuję twarz Oczarem. W tym czasie myję pędzel, brzytwę miskę.
8. Używam ałunu na twarz, jeśli nie piecze znaczy, że wszystko ok.
9. Krem Nivea na buzię.
10. Ewentualnie jakiś zapach Old Spice
Zdaje się, że w momencie w którym zlikwidowałem czynnik, który mnie podrażniał reszta kosmetyków spełnia swoje zadanie. Nie mam żadnych podrażnień, nowo powstałych czerwonych krostek. Stare zmniejszają się i obecnie są takimi sinymi plamkami, które się systematycznie zmniejszają
P.s. Jestem ogolony 5 dzień z rzędu
Mydła Proraso używam dokładnie zielonego, mam również czarne Omega. Ale używam tylko na wakacje. Przy mnogości zajęć nie było czasu na golenie lub występowały również podrażnienia, ale tu ze względu na pośpiech.