Autor Wątek: Pomiary ostrości po wecowaniu i wnioski  (Przeczytany 6113 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

extrema

Odp: Pomiary ostrości po wecowaniu i wnioski
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 23, 2019, 12:23:28 »
Paweł, chylę czoła za pracę którą wykonałeś :)

pawelpksa

« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 23, 2019, 12:55:33 »
Wielkie uznanie za podjęcie się tego badania i opisu. Wniosek dla mnie bardzo zaskakujący. Nie wiedziałem, że Cichy robi też pasy. Kojarzę ten znak tylko z brzytwami. Wydaje mi sie to bardzo zaskakujące, że pas od Malewski Razor, gdzie robi je pasjonat rymarstwa ustąpił przed pasem jak mniemam wytwarzanym dorywczo przez szlifierza. Na pewno nic nie pomyliłeś?

@Czaplik  O jejej. Nie chodziło mi o ranking. Na sam koniec pozwoliłem sobie wybrać 2 pasy dla siebie. Jeden custom i jeden firmowy. Z customów wyszło na ten od Cichego. Na FB widać całą historię jak te różne posty się rozkładały w czasie. Cichy zrobił mi pas wg mojego projektu w trakcie kolejnych publikacji pomiarów tj. wg moich życzeń, dokładnie jak chciałem i jeszcze wyszło, że skora jest dobra. Natomiast jeśli chodzi o Bihacia to pisałem, że miałem do testów tylko jeden, chyba dość stary, pas jego marki. I nie pokazywałem jak wypadł liczbowo na testach. Nie ma podstaw by mówić źle o tych pasach i nie ma podstaw by je porównywać w zakresie obiektywnym. Natomiast w obszarze subiektywnym wybrałem inny.

W ogóle to temat był rozwojowy, nie planowałem tylko działałem spontanicznie. Czyli nie planowałem np. akcji pożyczania pasów od wszystkich makerów. Chodziło mi o zrozumienie jak pasy działają.

@extrema dzięki za dobre słowo przed Wigili  :) czoła nie ma co pochylać.

Offline Czaplik

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 23, 2019, 13:10:14 »
Nie wiem co chciałeś, a czego nie. Naraziłeś mnie na koszty. Muszę teraz kupić pas od Cichego   rotfl Jeszcze raz dzięki za cały artykół.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2019, 13:27:30 wysłana przez Czaplik »

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Częstochowa
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 23, 2019, 14:13:20 »
Witam   :)
       Nie wiem czy akurat ja powinienem w tym miejscu i teraz zamieszczać post. Wydaje mi się jednak że mimo iż Paweł jednoznacznie określił że nie był to żaden ranking i ocena pasów, a jedynie pokazanie jak mogą pracować przy wecowaniu różne typy skóry oraz tkanin używanych do wykonywania pasów. Jak wpływa to na szybkość wecowania, efektywność, ale niekoniecznie odzwierciedla jakość przygotowania brzytwy do golenia. Prawda obiektywna nie zawsze idzie w parze z prawdą subiektywną. Nie wiadomo też która prawda jest prawdziwsza. Wydaje mi się że mimowolnie stałem się jednym z przyczynków badań Pawła. Otóż jakiś czas temu przesłałem Pawłowi i jeszcze jednemu naszemu forumowiczowi po dwa jednakowe pasy wykonane z końskiej skóry, jako że oni posiadali u siebie oryginalne pasy Kanayamy w celu porównania skuteczności i efektywności działania pasów ze skóry końskiej "no name"  z oryginalnymi pasami firmowymi Kanayamy. Przesłane moje pasy były wykonane w dwóch wersjach. Jeden to pas wersja "solo", to znaczy sama skóra końska odpowiednio spreparowana, natomiast druga wersja to laminat skóry końskiej spreparowanej podobnie jak w wersji poprzedniej, ale z podklejonym juchtem bydlęcy w celu podwyższenia sztywności całego pasa. Jucht został odpowiednio spreparowany z przeznaczeniem do delikatnego wecowania wykańczającego. Ten typ Paweł nazywa "crazy". Tak więc w posiadaniu Pawła nie był typowego pasa użytkowego juchtowego mojego wykonania jaki popularnie używany jest do bieżącego wecowania. Obie wersje były w wykonaniu eksperymentalnym. Podobnie także nie było aktualnego pasa w wykonaniu Bihacia. Zatem wyciąganie pochopnych wniosków jest trochę zastanawiające gdy w konkurencji pasów juchtowych staje tylko jeden wykonawca, a ponadto wykonujący pas w guście specyficznym dla Pawła. Paweł to chyba jednoznacznie określił. Na jego wybór złożyło się wiele czynników subiektywnych.
                                                                                                         ook
Każde rękodzieło ma swoją cenę.
Kto zaniża jego wartość lekceważy wykonawcę i ośmiesza siebie.

pawelpksa

« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 23, 2019, 15:11:11 »
0) Proszę, żadnych pochopnych wniosków. Jakby ktoś pochopnie prze"c"ytał Nowy Testament to by chciał żydów wybić za ukrzyżowanie.
1) Tak, potwierdzam. Gienek wysłał mi dwa pasy (dziękuję jeszcze raz) i tym samym mnie zmotywował do testów.
2) Korekta, crazy to była część końska laminatu, część bydlęca jest na zielonym wygresie który wygląda bardzo ładnie, stabilnie.
3) Był jeden pas Bihacia, użyczony przez kolegę @vasco (dziękuję ponownie). Jak stary jest nie wiem. Myślę, że chyba można go traktować reprezentatywnie. Nie był zniszczony.
4) Miałem też pasy juchtowe własne, Lewego, z allegro no-name oraz firmowe.
5) Mój wybór jest prywatny i okazuje się że jest w poprzek ogólnym tendencjom (patrz wyniki ankiety), społeczność TG woli z rączką i mogą być z napami, a ja mam jakieś inne dziwne pomysły
6) Pasy z którymi nie mogłem sobie poradzić i nazwałem je crazy wrócą na testy by je rozgryźć. Albo wyniki się powtórzą, albo coś uda się zaobserwować. Móże się np. okazać, że są tak agresywne, że nie idzie ich opanować....jako pasy wecujące a raczej jak równoważnik tych z pastami - ale to tylko potencjalna hipoteza.

pawelpksa

« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 10, 2021, 14:10:34 »

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 41
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 04, 2023, 07:09:40 »
Pomiarów ostrości po wecowaniu nie robię bo nie mam czym, ale mam pewne obserwacje co do używania pasa. Mam 3 pasy jeden kupiony i dwie samoróbki. Zauważyłem, że pas potrzebuje czasu aby się wyrobić. Najczęściej używam pasa zrobionego przez siebie z kruponu o szerokości 75 mm. Na początku ten pas działał średnio miałem, mieszane uczucia co do jego używania, a nawet wydawało mi się że tempi brzytwę. Natomiast teraz jak ma już za sobą kilkanaście godzin wecowania, bardzo dobrze współpracuje. Mam też drugą samoróbkę z lepszej a może znacznie droższej skóry, ale też kruponu o szerokości 80 mm i też widzę, że efekty wecowania na nim się poprawiają. Natomiast absolutnie nie jest to jeszcze poziom jaki otrzymuje na najczęściej używanym pasie. To taka informacja dla zaczynających swoją przygodę z brzytwą, żeby się nie zniechęcali na poczatku, bo niestety wtedy wszystko jest pod górę ;) nawet głupi pas niechce współpracować ;)
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein