Autor Wątek: Wyprowadzenie krawędzi tnącej - Piramida Mokasyna.  (Przeczytany 225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 32
  • Miejsce pobytu: Gliwice
Wyprowadzenie krawędzi tnącej - Piramida Mokasyna.
« dnia: Marca 15, 2023, 15:13:36 »
Wyprowadzenie krawędzi tnącej... Dla wielu początkujących koszmar. Fakt, ten element nie bierze jeńców. Jeśli nie zrobimy tego poprawnie, jakiekolwiek dalsze ostrzenie na kolejnych kamieniach nie da żadnego rezultatu. Dlatego wielu nowych pyta: Kiedy skończyć, i przeskoczyć dalej ?

Można zastosować mój sposób. Doszedłem do niego, siedząc trochę już nad kamieniami. Od lat tak ostrzę. Poprawnie wykonany, na dobrym japońskim syntetycznym kamieniu 1000, daje 99,9% powodzenia. Jeśli choć jedna początkująca osoba na nim skorzysta, to pisanie tych wyrazów miało sens. Nie będę pisał o wyrównywaniu kamienia, o moczeniu go, i spryskiwaniu, bo to jest oczywiste.

Plan jest taki, żeby zrobić 100 sekund ostrzenia na każdą stronę. Ostrzymy dwoma rękami. Docisk średni, nie może być "piórkowy".Możemy zmieniać ułożenie brzytwy w płaszczyźnie, grzbiet i tak wymusi swoje.

1) Robimy półiksy, licząc pod nosem do 30. Ruchy powinny być szybsze, niż nasze liczenie. Jedna sekunda, to nie jeden ruch, tylko półtorej, dwa.

Odwracamy brzytwę na drugą stronę. I robimy to samo. Liczymy do 30, robiąc półiksy szybkim tempem.

2) Robimy teraz półiksy, licząc do 25 sekund. Na każdą stronę.

3) Kontynuujemy, półiksy. 20 sekund. Na każdą stronę.

4) Następne 15 sekund. Półiksy. Na każdą stronę.

5) Ostatnie półiksy. 10 sekund. Na każdą stronę.

Jak nietrudno policzyć, wychodzi 100 sekund, na stronę.

30+25+20+15+10 = 100

6) Teraz patrzymy na zegar, i robimy iksy, przez około dwie minuty. Przy każdorazowym przełożeniu brzytwy. Ruchy spokojne, docisk lżejszy niż wcześniej.

Teraz na pas materiałowy z 20 razy. I gotowe ! Oczywiście to tylko wyprowadzenie KT. Do naostrzenia brzytwy do golenia jeszcze długa droga.

Jeśli brzytwa była skracana, lub mamy słaby kamień 1000, może okazać się potrzebna runda druga. Czyli robimy dokładnie to samo drugi raz. Ale wtedy to już naprawdę krawędź tnąca winna być wyprowadzona. Nie ma innej możliwości.

Wątek ten nie jest pracą magisterską, ani wątkiem do gablotki za szkło. Także proszę o przymrużenie oka na ewentualne błędy gramatyczne, lub chaotyczne skróty myślowe. Chciałem możliwie jak najkrócej, i jak najprościej pomóc osobom, którzy nie dają rady samemu sobie naostrzyć brzytwy od zera. Bo napisać tekst długi na dwie strony A4, w języku bardzo złożonym, i specjalistycznym, lansując swój bogaty arsenał wyrazów języka polskiego, to nie jest problem. Problem jest, kiedy "nowa" osoba zacznie czytać tego rodzaju opracowania naukowe.Wtedy odechce mu się wszystkiego, a jeszcze nawet nie zaczął. Mój sposób można oczywiście modyfikować, by osiągać lepsze efekty, po swojemu. Ja także szukałem wiedzy na temat ostrzenia brzytwy na Brzytwa.org. Także pozdrowienia dla wszystkich. I nie połamcie sobie piór hejterzy  Evil Sami byście coś napisali  ;)

Online tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 37
  • Miejsce pobytu: Polska
Odp: Wyprowadzenie krawędzi tnącej - Piramida Mokasyna.
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 15, 2023, 15:46:28 »
@Mokasyn86 posługiwanie kamieniem 1000 należy uznać ci za zaliczone  ;) teraz czekamy na kamień 3000  8)
Ja wyprowadzam KT na diamentach lub chińskim syntetyku 1000 jeśli brzytwa dużo pracy wymaga lub 3000 jeśli mniej. Choć powiem, że ostatnio częściej korzystam z diamentów bo syntetyki długo schną. Kiedyś nie dosuszyłem chińczyka 1000/6000 i pokazal się biały nalot. Niby go wyczyściłem i nawet ostrzy, ale wodę chłonie jak gabka  i schnie kilka dni hmmm
« Ostatnia zmiana: Marca 15, 2023, 15:53:31 wysłana przez tom106 »
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 15, 2023, 15:46:58 »
I to jest to. Mam nadzieję że nikt Cię nie będzie hejtował bo nie ma powodu. Nie ma jednego, właściwego sposobu. Każdy ma swój i jeżeli osiąga dobre rezultaty to wszystko w porządku.

Co to za znajomy kamień? Chosera/Professional?

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 15, 2023, 16:02:23 »
Te gify zrobiłem z filmików na YT od DrMatt. Także ręce nie są moje. Ale one idealnie oddają moje ruchy, prędkość, i styl ostrzenia. Jedyne zastrzeżenie, to, że ja aż tak bardzo nie "podkręcam". Może to mój jakiś daleki krewny  ;D ? Na jego filmiki natknąłem się stosunkowo niedawno.
Tak, to Naniwa Chosera Professional. Hejt mi nie straszny, znam swoją wartość jako człowiek, także czyjeś złe słowa spływają po mnie jak woda po kaczce. To była zachęta, żeby inni także coś napisali od siebie.
Może będę kontynuował, i zrobię serię co dalej  hmmm Chodziło mi najbardziej o wyprowadzenie KT, bo na tym odpadają "nowi" ostrzyciele. I przesiew jest bezlitosny.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 15, 2023, 16:33:15 »
Zgadzam się że wyprowadzenie KT to fundament. Nie ma sensu przechodzić dalej i polerować krawędź której tak naprawdę nie ma. Jestem też zwolennikiem podejścia, mniej znaczy lepiej. Używam progresji 1000, 3000, 5000, 8000, 12000. Staram się nie robić na każdym kamieniu więcej niż kilku serii poliksów na stronę.

A tutaj moja Chosera w akcji.

« Ostatnia zmiana: Marca 15, 2023, 16:35:57 wysłana przez macrob »

Offline ShaveManiac

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
  • Miejsce pobytu: Bydgoszcz
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 15, 2023, 17:25:25 »
Problem pojawia sie kiedy brzytwa lekko chybocze…wtedy mamy nierówna łysinkę…albo jedna strona brzytwy ma lepsza kt niż  druga. Z przykrością stwierdzam, ze zdarza się w brzytwach nawet za 800 zł (te droższe nowe, często bywają lepiej wykonane) w nowych ze sklepu - dovo, boker. Pozdrawiam i fajny tekst @Mokasyn86  ook

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 15, 2023, 18:55:24 »
Fajnie opisałeś @Mokasyn86 ook Jak szybko się przy tym wyprowadzaniu ściera taśma na grzbiecie?
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 15, 2023, 19:24:10 »
Taśmę przy całej piramidzie zmieniam dwa, max trzy razy. Jeśli palcami trzymamy bliżej krawędzi, a nie na grzbiecie, da się zejść do jednej zmiany taśmy. Należy pamiętać, że docisk średni musi być. To jest ważne. Inaczej będziemy się pieścić z wyprowadzeniem KT długi czas. Jeśli łysinka jest nierówna, często jest to spowodowane krzywizną grzbietu. Po prostu tak już geometria brzytwy nam ją narzuca. No chyba, że naprawdę brzytwa tańczy nam w rękach, i w powietrzu  ??? :)

Jeśli zrobimy co trzeba, i wyprowadzimy krawędź tnącą, to już jest 90% sukcesu. Dalej już sobie każdy poradzi. Będzie wchodzić na wyższe gradacje kamieni, lub zrobi progres na Coticule. Wiadomo, że brzytwa od razu nie będzie golić idealnie. Ale będzie. I z czasem tylko będziemy ją poprawiać, cały czas do przodu, i wyżej. Kosmetyka też dużo czasu zajmuje  ;)

Offline ShaveManiac

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 15, 2023, 19:29:08 »
Taśmę przy całej piramidzie zmieniam dwa, max trzy razy. Jeśli palcami trzymamy bliżej krawędzi, a nie na grzbiecie, da się zejść do jednej zmiany taśmy. Należy pamiętać, że docisk średni musi być. To jest ważne. Inaczej będziemy się pieścić z wyprowadzeniem KT długi czas. Jeśli łysinka jest nierówna, często jest to spowodowane krzywizną grzbietu. Po prostu tak już geometria brzytwy nam ją narzuca. No chyba, że naprawdę brzytwa tańczy nam w rękach, i w powietrzu  ??? :)

Jeśli zrobimy co trzeba, i wyprowadzimy krawędź tnącą, to już jest 90% sukcesu. Dalej już sobie każdy poradzi. Będzie wchodzić na wyższe gradacje kamieni, lub zrobi progres na Coticule. Wiadomo, że brzytwa od razu nie będzie golić idealnie. Ale będzie. I z czasem tylko będziemy ją poprawiać, cały czas do przodu, i wyżej. Kosmetyka też dużo czasu zajmuje  ;)

Fajny -prosty poradnik, oby takich więcej w polskim języku;)

Offline T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 22
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 15, 2023, 19:37:07 »
Ta kosmetyka to jest właśnie ta zabawa Którą Kolega Shrack opanował perfekt ja dążę do takiego efektu co bardzo żre czas Zegar idzie jak wentylator  rotfl ale to trzeba być  pustelnikiem

Offline ShaveManiac

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 15, 2023, 19:44:04 »
Ta kosmetyka to jest właśnie ta zabawa Którą Kolega Shrack opanował perfekt ja dążę do takiego efektu co bardzo żre czas Zegar idzie jak wentylator  rotfl ale to trzeba być  pustelnikiem

Właśnie problem jak taki ze nie każdy w ostrzeniu widzi jakaś zabawę dotykowa wartość dodana do brzytwy -  tylko chce to zrobić jak najszybciej i skutecznie bez siedzenia godzinami…Panowie oczywiście dla Was za zgłębianie tematu wielkie ukłony… ook

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 15, 2023, 20:09:45 »
Na tych gifach widać, że to musi być prowadzenie z pewnym naciskiem stąd moje pytanie o taśmy.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 15, 2023, 20:44:19 »
Jaro tak jak napisałem przy pierwszym poście - przy półiksach docisk średni, nie za lekki. Nie bójmy się brzytwy docisnąć. Dociskajmy bardziej w stronę krawędzi, nie dociskajmy samego grzbietu. Uważajmy, żeby brzytwa nie wyślizgnęła się z mokrych paluchów. Jeśli taśma zaczyna się drzeć, stajemy z liczeniem, zmieniamy taśmę na brzytwie, oczyszczamy kamień z taśmy, i kontynuujemy ostrzenie dalej, od sekundy na której stanęliśmy.

Przy iksach naprzemiennych docisk leciutki, i spokojne tempo. Te iksy nie są konieczne, to taka kosmetyka po serii 100 sekund półiksów na stronę. Po samych półiksach KT powinna być gotowa. Same iksy przez dwie minuty w tempie szachisty to taka kropka nad i.
« Ostatnia zmiana: Marca 15, 2023, 20:52:16 wysłana przez Mokasyn86 »