Autor Wątek: Testujemy Nosferatu  (Przeczytany 28475 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 41
  • Miejsce pobytu: Gliwice
Odp: Testujemy Nosferatu
« Odpowiedź #135 dnia: Czerwca 09, 2022, 17:41:00 »

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #136 dnia: Czerwca 09, 2022, 20:51:23 »
@bartgee wyjdzie ci z tego całkiem obszerna i rzeczowa recenzja. Wysoko recenzją zawiesiłeś poprzeczkę, ciekawe czy ktoś zdoła cie przebić :)
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline bartgee

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
  • Miejsce pobytu: Przywidz, pomorskie
« Odpowiedź #137 dnia: Czerwca 09, 2022, 21:48:00 »
@tom106 moim zamysłem nie było podejście do tej recenzji jak do jakiejś konkurencji, a jedynie pokazanie jak ten zestaw sprawuje się z maszynką do golenia, szawetką FAC, brzytwą i na koniec maszynką z zestawu. Pewnie nagram za jakiś czas bonus do tych odcinków z goleniem szawetką na żyletki. Wiem już jaką, ale na razie nie chcę psuć niespodzianki ;D. Pozostawię mały element zaskoczenia (mam nadzieję) ;). W każdym razie w sobotę o 9:00 finalny, czwarty odcinek recenzji z maszynką, którą otrzymałem w zestawie, czyli Nosferatu Slant. Na pewno na końcu tego odcinka zrobię jakieś podsumowanie wszystkich czterech odcinków i podzielę się z Wami moimi przemyśleniami. badger12

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #138 dnia: Czerwca 09, 2022, 22:56:25 »
@bartgee: Końcówka dobra ;D  Spróbuj może poostrzyć KureNaia na balsie z tlenkiem ceru. Ja ostatnio próbowałem GD66 i GD208 na twarzy po samym MST i z dodatkowym tlenkiem. Obie dostały naprawdę dużego kopa po sesji na balsie. Dodatkowe doostrzanie GD66 na MST niewiele mi poprawiło ostrość w porównaniu z tlenkiem. Po samym kamieniu miałem zbliżone odczucia do Ciebie.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline bartgee

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #139 dnia: Czerwca 09, 2022, 23:28:46 »
@jaro82 ;D beer.

Balsa z tlenkiem ceru jeszcze przede mną. Sęk w tym, że ja KureNai podczas tego golenia czułem bardziej jak szawetkę na zwykłe żyletki niż jak szawetkę FAC. Mam na myśli w goleniu pod włos. Ostrości jej nie brakowało. Podejrzewam też, że skóra mi się jeszcze nie przyzwyczaiła na nowo do golenia. Do brzytwy pewnie wrócę za jakiś miesiąc, nie wcześniej. Zatęskniłem za maszynkami DE i szawetkami FAC. afrofryz

Offline T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 26
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #140 dnia: Czerwca 10, 2022, 13:41:40 »
Może być tak że dobrze naostrzyles brzytwę a ona szybko traci ostrość  hmmm Nie powinno nic szarpać Nie znam brzytew kure nai więc co to za stał  :question: Przy ostrzeniu jest trudno czy miękko  :question:

Offline jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #141 dnia: Czerwca 10, 2022, 14:08:02 »
Po paru miesiącach to i ręka może nieco odwyknąć od brzytwy. KureNai może być też niestety dużo mniej podatna na tlenek niż Dolarki.
Jeśli była ostrzona na kamieniu naturalnym to może mieć taką łagodną ostrość, ale bardzo szybko nie powinna się tępić.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #142 dnia: Czerwca 10, 2022, 14:37:13 »
@T800 Ostrzy się łatwo, dosyć szybko. Stal 58-61 HRC. Goliłem się nią kilkanaście razy, może ponad dwadzieścia. To nie jest SZIT, co HR, gdzie nie skończysz jednego przejścia, i już nie ma krawędzi tnącej  rotfl To jest normalna brzytwa  :) @Gato Loco też ją ma  :)

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 17
  • Miejsce pobytu: Alicante
« Odpowiedź #143 dnia: Czerwca 10, 2022, 14:48:47 »
Prawda, prawda, mam - jak ją naostrzyłem, to znaczy, że każdy naostrzyć może  ;D
Be happy! It drives the people crazy ;)

Offline T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 26
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #144 dnia: Czerwca 10, 2022, 15:16:44 »
To znaczy że Bartgee licho pocierał po kamyczku  beer

Offline bartgee

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #145 dnia: Czerwca 10, 2022, 15:27:37 »
Chłopaki, ja sobie teraz tak myślę na spokojnie i nie wiem czy nie pojechałem w drugą stronę i nie przeostrzyłem jej ;D. Z włosem goliła cudnie :). Sporo godzin na kamyku spędziłem, może za dużo właśnie i za mało na pasie po kamyku. Za jakiś czas to zweryfikuję. 8)

Offline jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #146 dnia: Czerwca 10, 2022, 16:07:53 »
Ale czy można przeostrzyć na kamieniu naturalnym? Na MST Bartek ją ostrzyłeś czy na jakimś syntetyku?

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 17
  • Miejsce pobytu: Alicante
« Odpowiedź #147 dnia: Czerwca 10, 2022, 16:34:32 »
Mnie udało się z nią dopiero za drugim razem
Be happy! It drives the people crazy ;)

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #148 dnia: Czerwca 10, 2022, 17:19:51 »
Ja jeszcze nigdy nie przeostrzyłem żadnej brzytwy. Niedługo dobiję do 300 naostrzonych brzytew, i ani na jednej "drutu" nie było. Może za mocny docisk przy ostrzeniu, lub z kolei przy goleniu hmmm

Offline bartgee

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #149 dnia: Czerwca 10, 2022, 17:52:49 »
No to albo dupa ze mnie nie ostrzyciel rotfl, albo po prostu brzytwa nie dla mnie. Wrócę do brzytwy za jakiś czas, na razie będzie dużo goleń szawetkami i maszynkami. rock

EDIT:

Słuchajcie, tak to sobie możemy gdybać a i tak nie dojdziemy co jest nie tak ;D. Sam muszę dojść o co kaman, przewecuję ją więcej bo po kamieniu może dostała z 40 ruchów na pasie. KureNai jest najostrzejszą ze wszystkich brzytew, które mam. Ostrzejsza niż ERN 5/8, którego sobie doostrzyłem i on goli bardzo fajnie. Na razie nie mam za bardzo czasu na popracowanie nad brzytwą, także wrócę do KureNai w lipcu. Ciśnienia nie mam na to, więc spokojnie poczeka ook.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 10, 2022, 18:00:43 wysłana przez bartgee »