Autor Wątek: Mondial Antica Barberia After Shave Gel - grupowa recenzja żelu po goleniu  (Przeczytany 9106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
  • Miejsce pobytu: Warszawa

Mondial
Historia firmy Mondial sięga 1908 roku i zaczyna się w we Florencji w małym rzemieślniczym warsztacie - od produkcji ręcznie wyrabianych pędzli do golenia.
Więcej można przeczytać na stronie producenta:
WE MAKE MASTERPIECES FOR OVER A CENTURY

Aktualnie firma oferuje szeroki asortyment produktów do golenia, zaczynając od pędzli i maszynek, przechodząc przez mydła i kremy do golenia - na produktach pre- i after-shave kończąc.
Firma ma swoim portfolio linie No908, Axolute, Florence, Nobilis oraz Antica Barberia

Ta ostatnia linia, w odróżnieniu od pozostałych z oferty Mondial została zaprojektowana do kompleksowej pielęgnacji zarostu i by golenie było tak perfekcyjne jak po wizycie u najlepszego barbera.

Zdjęcie pochodzi ze strony producenta

Zdjęcie pochodzi ze strony producenta

Testy grupowe
Ogromna paczka zawierająca sporą ilość produktów Mondial została sprezentowana forum przez sklep thegent.pl
Niniejszym, w imieniu wszystkich testujących, serdecznie dziękuję!

13 produktów zostało rozdzielone pomiędzy 40 testerów. Każdy tester poproszony został o ocenę produktu w stosownym temacie wg szablonu umieszczonego na końcu tematu

Bohater dzisiejszej recenzji:
Mondial Antica Barberia After Shave Gel

Opakowanie i postać
Żel do golenia Antica Barberia dostaliśmy w postaci 3 ml próbek producenta. Dodatkowo jest też oferowany w plastikowym pojemniku z dozownikiem o pojemności 50 ml

Skład
Skład na zdjęciu - nie mam większej wiedzy na temat składów żeli after shave

Działanie
Ta część zostaje póki co pusta - nie testowałem produktu

Cena i dostępność
Produkty Mondial dostępne są w Polsce w sklepie thegent.pl. Żel After Shave Antica Barberia Original Citrus kosztuje 77 PLN za 50 ml.

Podsumowanie i ocena
Ta część zostaje póki co pusta - nie testowałem produktu

Wspólna ocena brzytwa.org (mediana z ocen)

Punktacja (szkolna): 1 - niedostateczny, 2 - mierny, 3 - dostateczny, 4 - dobry, 5 bardzo dobry, 6 - celujący

Szablon do ocen - proszę zaznaczyć to co między liniami, wkleić do odpowiedzi i zamienić XXX na ocenę ze skali 1-6 oraz YYY - na krótki opis
------------------------------------------
Ocena ogólna: XXX/6 - YYY
------------------------------------------

Przykład:
-------------początek przykładu-------------
Ocena ogólna: 1/6 - Żel słabo łagodzi podrażnienia, do tego mocno się klei - nie polecam
-------------koniec przykładu-------------
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2016, 12:35:10 wysłana przez SP3CtRUM »
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

Offline mario_79

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Walczący z zarostem.
  • Miejsce pobytu: Gdańsk
Ocena ogólna: 3/6 - Szybko się wchłania i nie klei się, po zastosowaniu bez podrażnień i szczypania. Zapach zbyt delikatny.

Żel  bardzo wodnisty, szybko się więc wchłonił po goleniu co jest oczywiście plusem. Zero szczypania i czerwoności na twarzy po goleniu, ale akurat mam niewymagającą cerę. Cała próbka 3ml zużyta niestety za jednym razem.  Zapach w moim przekonaniu zbyt słabo wyczuwalny a ja lubię jednak  mocniejsze zapachy AS i Balsamów.  Moim zdaniem dla niewymagającej cery nie wnosi nic. Cena wysoka a jakością mnie nie zauroczył. Dlatego daje osobiście ocenę po środku.
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2016, 21:14:43 wysłana przez mario_79 »
Maszynki: Muhle R41, Muhle R89, LUX, V3A
Brzytwy: Gold Dollar 208, Kain-Abel, Wapienica Popularna,
Pędzle: Omega S10108 , Yagi Brush "Tuxedo" 24 mm,  VULFIX VS1
Ulubione żyletki: Triton R3, Astra SP, Feather, Polsilver Super Iridium,

Offline zennhorst

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Warszawa
Mondial Antica Barberia After Shave Gel

Na wstępie zaznaczę, że nie mam dużego doświadczenia z żelami AS.
Ilość tego typu produktów jakie używałem do tej pory mógłbym policzyć na palcach jednej ręki.
Postaram się jednak opisać ten produkt i porównać go z produktami konkurencji które stosowałem.   
Punktem odniesienia będzie dla mnie GFT Coral Skin oraz żele produkowane przez T&H.

Jak każdy z wylosowanych szczęśliwców otrzymałem do testowania 3ml saszetkę z żelem.
Saszetka starczyła mi na 3 użycia, można więc założyć że 1ml wystarczy na pojedynczy zabieg.

Zapach
Zapach określony przez producenta jako Original Citrus, dobrze charakteryzuje główny akord zapachowy, w podstawie wyczuwam jeszcze dosyć silny akcent koloński, gdzieś pobrzmiewają również nuty drzewne.
Ogólnie zapach jest przyjemny, niezbyt intensywny i niestety nietrwały …

Właściwości pielęgnujące:
Krem bardzo dobrze się wchłania, nie pozostawia jakiegokolwiek widocznego śladu na skórze już po chwili, można go stosować po porannym goleniu.
Pomimo tego, że żel ma w składzie alkohol, nawet po zacięciu pieczenie jest niewielkie, w moim przypadku na granicy percepcji.
Skóra po aplikacji jest aksamitna, dobrze nawilżona, niestety jak już wspomniałem wcześniej zapach już kilka minut po zabiegu jest wspomnieniem.
Efekt nawilżenia skóry utrzymuje się przynajmniej kilka godzin o czym można się przekonać przemywając twarz wodą, skóra sprawia wrażenie śliskiej, pokrytej filmem.
Pod względem pielęgnacji skóry produkt ten nie ustępuje innym markowym produktom które stosowałem  i jego aspekt pielęgnacyjny oceniam bardzo wysoko.

Zgodnie z informacją wklejoną przez Rafała (Spectrum), produkt został wyceniony przez Dystrybutora na 77 PLN/50 ml. Polityka cenowa firmy wpisuje się więc w działania innych spółek z branży TG, które nie wiedzieć czemu za tego typu produkty żądają bardzo wysokich kwot.
77 PLN za 50 ml, które starczy na 1,5 miesiąca, to dosyć dużo, dla przykładu za 115 PLN otrzymamy 200 ml GFT Coral Skin, który ma porównywalne właściwości pielęgnacyjne.

Podsumowując gdyby nie cena, produkt otrzymałby ode mnie ocenę 4/6.
Ustalona przez  Dystrybutora cena, powoduje jednak że moja ocena spada do 3/6.
Mimo wszystko wolę zakupić żel GFT Coral Skin, który jest tańszy przy identycznych walorach pielęgnacyjnych.
W obydw przypadkach zapach jest bez znaczenia … bo znika niczym gotówka w portfelach naszych małżonek.
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst

Offline emeryten

• Aktywny użytkownik
  • Miejsce pobytu: Stalowa Wola
Ocena ogólna: 4/6 - żel ładnie pachnie (od jakiegoś czasu coraz bardziej podobają mi się typowe kolońskie zapachy) i ma bardzo dobre właściwości pielęgnacyjne; goliłem się wieczorem i żel został użyty zaraz po goleniu - na drugi dzień po przebudzeniu jeszcze czułem tę warstwę żelu na twarzy, przy innych produktach mi się to jeszcze nigdy nie zdarzyło, niestety cena jest jak dla mnie zbyt wysoka :-(
maszynka Ikon MR-SE Razor with Satin Bulldog Handle
ostrza KAI CAPTAIN
pędzel syntetyk Maggard
mydło Ariana & Evans
after shave Saponificio Varesino

Offline Metal

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Łódź
Mondial Antica Barberia After Shave Gel-żel po goleniu

Mondial Antica Barberia After Shave Gel to bezbarwny, przezroczysty żel o lekkiej żelowej/płynnej konsystencji.
Zapach Original Citrus to interpretacja zapachu cytrusowego zaproponowana przez firmę Mondial. Oczywiście jak najbardziej przypomina cytrusy. Dla mnie zapach jest bardzo przyjemny. Po naniesieniu żelu na skórę, zapach szybko znika.
Próbka 3 ml wystarcza na 3 użycia. Żel wchłania się błyskawicznie, nie pozostawiając żadnych śladów na skórze. Zaraz po zastosowaniu skóra jest w bardzo dobrej kondycji-nawilżona. Niestety po jakiś 15 minutach zaczynam odczuwać lekkie ściągnięcie twarzy i muszę zastosować krem nawilżający. Dodam, że mam cerę normalną/przetłuszczającą. Żel zawsze stosowałem po alkoholowym after shave. Preparat mnie nie uczula.

Ocena ogólna: 4/6.

Bardzo dziękuję Sklepowi thegent.pl za możliwość przetestowania tego produktu!
Specjalne podziękowania dla Kolegi SP3CtRUM za zorganizowanie całej akcji!

Offline marco

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Kraków
Mondial Antica Barberia After Shave Gel - żel po goleniu
Ocena ogólna 3 /6

Żel wchłania się szybko,  moim skromnym zdaniem za szybko. To spowodowało ,  że całą saszetkę musiałem niestety zużyć na jeden raz. Nawilżenie i wygładzenie skóry na poprawnym poziomie. Niemniej czegoś mi brakuje.  Po pewnym czasie,  podobnie jak u Kol.  Metal,  stwierdziłem delikatne ściąganie skóry,  jakby wysuszenie,  co spowodowało konieczność nałożenia żelu ponownie.
Po drugiej aplikacji żelu,  skóra odżyła.   
Zapach cytrusowy,  bardzo przyjemny,  jednak za delikatny i zbyt ulotny.

Produkt moim zdaniem bardzo poprawny,  jednak bez fajerwerków i dlatego moja ocena ogólna  to 3/6 .
« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2016, 20:15:39 wysłana przez marco »
Miłego dnia!

Offline Krolu

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Pińczów
Od początku przygody z tradycyjnym goleniem stosuję AS i wodę po goleniu. Odpowiadał mi ten układ. Przy oddzielnym stosowaniu moja cera miała zawsze kłopoty.  Nie mniej od jakiegoś czasu szukam połączenia tych dwóch kosmetyków. Chodzi o zabieranie jednej buteleczki w podróż. Gdy dostałem ten produkt ucieszyłem się więc bo wpisywał się w to czego szukałem. Mam wymagającą cerę i dość wrażliwą, dlatego dla Mondial Antica Barberia After Shave Gel była to prawdziwa weryfikacja.

Zapach: Kiepski. Lekko wyczuwalne cytrusy w tle. Musiałem się naprawdę wczuć żeby cokolwiek wyczuć. Bardziej był dla mnie wyraźny zapach surowej gliceryny. Jak dla mnie zapach: 1/6.

Wydajność: Jak dla mnie super, naprawdę niewielka ilość na dłoni wystarcza na całą twarz. Połowa porcji balsamu którą zwykle stosuję. Ta próbka starczy mi na około 10 użyć. Dlatego wydajność oceniam na: 6/6.

Właściwości: Tutaj największe rozczarowanie. Po zastosowaniu solo na skórę lekko szczypie i nawilża. Po kilku godzinach w pracy skóra zaczęła mi lekko czerwienieć i mnie piec. Jak za taką cenę produkt jest naprawdę kiepski pod tym względem. Musiałem po powrocie do domu umyć twarz i nałożyć balsam. Z plusów to trochę chłodzi i szybko się wchłania niemniej pozostawia glicerynowy filtr co mi nie pasuje dlatego: 2/6.

Skład: Znajdziemy tu alkohol, wyciąg z oczaru, kiełków pszenicy, bisabolol i mentol. Nie jest źle ale dość ubogo zwłaszcza, że w kosmetyku rdzeń stanowi najtańszy składnik jakim jest gliceryna. Za taką cenę spodziewałem się naprawdę bogatego składu: 3/6.

Opłacalność: Gdybym miał typować cenę produktu po składzie i właściwościach oscylował bym w przedziale między 10 a 20 zł. W cenie 77zł za 50ml niestety ten kosmetyk jest w mojej ocenie nieopłacalny. Może te ekstrakty i składniki są z jakiś super organicznych upraw... 2/6.

Podsumowanie:
Myślałem że trafiłem wreszcie na uniwersalny kosmetyk który łączy w sobie balsam i AS. Poniekąd jest to prawda... Ale w bardzo kiepskim wydaniu. Porównując właściwości, skład i relację ceny do jakości niestety jest naprawdę bardzo słaby. W zakupie ten kosmetyk jest dla mnie nietrafionym i przepłaconym produktem. Ani nie pachnie, ani nie pielęgnuje a łagodzi tylko przez pierwsze 2 godziny. Ocena ogólna 2/6.

Offline korea83

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Kościan
Od długiego już czasu nie używałem "czegoś po goleniu" w formie żelu dlatego też chętnie przetestowałem recenzowany produkt. Nie do końca lubię żelową formę, ale nie da się ukryć, że ma ona swoje plusy, ale o tym za chwilę.

Saszetka z żelem jakoś nie pozwalała precyzyjnie określić ile to faktycznie jest tego żelu. Poprosiłem więc żonę aby wycisnęła mi na dłoń całą zawartość opakowania. Szybko okazało się, że był to błąd bo trochę tego było. Teraz wydaje mi się, że takie opakowanie to spokojnie 3 aplikacje tak na bogato. Ja użyłem tego na raz i pożałowałem bo było tego duuuużo za dużo i dosłownie musiałem zbierać nadmiar z twarzy ;)

Biorąc to pod uwagę wydajność oceniam na 6/6

Sam żel pachnie fajnie, ale gdy nałożyć go na twarz to zapach znika bardzo szybko. Jednocześnie zapach nie jest tak dobry jak w przypadku wody po goleniu z tej samej serii. Tutaj wydaje się on o wiele bardziej chemiczny.

Zapach oceniam w tym przypadku na 2/6

Żelu użyłem w sytuacji gdy musiałem się ogolić dzień po dniu, a co za tym idzie dość solidnie podrażniłem skórę. Miałem przeczucie, że żel sobie z tym nie poradzi, ale myliłem się. Wszelkie podrażnienia zniknęły dosłownie jak ręką odjął. Skóra była przyjemnie nawilżona, czuć było warstewkę żelu, ale absolutnie w niczym to nie przeszkadzało. Po aplikacji żel wchłania się błyskawicznie, nic się nie klei itp.

Właściwości mogę ocenić na 6/6

Ogólna ocena tego specyfiku to według mnie 5/6 Ocenę taką wystawiam nie biorąc pod uwagę ceny produktu.
MnŻ: Muhle R89, nierdzewny Generał
Pędzel: Muhle CLASSIC 93K256, Semogue SOC borsuk, Semogue SOC dzik, syntetyk Plisson, syntetyk Yagi

Offline wyczesany

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: łódź
Ocena ogólna produktu 3/6.
Zapach całkiem przyjemny, delikatny. Produkt dobrze i szybko się wchłania i jest całkiem wydajny - próbka wystarczyła na 3 razy. Przy jednym użyciu odczułem lekkie szczypanie, być może efekt podrażnienia i alkoholu w składzie. Podobnie jak kilku kolegów wyżej zauważyłem lekkie ściągnięcie skóry po zastosowaniu żelu. Podsumowując produkt poprawny, lecz cena w moim odczuciu nieadekwatna do tego co otrzymujemy.
Bezczeszczenie cietrzewia cieszy moje czcze trzewia.

Offline czesiek777

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 4
  • Miejsce pobytu: Kielce
Przyszedł czas na opisanie wrażeń z spotkania z ostatnim produktem jaki testowałem.
Zapach (4/6) żelu jest zgodny z cała linia ale w tym produkcie jest najsłabszy i najkrócej się utrzymuje.
Konsystencja/aplikacja (6/6) to najsilniejsza strona produktu konsystencja żelu , bardzo podobna do Coral Skin od Geo. F. Trumper. Szybko się wchłania i nie pozostawi prawie żadnego śladu na skórze. Nie jest tłusty. Stosunkowo rzadka konsystencja powoduje ze produkt jest bardzo wydajny; mi saszetka wystarczyła na 4 użycia.
Właściwości AS (3/6) produkt poprawnie nawilża skórę jednak efekt nie jest tak doby jak innych produktów które znam. Brak tzw "filmu" na skórze też oceniam na minus. Moja skóra lubi taki  sposób wykończenia procesu golenia.
Ocena ogólna - 4/6 Produkt naprawdę dobry; zwłaszcza przypadnie do gustu osobom "uczulonym" na tłustość kremów. Niestety jak zwykle  wszystko rozbija się o pieniądze: 77zł plus przesyłka za 50ml, oj zdecydowanie przesada. Znana linia Skin Food wychodzi ok 132 zł za 200ml z wliczoną  przesyłką, czyli za taką samą kasę dostaje ponad drugie tyle produktu który żel od  Mondial Antica Barberia zwyczajnie deklasuje.

Offline włuczykij

• Aktywny użytkownik
Odp: Mondial Antica Barberia After Shave Gel - grupowa recenzja żelu po goleniu
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 21, 2016, 16:47:12 »
Test robiony wieczorem, bez preshave. Jedynie w ciągu dnia smarowałem twarz kremem nivea men. Sprzęt: chiński synteryk za 3 dolary, progress+ astra SP.

Zapach 5/6 : Mocny cytrus. Po pierwszym maźnięciu twarzy czuć jak by limonki, moc jak z kwasku cytrynowego. Równocześnie z mocą cytrusa jak by parował eukaliptus, który po ciężkim dniu delikatnie zionął chłodem w oczy.  Zapach tak skondensowany że niektórzy stwierdzą chemiczny.

Właściwości 4/6 : Wchłania się szybko, lecz nie do końca. Po wieczornym uzyciu rano przy myciu twarzy dłonie ślizgały mi się po skórze. Dobrze nawilża. Skóra po użyciu matowa i sprężysta. Delikatnie szczypie ale jak wiadomo to też wina samego sprzętu i umiejętności.. Daję ocenę dobrą, gdyż moją wysuszającą się skórę na twarzy musiałem posmarować dwukrotnie, drugi raz po około 10 minutach.

Ocena ogólna 3/6 : Nawilżanie tylko dobre, być może dla kogoś o normalniejszej skórze będzie lepiej działać. Ostateczna powłoka pozostajaca po użyciu dyskwalifikuje u mnie ten kosmetyk. Do następnego mycia czuć w dotyku delikatne klejenie, a przy myciu twarzy nawet po kilku godzinach czuć jakby mazanie. Przy wmasowywaniu żel robi się biały jak by sie pienił delikatnie.
Wartburgowe podróże www.facebook.com/sputnik.team.2015
Merkur Progress, Merkur 15c, wilkinson classic, junior P-1
Rapira PL, Merkur, Voskhod (jeszcze szukam ulubionej)
Białe poraso, Arko, Krem z witaminą A

Offline Qfelek

• Zaawansowany użytkownik
  • Miejsce pobytu: Raszyn
Odp: Mondial Antica Barberia After Shave Gel - grupowa recenzja żelu po goleniu
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 24, 2016, 08:09:15 »
Ocena produktu 4/6
Zapach całkiem fajny, przyjemny, właściwości produktu poprawne brak cech wyróżniających zarówno pozytywnych jak i negatywnych.

Podziękowania dla organizatorów akcji.