Autor Wątek: W którą stronę będzie zmierzać TG? ... nasze spostrzeżenia  (Przeczytany 4044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zennhorst

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Warszawa
Jak w temacie .... mam kilka swoich spostrzeżeń ale chętnie przeczytam co myślicie w tej kwestii  ook
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst

Offline siewcu

• Zaawansowany użytkownik
  • Miejsce pobytu: Wrocław
Odp: W którą stronę będzie zmierzać TG? ... nasze spostrzeżenia
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 12, 2017, 12:27:00 »
Ja bym się spodziewał co najwyżej nowych głowic albo pędzli(może się znajdzie jakiś lepszy materiał), ale poza tym - co się może zmienić? Co nowego może wejść? Żyletka z trzema albo czterema KT? :D
MNŻ: Maggard V2/V3 + rączki 10 mm i 12 mm od extrema; Wilkinson Classic; EJ R89; Weishi; MingShi; QShave; RazoRock Hawk V2
Brzytwa: forumowa by Gienek, ERN do renowacji, śmietnik GD66
Pędzle: borsuk by Extrema; Maggard syntetyki: 22 mm Black, 22 mm Bronze, 24 mm Purple; Isana

Offline nemesis_78

• Stały bywalec.
  • Pozdrawiam Rafał
  • Miejsce pobytu: Poland
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 12, 2017, 12:39:02 »
Patrząc na maszynki typu oneblade to temat zmierza w kierunku systemówek...przynajmniej mi się z tym kojarzą te maszynki i ich wygląd, natomiast zwykłe głowice na żyletki,  to tu się raczej niewiele zmieni moim zdaniem oczywiście  hmmm

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 22
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 12, 2017, 12:41:43 »
Nie zapominajmy o brzytwach skoro dyskutujemy o tradycyjnym goleniu. Tu teoretycznie też nie ma co się zmienić, no może za wyjątkiem użytych materiałów.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline zennhorst

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 12, 2017, 12:48:46 »
Mnie bardzo nie podoba się wypieranie technologii wytwarzania głowic w oparciu o CNC i zastępowanie ich tańszymi stopami/ odlewami.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2017, 12:50:40 wysłana przez zennhorst »
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst

Offline don zibi

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • ...Kiwaj ze zrozumieniem głową....
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 12, 2017, 12:53:47 »
@Robson - trudno się z Tobą nie zgodzić - ale nie patrzyłbym li tylko w stronę materiałów...
Cieszy mnie to, że pojawia się coraz więcej wytwórców brzytew, którzy są konkurencją dla obecnych już producentów na rynku. Powoduje o większy wybór a co za tym idzie konkurencje w jakości i cenie tych wyrobów.
A rynek zweryfikuje kto jest najlepszy..Raczej monopolista nam na tym polu nie grozi...na szczęście... ;) rotfl

Offline Robson

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 12, 2017, 13:25:36 »
Do rosnącej liczby wytwórców brzytew i maszynek (zdecydowanie więcej jest tych ostatnich) nie odnosiłem się, bo jak przypuszczam wiąże się z to pewnym trendem i modą oraz czystą ekonomią. Podobnie zresztą jest w przypadku innych produktów do TG. Sądzę jednak, że w kwestii brzytew tradycyjnych wiele się nie zmieni, bo i po co zmieniać narzędzie idealne  :).
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

RazoRock

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 12, 2017, 16:13:36 »
Poczekajcie jak za niedługo ktoś wymyśli elektryczną maszynkę na żyletki albo lepiej elektryczną brzytwę 8)

Offline Pieter

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: Poznań
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 12, 2017, 16:23:33 »
To pierwsze już wymyślono i to dawno temu. Przemo ma :)

Offline 2ap

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 2
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 12, 2017, 16:29:20 »
Co do trendów - myślę że pewnie kiedyś pojawi się maszynka "na laser" ;) był jakiś czas temu taki projekt na kickstarterze ale zdaje się że "coś poszło nie tak"

Offline Pieter

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: Poznań
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 12, 2017, 16:35:13 »
Właściwie autorowi wątku chodziło, jak przypuszczam, nie tyle o golenie w ogóle, co o tradycyjne golenie. Ale tu musielibyśmy sobie zdefiniować, czym TG jest.

Offline Robson

• *
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 12, 2017, 16:46:26 »
No właśnie, tu chodzi wyłącznie o tradycyjne podejście do tematu, a laserowe maszynki, czy dokładanie kolejnych amortyzowanych ostrzy w plastikowej obudowie nie ma z tym nic wspólnego.

RazoRock

« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 12, 2017, 19:31:06 »
Chłopaki to żart nie traktujcie tego na poważnie, musi byc na luzie rock
No nie wiadomo o co chodziło autorowi czy do kad zmierza w strone ulepszania sprzętów. Czy do czego zmierza ogolnie mysle ze dobrze ktos napisał bedzie tego wszystkiego tylko wiecej i oby :)
A z drugiej strony czym jest tradycyjne golenie to tak jak z autem jeden ma i jeździ a jeden ma i pakuje kupe kasy w tuning itd. Dla jednego auto jest jak kobieta dba o nie poleruje jeździ na zloty żyje tym a jednemu służy do przemieszczania sie z punktu a do punktu b. Tak samo tu jeden sie ogoli bele czym a jeden lubi sobie kupic wszystko co z tym związane bo go to cieszy. Tak mi sie wydaje ze to hobby jak każde inne.

Offline gromog

• Zaawansowany użytkownik
  • Miejsce pobytu: Podlasie
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 12, 2017, 19:45:44 »
Myślę, że nic nie zmieni się w kwestii TG. TG dawno temu zmierzyło w kierunku wieloostrzowych systemówek, pianek i żelów z puchy. Teraz TG, to temat niszowy, może pasjonatów będzie trochę przybywało. Wątpię, aby jednak ktoś po zachłyśnięciu się supernowinkami wieloostrzowymi  i na nowo odkrył zalety TG powrócił do nowinek.
Może kiedyś Gillette wskrzesi jakąś swoją topową maszynkę, ale będzie to pewnie produkt ekskluzywny.
Chińczycy będą zalewać rynek co raz lepszymi podróbkami maszynek.
Pędzle syntetyczne będą udoskonalane.
 A może warto znanego jasnowidza zapytać?  ;)

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Offline Bloodcat

• *
  • Podziękowań: 8
  • I used to be schizophrenic, but we're fine now.
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 12, 2017, 21:55:09 »
A laserowa maszynka w kształcie tradycyjnej? : > W sumie były już tradycyjne w kształcie żaluzji.. a raczej jak żaluzje. Chyba jednak nie miały wielu zwolenników. : )

M.
Ośmiel się być mądrym.