Autor Wątek: Co i czym dzisiaj ostrzymy  (Przeczytany 148667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
Odp: Co i czym dzisiaj ostrzymy
« Odpowiedź #1395 dnia: Marca 20, 2023, 11:49:51 »
O tlenku ceru i pastach diamentowych napisałem do kolegów którzy chcą zrobić ostrze na maxa. Ja też nie używam bo wolę łagodniejsze ostrza, wprost z Coticule ale wiem że niektórym ostrze po tych pastach  pasuje. Pewnie tak jak z żyletkami, jedni lubią Feathery a inni te łagodniejsze.

Online T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 26
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #1396 dnia: Marca 20, 2023, 12:12:58 »
Moim celem w ostrzeniu jest dojście do poziomu jaki ma Kolega Shrack a On nie stosuje past ani tlenków tylko kamienie nawet  wecowanie na skórzanym pasie jest ograniczone u Kolegi do minimum

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #1397 dnia: Marca 20, 2023, 12:18:36 »
No i fajnie  beer Ważne żeby mieć z tego przyjemność  beer

Online T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1398 dnia: Marca 20, 2023, 13:02:26 »
Mam w domu kawałki balsy i pastę Luxor 0,1mikrona Ostrze się po tym świeci i goli łagodne tylko że ja mam uczucie że to nie jest takie naprawdę tradycyjne To już takie schizy są  rotfl Wiem wiem kto stoi w miejscu cofa się bo świat idzie do przodu  hmmm

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #1399 dnia: Marca 20, 2023, 13:06:29 »
Takich zajawek jest wiele w świecie TG. Czy kamienie naturalne lepiej wykańczają niż syntetyki, czy do ostrzenia używać taśmy czy nie no i wreszcie czy używać past czy nie. Myślę że co komu pasuje  beer

Online T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1400 dnia: Marca 20, 2023, 13:22:58 »
Długo byłem za oklejaniem grzbietu teraz zmieniłem i wszystkie moje brzytwy przeostrzylem bez taśmy ma sens chronić grzbiet gdy jest ozdobny lub złocony Co do kamieni jak wyżej wół syntetyk do wyprowadzenia a wykończenie i podtrzymywanie tylko naturalne skały  8)

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 39
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #1401 dnia: Marca 20, 2023, 13:33:25 »
Tlenek ceru jest dobry, tylko się sypie. Zwłaszcza przy pierwszym razie po nałożeniu. Nawet jak przysknerzymy, i damy cieniutko, to grzbiet zbiera ten pył, niczym drobniutki piasek. I potem pełno tej "mąki" dookoła.
W ramach eksperymentu nałożyłem na balsę pastę do szlifowania zaworów. Najdrobniejszą, 0. Wiadomo, zawory trzeba doszlifować do głowicy, by wszystko było szczelne. Więc myślałem, że się nada. I już chyba miesiąc schnie, i nie chce się zeschnąć. Także raczej z tego sensacji nie będzie.

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #1402 dnia: Marca 20, 2023, 13:38:50 »
Może to śmiesznie zabrzmi ale tlenek ceru dobrze się sprawdza na filcu. Tak samo pasty diamentowe beer

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 39
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #1403 dnia: Marca 20, 2023, 14:21:05 »
Filc ? Ale jak, kupić kawał filcu lub pasek, nakleić na coś, i tak ostrzyć ?

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #1404 dnia: Marca 20, 2023, 14:37:24 »
Tak, podpatrzyłem ten patent wiele lat temu z wiosełka modułowego od StraightRazordesigns. Niestety firma już nie istnieje.

Widać ok 2 minuty

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Częstochowa
« Odpowiedź #1405 dnia: Marca 20, 2023, 15:59:05 »
Też próbowałem na filcu. Nakleiłem na kawalek deseczki i nasączyłem zawiesiną ceru w wodzie. Taką rzadką pastą. Na wilgotno jakoś szło, ale po wyschnięciu cer się sypał tak jak gdyby to był talk, albo jakaś mączka mineralna nie higroskopijna. O wiele lepszy jest tlenek żelaza, tyko papranie niesamowite. Bo to przecież bardzo rozdrobniona rdza!!! Załatwiłem od optyka który bawi się w szlifowanie i polerowanie soczewek szklanych. Też odradzam ! rotfl rotfl
« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2023, 17:23:11 wysłana przez gienek-emeryt »
Każde rękodzieło ma swoją cenę.
Kto zaniża jego wartość lekceważy wykonawcę i ośmiesza siebie.

Offline de_monter

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • klawo jak cholera
  • Miejsce pobytu: Łódź
« Odpowiedź #1406 dnia: Marca 20, 2023, 17:25:04 »
Tlenek ceru zawierają środki do polerowania poliwęglanowych osłon reflektorów i szyb,
także tego....
Znaczy można spróbować, nikt nie zabroni, ale generalnie on jest do czegoś innego.
Pozdrawiam, Tomek.

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #1407 dnia: Marca 20, 2023, 17:37:43 »
Działa też na stal. Tak samo jak lapping film służy do polerowania końcówek światłowodów a ludzie na tym brzytwy ostrzą beer

Offline de_monter

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • klawo jak cholera
  • Miejsce pobytu: Łódź
« Odpowiedź #1408 dnia: Marca 20, 2023, 17:48:06 »
Oczywiście, że tak. Sam też próbowałem, ale dopiero po tym jak przednią szybę tym potraktowałem.
Można go trochę porównać do "niewidzialnej wycieraczki".
Mam go na jednym pasie, ale przyznam, że bardziej lubię pastę TI. :)
Pozdrawiam, Tomek.

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 41
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #1409 dnia: Marca 21, 2023, 21:51:27 »
Jestem już po goleniu brzytwą ostrzoną przez kolegę @alexczy na kamieniach japońskich, któremu jeszcze raz serdecznie dziękuje za ostrzenie  beer
Oczywiste brzytwa bardzo ostra a przy tym bardzo przyjemna w goleniu. Miałem wrażenie, że brzytwą nie można było się zaciąć podczas golenia - bardzo miłe uczucie. Ostrze a raczej odbiór brzytwy na twarzy mi trochę przypominało efekt ostrzenia na Arkansas Transculent i Charnley Forest.
To co jest zdumiewające, że naostrzenie brzytwy do takiego stanu na kamieniach japońskich zajęło jeśli dobrze policzyłem całe 30 minut  ??? Ponadto brzytwa nie była po ostrzeniu na żadnej balsie.
Żeby brzytwę naostrzyć do takiego stanu na Arkansas czy Charnley potrzeba zdecydowanie więcej czasu  ;)

Podsumowywując miałem, już przyjemność golić się brzytwami ostrzonymi przez kliku kolegów, nie tylko z bieżących wymian. Powiem tak, każdy ostrzy w inny sposób, jedne ostrzenie może nam odpowiadać bardziej inne mniej. Jedne ostrzenie trwa dłużej inne krócej. Zdaje sobie sprawę, że te ostrzenie w żaden sposób nie zweryfikowało efektów ostrzenia na rożnych kamieniach. Natomiast to co dla mnie wynika z tych doświadczeń to, że będę dalej szukał tych niuansów w ostrzeniu, czyli balansu miedzy ostrością a agresją. W mojej ocenie, dalsze wymiany już nie są mi potrzebne, nie mniej, wniosły bardzo dużo dla mnie i dały mi sporo do myślenia.  Uważam, że każdemu na pewnym etapie, takie doświadczanie może dać bardzo dużo jeśli chodzi o to czego oczekiwać po własnym ostrzeniu.

Jeszcze raz bardzo dziękuje wszystkim, którzy ostrzyli dla mnie brzytwy w ostatnim czasie @T800 @Mokasyn86 @alexczy a także pozostałym, których naostrzonymi brzytwami maiłem okazję się ogolić  beer beer beer beer

« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2023, 13:23:33 wysłana przez tom106 »
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein