Autor Wątek: Test włosa  (Przeczytany 62245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fiB

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Elbląg
Odp: Test włosa
« Odpowiedź #90 dnia: Kwietnia 20, 2021, 08:41:17 »
Bardzo mi się podoba sposób w jaki pokazałeś to zagadnienie  ook
Na nagraniu mamy dość zjechaną brzytwę a przecież nieodpowiednio ostrząc nawet nową brzytwę można doprowadzić do tego, że test włosa będzie zaliczony ale golenie koszmarne bo np. na KT pojawią się mikro szczerby.
Przy odnawianiu starych brzytew przyjąłem założenie, że KT jest zawsze do niczego, należy ją porządnie skasować i wyprowadzać na nowo.

pawelpksa

« Odpowiedź #91 dnia: Kwietnia 20, 2021, 08:54:29 »
@fiB dokładnie się zgadzam. Nie wiadomo jak była brzytwa ostrzona, z jakimi taśmami, czy coś się wyrwie z KT (czy te z powodu kamienia czy z powodu stali) albo czy jest krzywa (czy w ogóle jak czy na grzbiecie). Więc najpierw wyprowadzić warto skos. tak jest. A w ogóle ostrzenie starej brzytwy i nowej to dwie sprawy.

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #92 dnia: Kwietnia 20, 2021, 16:01:40 »
Przeniosłem do istniejącego wątku o tej samej tematyce. Proszę sprawdzać w wyszukiwarce przed założeniem nowego. 
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline berry501

• Aktywny użytkownik
  • Miejsce pobytu: Poznań
« Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 20, 2021, 17:29:46 »
Niedawno (na)ostrzyłem starą brzytewkę  Carl Schmidt Sohn z Solingen "fur den startsten Bart". Przy pierwszym goleniu podrażniła mi skórę (test włosa przechodziła), stwierdziłem, że trzeba poprawić ostrze i to zrobiłem, kilkadziesiąt X-ów na chińczyku 12000. Przy drugim goleniu to samo. Następne golenia bardzo komfortowe. Brzytewka do tej pory przechodzi test włosa ale, że tak powiem "pod włos".
Za krótko golę się brzytwą i ją ostrzę, żeby się wymądrzać, ale wydaje mi się, że podobnie jak w przypadku żyletek, ostrze musi "złagodnieć". A czy później przechodzi test włosa czy nie, to już chyba zależy od jakości stali. Taki moje wnioski ;)
Jak do tej pory najlepsza/najbardziej ostra brzytwa ;D

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Częstochowa
« Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 20, 2021, 19:58:47 »
    Temat jest trochę bardziej złożony. Stan uzyskanej krawędzi po ostrzeniu brzytwy zależy od wielu czynników. Podstawowe czynniki to:
     - rodzaj stali i sposób jej hartowania, a ściślej struktura krystaliczna uzyskana po hartowaniu. Czy drobnoziarnista, czy gruboziarnista. Ale także wytrzymałość połączeń międzykrystalicznych
     - użyte do ostrzenia kamienie. Czy to są kamienie agresywne, a takimi zazwyczaj, ale nie zawsze są kamienie syntetyczne, czy też kamienie pracujące łagodnie, nie powodujące odrywania krystalitów z ostrza.
     - sposób ostrzenia. Sprawa bardzo ważna, ponieważ przy umiejętnym ostrzeniu nawet na agresywnych kamieniach można uzyskać ostrze w miarę łagodne.
    Jednak zawsze brzytwa po ostrzeniu na kamieniach ma podwyższoną agresywność. Wstępne załagodzenie tej agresywności uzyskujemy w wyniku wecowania. Bardzo dobre wyniki w złagodzeniu można uzyskać po kilkakrotnym przeciągnięciu brzytwy na tlenku chromu. Jednak brzytwa dopiero po kilku goleniach pracuje komfortowo. To może być po 2, po 5, albo i więcej. A to już zależy od twardości stali, ale szczególnie od stopnia powstawania mikrookruszeń na KT, które po kilkakrotnym wecowaniu i goleniu wyokrąglają się, a stan brzytwy się stabilizuje.
Każde rękodzieło ma swoją cenę.
Kto zaniża jego wartość lekceważy wykonawcę i ośmiesza siebie.

pawelpksa

« Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 20, 2021, 21:23:55 »
Faktycznie. Ja te miałem kilkukrotnie wrażenie, ze po pierwszym goleniu jest lepiej.

Offline de_monter

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • klawo jak cholera
  • Miejsce pobytu: Łódź
« Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 20, 2021, 22:38:41 »
A bardziej po ludzku.
Im mniej mikro wyszczerbień na KT, tym mniej podrażnień.
Zupełnie inną sprawą jest "machanie" ostrzem kilka razy w jednym miejscu.
Takie czynności też podrażniają.
Pozdrawiam, Tomek.

Offline ShaveManiac

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 14
  • Miejsce pobytu: Bydgoszcz
« Odpowiedź #97 dnia: Maja 15, 2021, 18:12:54 »
Test włosa niby nie jest ważny wg dużej ilości forumowiczów ale czy może być tak że brzytwy nie przechodzą testu włosa a golą przyjemnie i dobrze, czy to raczej rzadkość? Na teście włosa jakość strasznie każdemu, również i mnie zależało, by był zaliczony...jakie to bywa wkurza... że się namachasz na kamieniach i test oblany. Pozdrawiam

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #98 dnia: Maja 15, 2021, 18:33:49 »
Przeczytaj wcześniejsze wpisy w tym wątku to będziesz miał odpowiedź. Moje pierwsze brzytwy przygotowywał Degotia, który się tu wypowiadał i mimo, że testu włosa nie przechodziły goliły wyśmienicie. I tak na marginesie, mnie akurat nie zależy, aby brzytwa zaliczyła test włosa, wystarczy mi jak "zalicza" satysfakcjonujące golenie.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline kfgz

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: Supraśl
« Odpowiedź #99 dnia: Maja 16, 2021, 10:34:50 »
Ja robię "test włosa" na dłoni/przedramienu. Jak brzytwa bezproblemowo ścina włos przy samej skórze w obu kierunkach (z włosem i pod włos) to mogę się nią śmiało golić.
130F02041B18AB "... a gdybym był młotkowym, w fabryce z młotkiem szalał..."

Offline fiB

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Elbląg
« Odpowiedź #100 dnia: Maja 17, 2021, 07:28:18 »
Ja ostrzę do momentu aż pocierana włosem brzytwa dzwoni czyli tak bierze ale włosa nie ścina. Potem tlenek chromu na pasie, pas bawełniany i skóra. Testu potem już nie robię bo brzytwa goli gładko i nie podrażnia.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Offline Chris121

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Wrocław
« Odpowiedź #101 dnia: Lipca 15, 2022, 22:44:39 »
Witam,

Moim zdaniem test włosa jest bardzo kontrowersyjny i może nie dawać 100 % satysfakcji z golenia. Przerobiłem tonę informacji na ten temat czytając to forum i inne o podobnej tematyce. Oglądałem masę filmów na YouTube. Jedyne co udało mi się znaleźć i w moim przypadku działa za każdym razem to test pomidora. Zaintersowanych odsyłam na kanal YouTube drmat357. Tam wyjaśnia on to zagadnienie  dokładnie ( kanal anglojęzyczny ) jeden z najlepszych w tematyce ostrzenia brzytew.

Pozdrawiam
Krzysztof

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 41
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #102 dnia: Kwietnia 06, 2023, 19:41:32 »
Kiedyś nie uznawałem zupełnie testu włosa, natomiast od jakiegoś czasu sprawdzam. Z racji, że nie mam mikroskopu ani żadnych tego typu wymysłów to dla mnie wyznacznikiem ostrej brzytwy jest to gdy tnie włosy na przedramieniu w powietrzu. A ostateczna próba to zawsze jest golenie. Mam też jedną brzytwe, która prawie nigdy testu włosa nie przechodzi a goli komfortowo.
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein