Autor Wątek: SFK Wapienica.  (Przeczytany 112540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cid

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Śląsk
Odp: SFK Wapienica.
« Odpowiedź #345 dnia: Września 22, 2019, 17:04:39 »
Podłącze się do tematu. Kilka dni temu pytałem o pomoc w temacie "Jaki zestaw kamieni do utrzymania/ostrzenia brzytwy". Jako że temat dotyczył Wapienicy a jeden użytkownik prosił o zdjęcia, postanowiłem je wrzucić tutaj, żeby nie zaśmiecać zdjęciami tamtego wątku. Co do stanu, oceńcie sami. Na pewno wymaga wyczyszczenia i wypolerowania. Ale moje główne obawy dotyczą ostrza. Miałem zamiar ograniczyć się póki co do jednego kamienia. Wspomnę tylko to, co napisałem już w tamtym temacie - brzytwa szarpie i z trudem ale goli włosy z przedramienia. Ciężko ocenić mi wzrokowo stan KT. Wydaje mi się że jednak na waszych ( gotowych  do pracy ) brzytwach, jest ona bardziej wyrazista. Jeżeli ktoś po obejrzeniu zdjęć, chciałby się wypowiedzieć, to oczywiście dziękuję z góry.

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #346 dnia: Września 22, 2019, 17:39:26 »
Szarpie bo stan KT jest zerowy. Trzeba ją wyprowadzić od podstaw, a to oznacza, że albo się namachasz kamieniem pokroju BBW, albo użyjesz do tego kamienia powiedzmy o gradacji 1000.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline cid

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Śląsk
« Odpowiedź #347 dnia: Września 22, 2019, 18:18:57 »
No i wszystko jasne. W takim razie pokuszę się najprawdopodobniej o BBW i syntetyka 1000. Nawet gdyby coś nie poszło, a moje nagłe zafascynowanie brzytwą mi przeszło ( w co wątpię ) to kamienie zostaną do ostrzenia noży. Przede wszystkim najpierw przećwiczę na czymś tanim, żeby mieć chociaż minimalne pojęcie o praktyce. Zakupię co trzeba a na Wapienice przyjdzie pora. Przeleżała w szufladzie kilkadziesiąt lat, to miesiąc czy dwa już mnie nie zbawią.

Offline PrzeLuka

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: ZGY
« Odpowiedź #348 dnia: Września 22, 2019, 18:28:51 »
Bardzo ładny stan ook
Proponuje poprosić, któregoś z naszych fachowców od osatrzenia o naostrzenie a w między czasie uczyć się ostrzenia i wecowania na czymś mniej wartościowym jak słusznie zauważyłeś.
In God we trust.

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #349 dnia: Lutego 10, 2021, 00:37:36 »
W moje ręce trafiło takie pudełko oraz brzytwa:
Brzytwa Wapienica S..., nie, nie, nie Specjalna ---> Sportowa!
O takiej to jeszcze nie słyszałem a myślałem, że mam już wszystkie Wapienice w kolekcji.
Nie wiem na 100% czy brzytwa ze zdjęcia to oryginalna Wapienica Sportowa. Na blanku znany z innych Wapienic "bocian". Ale blank jest na pewno krótszy - skracany na 99% chociaż czoło wygląda jak oryginalne. Ale okładki do blanku ktoś próbował skrócić i nie wyszło (ze względu na grubość szyjki).
Tak czy siak - pierwszy raz widzę taki typ Wapienicy i tu pytanie:
czy ktoś ma więcej informacji o takiej Wapienicy? Może ktoś taką ma? Może ktoś widział jakieś zdjęcia?

"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #350 dnia: Lutego 10, 2021, 09:53:21 »
Nie wygląda na skracaną. Krawędzie ładnie, delikatnie zaoblone. Może pękły oryginalne okładziny i ktoś sztukował.

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #351 dnia: Lutego 10, 2021, 12:07:47 »
No właśnie nie wygląda na skracaną domowymi sposobami - albo zrobił to jakiś spec albo takie wyszły z produkcji.
Postaram się jeszcze dzisiaj wrzucić zdjęcia (albo może lepiej filmik) czoła oraz pokazać jej długość - to wtedy zobaczycie jak to wygląda.
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

Offline de_monter

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • klawo jak cholera
  • Miejsce pobytu: Łódź
« Odpowiedź #352 dnia: Lutego 10, 2021, 14:25:33 »
Domowym sposobem za pomocą pilnika i papieru ściernego nie za bardzo da się tak zeszlifować czoła,
ale posiadając najprostszą szlifierkę taśmową za trzy stówki już tak. :)
Moim zdaniem jest krótsza i właściciel próbował dopasować okładki do nowego rozmiaru.
Pozdrawiam, Tomek.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #353 dnia: Lipca 25, 2021, 23:17:39 »
 Wisła wypłynęła na allegro. Zmęczona ale do uratowania

https://allegro.pl/oferta/stare-brzytwy-sfk-w-sfk-p-9865378915

Offline RobertS1968

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Skierniewice
« Odpowiedź #354 dnia: Października 13, 2022, 16:24:52 »
https://naforum.zapodaj.net/fe0c1e25c2fd.jpg.html
cześć,
Mam 2 wersje Wapienicy Specjalnej. różnią się wyglądem litery S, innym znakiem jakości oraz jakością okładek. Czy ktoś jest w stanie skomentować te wersje? Pewnie zależy od okresu produkcji ale z drugiej strony teoretycznie mogłaby być wersja eksportowa....

Offline fiB

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Elbląg
« Odpowiedź #355 dnia: Października 14, 2022, 07:45:53 »
Ja szczególnych różnic nie widzę, poza rozrzutem w nabijaniu puncy oraz że ta z góry jest tak wygłaskana na polerce, że zatraciła krawędzie, stabilizator, a litery/punca przez to głaskanie mogą wydawać się inne.

Offline RobertS1968

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Skierniewice
« Odpowiedź #356 dnia: Października 14, 2022, 09:13:59 »
Nie zgadzam się.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/351134e959cd5f54
https://www.fotosik.pl/zdjecie/17f2e53c1e41a680
https://www.fotosik.pl/zdjecie/55de78cc83d50898
Niezależnie do wypolerowania,
1. znak jakości jest z jedynką w kółku lub bez
2. zarówno logo jak i litera S mają delikatnie inny krój, i wielkość
3. różnica w jakości okładek jest ewidentna; poza tym czarne są połączone...
4. moim zdaniem precyzja też inna, chociaż to akurat może zależeć od konkretnego egzemplarza

Offline fiB

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Elbląg
« Odpowiedź #357 dnia: Października 14, 2022, 14:32:23 »
Jest więcej zdjęć, jest więcej informacji.
Zapewne jak sam zauważyłeś różnica leży w latach produkcji. Która starsza i z jakiego okresu, tu niestety nie pomogę.

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #358 dnia: Kwietnia 01, 2023, 14:24:00 »
To ja może pokażę Wapienicę Popularną i Wisłę. Ta druga ma jeszcze jakiś grawer na okładkach :)

MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 41
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #359 dnia: Kwietnia 01, 2023, 16:02:17 »
Bardzo ładne Wapieniczki  beer brawo Ty. Do tego Wisła do rzadkość.
Dziś widziałem dwie wpapienice specjalne, ale ktoś tak im grzbiet zjechał, że aż szkoda mi ich było.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2023, 16:06:06 wysłana przez tom106 »
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein