Autor Wątek: Jaka brzytwa na poczatek.  (Przeczytany 462209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomian

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 0
Odp: Jaka brzytwa na poczatek.
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 21, 2012, 18:02:24 »
Mamy wątek na forum o tym jak i czym dezynfekować brzytwę aby było to bezpieczne. Wiadomo ,że zwykłe wygotowanie czy umycie w ludwiku za wiele nie pomoże.
Ale masz rację grunt to bezpieczeństwo i tego się trzymajmy.

Offline matt1994

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 19, 2012, 09:34:05 »
Witam. Jestem świeży w dziedzinie brzytew (i na tej stronie  ;D ). Chciałbym zacząć golić się brzytwą i tu pojawia się pierwszy problem : nie wiem jaką brzytwę wybrać (sprawdzałem na allegro ale po przeczytaniu postów na tym forum doszedłem do wniosku że nic nie wiem o brzytwach :-[ ) więc proszę o pomoc w wyborze czegoś na początek. Mój przedział cenowy to ok 200-300 zł (brzytwa może być nowa lub używana). Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Matt1994

Offline Grzes85

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 19, 2012, 12:44:20 »
A ja bym może na początek polecił brzytwę na żyletki.

Offline matt1994

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 19, 2012, 15:45:35 »
a czemu najlepiej zacząć od żyletkowej??

Offline Filip_f66

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Chełm
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 19, 2012, 16:11:42 »
A ja polecam Ci na początek bardzo dobrą brzytwę ze strony Solingen.pl nr 100581.Kosztuje niedrogo i daje się lubić! +1

Offline Michał

• Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 19, 2012, 18:18:14 »
Myślę, że brzytwa na żyletki to słaby pomysł... ale to tylko moje zdanie. Osobiście poszukałbym jakiejś dobrej wapienicy lub sięgnął po brzytwę w stylu zaproponowanej przez Filipa.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 19, 2012, 22:18:03 »
Ja również myślę że brzytwa na żyletki to słaby pomysł , nie ma to jak prawdziwa brzytwa. W tym przedziale cenowym można znaleźć już coś przyzwoitego np. Dovo " Best quality" albo coś ze strony Revisora , można tam znaleźć prawdziwe cuda.
Revisor.

Albo poszukać na aukcjach , w razie czego coś doradzimy  :) .

Maciek.

Offline Grzes85

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 19, 2012, 22:42:29 »
Nie to to samo ale nie wiadomo czy mu się chociaż zabawa spodoba. A po co naraz sumę taką wyrzucać. Popróbuje  shave i stwierdzi czy kupić czy nie. No ale to jest moje zdanie są lepsi znawcy
http://brzytwa.org/forum/index.php?topic=212.0
« Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2012, 22:57:00 wysłana przez Grzes85 »

Offline peseriusz

• *
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 19, 2012, 23:36:32 »
Poszukaj na targach staroci. Ja kupiłem za 20 zł porządną brzytwę  ook
Shave ev'ry day and you'll always look keen !

Offline matt1994

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 20, 2012, 08:15:44 »
dzięki za pomoc. Poszukam czegoś tańszego na początek. Jak coś znajdę to na pewno się skonsultuję. Pozdrawiam

Offline Vyborny

• *
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Trzebnica/Wrocław
« Odpowiedź #40 dnia: Października 03, 2012, 21:42:14 »
Drodzy Koledzy,

Jako że coraz bardziej zaczyna ciągnąć mnie w kierunku brzytwy, przewertowałem praktycznie wszystkie tematy w tym dziale i bez zbędnego biadolenia wybrałem coś dla siebie (nie mylić że już kupiłem):

Dovo 100686 - ostrze 6/8, stal weglowa, uchwyt cellidor, kolor kremowy

Wielu z Was zachwala szlif 6/8 dla początkującego więc wierzę w to. Brzytwa ma być nowa.

Teraz pytanie. Wyczytałem że nowa (zwłaszcza ta upatrzona przeze mnie) brzytewka jest zbyt tępa do golenia, tak więc przydałby się kamień. Polecacie gradację 12000, czy ten wystarczy..?

osełka do brzytew 12000 grit

Oraz pas. Planuję ten:

http://allegro.pl/pas-do-brzytwy-szkorzany-do-ostrzenia-i2681551803.html

Lub zagadam do Swietego.

Pragnę Waszej opinii czy ten zestaw będzie dobry. Przyznam szczerze że zdaję sobie sprawę z tego iż kamień jest niezbędny ale nie ma mam nikogo kto mógłby mi naostrzyć. Więc jak..? Brzytwa z linku bardzo  mi się podoba...
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2013, 14:52:07 wysłana przez Rabarbar »

Offline Hans

• Aktywny użytkownik
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #41 dnia: Października 03, 2012, 22:48:58 »
Jeżeli chcesz nową brzytwę to ta z linka będzie moim zdaniem na początek dobra. Jeżeli natomiast chodzi o ostrość to cóż...  Zależy co rozumiesz przez to że brzytwa "nie jest zbyt ostra". Jeżeli jest już wyprowadzona i dalej wypolerowana krawędź tnąca to ten kamień 12k wystarczy do jej wykończenia. Jeżeli jednak nie ma KT to będzie potrzebny cały zestaw kamieni albo jakiś coti, a to już wydatek dodatkowych 200-300 pln :) Kolejną sprawą jest to czy miałeś już do czynienia z ostrzeniem brzytew. Jeżeli nie to na Twoim miejscu darowałbym sobie ten kamień i dał ją komuś do naostrzenia (zdaje się że na forum jest temat w którym można kogoś poprosić o naostrzenie). Tak będzie najlepiej.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2012, 22:50:48 wysłana przez Hans »

Offline arturro

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
« Odpowiedź #42 dnia: Października 03, 2012, 22:55:16 »
W kategorii "brzytwa na początek" ta dovo jest najbardziej popularna z tego co widzę  ;)
zastanawiać się tylko można czy 6/8 czy 5/8 ale w tej cenie wśród nowych brzytew nie ma raczej konkurencji...
a pas to mi dziwnie przypomina ten co zrobił kolega Lewy... czyżby już go podrabiali ?

pozdrawiam
a.

Offline degotia

• *
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: łódzkie, dolnośląskie
« Odpowiedź #43 dnia: Października 03, 2012, 23:05:43 »
Jeśli mogę doradzić to na pocztek lepsza będzie brzytwa o szlifie 1/2 hollow ground, to co podaleś 6/8 to szerokoś ostrza w calach i 6/8 jest jak najbardziej ok. Ma to swoje zalety, lepiej widac w lustrze pod jakim kątem trzymasz brzytwę, jest cięższa i łatwiej goli twardy zarost ze względu na to że ma mniej elastyczne ostrze. Dla początkujących najlepsze są brzytwy o szlifie 1/4 lub 1/2 ale możesz także kupić 1/1. Ta o której piszę to np. Dovo 6/8.
Co do pasa, który podałeś to raczej nie jst godny uwagi, skóra wygląda na twarda i szorstką a jakość powierzchni z tego co widac jest marna. Niewielki będzie pożytek z tego dla tej brzytwy. Lepszy rozwiązaniem zrobić pas samemu lub poprosić kogoś o zrobienie ze skóry juchtowej miękkiej. Pas to jeden z jnajważniejszych elementów tej układanki wg mnie jeśli chcesz utrzymać ostrze na najwyższym poziomie.
Kamienie,ten z razors to chiński 12k, będzie go trzeba wyrównać przed użyciem, bo te kamienie nie sa zbyt równe, wiem bo tez tam kupiłem :) . Jest to wolny kamień (troche przyspiesza z zawiesiną ) ale dobry i przyjemnie sie na nim ostrzy. Pisałem o tym kamieniu w dziale z kamieniami. Jednak potrzebna będzie do niego płytka diamentowa o gradacji ok 300 gdyz oprócz wyrównania kamien ma tendencję do zapychania się i trzeba go dośc często odświerzać. Wg mnie lepszym wyborem będzie kamień wodny MST Müller. Rownież opisany w dziale z kamieniami, jest dość łatwy do opanowania i bardzo dobry do wykańczania ostrza, poza tym jeśli nie będziesz ostrzył brzytwy po renowacji czy wyrównaniu ostrza to spokojnie wystarczy do naostrzenia brzytwy nawet po stępieniu jej uprzednio o szkło. Rozważ także kamień rozsutec, koledzy na forum są z niego zadowoleni, ja nie mam takiego i niewiele moge powiedzieć. Z tych trzech najbardziej uniwersalny będzie mst muller, do chońskiego trzeba więcej cierpliwości ale efekty sa bardzo dobre.  Aha, na początek jeśli będziesz chciał sam ostrzyć to zaopatrz się w pastę do ostrzenia np dwuskładnikowa Dovo lub przynajmniej tlenek chromu bo pezpośrednio po kamieniu raczej na poczatku komfortowo się nie ogolisz. Ostrzenie wymaga trochę wprawy a pasty bardzo ułatwiają jeśli początkowo nie wychodzi na kamieniu  :) .
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2013, 14:57:02 wysłana przez Rabarbar »

Lewy

« Odpowiedź #44 dnia: Października 04, 2012, 00:45:27 »
a pas to mi dziwnie przypomina ten co zrobił kolega Lewy... czyżby już go podrabiali ?
O cholera. Dokładnie taki sam projekt. ??? Na szczęście wykonanie już inne. Takie bardziej "radzieckie"  rotfl
Nawet opis wymiarów pasa jest przekopiowany z mojego posta na tym forum.  >:(
http://brzytwa.org/forum/index.php?topic=940.0
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2012, 01:00:39 wysłana przez Lewy »