Autor Wątek: Ałun.  (Przeczytany 138024 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pieter

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: Poznań
Odp: Ałun.
« Odpowiedź #495 dnia: Listopada 20, 2022, 21:17:53 »
Nie słyszałem, że należy go splukiwac. Gdzie o tym przeczytałeś?

Offline Kamilmcmxc

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: Kraków
« Odpowiedź #496 dnia: Listopada 20, 2022, 22:02:08 »
Kiedyś przez jakiś czas stosowałem ałun jako antyperspirant, z ochroną przed zapachem było różnie, czasem lepiej sobie radził czasem gorzej, ale nigdy nie miałem żadnych dolegliwości z tym związanych.

Offline Marekmarek

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: ŁDŹ
« Odpowiedź #497 dnia: Listopada 20, 2022, 23:20:59 »
Nie słyszałem, że należy go splukiwac. Gdzie o tym przeczytałeś?

Przykładowo film youtu.be/matuhip7e5I?t=1696 gdzie Kolega ałun po 30 sekundach spłukuje. Czy należy, czy nie, uzasadnienia tego nie mogę teraz znaleźć, może sobie dopowiedziałem - sam chciałbym to wiedzieć.

Online Troip

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 23
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #498 dnia: Listopada 21, 2022, 08:31:38 »
Ja używam ałunu po każdym goleniu i nigdy nie spłukuję.

Spłukany ałun nie będzie działać.
To logiczne, prawda?

W moim przekonaniu ałun jest niezbędnym specyfikiem po goleniu.
Ma on działanie ściągające i antyseptyczne, potrafi zatamować krwawienie i szybko wygoić ewentualne ranki.
Jest tym bardziej pożyteczny, że dodatkowo działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Działa bardzo dobrze na krostki po goleniu, ponieważ jak każde wypryski, także krostki po goleniu wywoływane są przez aktywność bakterii, zaś ałun nałożony po goleniu na skórę nie dopuszcza do ich rozwoju.
Działa także kojąco na skórę – łagodzi podrażnienia i swędzenie.

Można go stosować również na już powstałe wszelkiego rodzaju wypryski skórne – ałun sprawi, że szybciej znikną.

Ałun ma jeszcze jedną właściwość której brak innym kosmetykom po goleniu - osadza sie na skórze i dziala długotrwałe, zabijając zarazki nawet przez 24h. Natomiast kosmetyki po goleniu działają chwilowo, i uszkodzona skora pozostaje.
WAŻNE!!! ałunu nigdy nie stosuje się jako ostateczny kosmetyk po goleniu. Zawsze po tym idzie albo balsam, albo płyn, co kto lubi. Nie będzie wtedy  wysuszenia, ściągnięcia, ani białego osadu na twarzy.

Dobroczynne Właściwości ałunu wynikają przede wszystkim z jego kwaśnego odczynu. To dzięki niemu zawdzięcza działanie antybakteryjne i antyseptyczne, tworząc środowisko niesprzyjające rozwojowi bakterii.
Więc świetnie też sprawdza się jako antyperspirant.
Have A Great Shave, Have A Great Day!

Offline Pimps

• *
  • Mariusz Sapeta
  • Miejsce pobytu: Tarnów
« Odpowiedź #499 dnia: Listopada 21, 2022, 09:00:37 »
WAŻNE!!! ałunu nigdy nie stosuje się jako ostateczny kosmetyk po goleniu. Zawsze po tym idzie albo balsam, albo płyn, co kto lubi. Nie będzie wtedy  wysuszenia, ściągnięcia, ani białego osadu na twarzy.

Oj zupełnie się z tym nie zgodzę. Ja po użyciu ałunu mimo iż zastosuję wodę po goleniu, potem jakiś balsam czy np. Star Jelly zawsze mam twarz przesuszoną i ściągniętą.
Jeżeli czegoś nie wolno a bardzo się chce to można Evil
YouTube
INSTAGRAM

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #500 dnia: Listopada 21, 2022, 09:04:40 »
Pewnie wiele zależy od indywidualnych predyspozycji naszej skóry. Osobiście nie używam ałunu, właśnie w uwagi na uczucie "szorstkości" po jego zastosowaniu. 
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline ProgFan_87

• Aktywny użytkownik
  • Miejsce pobytu: UK
« Odpowiedź #501 dnia: Listopada 21, 2022, 10:57:49 »
Ja stosuje Ałun tylko punktowo podczas jakichś zgolonych krostek. Na całej twarzy nie używam, jak już pisałem ponieważ osobiście żadnej różnicy nie odczuwam a poza tym nie lubię tego efektu ściągnięcia a czuje go nawet po nałożeniu ASa. Natomiast stosując ałun jako antyperspirant nie widzę sensu spłukiwania go z pach po użyciu.
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2022, 10:59:45 wysłana przez ProgFan_87 »

Offline fiB

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Elbląg
« Odpowiedź #502 dnia: Listopada 22, 2022, 08:26:39 »
Kiedyś kupiłem jako specyfik po goleniu i na skaleczenia, ale drobne ranki lepiej i szybciej goją mi się bez ałunu, wystarczy przepłukać kilka razy twarz zimną wodą.
Czasami bywało tak że po ałunie ranki robiły się jakieś sinawe.
Efektu ściągania skóry nie cierpię, także do golenia nie stosuję, za to jako antyperspirant jest świetny. Żadnych dziwnych objawów na skórze nie zaobserwowałem a używam go już jakieś 4 lata, oczywiście po nałożeniu nie spłukuję bo naniesiony film z ałunu jest tym który działa przeciw namnażaniu się bakterii.

Offline gombrowitch

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #503 dnia: Stycznia 01, 2023, 22:53:38 »
Stosuję od wielu lat jako antyperspirant. Nie stosuję na buzię, bo mam później wrażenie naciągniętej, sztywnej skóry.
Rockwell 6c, Merkur Progress, Muhle R41, Muhle R39
Pędzle Omega - Syntetyk i dziki. Był Kozłowski borsuk, Semogue dzik

Offline Turtle

• *
  • Podziękowań: 16
  • Miejsce pobytu: Puck
« Odpowiedź #504 dnia: Stycznia 03, 2023, 21:54:42 »
Ja przed kilkoma dniami spróbowałem pierwszy raz prawdziwego? ałunu Arganove z Ros. W porównaniu do taniego sticka, to niebo a ziemia.
Efektu ściągnięcia nie zauważyłem, w przeciwieństwie do patyczka ten jest gładki i nie zostawia białego syfu na twarzy.
Po goleniu R41-GS z Polsilverem pieczenia za wiele nie było.