Autor Wątek: Jaki zestaw kamieni do utrzymania/ostrzenia brzytwy  (Przeczytany 42919 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
  • Miejsce pobytu: Częstochowa
Odp: Jaki zestaw kamieni do utrzymania/ostrzenia brzytwy
« Odpowiedź #120 dnia: Lipca 21, 2020, 21:41:25 »
Ave

Na Jowisza to kamień dla masochisty albo mnicha Tybetañskiego (rozsutec) oj kolego namachasz się srodze. Nie polecam tego kamienia.

Odnoszę wrażenie że ktoś tutaj się szaleju najadł. Ludzie, rozsutec to kamień natutalny, a w związku z tym każdy egzemplarz jest inny. Nie można się wypowiadać na temat tego kamienia, jak też każdego innego naturalnego w sposób jednoznaczny, a szczególnie mając doświadczenie tylko z jednym jego egzemplarzem. Zwolennicy Coti cos mogą powiedzieć jak poszczególne egzemplarze mogą się różnić w zależności z jakiego pokłady pochodzi, oraz z jakiego miejsca wydobycia. Tylko kamienie syntetyczne można w miarę dokładnie definiować, ale nie naturalne. Dlatego ja raczej zawsze radzę żeby osoba początkująca golenie brzytwą odpuściła sobie temat ostrzenia, bo nawet mając ful dobre kamienie nie potrafi jednoznacznie określić gdzie jest ta meta do której dąży. To znaczy czy brzytwa jest dobrze i prawidłowo naostrzona. Sam uważam że do podtrzymania ostrości brzytwy rozsutec jest prawie tak dobry jak inne typu BBW czy MST.  A jest od nich tańszy. Oczywiście z pewnymi wyjątkami. Ale to dopiero jak się wie czy brzytwa dobrze goli, to znaczy dopiero gdy naumiałem się golić.  ;D
                                               Pozdrawiam     ook
Każde rękodzieło ma swoją cenę.
Kto zaniża jego wartość lekceważy wykonawcę i ośmiesza siebie.

LuQas

« Odpowiedź #121 dnia: Lipca 21, 2020, 22:19:39 »

No i co w związku z tym ? Ok to niech kolega sobie kupi po 10 szt rozutec z różnych źródeł i sprawdza który jest z jakiego pokładu i jak jest szybki.

[Robson] - nie cytuj poprzedzającego wpisu.
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2020, 07:38:07 wysłana przez Robson »

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #122 dnia: Lipca 21, 2020, 23:01:28 »
 rotfl rotfl rotfl rotfl rotfl rotfl rotfl
            @ LuQas. No co ty!  Nikt tego nie mówi żeby kupować od razu 10 sztuk. Zasygnalizowałem żeby się hamować z wypowiedziami. Bo jeden będzie uważał że rozsutek jest lepszy od BBW, czy MST. Drugi będzie uważał inaczej, np. odwrotnie. Obydwaj mogą mieć rację, ale w odniesieniu do konkretnych egzemplarzy kamieni. Ale nie jet to zasada. Zawsze pisałem że do podtrzymania ostrości brzytwy wystarczy jeden kamień naturalny o gradacji 6000 - 8000 grit. Ale do tego jeszcze trzeba mieć trochę szczęścia żeby trafić na przyzwoity egzemplarz. KONIEC, KROPKA
                                                      ook

Online T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 19
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #123 dnia: Lipca 21, 2020, 23:51:50 »
Mam wlasnie kamien Rozsutec na nim naostrzylem swoja pierwsza brzytwe Czarny Kot nikomu nie wysylalem brzytwy do ostrzenia Co prawda zajelo mi to ponad 5 godzin ale to tylko ten jeden raz teraz utrzymanie ostrosci to gora 40 minut raz na jakis czas Pracowalem 25 lat przy naprawie matryc to troche stali przez moje rece przeszlo Troche z mnicha tybetanskiego trzeba miec ale da sie  beer

Offline Tomek 24

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Kraków
« Odpowiedź #124 dnia: Lipca 22, 2020, 05:25:31 »
I to jest właśnie to , co tygrysy lubią najbardziej!😁. Jeden kamień!🤗

Offline Erais

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 11
  • Miejsce pobytu: Konin
« Odpowiedź #125 dnia: Lipca 22, 2020, 08:28:14 »
 hmmm mnie podostrzene brzytwy zajmuje jakieś 20-30 minut... a ostrzenie od zera zależnie od brzytwy... Double Arrow- jakąś godzinkę, bo miała wyprowadzony kąt tnący, Stiz jakieś 4 godziny, łącznie z wyjściem po papier ścierny, czyszczeniem z rdzy, polerowaniem i wyprowadzaniem od zera na papierze 1000... to ja nie chcę żadnego naturalnego kamienia, jak tyle czasu mam walczyć z brzytwą  ???

Offline fiB

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Elbląg
« Odpowiedź #126 dnia: Lipca 22, 2020, 09:09:16 »
@Tomek 24 jeżeli cię interesuje zakup rozsuteca to na szybko sprawdziłem i w Polsce obecnie chyba go brakuje w sprzedaży, zostaje ci kupić za granicą, ja swojego kupiłem z czeskiego sklepu, z wysyłką ok 120 zł. Licz się oczywiście z jego wyrównywaniem, a jest twardy i ciężko to idzie, lepiej dać do kamieniarza, wiem po fakcie  8)
Możesz też szukać innych, lepszych używanych. Także mit o bardzo drogich kamieniach upada bo można kupić nowy kamień do ostrzenia w przyzwoitej cenie, albo używany jego właściwości przecież nie zależą od paragonu, a wyrównać i tak trzeba.

@Erais ja tam nie walczę przy ostrzeniu, ja odpoczywam, pełen relaks, zero stresu, w sam raz po robocie  ;)

Offline Tomek 24

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #127 dnia: Lipca 22, 2020, 10:16:23 »
Dzięki za info! Chyba jednak kupię używany od kolegi z forum...ale dzięki 😁

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #128 dnia: Lipca 22, 2020, 10:26:30 »
Nie musi to być koniecznie rozsutec. Ja osobiście bardziej bym polecał BBW, lub MST Może byc i chińczyk 12000 grit, tylko trochę więcej czasu schodzi na ostrzeniu,ale jeszcze lepiej wyprowadza KT od tych wcześniej podanych. Bardo dobrze sprawuje się także łupek brydlicowy, ale obecnie w Polsce trudno dostać.
                                                          ook

Offline Tomek 24

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #129 dnia: Lipca 22, 2020, 10:29:22 »
Ooo! Słyszałem o tym łupku brydlicowym...same dobre rzeczy. Ale ponoć faktycznie ciężko go dostać. Chyba na Słowacji lub w jakimś sklepie w Lublinie...

Offline Grzes55555

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: za siedmioma górami
« Odpowiedź #130 dnia: Marca 13, 2022, 00:53:40 »
Witajcie Drodzy Forumowicze,

Czy ktoś mógłby doradzić jakiś kamień / łupek łatwo dostępny o jak najdrobniejszej gradacji , który można by zanieść do kamieniarza robiącego nagrobki żeby mi go idealnie wyszlifował na płasko?
Tępe żyletki  są jak tępi ludzie! Specjalnej krzywdy nie zrobią ale unikaj ich. Najpierw  sprowadzą Cię do swojego poziomu a później pokonają wykorzystując własne doświadczenie.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #131 dnia: Marca 13, 2022, 18:12:05 »
Wyszlifujesz sobie sam bez problemu na papierach ściernych wodnych na płaskim blacie. Jak łatwo dostępny i wysoka gradacja no to MST Muller.

Offline Grzes55555

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #132 dnia: Marca 13, 2022, 18:21:28 »
@Mokasyn86 a wiesz może gdzie go kupić?
Tępe żyletki  są jak tępi ludzie! Specjalnej krzywdy nie zrobią ale unikaj ich. Najpierw  sprowadzą Cię do swojego poziomu a później pokonają wykorzystując własne doświadczenie.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #133 dnia: Marca 13, 2022, 18:26:06 »
Na Alleg*o masz przecież  :)

Offline Grzes55555

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #134 dnia: Marca 13, 2022, 18:53:44 »
O, zerknę, dzięki  :)