Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 1103765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Hussar

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 5
  • Miejsce pobytu: Droszków
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #5970 dnia: Lutego 04, 2023, 21:19:21 »
@Gato Loco i to się chwali trzeba kolegą pomagać żeby nie musieli przepłacać. Wiadomo jaki koszt przesyłek z za oceanu  beer
Ja nie chrapie, Ja śnie że jestem motocyklem

Offline judgebien

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #5971 dnia: Lutego 04, 2023, 21:21:03 »
@Hussar @Gato Loco
Dzięki Panowie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Online Gato Loco

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Alicante
« Odpowiedź #5972 dnia: Lutego 04, 2023, 21:22:40 »
Niech dobrze służy  ;D
Be happy! It drives the people crazy ;)

Online T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 19
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #5973 dnia: Lutego 05, 2023, 07:10:01 »
Koledzy  beer Jakie wymiary mają Wasze deseczki z balsy i gdzie kupiliście  :question: Chyba chcę spróbować z Tlenkiem chromu lub pastą Takich eksperymentów jeszcze przy brzytwach nie robiłem Porady jaka pasta  :question: Z tego co myślę to pas z tlenkiem czy pastą będzie zaokraglal krawędź tnąca ale na deseczce to powinno nie występować
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2023, 07:23:56 wysłana przez T800 »

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
« Odpowiedź #5974 dnia: Lutego 05, 2023, 09:00:04 »
@T800 ja swoją balse kupiłem w sklepie modelarskim "Modelemax" i przykleiłem do wyciętej deski. Balse przykleiłem   do deski podłogowej na całą szerokość balsy tj. 10 cm. Generalnie jest ona za szeroka. Pewnie te 6-8 cm szerokości byłoby bardziej optymalne. Co do past to nie pomogę, bo używam kupionych kiedyś na Ali.... W czasach kiedy więcej goliłem się brzytwą pamiętam, że robiły dobrą robotę.
Ps. Pamiętam o brzytwie, aby ją naostrzyć dla ciebie. Jak trochę będę miał czasu, muszę ogarnąć temat dezynfekcji i znaleźć czas na ostrzenie, bo nie mam teraz do tego glowy. 
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #5975 dnia: Lutego 05, 2023, 10:11:21 »
@T800 Wyślę Ci jutro listem kawałek pasty Luxor 0,1 mikrona. Naniesiesz ją na balsę jak kredą. "Pokolorujesz". Tlenek chromu, tlenek żelaza, brudzą. Brudzą brzytwę, brudzą palce, brudzą ciuchy, wszystko. A plamy łatwo nie schodzą. Przy schnięciu deseczki może ci się płaszczyzna wykrzywić. Lepiej dlatego rozrabiać tlenek z parafiną niż z gliceryną. Gliceryna jakby bardziej "krzywi". Ale obie się do tego nadają. Ważne, żeby też nie nawalić tego za dużo. Grzbiet i tak zbierze nadwyżkę tlenku, więc szkoda materiału. Tlenek ceru trochę się sypie, jak drobny piasek, mąka. Tlenek ceru mieszamy tylko z wodą. A Luxor nie brudzi. Kup sobie tą deseczkę balsową gdziekolwiek. 1 metr możesz podzielić na dwie, trzy części. Możesz też zostawić metrową, ja tak zrobiłem z ostatnią. Cieńkie balsy będziesz musiał przykleić do czegoś stabilnego, bo deska jest delikatna i leciutka, będzie się przesuwać przy ostrzeniu. Ja mam ostatnią balsę metrową 8mm, i kładę na sam koniec osełkę diamentową, ona jest ciężka, i nic nie lata. Nawet bez obciążenia te 8mm nie przesuwa się, ale wolę mieć pewność, bo palce łatwo przeciąć  Evil

Online Gato Loco

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #5976 dnia: Lutego 05, 2023, 11:15:59 »
Panowie, a musi być ta balsa? Nie można zamiast tego na skórze zamocowanej na kawałku drewna?
Chciałbym też zapytać, czy dla użytkowania z pastami balsa ma jakąś konkretną wyższość nad skórą?

@Mokasyn, pasta Luxor 0.1 której używasz ma kolor pomarańczowy? Pytam, bo na zdjęciach sklepów internetowych różnie widać te kolory  ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2023, 15:51:41 wysłana przez Gato Loco »

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #5977 dnia: Lutego 05, 2023, 11:45:50 »
Tak, pomarańczowa. Pomarańczowa ma 0,1 mikrona. Drobniejszej nie widziałem, więc wziąłem najdrobniejszą jaka była. Balsa ma swoją strukturę, która wygładza. Na skórze nigdy nie próbowałem. Ale jak skóra to raczej nie Luxor. Tylko tlenki z gliceryną lub parafiną. Luxor jest jak kreda, ze skóry może szybko zejść, lub wogóle nie będzie się dało jej "narysować" na powierzchni. Deseczkę balsową da się kupić w każdym sklepie modelarskim. Grubość i wymiary to tylko fizyczne rozmiary, właściwości nie są rożne, niezależnie czy gruba, czy cienka. Nie ma co się jej bać  ;) I ostrzymy grzbietem do przodu. I lepiej brzytwę okleić taśmą, bo wypolerujemy grzbiet.

Online Gato Loco

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #5978 dnia: Lutego 05, 2023, 11:48:16 »
@Mokasyn86 ja się balsy nie boję  :) Jedyne co, to nie mam koło siebie sklepów modelarskich, ale znajdę. Na razie (dzisiaj) zrobię na skórze, bo mam. Oraz na tlenku chromu i /lub paście diamentowej 0.25 mikrona z tego samego powodu - bo mam 😉 Pięknie dziękuję - formalne podziękowanie poszło  beer
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2023, 11:59:12 wysłana przez Gato Loco »

Online T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #5979 dnia: Lutego 05, 2023, 14:43:30 »
Mokasynku Ty mój Święty Mikołaju slij tego Luxora  beer Ty na mnie zbankrutujesz  hmmm

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #5980 dnia: Lutego 05, 2023, 16:48:48 »
Absolutnie żadnego problemu nie widzę  beer

Offline tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #5981 dnia: Lutego 06, 2023, 22:15:51 »
Czy Barbicide taki w spreju, wystarczy do dezynfekcji kilku brzytw i maszynek ?
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #5982 dnia: Lutego 06, 2023, 22:27:11 »
@tom106: W sensie popsikać i opłukać? Zobacz na instrukcję użycia koncentratu. Trzeba moczyć nawet 30-60 minut.
https://pro-fryz.pl/produkt/30128/barbicide-koncentrat-do-dezynfekcji-narzedzi-i-akcesoriow/
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Online T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #5983 dnia: Lutego 06, 2023, 23:24:51 »
Też dziś pojechałem z grubej rury Mówię do Żony W aptece lub sklepie medycznym kup mi preparat do dezynfekcji narzędzi chirurgicznych Dobra zapytam kupię Aaaa kogo będziesz operował  rotfl

Offline tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #5984 dnia: Lutego 07, 2023, 06:19:34 »
Jeśli się chce zdezynfekować brzytwę to wkłada się tylko klingę, czy całą brzytwę? Zastanawia mnie oddziaływanie środka dezynfekującego na okładki, które najczęściej są z tworzywa sztucznego, czasem drewna lub kości/rogu. Narzędzia chirurgiczne są raczej całe metalowe. Nawet brzytwa chirurgiczna ma metalowe okładki. Czy taka dezynfekcja okładek - kilka jej cykli jakoś na nie wpływa?

@jaro82 zgodnie z instrukcją środka do którego dałeś link, zalecany czas moczenia to 3-10 minut.
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2023, 06:30:00 wysłana przez tom106 »