Witam, zakładam wątek gdzie będę prezentować swoje warsztatowe dokonania.
Co jakiś czas kupuję brzytwę, jakiegoś starego ogryzka żeby przywrócić go do życia i oczywiście używać zgodnie z przeznaczeniem

Poza posiadaniem brzytew lubię też wiedzieć coś o nich, dlatego też będę podrzucać informacje co udało mi się odnaleźć w zakamarkach internetu.
Jeżeli posiadacie dodatkowe informacje o danym modelu, albo coś jest źle opisane proszę dorzucajcie informacje.
#1 Moją pierwszą brzytwą była Grawiura tutaj opis z jej odnowy ->
https://www.brzytwa.org/forum/index.php?topic=15697.msg354451#msg354451A wątek startuję inną starowinką:
#2 STIZ
pochodzenie - ZSRR/Rosja
datowanie - około 1980 r.
brzytwa prosta
szlif 1/2
czubek okrągły
stabilizator - brak
szerokość 16 mm - 5/8"
grubość grzbietu 4.1 mm
kąt KT 15st
długość KT 65 mm
długość brzytwy 135 mm
długość całkowita 152 mm
cechy dodatkowe:
brak puncy, ząbki na szyjce u góry i dołu, miękka stal, szybko się ostrzy, szybko tępi, okładki plastikowe.
stan brzytwy:
korozja powierzchniowa, rysy na ostrzu, dużo mikrowyszczerbień KT, okładki porysowane, wykruszona/wytarta farba na napisach okładek, zła geometria.
przed:

po:

trochę ją dopieściłem, blank szlifowany na lustro, stary klin rozdzieliłem acetonem i dorzuciłem dodatkowe przekładki z mosiądzu, nity są większe z okrągłą podkładką, okładki wyrównane i wypolerowane, ostatecznie udało mi się poprawić trochę geometrię i ostrzy się jako tako, ale KT faluje przy ogonie co dodaje roboty przy ostrzeniu, jak dla mnie stal jest za miękka, ten model jest raczej dla kogoś o miekkim zaroście.
#3 Czarny kot
pochodzenie - DPRK/Korea Północna
Gilju Fabryka 26 lutego
길주2월26일공장 [gilju2wol26ilgongjang]
datowanie - pierwsza połowa XX wieku
brzytwa prosta
szlif 1/2
czubek prosty
stabilizator pojedynczy
szerokość 20 mm - 6/8"
grubość grzbietu 5.3 mm
kąt KT 17st
długość KT 65 mm
długość brzytwy 147 mm
długość całkowita 166 mm
cechy dodatkowe:
na szyjce punca z jednej strony napis po koreańsku, z drugiej strony numer 5, nit stalowy, okładki plastikowe przezroczyste z wytłoczeniami znicza i numeru 164 z drugiej strony napis "MADE IN D.P.R.K", ząbki u dołu szyjki, dobrze się ostrzy, długo trzyma ostrość, pudełko tekturowe z wizerunkiem czarnego kota z opisem 고양이표 [goyang-ipyo] {znak kota} obok 면도칼 [myeondokal] {brzytwa}
stan brzytwy:
okładki wymagają prostowania, korozja powierzchniowa
przed:

w trakcie:

po:

po odkażeniu pojawiły się naloty na stali, które szybko zeszły przy pierwszym szlifowaniu, nit zakuty z wykorzystaniem starej podkładki, okładki prostowane na ciepło z wykorzystaniem suszarki do włosów (tu opis
https://www.brzytwa.org/forum/index.php?topic=637.msg388616#msg388616), wypolerowane, geometria wymagała lekkiej poprawy, celowo nie zeszlifowałem wszystkich ognisk korozji, zostały punktowe głębsze wrzery, szkoda zbierać tyle dobrej stali, KT jest czysta.
#4 Kuno Halfmann
pochodzenie - Niemcy, Solingen
datowanie - pierwsza połowa XX wieku
brzytwa lekko uśmiechnięta
szlif 1/2
czubek okrągły
stabilizator pojedynczy
szerokość 17 mm - 5/8"
grubość grzbietu 4.8 mm
kąt KT 17st
długość KT 70 mm
długość brzytwy 145 mm
długość całkowita 156 mm
cechy dodatkowe:
nie zanalazłem takiego producenta z Solingen, raczej jest to marka sprzedażowa, na szyjce z jednej strony wybita punca z opisem "KUNO HALFMANN SOLINGEN-OHLIGS", okładki plastikowe, nity stalowe, długo się ostrzy, ładnie brzmi przy goleniu, bardzo łagodnie goli, stal nie koroduje a pokrywa się patyną
stan brzytwy:
całość pokryta patyną i brudem, szyjka wydrapana przy nicie, okładki brudne ze strzępiącym się plastikiem i rozchodzącym się klinem, geometria prawidłowa
przed:

po:

bez problemów udało się oczyścić stal, część wrzerów została, dalej nie szlifowałem, zanitowana stalowym drutem na starych podkładkach, okładki szlifowane, polerowane, klin poprawiony, twarda stal długo trzyma ostrość, bardzo dobra brzytwa
cdn.