Autor Wątek: fiB - warsztat hobbystyczny  (Przeczytany 1732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fiB

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Elbląg
fiB - warsztat hobbystyczny
« dnia: Października 23, 2022, 01:41:37 »
Witam, zakładam wątek gdzie będę prezentować swoje warsztatowe dokonania.
Co jakiś czas kupuję brzytwę, jakiegoś starego ogryzka żeby przywrócić go do życia i oczywiście używać zgodnie z przeznaczeniem  rock
Poza posiadaniem brzytew lubię też wiedzieć coś o nich, dlatego też będę podrzucać informacje co udało mi się odnaleźć w zakamarkach internetu.
Jeżeli posiadacie dodatkowe informacje o danym modelu, albo coś jest źle opisane proszę dorzucajcie informacje.

#1 Moją pierwszą brzytwą była Grawiura tutaj opis z jej odnowy -> https://www.brzytwa.org/forum/index.php?topic=15697.msg354451#msg354451

A wątek startuję inną starowinką:

#2 STIZ

pochodzenie - ZSRR/Rosja
datowanie - około 1980 r.
brzytwa prosta
szlif 1/2
czubek okrągły
stabilizator - brak
szerokość 16 mm - 5/8"
grubość grzbietu 4.1 mm
kąt KT 15st
długość KT 65 mm
długość brzytwy 135 mm
długość całkowita 152 mm

cechy dodatkowe:
brak puncy, ząbki na szyjce u góry i dołu, miękka stal, szybko się ostrzy, szybko tępi, okładki plastikowe.

stan brzytwy:
korozja powierzchniowa, rysy na ostrzu, dużo mikrowyszczerbień KT, okładki porysowane, wykruszona/wytarta farba na napisach okładek, zła geometria.

przed:

po:

trochę ją dopieściłem, blank szlifowany na lustro, stary klin rozdzieliłem acetonem i dorzuciłem dodatkowe przekładki z mosiądzu, nity są większe z okrągłą podkładką, okładki wyrównane i wypolerowane, ostatecznie udało mi się poprawić trochę geometrię i ostrzy się jako tako, ale KT faluje przy ogonie co dodaje roboty przy ostrzeniu, jak dla mnie stal jest za miękka, ten model jest raczej dla kogoś o miekkim zaroście.

#3 Czarny kot

pochodzenie - DPRK/Korea Północna
Gilju Fabryka 26 lutego
길주2월26일공장 [gilju2wol26ilgongjang]
datowanie - pierwsza połowa XX wieku
brzytwa prosta
szlif 1/2
czubek prosty
stabilizator pojedynczy
szerokość 20 mm - 6/8"
grubość grzbietu 5.3 mm
kąt KT 17st
długość KT 65 mm
długość brzytwy 147 mm
długość całkowita 166 mm

cechy dodatkowe:
na szyjce punca z jednej strony napis po koreańsku, z drugiej strony numer 5, nit stalowy, okładki plastikowe przezroczyste z wytłoczeniami znicza i numeru 164 z drugiej strony napis "MADE IN D.P.R.K", ząbki u dołu szyjki, dobrze się ostrzy, długo trzyma ostrość, pudełko tekturowe z wizerunkiem czarnego kota z opisem 고양이표 [goyang-ipyo] {znak kota} obok 면도칼 [myeondokal] {brzytwa}

stan brzytwy:
okładki wymagają prostowania, korozja powierzchniowa

przed:

w trakcie:

po:

po odkażeniu pojawiły się naloty na stali, które szybko zeszły przy pierwszym szlifowaniu, nit zakuty z wykorzystaniem starej podkładki, okładki prostowane na ciepło z wykorzystaniem suszarki do włosów (tu opis https://www.brzytwa.org/forum/index.php?topic=637.msg388616#msg388616), wypolerowane, geometria wymagała lekkiej poprawy, celowo nie zeszlifowałem wszystkich ognisk korozji, zostały punktowe głębsze wrzery, szkoda zbierać tyle dobrej stali, KT jest czysta.

#4 Kuno Halfmann

pochodzenie - Niemcy, Solingen
datowanie - pierwsza połowa XX wieku
brzytwa lekko uśmiechnięta
szlif 1/2
czubek okrągły
stabilizator pojedynczy
szerokość 17 mm - 5/8"
grubość grzbietu 4.8 mm
kąt KT 17st
długość KT 70 mm
długość brzytwy 145 mm
długość całkowita 156 mm

cechy dodatkowe:
nie zanalazłem takiego producenta z Solingen, raczej jest to marka sprzedażowa, na szyjce z jednej strony wybita punca z opisem "KUNO HALFMANN SOLINGEN-OHLIGS", okładki plastikowe, nity stalowe, długo się ostrzy, ładnie brzmi przy goleniu, bardzo łagodnie goli, stal nie koroduje a pokrywa się patyną

stan brzytwy:
całość pokryta patyną i brudem, szyjka wydrapana przy nicie, okładki brudne ze strzępiącym się plastikiem i rozchodzącym się klinem, geometria prawidłowa

przed:

po:

bez problemów udało się oczyścić stal, część wrzerów została, dalej nie szlifowałem, zanitowana stalowym drutem na starych podkładkach, okładki szlifowane, polerowane, klin poprawiony, twarda stal długo trzyma ostrość, bardzo dobra brzytwa

cdn.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
Odp: fiB - warsztat hobbystyczny
« Odpowiedź #1 dnia: Października 23, 2022, 08:20:42 »
Mocna bomba  8)

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #2 dnia: Października 23, 2022, 10:04:26 »
@fiB super   ook
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline fiB

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #3 dnia: Października 24, 2022, 09:09:12 »
dzięki, będzie tego więcej  8)

Offline Pimps

• *
  • Podziękowań: 6
  • Mariusz Sapeta
  • Miejsce pobytu: Tarnów
« Odpowiedź #4 dnia: Października 24, 2022, 09:38:13 »
Bardzo elegancka robota @fiB  rock
Jeżeli czegoś nie wolno a bardzo się chce to można Evil
YouTube
INSTAGRAM

Offline mar79

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 3
« Odpowiedź #5 dnia: Października 24, 2022, 21:01:31 »
Brawo @fiB  beer

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #6 dnia: Października 24, 2022, 21:42:31 »
Fachowiec z Ciebie @fiB ;D
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline fiB

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #7 dnia: Października 24, 2022, 22:29:24 »
@Pimps, @mar79 dzięki  ook
@jaro82 a gdzie tam fachowiec, po prostu lubię przy tym podłubać - hobbystycznie  ;)
dorzucam kolejne dwie

#5 F.Herder Nr 4

datowanie ~1840-1860 (znak zarejestrowano w 1848 ale jest w nim trochę więcej detali niż tym na brzytwie)
szlif pełny (near/true wedge)
czubek fryzjerski
stabilizator - brak
szerokość 16 mm - 5/8"
grubość grzbietu 5.4 mm
kąt KT 19st
długość KT 73 mm
długość brzytwy 150 mm
długość całkowita 170 mm

cechy dodatkowe:
na szyjce z jednej strony wybita punca z numerem "4", symbolem kluczy i opisem "F.Herder", okładki z rogu, klin metalowy, nity mosiężne, stal węglowa nie koroduje a pokrywa się patyną, szlif pełny z lekkim cylindrem w środku, długo się ostrzy, dość cicha przy goleniu, łagodnie goli.

stan brzytwy:
całość pokryta patyną i brudem, szyjka skorodowana przy nicie, ostrzona była niewiadomo czym i jakby z ręki przez co kąt KT nie wyprowadzony jest z grzbietu, na KT dużo wyszczerbień

przed:

w trakcie:

po:

stal bardzo twarda ciężko było wyrównać i wyprowadzić ostrze na płytach diamentowych, ostatecznie ostrze ma szlif prawie pełny/pełny z lekkim cylindrem w środku, wcześniej był typowo near wedge ale ze względu na zjechaną KT musiałem wyrównać płaszczyznę KT z grzbietem, większe wrzery na całości brzytwy zostały, taki jej urok, zanitowana mosiężnym drutem na starych podkładkach, okładki szlifowane, polerowane, stal długo trzyma ostrość, bardzo dobra brzytwa, trochę waży ale przy goleniu ma tą zaletę że twardy zarost kosi lekko, nie jest podatna na deformacje ostrza.

#6 PUMA nr 90
datowanie - prawdopodobnie 1960-1970 (wg katalogu od 1970 r. ten numer był już z gumką)
szlif wklęsły (full hollow)
czubek okrągły
stabilizator - podwójny
szerokość 16 mm - 5/8"
grubość grzbietu 4.4 mm
kąt KT 15st
długość KT 70 mm
długość brzytwy 145 mm
długość całkowita 158 mm

cechy dodatkowe:
na szyjce z jednej strony wybita punca z numerem "90", ozdobnym szlaczkiem i opisem "PUMA Solingen", z drugiej strony również szlaczek i "MADE IN GERMANY FROM BEST PUMA-STEEL", na ostrzu rycina wstęgi z opisem "HIGH CLASS" z pumą pośrodku, na szyjce od góry po bokach ozdobne nacięcia, od dołu ząbki, okładki z celuloidu imitacja szyrkletu, klin z czarnego celuloidu, nity stalowe, stal nie koroduje ale utleniając się na KT zostają dziury i pokrywa się lekką patyną.

stan brzytwy:
brzytwa kupiona w nieoryginalnych okładkach, dokupiłem frankensteina gdzie ktoś zanitował rosyjsą brzytwę do okładek pumy, brzytwa miała bardzo mało ognisk korozji, KT utleniona z dziurkami i wyszczerbieniami, szyjka przy nicie wytarta, okładki do przeszczepu z ubytkami, porysowane, zdeformowane, otwór na nit szyjki wyszczerbiony

przed:

w trakcie:

po:

stal bardzo dobrze się ostrzy, nie było problemów z dojściem do dobrego metalu i wyprowadzeniem KT, najwięcej pracy było z okładkami, ubytki i pęknięcia uzupełniłem wielowarstwowo cyjanoakrylem, który dobrze się sprawdza przy takich naprawach, okładki naprostowałem metodą wygrzewania ciepłym powietrzem z suszarki do włosów, pęknięcia wewnętrzne niestety są widoczne i raczej nie do usunięcia, zredukowały się trochę przy prostowaniu, nity zalepane bez podkładek ze stalowego drutu, bardzo dobra i ładna brzytwa, przyjemnie się nią goli.

Online matrax

• *
  • Podziękowań: 21
« Odpowiedź #8 dnia: Października 25, 2022, 14:19:18 »
Efekty finalne super  beer
Tradycyjne golenie - nasza wspólna pasja.

Offline fiB

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #9 dnia: Października 25, 2022, 18:53:22 »
dzięki  ook