Autor Wątek: The superior shave - ostrzenie na obłym kamieniu  (Przeczytany 1142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cienciwa

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Gdynia
The superior shave - ostrzenie na obłym kamieniu
« dnia: Września 28, 2022, 04:43:49 »
https://fb.watch/fPrgkifxPl/
https://fb.watch/fPrgkifxPl/
https://fb.watch/fPrk4ID89-/

Nie wiem czy już było, znalazłem na Facebook gościa który ostrzy proste brzytwy na krzywych kamieniach :)
Co o tym myślicie ? czy to ma sens ?
Kamil

pawelpksa

Odp: The superior shave - ostrzenie na obłym kamieniu
« Odpowiedź #1 dnia: Września 28, 2022, 08:16:43 »
Lubię takie eksperymenty.
Pierwszy problem jaki widzę to utrzymanie kamienia w dokładnym łuku. To musi być kłopotliwe i dość drogie.
Drugi problem to zgranie geometrii brzytwy z łukiem kamienia. Nie każdy wedge i taperowanie się nada.
Nie wiem, nie rozumiem na czym polega zaleta takiego ostrzenia. Obejrzę dokładniej.

Online tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #2 dnia: Września 28, 2022, 08:32:35 »
W mojej ocenie, to czy kamień jest prosty, czy taki w łuku, to poza jednym elementem wpływającym na kąt ostrzenia nie ma żadnego znaczenia, gdyż ważna jest idealna płaszczyzna. Taką płaszczyznę jak słusznie zauważył Paweł bardzo trudno jest zachować domowymi sposobami. Pozostaje kąt ostrzenia, który jest zależny od krzywizny kamienia. Obrazując jeśli ułożenia KT do grzbietu referencyjne wynosi np. 14 stopni to na takim łukowym kamieniu będzie wynosić np. 11 stopni. Oczywiście jest to zależne zarówno od wyjściowego ułożenia kąta KT do grzbietu jak i szerokości ostrza brzytwy. Zatem ten kamień inaczej będzie ostrzył brzytwę 3/8 a inaczej 8/8
Ponadto chciałbym zaprotestować przed określaniem takiego kamienia krzywym, bo to tak jakby nazwać płaszczyznę walca krzywą.
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline fiB

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Elbląg
« Odpowiedź #3 dnia: Września 28, 2022, 11:46:38 »
Obejrzałem pobieżnie i bez dźwięku.
Nie szczególnie widzę zalety takiego ostrzenia trzeba bardzo uważać aby prowadzić KT prostopadle do krzywizny kamienia.
To co zauważył @tom106 zmieniają się kąty ostrzenia KT choć mi wydaje się, że bardzo niewiele, dla szerokości brzytwy jest to pewnie bez większego znaczenia. Kamień musiałby mieć większą krzywiznę żeby dla szerokości brzytwy miało to większe znaczenie.
Cuda będą się działy jak zaczniesz prowadzić brzytwę po kątem do krzywizny kamienia.

Online tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #4 dnia: Września 28, 2022, 12:41:41 »
@fiB kąty się zmieniają. Są tacy co analizują wpływ grubości izolacji na kąt ostrzenia. Natomiast przy takim kamieniu tak na oko ma ok. 20 cm długości, środek powiedzmy że gdzieś 1 cm ponad skrajne krawędzie, to daje nam różnice ok. 1 mm/cmb długości kamienia. Przy brzytwie 3/8 to jest milimetr z groszami na szerokość ostrza, ale przy brzytwie 8/8 to są już prawie 3 mm. Jedyna może "zaleta" tego kamienia to zmieniający się delikatnie punkt styku kamienia z KT, oczywiście jeśli jest to łuk a nie przekrój stanowiący idealny wycinek koła (wtedy punkt styku były stały). Obrazując w pewnym uproszczeniu jadąc na takim kamieniu brzytwą pod "górkę: ostrzymy sam ostry brzeg KT, natomiast jadać w górki punkt styku przesuwa się delikatnie w stronę łysinki. Oczywiście punkt styku pewnie się przesuwa w zakresie dziesiątych części mm, ale się przesuwa i tu może być cała zaleta tego kamienia, poza kątami ostrzenia.
« Ostatnia zmiana: Września 28, 2022, 12:53:50 wysłana przez tom106 »
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline fiB

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Elbląg
« Odpowiedź #5 dnia: Września 28, 2022, 16:05:11 »
Temat z ostrzeniem z/bez taśmy jest już totalnie przewałkowany, moje wnioski z tego - tak matematycznie zmienia się kąt, wielkość tej zmiany jest marginalna, nieistotna i nieodczuwalna.
Co do rzeczonego kamienia to z tymi kątami niezupełnie jest tak bo wielkości (1 mm, 3 mm), które podajesz są w uproszczeniu dla liniowego potraktowania krzywizny kamienia (zakładane 10% wzniosu). A do tego dotyczą wysokości na linii tego spadku względem płaszczyzny przy założeniu szerokości brzytwy, dla nas ta informacja nie przekłada się na kąty, bo brzytwa prowadzona jest po tej powierzchni.
Jedyna zmiana przy ostrzeniu na takim kamieniu zachodzi na KT, zmienia się delikatnie kąt, ile - musiałbym wyliczyć zakładając, że kamień jest łukiem kołowym.

Edit:
Policzyłem więc; przy założeniu że mamy do czynienia z krzywizną będącą łukiem kołowym, dla kamienia o długości 20 cm i wzniosem łuku 1 cm to:
- dla brzytwy 3/8 zmiana kąta KT ostrząc z obu stron wynosi 32' (słownie: trzydzieści dwie minuty)
- dla brzytwy 8/8 zmiana kąta KT ostrząc z obu stron wynosi 1st 26' (słownie: jeden stopnień i dwadzieścia sześć minut)
pytanie czy warto tak kombinować z takim kamieniem, zmiany kąta KT są moim zdaniem niewielkie, możliwość zepsucia KT duża, a chcąc zmniejszyć kąt KT i ostrzyć na "klasycznych" kamieniach wystarczy zjechać z szerokości grzbietu, tylko po co.
« Ostatnia zmiana: Września 28, 2022, 18:11:42 wysłana przez fiB »

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #6 dnia: Września 28, 2022, 18:42:32 »
Ja jak jestem zawsze zdania, że na każdym kamieniu da się naostrzyć (jeśli kamień ma odpowiednie właściwości ścierne); to ostrzenie na kamieniu łukowatym jest po prostu nienaturalne. Na kamieniu płaskim można ostrzyć z zamkniętymi oczami, na czymś takim już gorzej. A dwa, że takiego kamienia zazwyczaj nie mamy/nie kupimy. Ewentualnie wklęsłego na środku, a nie wypukłego  ;D

Online tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #7 dnia: Września 28, 2022, 18:59:20 »
Tylko czy łuk kołowy ma sens w tym przypadku  hmmm

pawelpksa

« Odpowiedź #8 dnia: Września 28, 2022, 22:08:47 »
Te ostrzenie nie ma większego sensu. Poza kwestia edukacyjną.

Online tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #9 dnia: Września 29, 2022, 05:53:59 »
Rozumiem, że miałeś taki kamień i przetestowałeś, stąd twoja opinia? Bo historia zna wielu takich co bardzo chętnie wydawali swoje krytyczne, ale teoretyczne opinie na temat różnych rozwiązań które później się przyjęły. Dzięki takim ludziom co mimo wielu głosów krytycznych szli dalej mogę sobie teraz pisać ze smartfona.

Oczywiście nie mam na celu cię Paweł urazić, w wielu kwestach jesteś ważną ostaja tego forum i duży szacunek, ale drażnią mnie ludzie, którzy z góry odrzucają jakieś rozwiązanie bo im się tak wydaję.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #10 dnia: Września 29, 2022, 09:22:50 »
Da się gdzieś taki kamyk kupić ? Ja bym może spróbował  hmmm

pawelpksa

« Odpowiedź #11 dnia: Września 29, 2022, 09:59:10 »
Oczywiście ze warto spróbować. Ja mówię swoją opinie, ze poza kwestią edukacyjną, taka metoda nie ma sensu, tak, podtrzymuje taką opinię. Jakoś brzytwę tak naostrzyć można, ale nie wyobrażam sobie utrzymania kamienia oraz ostrzenia różnych rozmiarów brzytew. Ostrzenie jednym kamieniem jest tez celem, ale bardzo odległym. W związku z czym zawsze będzie pytanie jak zacząć ostrzenie i na czym skończyć - czyli ile takich łukowych kamieni posiadać i na ile zachowują taką samą geometrię. 

Są inne ciekawe eksperymenty. Np. ostrzenie „z włosem”.
W tym wypadku, ostrzenia na łuku, szkoda kamieni. Ale z ciekawością będę śledził wyniki eksperymentu.
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2022, 10:24:56 wysłana przez pawelpksa »