Autor Wątek: [FILM] 50 LAT  (Przeczytany 1944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafff

• *
  • Podziękowań: 3
[FILM] 50 LAT
« dnia: Marca 28, 2022, 10:34:42 »
Co wy na to  hmmm zapraszam do komentowania

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
Odp: [FILM] 50 LAT
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 28, 2022, 11:16:32 »
Rafał, moja skromna myśl jest taka, że temu Panu Q chodzi w goleniu o pozbycie się zarostu. Nie patrzy na gładź idealną, nie dotyka się palcami czy coś "czuć", ważne, by włos z twarzy zniknął i nie był widoczny  ;)

Offline T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 19
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 28, 2022, 13:57:32 »
Ten Pan nie patrzy na jakość golenia jak pisze Mokasyn Byle by na twarzy nie było włosów widać Tak ocupac też bym się dał radę w 2 minuty To golenie takie robocze U mnie raczej rytuał relaksujący  shave1

Online tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 28, 2022, 17:50:13 »
A czy jest coś takiego jak golenie nieprawidłowe i prawidłowe? Gość opanował taką technikę i idzie mu jak widać sprawnie. Sam próbowałem golić się brzytwą przemienię tzn. tak jak ten gość jedno pełne przejście lewą ręką a następnie brzytwa do drugiej ręki tj. prawej i znów całe przejście. Wtedy faktycznie cześć twarzy jest golona przy pierwszym przejściu pod włos. Jeśli brzytwa jest ostra to komfort golenia jest na dobrym poziomie a uzyskany efekt jest taki sam jak przy goleniu na dwie ręce.
W sumie to dziś będę się golił brzytwą i spróbuje się ogolić właśnie w opisany sposób. Jestem oburęczny wiec nie stanowi to dla mnie żadnego problemu.
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Online kwasek071

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 5
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 28, 2022, 20:43:12 »
 Golę się od początku w dwóch , a często w trzech przejściach, jak jest fajnie pachnące mydełko. Zawsze używam obu rąk . W pierwszym przejściu z włosem obie połowy twarzy, prawa ręka i lewa  ręka, w drugim pod włos analogicznie tak samo. W trzecim też  . Nigdy nie jadę jedną ręką pół twarzy z włosem a pół pod włos.
Brzytwą golę się około 7, 8 minut na spokojnie .
Technika jaką prezentuje Pan Q  jest nieprawidłowa nie mówiąc o dokładnym goleniu. Z całym szacunkiem dla Jego osoby .
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2022, 20:48:17 wysłana przez kwasek071 »

Online jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 19
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 28, 2022, 21:32:05 »
Mój ojciec też miał różne swoje przyzwyczajenia z woja i często mawiał, że kto nie był w wojsku to życia nie zna ;D
Jak zarost jest jednodniowy a brzytwa ostra to efekt golenia metodą Pana Q powinien być nawet znośny shave1
Gdy przestałem się zacinać to robię po cztery przejścia, aby przedłużyć przyjemność operowania brzytwą  rock
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Online tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 28, 2022, 21:54:08 »
Właśnie jestem ogolony podobną metodą do Pana Q. Pierwsze przejście brzytwa w prawej ręce, drugie przejście brzytwa do lewej reki, trzecie przejście znów brzytwa do prawej ręki. Osiągnięty efekt PN, niczym się nie różni od golenia na dwie ręce sprzed dwóch dni. Oczywiście to nie jest metoda Pana Q, ale pewnie powiecie też, że jest nie jest to metoda prawidłowa. Tylko zrost musi o tym nie wiedzieć, bo się zgolił idealnie  rotfl
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Online kwasek071

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 28, 2022, 21:56:55 »
  beer a golenie połowy twarzy z trzydniowym zarostem od razu pod włos brzytwą  to nic ciekawego ha ha .
Jeśli można małą dygresje, w wojsku to ja miałem trzy minuty na umycie się w zimnej wodzie  i ogolenie . Ciepły prysznic raz w tygodniu . To była szajba .

Offline bartgee

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: Przywidz, pomorskie
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 28, 2022, 22:39:05 »
A czy jest coś takiego jak golenie nieprawidłowe i prawidłowe? Gość opanował taką technikę i idzie mu jak widać sprawnie.

@tom106 beer nie ma :). Najlepszą techniką golenia naszej twarzy jest nasza technika, przez nas wypracowana. Każdy z nas wypracował metodą prób i błędów swoją własną technikę pozwalającą na skuteczne ogolenie się. To czy golimy się jedną ręką, czy połowę twarzy tylko z włosem, nie ma znaczenia. Niektórzy golą całą twarz tylko z włosem (1 lub 2 przejścia), niektórzy jedno przejście od razu pod włos. Niektórzy golą się tylko jedną ręką dominującą. Czy mają nieprawidłową technikę? No nie ;D. Wypracowali swoją, najlepszą dla swojego komfortu golenia i swojej twarzy.

Mr Q widzę ma jakąś fobię przed zmoczeniem brzytwy. A piana to jest sucha, nie zawiera w ogóle wody? A ostrzy ją też godzinami na sucho? ;)

Ja podobnie jak @Erais spłukuję brzytwę podczas golenia. Nie lubię jak mi na KT zasychają resztki piany, przez co mi hamuje na twarzy. Żadna z moich pięciu brzytew nie nabawiła się przez to rdzy. Po goleniu dokładnie wycieram i przewecowuję na pasie, a potem kilka godzin leży w przewiewnym miejscu. Jeśli ktoś woli wycierać (w gąbkę, ręcznik, dłoń, itp.) to niech wyciera. Jeśli woli spłukiwać, niech spłukuje.

Online tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 29, 2022, 15:22:08 »
@kwasek071 bezpośrednio po goleniu tego nie czułem bo wszędzie byłem ogolony idealnie, ale dziś rano ta połowa twarzy, która w pierwszym przejściu była golona pod włos jest zdecydowanie gładsza ;)
Zatem ta metoda może taka głupia nie jest. Do golenia pod włos w pierwszym przejściu brzytwą da się przyzwyczaić  ;)
@bartgee  beer

Online kwasek071

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 29, 2022, 15:31:28 »
@tom106  być może taka jazda od razu pod włos była by możliwa z  jednodniowym zarostem . Ja jednak wolę wykonać pierwsze przejście z włosem , tak jest mi wygodnie i komfortowo.

Offline Rafff

• *
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 29, 2022, 15:48:10 »
@kwasek071 bezpośrednio po goleniu tego nie czułem bo wszędzie byłem ogolony idealnie, ale dziś rano ta połowa twarzy, która w pierwszym przejściu była golona pod włos jest zdecydowanie gładsza ;)
Zatem ta metoda może taka głupia nie jest. Do golenia pod włos w pierwszym przejściu brzytwą da się przyzwyczaić  ;)
@bartgee  beer

Film nagrany 7 lat temu ;)

Offline bartgee

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: Przywidz, pomorskie
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 29, 2022, 17:24:54 »
@Rafff eleganckie golenie beer.

Offline Rafff

• *
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 29, 2022, 17:36:05 »
Dzięki i to na dwie ręce  ;) rotfl

Online tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 29, 2022, 22:07:13 »
Widzę, że pod włos odrazu ;) Dobrze twardym trza być nie miętkim  rotfl