Autor Wątek: Co kupiliśmy do golenia w 2022r (tylko z autorskimi zdjęciami)  (Przeczytany 65456 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartgee

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: Przywidz, pomorskie
Odp: Co kupiliśmy do golenia w 2022r (tylko z autorskimi zdjęciami)
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 05, 2022, 18:05:42 »
@yetisize w super cenie kupiłeś. Będziesz zadowolony z KINGA beer.

@ShaveManiac daj proszę znać jak goli. Mój FATIP PICCOLO CC nie dogala mnie, ale mam wersję V2. @Troip ma V1 i z tego co pisał jest bardzo skuteczna. Może zrobili V3? Mauro na YT pokazywał niedawno co prawda wersję OC. Nie znam włoskiego, a auto tłumacz napisał, że nie tylko wydało właśnie nową wersję IL GROSSO z tą dużą rączką z pełnego mosiądzu, ale też poprawili wykonanie samej głowicy i nie ma już problemu z krzywą ekspozycją żyletki. Pisałem do niego po angielsku czy wyeliminowano ten problem, ale jeszcze nie odpowiedział. Na stronie producenta nie ma jeszcze nawet tego modelu.

A to mój oczekiwany od wielu miesięcy zakup (jeszcze były małe wątpliwości, czy nie lepiej MUHLE ROCCA R94, ale finalnie @les pomógł rozwiać moje wątpliwości i wybrałem EDWIN JAGGER 3ONE6 KN - dzięki serdeczne Kolego beer). Pewnie pierwsze golenie dopiero jutro wieczorem, bo wczoraj się goliłem przed północą szawetką FEATHER AC SS i nie mam co golić, a nie chcę znowu przed północą.

Offline les

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: polska
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 05, 2022, 18:10:05 »
@bartgee No fajnie ook Rekomenduję pierwsze użycie z featherem.

Offline bartgee

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 05, 2022, 18:13:01 »
@les - tak zrobię. beer

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 05, 2022, 18:34:41 »
@bartgee: Ja również preferowałbym Edwina niż Roccę gdybym miał kupić jedną z nich. Czekam na filmik z recenzją :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2022, 18:37:51 wysłana przez jaro82 »
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline ShaveManiac

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 10
  • Miejsce pobytu: Bydgoszcz
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 05, 2022, 19:01:52 »
@bartgee Też oglądałem ten film. On zakupił wersję tez z zamkniętym grzebieniem. Bardzo ją chwalił...Cena tej maszynki jets OK - nie za boli nas. Polecam sklep Dzik i Borsuk.
Zazdroszczę Ci zakupu...Fatip ma zawsze ma jakieś rysy, otarcia, taki on już jest...bo mialem kiedyś - parę lat temu inne wersje. Edwin i Muhle są ładnie wykonane. Twój model mam zamiar kupić w tym roku...Najlepiej z rączką niebieską... Podobno bardzo fajnie goli. Podobnie jak Muhle Rocca...super maszynka - polecam.

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Alicante
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 05, 2022, 19:23:57 »
@japurek, ja mam Fatipa Il Storto OC i jest łagodny jak baranek, czym mnie rozczarował, bo liczyłem na hardcore  :) Powiedziałbym, że Fatip Retro Nickel był bardziej agresywny od tego slancika.

A poniżej dzisiejsza poczta - auto-prezenty, czyli wyniki mojego ostatniego "polowania" w internetach:

I jeszcze historyczna maszynka NOS - Schick Adjustable, patent bodajże z 1968 roku

Oraz od dawna poszukiwany przeze mnie slant - iKon X3 - ten przyszedł wczorajszą pocztą

I zakup z dzisiejszego popołudnia - hiszpański Graal brzytwiarski, który dopiero do mnie jedzie: Jose Monserrat Pou Filarmónica Especial 14 PIERWSZEJ GENERACJI (1912-1950),  NIEZMIERNIE RZADKA W TYM STANIE  badger12  badger12  badger12 Pochodzi z całą pewnością sprzed 1950 roku (po ocenie grawerki), brzytwy z tego właśnie okresu są uważane za najbardziej poszukiwane i jakościowo najlepsze w obrębie tej marki. Są także, niestety, najtrudniej dostępne... Szukałem takiej ponad rok.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2022, 20:41:35 wysłana przez Gato Loco »
Be happy! It drives the people crazy ;)

Offline bialy77

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 4
  • Miejsce pobytu: Olsztyn
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 05, 2022, 19:39:14 »
Pewnie część mnie zjedzie ale w ramach samodoskonalenia, dokupiłem szawetkę na zwykłe żyletki  :D

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 05, 2022, 20:12:40 »
@Gato Loco Napisać, że cuda, to jak nic nie napisać  ;) Sheffielda bym przytulił, jakby ci się kiedyś tam znudził daj znać  8)

@bialy77 Musisz uważać, bo takimi bardzo łatwo się zaciąć, także koncentracja musi być 100%  shave1  ;)

Offline bialy77

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 05, 2022, 20:17:25 »
@Mokasyn86 tak, wiem.
Wybór padł z dwóch powodów:
1. docelowym narzędziem (po przeszkoleniu) i tak ma być normalna brzytwa,
2. jakoś w w przypadku narzędzi do golenia, stawiam na uniwersalność w tym sensie że nie używam systemówek bo używa się w nich "własnościowych" rozwiązań i mocowań.
Zwykła żyletka wydaje się bardziej przyszłościowa mimo że pewnie w tym wypadku mniej bezpieczna.
Dodatkowo nie wiem czy zacięcia są domeną tej konkretnej szawetki proraso czy ogólnie szawetek na zwykle żyletki przez mniejsze ostrza?

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 05, 2022, 20:27:40 »
Ale ruszyliście z kopyta z zakupami Panowie ??? Uciekacie przed inflacją w akcesoria do TG czy jak?  hmmm
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline bartgee

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 05, 2022, 20:29:33 »
@bartgee: Ja również preferowałbym Edwina niż Roccę gdybym miał kupić jedną z nich. Czekam na filmik z recenzją :)

@jaro82  Filmik będzie wkrótce. Muszę zapoznać się z maszynką.

@bartgee Też oglądałem ten film. On zakupił wersję tez z zamkniętym grzebieniem. Bardzo ją chwalił...Cena tej maszynki jets OK - nie za boli nas. Polecam sklep Dzik i Borsuk.
Zazdroszczę Ci zakupu...Fatip ma zawsze ma jakieś rysy, otarcia, taki on już jest...bo mialem kiedyś - parę lat temu inne wersje. Edwin i Muhle są ładnie wykonane. Twój model mam zamiar kupić w tym roku...Najlepiej z rączką niebieską... Podobno bardzo fajnie goli. Podobnie jak Muhle Rocca...super maszynka - polecam.

@ShaveManiac te niedoskonałości po obróbce maszynowej jakie mają FATIPY dodają tym maszynkom uroku. FATIP IL GROSSO jest śliczny, tylko szkoda że nie ma jej w wersji NICKEL. Ostatecznie kupię CHROME OC, ale to za jakiś czas. W sumie to nawet dobrze, bo PICCOLO OC mam w wersji NICKEL, to IL GROSSO CHROME OC będzie w sam raz.

3ONE6 z kolorowymi rączkami ma rączki aluminiowe, bardzo ładnie to wygląda, ale waga maszynki wynosi 59 g, a wersja KN 85 g. Moletowanie świetne, co prawda rączka RAZOROCK BULLDOG, którą jakiś czas temu kupiłem dla KING C GILLETTE, bardziej wbija się w palce. Zobaczymy jak będzie sprawować się, gdy palce będą w pianie.

@ShaveManiac, spróbuj proszę przy najbliższej okazji kilka razy pod rząd załadować żyletkę i napisz czy faktycznie usunęli w tej głowicy problem z krzywą ekspozycją żyletki. Tylko zrób co najmniej 10 prób. U mnie średnio raz na 5 ląduje trochę krzywo, zarówno w OC jak i CC.

@Gato Loco - piękne zakupy beer.

@bialy77 dlaczego zjedzie? Odważnie wybrałeś. Szawetka na zwykłe żyletki jest co prawda trudna na start, ale jeśli bardzo chcesz to się jej nauczysz. Poszedłeś moją drogą  ;). Tak samo zrobiłem na początku tego roku. Te ogromne drewniane okładki nie powodują złego wyważenia? Mam taki problem z chińskim klonem FEATHER AC SS oraz z PARKEREM SRX. Ten ostatni ma metalowe okładki, które powodują że nawet po złożeniu do kąta 90 stopni ciężar idzie na okładki i źle się goli. Napisz później proszę jak Ci poszły pierwsze golenia w wątku "to był dobry dzień - ogoliłem się idealnie".

@bialy77, łatwiej się zaciąć szawetką na zwykłe żyletki, ponieważ samo ostrze jest cieńsze niż ostrze FAC, KT wygląda zupełnie inaczej niż w przypadki szawetki na ostrza FAC no i jeśli mamy dużą ekspozycję żyletki to podatna jest ona na drgania. Najmniejszą ekspozycję żyletki i zero drgań mam w szawetce UNIVERSAL LAMA INTERA na całe żyletki, w niej ekspozycja jest mniejsza niż w moich pozostałych dwóch szawetkach na żyletki i prawie nie drga. Ciekawe, jak z ekspozycją w Twojej. Daj znać później. beer

A i uwierz, ale golenie szawetką na zwykłe żyletki jest mocno inne niż golenie brzytwą. Mnie najbardziej podobne golenie zapewnia szawetka KAI CAPTAIN STANSARD CAP-R7 z ostrzem FEATHER PROFESSIONAL SOFT GUARD, ale to i tak nie to samo.

@jaro82 - ja czekałem na mój zakup od maja 2021 :).

Offline ShaveManiac

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 10
  • Miejsce pobytu: Bydgoszcz
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 05, 2022, 20:34:14 »
@bartgee Nie wiedziałem, że Twój Edwin jest cięży od tych z kolorową rączką. W takim razie wolę Twoją wersję.  ook
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2022, 20:41:24 wysłana przez ShaveManiac »

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Alicante
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 05, 2022, 20:39:45 »
Dzięki za miłe słowa, Panowie.  ;D

@Mokasyn86, te trzy stare brzytwy - oprócz tego że w ogóle niezmiernie się z nich cieszę, to dodatkową radość daje mi perspektywa manualnej aktywności przy ich rewitalizacji ook
Be happy! It drives the people crazy ;)

Offline bialy77

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 05, 2022, 20:42:40 »
@bartgee nie ma sprawy. Dam znać czy się pochlastałem :) No chyba żeby nie, to pewnie się wykrwawiłem  rotfl

Co do zjechania, już dostałem info że źle wybrałem i powinienem od razu iść w system Feathera. Ale zamówienie było w drodze  rotfl

Szawetkę kupiłem przede wszystkim żeby sprawdzić na "ostrej brzytwie" czy w ogóle się polubimy z tym narzędziem i sposobem golenia. Nie mam wśród znajomych i rodziny nikogo kto kiedykolwiek się golił brzytwą więc nawet nie mam żadnej referencji i wiedziałem na 99% że niedoostrzyłem brzytwy.
Teraz już wiem że jej jeszcze brakuje do stanu używalności. Niewiele ale jednak rock

Ekspozycję żyletki możesz sprawdzić na zdjęciu które wstawiłem. Po otwarciu w imgur jest większy rozmiar i ją tam widać   ;)
Miałem nadzieję że proraso dopilnuje chińskiego wykonawcy. Resztę asortymentu mają nienajgorszą :)

Offline les

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: polska
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 05, 2022, 20:44:08 »
@Gato Loco Boskie rzeczy. Naprawdę boskie. Nie z mojej bajki, ale jednak. No to może też sobie coś kupię... ;)