@Troip, dzięki

. Przez to że nagrywałem, kręciłem szybciej w tyglu niż zazwyczaj, a czas nabijania taki sam. Inaczej jest, jak golisz się przed kamerą i w głowie krążą myśli, co masz następnego zrobić i powiedzieć, a inaczej jak się golisz sam przed lustrem. Zwrócę następnym razem uwagę na szybkość i czas nabijania.
@Pimps, dziękuję bardzo za Twoją ocenę mojego golenia szawetką FAC oraz Twoje spostrzeżenia

. Bardzo dobrze zauważyłeś, że pod włos jak jadę policzki i szyję z dołu do góry, ostrze szawetki jest ustawione prawie równolegle ze skórą i jego kąt w stosunku do skóry jest bardzo mały. Pod włos to dla mnie najbardziej komfortowy sposób golenia. Wymagany jest wtedy większy boczny docisk, trochę ruchów techniką "na matraxa" (pozdrawiam
@matrax 
) i golenie pod włos idealne bez podrażnień. W przypadku maszynek mam tak samo i każdą moją maszynką muszę stosować technikę "riding the cap" w przejściu pod włos. W przeciwnym razie golenie pod włos jest bardzo niekomfortowe i w wielu miejscach powstają mikro ścięcia skóry przy cebulkach włosowych. Trochę czasu poświęciłem po moim powrocie do TG po latach, by do tego dojść. Pierwszy raz zobaczyłem tę technikę u Geofatboya. Na pewno zauważyłeś, że w przejściach z włosem i w poprzek kąt ostrza jest większy. W przypadku szawetek FEATHER ARTIST CLUB SR i KAI CAPTAIN STANDARD muszę w przejściu pod włos postępować tak samo, chociaż je mogę delikatnie odchylić od skóry i stosować dużo mniejszy docisk boczny.
@Pimps, spróbuję podczas następnego golenia zastosować nieco większy kąt w przejściu pod włos, tak jak sugerujesz

. Może po prostu została trauma z golenia maszynkami DE. Pod włos stosujesz taki sam kąt jak z włosem czy jest nieznacznie mniejszy?
A co do nakładania balsamu po goleniu, a później AS-a to w tym goleniu i poprzednim zrobiłem tak celowo. Chciałem zobaczyć, jaka będzie różnica, jak zaaplikuję je w takiej kolejności, jak zaleca producent

. W filmie jest cięcie, dałem 3 minuty na wchłonięcie się balsamu, dopiero chlapnąłem się AS-em. Zawsze robię odwrotnie - najpierw AS dla odkażenia, a potem balsam. Poniżej zbliżenie z opakowania WARS FRESH:

Po dwóch goleniach nie zauważyłem różnicy. Kluczowe jest odczekanie 2-3 minut, żeby balsam się wchłonął. Na pewno AS zmyje wierzchnią pozostałość balsamu ze skóry. Ponieważ BOND INSPIRED BY WHISKY dobrze nawilża skórę, muszę zrobić test z wodą, która ją przesusza. Mam dobrego kandydata, np. FA MEN DARK PASSION. Sprawdzę, jak będzie w połączeniu z nim. Jedno golenie najpierw balsam, potem AS, a drugie golenie odwrotnie, tak jak zawsze robię.
Pozdrowienia, Panowie - bardzo miło czytać Wasze komentarze. Zawsze jest coś, co można poprawić w swoim goleniu.