Autor Wątek: [FILM] tradycyjne golenie z bartgee  (Przeczytany 54709 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pimps

• *
  • Podziękowań: 6
  • Mariusz Sapeta
  • Miejsce pobytu: Tarnów
Odp: [FILM] tradycyjne golenie z bartgee
« Odpowiedź #45 dnia: Września 19, 2021, 08:07:10 »
Moim zdaniem w ostatniej próbce głos jest bardzo dobry, tylko mnie znowu nie podoba się ta beczka z obrazu - czyli wszystko za tobą pokazuje nam że Ziemia jest okrągła. U mnie w kamerce jest taka ikonka na ekranie która spłaszcza obraz przez co on się prostuje ale robi się nieco mniej szeroko czyli robi się węższy.
Dodatkowo u mnie jest taka opcja że mogę widzieć obraz nagrywanego materiału na telefonie, więc telefon leży obok niby statywu i z niego odpalam filmowanie i na nim widzę siebie podczas nagrywania.
Jeżeli czegoś nie wolno a bardzo się chce to można Evil
YouTube
INSTAGRAM

Offline Erais

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Konin
« Odpowiedź #46 dnia: Września 19, 2021, 08:22:20 »
@bartgee dźwięk z dyktafonu O.k , beczka z obrazu nie do przeżycia (według mnie). Nie lepiej kupić używaną kamerkę, taką jak ma @Pimps ? Gdy ja patrzyłem na ten model, używany kosztował 400zł, a teraz pewnie jeszcze poszybował w dół... Ja akurat nie miałem kasy na taki wydatek w tamtym okresie i zdecydowałem się na kamerę Kodaka za... 30 zł plus wysyłka. Kamerka z 2009, czy też z 2010 roku, więc bez jakiś wodotrysków (nie ma nawet stabilizacji obrazu), ale za to z dobrym mikrofonem i jasnym obiektywem, co więcej trzeba do łazienki? Ostatnio lubię obrabiać w Kinemaster- dużo możliwości, tylko by mi się przydał tablet z androidem bo na telefonie trochę lipa- lubi przerwać pracę, gdy ktoś zadzwoni i zaczynasz zapis od początku 😀

Offline bartgee

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
  • Miejsce pobytu: Przywidz, pomorskie
« Odpowiedź #47 dnia: Września 19, 2021, 14:27:54 »
@Pimps, @Erais - dziękuję Wam bardzo za Wasze odpowiedzi beer. Naprowadziliście mnie na łatwe rozwiązanie problemu. Nie miałem w menu opcji korekty dystorsji, ale poszukałem na stronie SJCAM i okazało się, że dodali tę opcję + jeszcze sporo fixów. Zaktualizowałem firmware do najnowszego stabilnego i po włączeniu korekty dystorsji mam węższy kąt i zero beczki, więc twarz będzie bliżej jak na filmie z telefonu badger12. Nie będzie też problemu z fokusowaniem. Dopijam kawkę, biorę kamerkę oraz dyktafon i idę nagrywać odcinek z szawetką FEATHER ARTIS CLUB SS.

Offline japurek

• *
  • Podziękowań: 21
  • Miejsce pobytu: Kraków
« Odpowiedź #48 dnia: Września 19, 2021, 16:37:44 »
Parzę kawę i czekam z niecierpliwością.

Offline bartgee

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #49 dnia: Września 19, 2021, 16:41:32 »
@japurek, będziesz musiał się uzbroić w cierpliwość. Golenie wyszło super, wszystko nagrane. Zaraz robię fotkę i wrzucam posta z golenia dnia, ale montaż będę mógł robić, jak młodemu pomogę z robieniem modelu Układu Słonecznego. Dzisiaj wieczorem na pewno film będzie. ook

Offline japurek

• *
  • Podziękowań: 21
  • Miejsce pobytu: Kraków
« Odpowiedź #50 dnia: Września 19, 2021, 16:53:41 »
Więc kawę wypiję zimną. No cóż szkoda, ale wiem co to znaczy układ słoneczny. W zeszłym roku takie cudo robiliśmy.  beer beer
Uważajcie tylko na drogę mleczną co byście za daleko nie odjechali  rotfl ook rotfl

Offline bartgee

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #51 dnia: Września 19, 2021, 20:55:10 »
@japurek, film zmontowany. Właśnie się renderuje, co potrwa około 2 godzin. Potem jeszcze przetwarzanie na YT. Ten film, jako że to będzie pierwszy film o goleniu szawetkami FAC, będzie poruszał kilka dodatkowych kwestii, które dla całkowicie świeżych użytkowników szawetek i nowych osób w TG, mogą być przydatne. Na pewno będzie warto obejrzeć całość. rock

Offline bartgee

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #52 dnia: Września 20, 2021, 00:46:09 »
Nowy odcinek wpadł właśnie na kanał - zapraszam do obejrzenia. Trochę długi, ale koniecznie w całości. ook

Online Troip

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 23
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #53 dnia: Września 20, 2021, 07:47:57 »
bartgee.  beer
Fajnie machasz już tą szawetką ook.

Tylko myślę, że trochę za długo nabijasz pędzel, piana dosłownie eksplodowała i część z niej podczas wyrabiania spadła do umywalki.  beer
Have A Great Shave, Have A Great Day!

Offline Pimps

• *
  • Mariusz Sapeta
« Odpowiedź #54 dnia: Września 20, 2021, 07:57:45 »
@bartgee idzie Ci już całkiem nieźle tylko moim zdaniem robisz zbyt mały kąt przyłożenia - u Ciebie szawetka praktycznie cała leży przyklejona do twarzy i całą ją dociskasz. Chodzi mi tutaj szczególnie jak golisz się od dołu szyi/twarzy ciągnąć szawetkę w górę. Moim zdaniem jeżeli byś ten kąt lekko powiększył to nie musiałbyś robić tulu poprawek w jednym miejscu i nie musiałbyś tak dociskać szawetki do twarzy. Myślę że to z czasem samo przyjdzie i ten kąt będziesz robił większy co spowoduje iż golenie będzie szło szybciej a dokładnie to szybciej przy mniejszej ilości ruchów będziesz osiągał super dogoloenie.

No i jeszcze jedna sprawa - dlaczego na początku po goleniu twarz natłuszczasz/nawilżasz balsamem a potem na to kładziesz AS który mając w sobie alkohol rozpuszcza ten balsam? Oczywiście każdy robi jak mu pasuje ale AS ma za zadanie odkazić i wyjałowić skórę po goleniu a na to w celu jej dodatkowej regeneracji i lekkiego natłuszczenia nakłada się balsam/krem a nawet co niektórzy w tym i ja czasami nakładam jakieś serum.
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2021, 08:01:03 wysłana przez Pimps »
YouTube
INSTAGRAM

Offline bartgee

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #55 dnia: Września 20, 2021, 08:34:04 »
@Troip, dzięki beer. Przez to że nagrywałem, kręciłem szybciej w tyglu niż zazwyczaj, a czas nabijania taki sam. Inaczej jest, jak golisz się przed kamerą i w głowie krążą myśli, co masz następnego zrobić i powiedzieć, a inaczej jak się golisz sam przed lustrem. Zwrócę następnym razem uwagę na szybkość i czas nabijania.

@Pimps, dziękuję bardzo za Twoją ocenę mojego golenia szawetką FAC oraz Twoje spostrzeżenia beer. Bardzo dobrze zauważyłeś, że pod włos jak jadę policzki i szyję z dołu do góry, ostrze szawetki jest ustawione prawie równolegle ze skórą i jego kąt w stosunku do skóry jest bardzo mały. Pod włos to dla mnie najbardziej komfortowy sposób golenia. Wymagany jest wtedy większy boczny docisk, trochę ruchów techniką "na matraxa" (pozdrawiam @matrax beer) i golenie pod włos idealne bez podrażnień. W przypadku maszynek mam tak samo i każdą moją maszynką muszę stosować technikę "riding the cap" w przejściu pod włos. W przeciwnym razie golenie pod włos jest bardzo niekomfortowe i w wielu miejscach powstają mikro ścięcia skóry przy cebulkach włosowych. Trochę czasu poświęciłem po moim powrocie do TG po latach, by do tego dojść. Pierwszy raz zobaczyłem tę technikę u Geofatboya. Na pewno zauważyłeś, że w przejściach z włosem i w poprzek kąt ostrza jest większy. W przypadku szawetek FEATHER ARTIST CLUB SR i KAI CAPTAIN STANDARD muszę w przejściu pod włos postępować tak samo, chociaż je mogę delikatnie odchylić od skóry i stosować dużo mniejszy docisk boczny.

@Pimps, spróbuję podczas następnego golenia zastosować nieco większy kąt w przejściu pod włos, tak jak sugerujesz beer. Może po prostu została trauma z golenia maszynkami DE. Pod włos stosujesz taki sam kąt jak z włosem czy jest nieznacznie mniejszy?

A co do nakładania balsamu po goleniu, a później AS-a to w tym goleniu i poprzednim zrobiłem tak celowo. Chciałem zobaczyć, jaka będzie różnica, jak zaaplikuję je w takiej kolejności, jak zaleca producent ;). W filmie jest cięcie, dałem 3 minuty na wchłonięcie się balsamu, dopiero chlapnąłem się AS-em. Zawsze robię odwrotnie - najpierw AS dla odkażenia, a potem balsam. Poniżej zbliżenie z opakowania WARS FRESH:

Po dwóch goleniach nie zauważyłem różnicy. Kluczowe jest odczekanie 2-3 minut, żeby balsam się wchłonął. Na pewno AS zmyje wierzchnią pozostałość balsamu ze skóry. Ponieważ BOND INSPIRED BY WHISKY dobrze nawilża skórę, muszę zrobić test z wodą, która ją przesusza. Mam dobrego kandydata, np. FA MEN DARK PASSION. Sprawdzę, jak będzie w połączeniu z nim. Jedno golenie najpierw balsam, potem AS, a drugie golenie odwrotnie, tak jak zawsze robię.

Pozdrowienia, Panowie - bardzo miło czytać Wasze komentarze. Zawsze jest coś, co można poprawić w swoim goleniu. beer

Offline matrax

• *
  • Podziękowań: 23
  • Miejsce pobytu: Elbląg
« Odpowiedź #56 dnia: Września 20, 2021, 08:42:59 »
Kolejna, fajna produkcja  beer
Tradycyjne golenie - nasza wspólna pasja.

Offline bartgee

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #57 dnia: Września 20, 2021, 09:02:00 »
Dzięki @matrax. Cieszy mnie bardzo, że się podobało beer.

Offline Pimps

• *
  • Mariusz Sapeta
« Odpowiedź #58 dnia: Września 20, 2021, 09:46:44 »
@bartgee co do tego kąta to w szawetce SS jej budowa właśnie jest tak zrobiona aby ten kąt mimo to iż będzie większy nie robił nam krzywdy czyli to poszerzenie trzymające ostrze ma nam wydobyć zarost z pod skóry i ustawić go tak aby żyletka go chwytała. Wiadome że każdy z nas ma inny zarost i nie musi się to sprawdzać, ale z doświadczenia wiem że ja też na początku golenia się brzytwą robiłem znacznie mniejszy kąt a potem z czasem to się zmieniało. Tak czy inaczej to bardziej tak informacyjnie aby sobie popróbować bo może akurat będzie to przydatne.

Co do tego kremu po goleniu to kurde dziwna sprawa ale napisane jest tam jak wół więc się nie spieram, ale i tak bym zrobił po swojemu bo to pewnie też kwestia przyzwyczajenia. I tak na marginesie powiem że nawet by mi do głowy nie przyszło czytać instrukcji użycie takiego specyfiku  :)
YouTube
INSTAGRAM

Offline bartgee

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #59 dnia: Września 20, 2021, 09:51:26 »
@Pimps, jesteś spostrzegawczy i dzięki Twojemu doświadczeniu wyłapałeś to z filmu, za co dziękuję. Sprawdzę czy mogę nieco zwiększyć kąt w przejściu pod włos goląc się SS. Może to jednak trauma z maszynek DE. Jak nie sprawdzę, to się nie dowiem. beer

Hehe - zawsze czytam skład i sposób użycia. Też mnie mocno zdziwiło, że producent zaleca odwrotnie niż robię. Sprawdzę, czy będzie jakaś różnica z wysuszającym AS. ook