Autor Wątek: Dremel czy Proxxon?  (Przeczytany 7503 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
Dremel czy Proxxon?
« dnia: Czerwca 17, 2021, 11:07:28 »
Witam.
Mój Dremel wyzionął ducha. Zastanawiam się nad Proxxonem. Tylko który model wybrać? Kto używa i jaki?

pawelpksa

Odp: Dremel czy Proxxon?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 17, 2021, 15:16:14 »
Gienek cos moze powiedzieć

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 17, 2021, 16:25:55 »
Generalnie temat się przewijał kilka razy. Interesuje mnie szczególnie który model Proxxona jest porównywalny do Dremel 4000

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 17, 2021, 16:39:34 »
A nie może być Dremel? Mam wspomniany model 4000 od kilku lat i nie narzekam. Na moje potrzeby jest aż nadto wystarczający.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 17, 2021, 16:42:44 »
Pewnie że może., Dremel 4000 jest dobry. Po prostu chciałbym zobaczyć jak to jest z tym Proxxonem  ;)

Offline Robson

• *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 17, 2021, 16:48:59 »
Myślę, że nie będzie zbyt dużych różnic. Wizualnie są bardzo podobne więc i sposób użytkowania będzie zbliżony, podobnie rzecz się ma z dedykowanym osprzętem. Ewentualnie jak wybierzesz mocniejszy model mogą być różnice, oczywiście jeżeli ta moc będzie wykorzystywana. Kiedyś widziałem na YT test kilku modeli Dremela, Proxxona i  Boscha, w tym również bezprzewodowe i o dziwo Bosch wówczas wypadł najlepiej.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline fiB

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Elbląg
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 18, 2021, 11:56:46 »
Mam Proxxon FBS 240/e i bardzo sobie chwalę ten sprzęt. Też kiedyś zastanawiałem się nad zakupem i brałem pod uwagę dremela.
Do proxxona przekonało mnie przede wszystkim trzymanie obrotów pod obciążeniem, będzie się grzał ale obroty trzyma stałe, z tego co pamiętam dremel tak nie ma.
Minusem modelu, który wybrałem jest jak dla mnie umiejscowienie włącznika i guzika blokady futerka. Trzymając w rękach, paluchy jakoś zahaczają mi o ten guzik, a lepiej podczas pracy go nie naciskać. Super sprawdza się osadzony w statywie i uchwycie. Używam go od jakiś 2 lat i nie zaobserwowałem luzów wrzeciona, jedynie futerko mam do wymiany bo się za bardzo wyrobiło. Także ja polecam proxxona.

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 18, 2021, 12:17:39 »
Dzięki za opinie. Wpadł mi w oko ten:

Podobno lekki i poręczny

Offline Robson

• *
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 18, 2021, 12:34:57 »
Tu jest ciekawy test praktyczny:

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 18, 2021, 15:24:17 »
Czyli Bosch i Proxxon prawie równe. Ja nie potrzebuje jakiejś wielkiej mocy. Bardziej podoba mi się lekkość i poręczność tego Proxxona. Idealna do delikatnych i dokładnych prac. Chyba pójdę w tą stronę.

Z innej beczki. Ale bajer 😁

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Częstochowa
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 18, 2021, 15:43:44 »
Film ciekawy, nie mniej moim zdaniem subiektywny. Każdy ma prawo do swojej osobistej oceny. Zależy co kto docenia w danym sprzęcie, oraz co i jakie cechy są oczekiwane i doceniane. Miałem dwa dremele. Jeden się dal wykończyć jeszcze na gwarancji, wiec oddałem. Zatem bez strat. Drugiego dałem wnukowi gdy zaprzyjaźniłem się z Proxxonem. Obecnie mam piec różnych Proxxonow. I nigdy więcej Dremela. Ergonomia i stabilność pracy bez zarzutu. Wprawdzie droższy od Dremela, no i narzędzia także sporo droższe, ale warto zapłacić i miec  dobre narzędzie. Ale to tez moje subiektywne zdanie. TOMBI.  ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2021, 15:46:50 wysłana przez gienek-emeryt »
Każde rękodzieło ma swoją cenę.
Kto zaniża jego wartość lekceważy wykonawcę i ośmiesza siebie.

Offline T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 26
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 18, 2021, 17:18:32 »
Fajny myk na tym filmiku tylko jak to byla mala frezareczka manualna to te silniczki dosc szybko wyrobia sruby kinetyczne w obrabiarkach CNC sa specjalne sruby ktore wytrzymuja taka jazde

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 18, 2021, 17:30:04 »
Frezowanie metali pewnie tak jak mówisz, szybko wykończy sprzęt. Ale miękkie tworzywa i drewno chyba da radę.

Offline Robson

• *
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 18, 2021, 17:34:16 »
Film ciekawy, nie mniej moim zdaniem subiektywny.

Każdy tego typu test będzie w większym lub mniejszym stopniu subiektywny, ważne żeby nie był sponsorowany  :). Ja z kolei od lat użytkuję Dremela 4000 i (odpukać) nigdy nie miałem z nim żadnych problemów. Prawda jest też taka, że do moich potrzeb jest wystarczający aż nadto. Oczywiście nie jest to narzędzie idealne, takich pewnie nie ma, ale z elastycznym wałkiem jest mega wygodny. Być może faktycznie Proxxon okazałby się lepszy, ale póki Dremel działa nie mam zamiaru się przekonywać  :).

Offline felo3356

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Gdynia
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 19, 2021, 00:30:00 »

Czyli Bosch i Proxxon prawie równe. Ja nie potrzebuje jakiejś wielkiej mocy. Bardziej podoba mi się lekkość i poręczność tego Proxxona. Idealna do delikatnych i dokładnych prac. Chyba pójdę w tą stronę.

Co prawda już nie pracuję w zawodzie ale doświadczeniem jubilerskim mogę się podzielić. Przerobiłem wiele różnych sprzętów tego typu. Proxxon, Dremel, ciastoramowy McAlister i dziesiątki marketowych noname za grosze. Na dłuższą metę nie ma większej różnicy. Proxxon może trochę trwalszy niż Dremel ale niewiele. Za ich cenę wymienia się pięć noname z marketu.

Jeśli chodzi o ergonomię i wygodę pracy tego typu narzędziem połączone z niezawodnością to jest tylko jedna odpowiedź - Foredom. Niestety swoje kosztuje i nie polecam sugerować się cenami u Chińczyków bo to są marne podróbki. Jest trochę tańszy Gromet też dobry i tu doprowadzamy się do poziomu Proxxon/Dremel a Foredom/Gromet.

Istnieje też polskie kombinatorstwo i za niewielkie pieniądze można sobie złożyć zestaw na zasadzie działania Foredoma. Bazą jest polski silnik TUR z lat 80 powszechnie stosowany w maszynach do szycia. Można go połączyć z miękkim rękawem i prostnicą. Dla mnie sprzęt nie do zastąpienia. Do precyzyjnej pracy dla mnie sprzęty typu Dremel nie są zbyt poręczne trzeba operować całym silnikiem. Miękki rękaw i lekka prostnica są zdecydowanie wygodniejsze.