@ErniOk domyślam się, że ten Titan to Twoja pierwsza brzytwa. Zasadnicze pytanie, czy goliłeś się już kiedyś brzytwą lub narzędziem brzytwopodobnym (szawetka na żyletki, szawetka FAC? Jeśli nie, to powinieneś zacząć od nauki golenia brzytwą. Z całym szacunkiem, ale porywając się na naostrzenie brzytwy od początku, czyli łącznie z wyprowadzeniem krawędzi tnącej, wybrałeś sobie bardzo trudne zadanie. Chińskie brzytwy zdarzają się krzywe, nierówne. Nie mając żadnego doświadczenia w ostrzeniu nie będziesz w stanie wyprowadzić prawidłowo krawędzi tnącej. Ja wszedłem w temat brzytew w grudniu ubiegłego roku i zacząłem od zakupu kilku tanich brzytew (GD 66, GD 100 i GD 208). Poprosiłem kolegę
@Mokasyn86 by wyprowadził krawędź tnącą i naostrzył je do poziomu, który uzna za dobry do golenia. Dodatkowo zakupiłem kamień MST i zacząłem dopieszczać wszystkie brzytwy. Czytaj: doostrzać do poziomu, który będzie dla mnie satysfakcjonujący. A że golę się szawetkami FAC i lubię taki poziom ostrości, musiałem sporo godzin spędzić na MST doostrzając moje Gold Dollary. Jak już się trochę poduczyłem to odważyłem się dopiero zabrać za doostrzanie mojego ERN-a 5/8, którego lata temu dostałem w prezencie od przyjaciela. A później kupiłem chińską KureNai, na której Kolega
@Mokasyn86 wyprowadził mi KT, a ja ją naostrzyłem na łupku brydlicowym 5000 i na MST 8000. Goli niesamowicie przyjemnie. Daj komuś tą brzytwę do naostrzenia, bo nie wiadomo nawet czy jest prosta i czy da się na niej wyprowadzić KT. Możesz oczywiście próbować samemu. Ja do tej pory nie odważyłem się na wyprowadzanie KT, bo chcę jeszcze trochę się poduczyć doostrzania. Mam jeszcze 2 GD 66 naostrzone fabrycznie, ale nie spieszy mi się. Kamień do tego celu mam (Suehiro 1000/3000). Na razie jeszcze poczeka

.