Autor Wątek: Taidea 3000/8000 czy MST Mueller ?  (Przeczytany 2455 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wolfik7

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Waw
Taidea 3000/8000 czy MST Mueller ?
« dnia: Maja 16, 2021, 23:31:40 »
Koledzy, jak na świeżaka przystało potrzebuję rady. Co Waszym zdaniem warto wybrać z powyższych dwóch opcji podyktowanych niskim budżetem ? (do wyprowadzania KT mam płytki diamentowe o niższych gradacjach).

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2021, 06:16:14 wysłana przez wolfik7 »

Offline T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 19
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
Odp: Taidea 3000/8000 czy MST Mueller ?
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 17, 2021, 02:08:22 »
Wziolbym Mst  :)

Offline fiB

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Elbląg
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 17, 2021, 07:41:51 »
Podaj może do jakiej brzytwy te kamienie bo jak szukasz budżetowego rozwiazania to do typowych węglówek super się sprawdza łapek brydlicowy, czy rozsutec.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Offline wolfik7

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 17, 2021, 07:54:45 »
Do pięknych bliźniaków jakie udało mi sie nabyć od naszego forumowego kolegi :) tez skłaniam sie raczej ku Muellerowi, ale chciałbym jeszcze zasięgnąć tu jezyka.

Offline miklo

• Zaawansowany użytkownik
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 17, 2021, 10:06:46 »
Mam MST i tą Taidea. Do wyprowadzenia KT Taidea jest lepsza. Jest też szybsza. Jednak brzytwa jest nieco ostrzejsza po finiszu na MST. Ostrzenie od początku robię na Taidea a potem jeszcze głaskanie na MST. Samo odświeżenie na MST. Na Taidea 3000 fajnie też ostrzy się noże.

Offline wolfik7

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 17, 2021, 10:10:12 »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Teraz kupię chyba MST, bo brzytwa jak na razie będzie raczej do odświeżenia. W następnym rzucie pomyślę o kamieniu z niższą gradacją żeby mieć komplet. Pozdrawiam

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
  • Miejsce pobytu: Częstochowa
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 17, 2021, 15:13:18 »
Witam   ;D
      Jeszcze i ja dodam małą uwagę co do tych kamieni. Dobrze jest jeśli pamięta się że gradacja kamienia Taidea określona jest wg skali chińskiej. Zatem przyrównując do skali japońskiej jaka jest powszechnie w naszym gronie używana ta Taidea ma po uwzględnieniu współczynnika 1.5-1.6 gradację ok 2000/5000. Zatem jest to trochę za mało jak do ostrzenia brzytwy. Poza tym kamień syntetyczny pracuje agresywniej, więc trzeba na nim ostrzyć delikatniej aby nie powodować mikrookruszeń na KT. Wniosek więc nasuwa się sam. Raczej MST który określany jest na 6-8 tys. grit.
                                                                              ook
Każde rękodzieło ma swoją cenę.
Kto zaniża jego wartość lekceważy wykonawcę i ośmiesza siebie.

Offline ErniOk

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Wro
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 30, 2022, 11:34:40 »
Cześć

Skłaniam się do zakupu MST Mueller 8000 + dodatkowo jakiś kamyk o gradacji 12000
Czy na kamieniu MST Mueller 8000 będę w stanie wyprowadzic KT ?

Czy lepiej zamiast MST kupic chińczyki 1000, 3000, 5000, 8000 + dodatkowo jakiś kamyk o gradacji 12000 ?
Czy jesli brzytwa zatrzymuje sie na paznokciu na załej swojej długosci (ale nie goli) to znaczy ze KT mam wyprowadzony i ze nie potrzebuje niskich gradacji np 1000 aby go wyprowadzać ?
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2022, 11:53:12 wysłana przez ErniOk »

Online jaro82

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 30, 2022, 12:02:15 »
@ErniOk: MST to kamień wykończeniowy. Krawędź tnącą wyprowadzisz na kamieniu 1k/3k. Zobacz sobie na przykład kamień Cerax 1k/3k (63x183mm). Do tego kamień King 6k (62x185mm) oraz na finisz MST (lepiej szeroki 75x200mm). Kamyk 12k to tylko polerowanie KT. Spokojnie go możesz pominąć i wziąć Kinga 6k, aby nie było dużego przeskoku z 3k na 8k. Linków nie podam bo nie wolno, ale znajdziesz je bez problemu. To tylko jedem z możliwych wariantów. Na forum bardzo dużo już było pisane o doborze kamieni na początek, wątki masz w tym samym dziale.
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2022, 12:05:03 wysłana przez jaro82 »
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline ErniOk

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 30, 2022, 15:57:55 »
@ErniOk: MST to kamień wykończeniowy. ..

No niby tak, ale czytałem że robiac na nim ( na MST )zawiesinę gestszą lub rzadszą, można wpływac na gradację podczas ostrzenia.
Gdzieś nawet przeczytałem chyba na tym forum nawet że na MST ktoś naostrzył szable od zera stępiająć ją najpierw na filiżance, do takiego stanu, że przechodzila test włosa trzymanego za cebulkę..
Dlatego pomyslałem ze może kupił bym go na początek
Ale skoro piszesz ze to raczej kamień do wykańczania tylko to raczej chyba nie dokońca prawda..

Edit:o tu  jeden z  kolegów pisze na temat tego kamyka (trzeba otworzyć w nowym oknie to będzie większe)
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2022, 16:36:10 wysłana przez ErniOk »

Offline bartgee

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: Przywidz, pomorskie
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 30, 2022, 16:39:03 »
@ErniOk domyślam się, że ten Titan to Twoja pierwsza brzytwa. Zasadnicze pytanie, czy goliłeś się już kiedyś brzytwą lub narzędziem brzytwopodobnym (szawetka na żyletki, szawetka FAC? Jeśli nie, to powinieneś zacząć od nauki golenia brzytwą. Z całym szacunkiem, ale porywając się na naostrzenie brzytwy od początku, czyli łącznie z wyprowadzeniem krawędzi tnącej, wybrałeś sobie bardzo trudne zadanie. Chińskie brzytwy zdarzają się krzywe, nierówne. Nie mając żadnego doświadczenia w ostrzeniu nie będziesz w stanie wyprowadzić prawidłowo krawędzi tnącej. Ja wszedłem w temat brzytew w grudniu ubiegłego roku i zacząłem od zakupu kilku tanich brzytew (GD 66, GD 100 i GD 208). Poprosiłem kolegę @Mokasyn86 by wyprowadził krawędź tnącą i naostrzył je do poziomu, który uzna za dobry do golenia. Dodatkowo zakupiłem kamień MST i zacząłem dopieszczać wszystkie brzytwy. Czytaj: doostrzać do poziomu, który będzie dla mnie satysfakcjonujący. A że golę się szawetkami FAC i lubię taki poziom ostrości, musiałem sporo godzin spędzić na MST doostrzając moje Gold Dollary. Jak już się trochę poduczyłem to odważyłem się dopiero zabrać za doostrzanie mojego ERN-a 5/8, którego lata temu dostałem w prezencie od przyjaciela. A później kupiłem chińską KureNai, na której Kolega @Mokasyn86 wyprowadził mi KT, a ja ją naostrzyłem na łupku brydlicowym 5000 i na MST 8000. Goli niesamowicie przyjemnie. Daj komuś tą brzytwę do naostrzenia, bo nie wiadomo nawet czy jest prosta i czy da się na niej wyprowadzić KT. Możesz oczywiście próbować samemu. Ja do tej pory nie odważyłem się na wyprowadzanie KT, bo chcę jeszcze trochę się poduczyć doostrzania. Mam jeszcze 2 GD 66 naostrzone fabrycznie, ale nie spieszy mi się. Kamień do tego celu mam (Suehiro 1000/3000). Na razie jeszcze poczeka ;).

Offline ErniOk

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 30, 2022, 18:54:16 »
usunięto

Wiesz ta brzytwa w porównaniu do innych nie jest na tyle droga abym bał sie na niej uczyć.
Jesli nie teraz to kiedy mam sie uczyć ostrzyć? Jeśli ktoś ją za mnie naostrzy to nie będe miał się na czym uczyć..
Spróbuję jeśli okaże sie że to mnie przerasta to wtedy może oddam komuś do naostrzenia

[Robson] - nie cytuj poprzedzającego wpisu
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2022, 20:16:35 wysłana przez Robson »

Online tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 30, 2022, 19:11:39 »
@ErniOk widzę, że chcesz od razu na głęboko wodę ruszyć. Oczywiście jak ci się uda będzie wielka radość a jak nie, to nie przejmuj się tym, wielu na początku nie sprostało takiemu zadaniu. Na MST oczywiście da się wszystko zrobić, lecz ile to będzie trwało i czy wystarczy ci cierpliwości? Może lepiej dokup do tego MST jakiś kamyczek 1000/3000 i pójdzie sprawniej. 
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline bartgee

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: Przywidz, pomorskie
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 30, 2022, 19:31:09 »
@ErniOk, tak wiem, że ta brzytwa nie jest droga. Umiesz już golić się brzytwą? Brzytwy pięknie wyglądają, ale nie każdemu podpasują. Rozumiem zapał, rozważnie podejdź do zakupu kamieni, żeby się nie skończyło tak, że nakupujesz kamieni za 2000 zł lub więcej i po miesiącu stwierdzisz, że to nie dla Ciebie. Ostrzenie od początku czyli od wyprowadzenia KT nie jest Ci na początku potrzebne. Pół roku mija i nie było mi do tej pory potrzebne. Mam 7 brzytew łącznie, z czego 3 podostrzyłem na MST do stopnia, który mi pasuje. Jak ktoś Ci wyprowadzi KT i wstępnie naostrzy, wystarczy ją wecować na pasie skórzanym przed i po goleniu i co jakiś czas doostrzyć na MST. Niczego więcej na początku nie potrzebujesz. A z samym doostrzaniem, uwierz mi, jest sporo roboty, na pewno nie będziesz się nudził ;). A jak sprawdzić, czy w ogóle golenie brzytwą Tobie podpasuje? Dać do naostrzenia tego Titana komuś, kto jest w tym bardzo doświadczony, dokup koniecznie dobry pas i MST do podostrzania.

Online jaro82

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 30, 2022, 21:25:24 »
@ErniOk: Trochę odbiegliśmy od tematu wątku. Chyba najlepiej by było tego Titana przeznaczyć do całkowitego naostrzenia i nauki golenia nim. Po naostrzeniu będzie trochę trzymał ostrość i szkoda nim eksperymentować na kamieniach. U kolegi Mokasyn86 mógłbyś zaopatrzyć się w Dolary częściowo wyprowadzone lub fabryczne ostre do nauki na kamieniach.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush