Autor Wątek: Jaki kamień wybrać  (Przeczytany 129968 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michalantoni

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
Jaki kamień wybrać
« dnia: Grudnia 30, 2011, 22:33:02 »
Witam,

na wstępnie jako, że nowy jestem, więc grzecznie kiwam głową na przywitanie.

Mam pytanie dotyczące kamienia, otóż mój Coti świeżo kupiony musiałem zwrócić, nie wchodząc w szczegóły, zastanawiam się nad zamianą, choć niestety zamiana na kolejnego Coti nie wchodzi w grę, bo już wybyły ze sklepu, a że kupiłem kamień na razors.pl to miałbym do wyboru, albo chiński 12 000, albo belgijski niebieski w opisie mający od 4000 do 6000 grit lub Turyngijski 8000 grit.

Po pierwsze czy można wierzyć opisom na razors.pl dotyczącym ziarnistości, nie chodzi mi nawet o celowe przekłamanie, ale ewentualną pomyłkę, bo w jednym z opisów takową zauważyłem.
Po drugie, biorąc pod uwagę moją jeszcze słabą umiejętność ostrzenia, i jednak chęć posiadania kamienia jednego, acz dobrego, o najszerszym spektrum warunków ściernych, który byście kamień polecili?
Przyznam się, że najbardziej ciekawi mnie Wasze zdanie na temat belgijskiego niebieskiego lub Turyngijskiego.

a może w ogóle jeszcze inny kamień od innego dostawcy, lub czekać na okazję na allegro.pl?

http://www.dluta.pl/katalog/ostrzenie/oselki-naturalne/
choćby tego dostawcy, po wstępnej analizie dostrzegam, Arkansas za 134 zł, belgijski za 46 zł, czy może to być Coti?, lub japoński Awaseto za 158, a może Słowacki Rozsutec. Co Pan o nich sądzi?

Tu z kolei zaciekawił mnie ten naturalny Awaseto, a jeśli on to czy potrzebny jest dodatkowa kamyk do tworzenia pasty ściernej.
Ten belgijski za 46 zł chyba jednak przymały?

No i ostatni, lecz też wydaje się być ciekawym wyborem http://www.kuchniachinska.pl/sklep/index.php?mod=product&act=item&idp=645

Pozdrawiam.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 42
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
Odp: Jaki kamień wybrać
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 30, 2011, 22:55:10 »
Witaj michałantoni.

Ten kamień Taidea byłby chyba najlepszy do nauki tylko przydałby się jeszcze jakiś inny do wykończenia.

A jezeli chcesz ostrzyć brzytwę na jednym tylko kamieniu to jedynym znanym mi kamieniem spełniającym te kryteria jest coticule.
Ch12k , kamienie turyngijskie itp. to kamienie przeznaczone do wykończenia ostrza i wyprowadzenie na nich krawędzi tnącej trwałoby wieki.
Co do Niebieskiego belgijskiego to można na nim ostrzyć ale niektóre z tych kamieni mogą okazac się bardzo wolnymi kamieniami dlatego nie są tak popularne jak żółte,belgijskie.
Dobre źródła kamieni belgijskich które mógłbym polecić to:
http://www.theinvisibleedge.co.uk/ niestety zamknięte przez okres świąt.
Oraz bezpośrednio z kopalni.http://uk.ardennes-coticule.com/index.asp?ID=395&f1=Coticule+Standard+-+Bout&q=
Właściciel kopalni jest bardzo pomocny i wybierze dla Ciebie kamień jaki będzie chciał. Plusem jest to że od razu dołączają mniejszy kamień do wytworzenia zawiesiny oraz pudełko.

Pozdrawiam.

Maciek

« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2011, 22:58:35 wysłana przez macrob »

Offline michalantoni

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 30, 2011, 23:39:55 »
Dzięki za szybką odpowiedź,
a co do tych słowackich Rozsutec - -czy ktoś o nich wiem, no i te japońskie - Awaseto do czego się najlepiej nadają czy do ostrzenia, czy wykańczania, może i tego i tego, czy trzeba tworzyć pastę z dodatkowego kawałka, czy są wolne? ,
bo też mnie bardzo ciekawią opinie o nich.

Offline zami

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Wenecja
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 31, 2011, 07:58:32 »
Ja używam tego kamienia:
http://www.dluta.pl/katalog/ostrzenie/oselki-syntetyczne/kamien-japonski-sztuczny-king-i-sun-tiger-blok-gradacja-10006000.html
Jestem zadowolony. Kamień jest bardzo "czytelny". Wystarczy trochę wiedzy na temat ostrzenia brzytwy i da się wyciągnąć ostrze do bardzo przyzwoitego poziomu. Zajrzyj w inne wątki o ostrzeniu jest tam cokolwiek napisane.

Offline cube

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 31, 2011, 10:13:13 »
Podepnę się pod wątek i zapytam jak oceniasz tą warstwę o gradacji 1000, szybko zbiera metal ? Masz może jakieś porównanie do innych kamieni ?

Offline zami

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Wenecja
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 31, 2011, 12:31:49 »
Podepnę się pod wątek i zapytam jak oceniasz tą warstwę o gradacji 1000, szybko zbiera metal ? Masz może jakieś porównanie do innych kamieni ?
O ile można to nazwać porównaniem to napiszę, że dotąd na żadnym kamieniu mi nie szło ostrzenie brzytwy, a na kingu bez problemów. 1k zbiera brzegi szybko, ale nie nahalnie. Jak podostrzam swoje stare brzytwy, to od razu na 6k, a jak kupię coś nowego, to oglądam pod lupą i patrzę jak jest sfazowana. Jak zaokrąglona to na 1k i co 60X pod lupę. Jak zdarzyło mi się przeciągnąć żądło (w powiększeniu były podwinięte wiórki) to zatępić na spodzie kubka i od nowa 1k, tylko delikatniej. Dla mnie ten kamień jest prosty w użytkowniu. Żebyś dobrze zrozumiał: nie twierdzę, że jest idealny, bo do tego musiał bym mieć dużo doświadczenia z coti, turyngami, albo jeszcze innymi. próbowałem na nich ostrzyć, ale nie mając wiedzy, ani doradcy nie potrafiłem dojść z nimi do ładu. Z kingiem było prosto i skutecznie - dlatego go lubię :-*

Offline zenek

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 05, 2012, 11:48:51 »
Dzięki za szybką odpowiedź,
a co do tych słowackich Rozsutec - -czy ktoś o nich wiem, no i te japońskie - Awaseto do czego się najlepiej nadają czy do ostrzenia, czy wykańczania, może i tego i tego, czy trzeba tworzyć pastę z dodatkowego kawałka, czy są wolne? ,
bo też mnie bardzo ciekawią opinie o nich.

ja mam kamien rozsutec, wydawalo mi sie ze kamien 6k przyda sie po naniwie 3k i przed chinskim 12k. Fajny jest o tyle ze podobno na takich janosik ostrzl swoja siekiere, ciekawie zeszlifowany, bardzo twardy (nie wiem cz wogle da sie zrobic zawiesine na nim) i naturalny, ale, mimo ze uzwam nie wiem czy  jest mi na prawde potrzebny.  Jest bardzo drobny, nie wiem czy nawet nie drobniejsz niz te podane 6k, co czni go kamieniem, wdaje mi sie, wkanczajacym. Mozliwe ze gdybym uzywal po naniwie od razu chnskiego efekt bylby podobny jak z uzyciem rozsuteca, moze nawet wykonczenie na samym rozsutecu by mi wystarczylo - ale mam oba to ich uzywam. Jak se kiedys zakupie mikroskop to przeprowadze bardziej wnikliwe badania.

Jakbym mial komus doradzac na podstawie mojego ubogiego doswiadczenia z ostrzeniem to dobra cenowo opcja dostepna w polsce jest chyba ten king 1000/6000 (ew taidea 3000/8000) i chinski 12k, ewentualnie taidea 400/1000 dla bardzo tepych brzytew.   

Offline cube

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 05, 2012, 13:07:46 »
Jakie wrażenia po TAIDEA grit 400/1000, znalazłem na allegro w bardzo przystępnej cenie, ale w podobnej cenie kupiłem TAISAN 1000 a ten nie zbierał metalu z brzytew, jedynie efekty było widać przy nożach.

Offline zenek

• *
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 05, 2012, 13:36:57 »
Taidea 400/1000 jest wg mnie w porzadku, ale tez uzywam jej glownie do nozy. Do brzytew jedynie gdy mam zupelnie stepioną, tak zeby wstepnie podostrzyc. Z tym ze gradacje 1000 uzywam stosunkowo malo poniewaz mam inny, japonski kamien o tej gradacj (nominalnie, bo japonski tak na prawde jest nieco drobniejszy). Ale zbierac na pewno zbiera, widoczne są opilki, nalezy go jednak czasem przeszlifowac i porzadnie przed ostrzeniem wymoczyc zeby byl maksymalnie efektywny.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2012, 13:42:52 wysłana przez zenek »

Offline cube

• *
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 05, 2012, 13:43:51 »
Zainteresowały mnie te kamienie bo są dostępne na naszym rynku (producent) są naprawde tanie, na innym forum wyczytałem, że był używany z powodzeniem (1000/400 oraz 3000/8000). Ja się zastanawiam z kolei nad kupnem kamienia 400/1000 lub 240/800 stąd moje pytania. Najchętniej chciałbym mieć możliwość wypróbowania wcześniej obydwóch :)

Offline zenek

• *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 05, 2012, 13:59:26 »
no do brzytwy 240/800 to chyba niepotrzebny, bardziej do nozy.

Offline cube

• *
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 05, 2012, 14:13:06 »
Zależy jeszcze jak będzie zbierał metal, nie znam tych kamieni jednak producent jest chiński. Nie jest powiedziane że ich gradacja nie może się ciut różnić od japońskiej czy amerykańskiej. Miedzy oznaczeniami tych dwóch ostatnich istnieje różnica oznaczeń. Bo może się okazać że ten chiński 800 zbiera podobnie do amerykańskiego 1000 albo i w drugą stronę że zbiera bliżej 250. Nie mam jeszcze pomysłu jak to sprawdzić, ale narazie mi się nie spieszy a widzę , że na allegro tych kamieni pod dostatkiem - mam tylko nadzieje, że cena się szybko nie zmieni  ;) 
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2012, 22:14:46 wysłana przez cube »

Offline zenek

• *
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 05, 2012, 14:28:41 »
jak kupowalem dopytywalem sie sprzedawcy o gradacje, twierdzi ze producent udzielil mu takich informacji (ziarnistosc w mikronach):

400?: 38?m
1000?:16?m
3000?: 5?m
8000?: 1.3?m

wielkosc ziarna w mikronach, nieco wieksza niz wg skali japonskiej. No i oczywiscie trzeba brac poprawke na szczerosc producenta, ale i tak uwazam ze to dobry kamien. Nalezy tez uwzglednic ze ziarnistosc to nie to samo co szybkosc ostrzenia.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 42
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 05, 2012, 22:29:29 »
Witam.
@ Zenek
Nigdy nie widziałem tego kamienia Rozsutec. Czy mógłbyś wstawić jakies zdjecie ?

Pozdrawiam.

Maciek

Offline zenek

• *
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 06, 2012, 05:32:38 »
np tu

http://www.youtube.com/watch?v=jSk-3X-hjyg#

albo

http://www.dluta.pl/katalog/ostrzenie/oselki-naturalne/kamien-naturalny-rozsutec-blok-gradacja-6000.html

ja mam ten mniejszy, jak na filmie. Ogladajac z bliska, czego nie widac na filmie i zdjeciach (tu widoczne jest jako smugi), kamien nie jest gladki ale ma takie rowki, jakby pozostalosci po szlifowaniu/ przycinaniu. Moim zdaniem swiadczy to o jego twardosci, miekki kamien udalo by sie latwo wypolerowac na gladko.  Swoja droga ciekawe czy sa jakies polskie naturalne kamienie, w koncu ten Rozsutec blisko polskiej granicy.