Autor Wątek: Pierwsze podejscie z brzytwa na zyletki (Wilkinson Sword Classic Straight Razor)  (Przeczytany 324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grower

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Frankfurt am main
Witajcie forumowicze!

Po kilku latach korzystania z TG postanowiłem przesiąść się na brzytwę. Dziś, w drogerii natknąłem się na brzytwę z zyletkami Wilkinson i bez zastanowienia dodałem ją do koszyka.

Chciałbym poprosić o rady dla początkujących: na co zwracać uwagę przy pierwszym goleniu brzytwą? Jaką technikę stosować, aby była bezpieczna i nie zrobić sobie krzywdy?

Jakie były Wasze doświadczenia z BNŻna starcie? Ile razy w tygodniu się golicie? Czy myślicie, że uzyskam efekt PN korzystając z BNŻ? U Barbera byłem chyba raz, przed weselem, więc nie wiem, czego się spodziewać.

Mój zarost jest dość twardy. Golę się dwa razy w tygodniu i używam pre-shave od Lectric Shave.

Podzielcie się swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami na temat golenia brzytwą. Nie mogę się doczekać niedzieli, żeby się ogolić!

Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów! Miło mi wrócić i być tutaj ponownie aktywnym.

PS. Mam jeszcze jedno pytanie techniczne. W mojej nieobecności na forum chciałbym dowiedzieć się, czy forum posiada własny hosting do udostępniania ob
Maszynka - Wilkinson Classic
Żyletki - Wilkinson, Bic
Kremy - Wars, lider, bond
After shave - Balsam isana, woda Przemysławka, Brutal classic

Offline Yary

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: środkowa Polska
Pierwsze podejscie z brzytwa na zyletki (Wilkinson Sword Classic Straight Razor)
« Odpowiedź #1 dnia: Września 29, 2023, 15:57:42 »
Kolego dla mnie brzytwa na zwykle żyletki to tragedia. Przesadzam, ale to gorsze niż plastykowe systemowe maszynki. Jak chcesz bezpiecznie i dość przyjemnie, to tylko szawetka na ostrza FAC. I to te z napisem Safe. Jak polubisz, możesz kupić ostrza bez zabezpieczenia, tam już podobnie do prawdziwej brzytwy. Choć zwykła brzytwa była dla mnie względnie nieurazowa, inaczej niż szawetka na zwykle żyletki (duże ryzyko nieprzyjemnego zacięcia) lub FAC-i bez zabezpieczenia (też dość duże ryzyko, ale zacięcie szybciej się gojące).
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2023, 16:35:40 wysłana przez Yary »

Offline oxen

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 5
  • Miejsce pobytu: Pionki
Odp: Pierwsze podejscie z brzytwa na zyletki (Wilkinson Sword Classic Straight Razor)
« Odpowiedź #2 dnia: Września 29, 2023, 18:31:42 »
Niestety muszę potwierdzić powyższe słowa. Zraziłem się do szawetek strasznie i powrotu raczej nie będzie. Tymi protezami można sobie zrobić sporo krzywdy. Spróbować możesz @grower, ale radości raczej nie będzie. Później kupiłem Feathera na FAC i finalnie (po sprzedaży) wróciłem do maszynek.
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2023, 21:32:01 wysłana przez oxen »

Offline Turtle

• *
  • Podziękowań: 18
  • Miejsce pobytu: Puck
Odp: Pierwsze podejscie z brzytwa na zyletki (Wilkinson Sword Classic Straight Razor)
« Odpowiedź #3 dnia: Września 30, 2023, 16:24:55 »
Szawetki FAC kupisz i na Aliexpress.
Tanio a z dobrym ostrzem golą świetnie.