Autor Wątek: Tarcza kamienna  (Przeczytany 5111 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gangsta16_84

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Wrocław
Tarcza kamienna
« dnia: Stycznia 26, 2017, 22:23:42 »
Czy istnieje coś takiego jak tarcza kamienna wykonana z kamienia Bridlica, Cotticule lub Kamienia Turyngijskiego ? Chodzi o ściernicę o wysokiej gradacji 6000-12000, po to aby ostrzenie było ekspresowe i jednocześnie dokładne ? Czy ktoś wyrabiał coś takiego u producenta ?

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
Odp: Tarcza kamienna
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 26, 2017, 22:33:30 »
Nigdy nie spotkałem/nie słyszałem o coticule lub turyngijczyku o takim kształcie. Po drugie nie wydaje mi się, aby taka metoda była precyzyjna jeżeli chodzi o wykańczanie ostrza brzytwy.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2017, 22:36:08 wysłana przez Robson »
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Lewy

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 26, 2017, 23:58:48 »
Z tego co pamiętam, to na filmiku How It's Made o brzytwach Dovo, pierwsze ostrzenie odbywa się właśnie na czymś takim.

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Częstochowa
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 27, 2017, 07:13:30 »
   Tarcze o dużych, czy też bardzo dużych gabarytach stosuje się szczególnie przy produkcji noży. Przy brzytwach także do wstępnego wyprowadzania kt i wstępnego ostrzenia. W związku z tym że jest to metoda szybka często się ją stosuje, ale właśnie dlatego stan fabrycznego naostrzenia brzytew jest taki jaki jest i często brzytwy nawet z renomowanych firm wymagają korygowania kt i naostrzenia.
   Te duże tarcze szlifierskie wykonuje się jednak z proszków materiału ściernego dokładnie selekcjonowanego i prasowanego a następnie spiekanego w spoiwie syntetycznym lub mineralnym. Pozwala to uzyskać jednorodną strukturę. Naturalne minerały ścierne występują w pokładach warstwowych stosunkowo cienkich, a nieraz bardzo cienkich poniżej 1 cm. Nie ma więc możliwości pozyskania takiego dużego bloku kamiennego pozwalającego wykonać dużą tarczę ścierną o odpowiednich gabarytach. Nie mówiłem tu jeszcze o aspekcie ekonomicznym takiego przedsięwzięcia.
                                 Pozdrawiam   Gienek    hmmm
Każde rękodzieło ma swoją cenę.
Kto zaniża jego wartość lekceważy wykonawcę i ośmiesza siebie.

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 27, 2017, 16:39:25 »
Do wstępnego ostrzenia zgodzę się, ale już do wykańczania nie za bardzo. Tu potrzebna jest dokładność, precyzja i czas  :).
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline gangsta16_84

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 27, 2017, 19:39:04 »
Kiedyś w sklepie internetowym spotkałem się z tarczą wykonaną z piaskowca. Tylko, że ten materiał jest akurat zbyt gruboziarnisty nawet do zwykłych noży. Ogólnie to istnieje tarcza do kupienia o ziarnistości 8000 marki Tormek tylko, że kosztuje 1100 zł a to trochę dużo.
A propo bardzo tanich osełek znalazłem w Czechach kamień "brousek bridlice na Heureka" . Śmieszna cena, ale pewnie to nie jest kamień na finish. Ma ktoś informacje na temat tego kamienia ?

Offline przemo1978

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 4
  • Miejsce pobytu: Warszawa Ursus
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 27, 2017, 19:49:02 »
Brydlica żeśmy tu trochę mieli.Wpisz w szukajkę .
"Mówiła mi ,życie może być szorstkie ,a pośpiech najostrzejszą z brzytw."

Offline gangsta16_84

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 27, 2017, 19:50:04 »
Mnie ostrzenie brzytwy bawiło jakiś czas temu. Mam kamień Honyama, Mst Mueller, i resztki Cotticule a także pas skórzany przypięty jak w filmiku Dovo. Niestety wraz z wiekiem coraz mniej czasu i chciałbym to ostrzenie usprawnić bo ostatnio znajomi przychodzą nawet z kuchennymi nożami do ostrzenia :)

Offline przemo1978

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 4
  • Miejsce pobytu: Warszawa Ursus
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 27, 2017, 19:56:33 »
Znaczy się przywracasz stary rzemieślniczy zawód ?  :)
"Mówiła mi ,życie może być szorstkie ,a pośpiech najostrzejszą z brzytw."

Offline hastiness

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 5
  • Miejsce pobytu: Sosnowiec
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 27, 2017, 22:04:47 »
Odnośnie tarczy kamiennej, pokazano na filmiku dwa rodzaje tarcz 1:27 wstępne ostrzenie  ???

Najbardziej boję się whisky z colą, bo po whisky z colą niczego się nie boję.  

Offline gangsta16_84

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 28, 2017, 21:08:30 »
I właśnie takiej tarczy jak w powyższym filmiku w 1.30 minuty poszukuje :) Tutaj jest ona sztuczna, ceramiczna i takie są na rynku tylko, że bardzo drogie. Poszukuje kawałka kamienia o bokach 12 cm na 12 cm turyngijskiego, cotticule, albo jakiegokolwiek innego ale drobnoziarnistego, aby za pomocą cięcia wodą wykonać taką tarczę.

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Częstochowa
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 28, 2017, 21:19:47 »
To coś mi nie pasuje. Chcesz żeby w ten sposób wykonana ściernica była tańsza od syntetyka? To sam materiał Cię drożej wyniesie. To przecież całą szlifierkę do szlifowania na mokro chińską Dedrę kupisz w Castoramie za ok. 300 zł. Poszukaj na wyprzedażach, na allegro, zapewnie coś spotkasz.
Każde rękodzieło ma swoją cenę.
Kto zaniża jego wartość lekceważy wykonawcę i ośmiesza siebie.

Offline gangsta16_84

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 29, 2017, 09:48:07 »
Chińska Dedra czy cokolwiek innego ma kamienie o ziarnistości 80 do maksymalnie 400 grit. A ja poszukuje kamienia o ziarnistości 6000-8000 i w kwadracie. Ilość miateriału to mniej więcej dwa kawałki Cotticule 150mm X 60 mm, jakieś 350 zł. TYlko, że nie mogę znaleźć takiego kawałka.
Inna sprawa to to, że takie filmiki na których coś jest ręcznie wykonywane to często propaganda, aby uzasadnić wyższą cenę ;) Nie mówię, że na pewno tak jest w tym przypadku, ale sam pracowałem w firmie, w której jak była wizytacja to coś się ręcznie wykonywało, a po przejściu gości włączana była linia produkcyjna. :P