Autor Wątek: Koloński Consul  (Przeczytany 55056 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WOJPAP

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 5
  • Poznać Pana po cholewach
  • Miejsce pobytu: Kraków
Odp: Koloński Consul
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 13, 2013, 05:30:58 »
Nie wiem jak płyn po goleniu ogórkowy ale Consul jest świetny tylko ma alkohol i mocno szczypie
maszynka Merkur Progress standard , żyletki Triton 3R , pędzel syntetyk Maggard purple 26 mm , mydło do golenia AB , krem do golenia "Wars ", ałun potasowy , after shave " Consul ", balsam koniczynowy " Lawendowa Farma ".

Offline tytanowy

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Poznań
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 12, 2013, 17:52:07 »
Chyba znalazłem pierwowzór Consula ;) Przynajmniej tak twierdzi mój, niewprawny, nos. Zapach przypomina Givenchy Monsieur z 1959 roku. Nuty zapachowe domniemanego pierwowzoru:
    Top Notes:
    Hesperidian Notes
    Middle Notes:
    Lavender, Verbena
    Base Notes:
    Oakmoss, Sandalwood
Oczywiście mogę się mylić, ale przypuszczam że co najmniej nuta lawendy jest wspólna. Poza tym mam AS Consula, a nie EDC więc zapach ogórka mógł mnie zmylić :)
Oczywiście Givenchy jest szlachetniejszym zapachem.

Offline nożyk

• Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 13, 2013, 03:03:27 »
Chyba dobrze kombinujesz Tytanowy :-) Faktycznie zapachy wydają się podobne, w obu też jest solidna mchowo-zwierzakowa baza. Oakmoss to mech dębowy :-)

Offline r06borek

• Aktywny użytkownik
  • Miejsce pobytu: Rybnik
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 15, 2013, 18:08:52 »
Właśnie rozpadła mi się zakrętka w Consulu, a konkretnie gwint. Miał ktoś podobną przypadłość? patrząc na jakość wykonania nie mógł być to przypadek. Dostał butelke po Admirale i odrazu lepiej wygląda. Z polskich aftershavewów u mnie Consul jest na drugim miejscu zaraz po Brutalu classic.

Offline WOJPAP

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 5
  • Poznać Pana po cholewach
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 15, 2013, 18:37:12 »
To standard
maszynka Merkur Progress standard , żyletki Triton 3R , pędzel syntetyk Maggard purple 26 mm , mydło do golenia AB , krem do golenia "Wars ", ałun potasowy , after shave " Consul ", balsam koniczynowy " Lawendowa Farma ".

Offline ultima

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Irl.
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 15, 2013, 20:44:11 »
U mnie tez pekl gwint w nakretce od Consula.

Offline ornus

• Aktywny użytkownik
  • Miejsce pobytu: Bielsko-Biała/Wrocław
« Odpowiedź #36 dnia: Marca 16, 2013, 20:50:34 »
r06borek: mam to samo z zakrętką. Akurat z kolejnością mam na odwrót: najpierw PPG Consul, potem Brutal Classic.
[  /|\ wysłane z mojego Atari 65 XE /|\  ]

Offline Krasnoarmiejec

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 18, 2013, 23:03:11 »
U mnie gwint w zakrętce również pękł, ale od nowości, więc Pan w sklepie sprzedał mi Consula AS za 4 zł.  rock
Recepta prosta - ostrożnie z dokręcaniem, nie na siłę. Kiedyś miałem większy problem, jak przekręciłem gwint w tubce Lidera.

Offline nożyk

« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 10, 2013, 01:24:18 »
Sprezentowałem ładną butelczynę z kartonikiem po Consulu dla schronu przeciwatomowego Podziemny Szczecin. Ostatnio byłem tam na zwiedzaniu z przewodnikiem i oglądałem gablotę z gadżetami z poprzedniego ustroju, a że z racji Wielkanocy i barwienia jaj miałem trochę żółtego barwnika spożywczego, to w miejsce wody kolońskiej sporządziłem bladożółty płyn imitujący EdC Consul :-) Flaszkę wręczyłem przewodnikowi schronowemu, żeby dołączyli do gablotki - bardzo się ucieszył powąchawszy resztkę zapachu z consulowej nakrętki :-) Taki zajączkowy prezent.
 :azn:
http://www.schron.szczecin.pl/

Offline coronel

• Podziękowań: 1
  • Pan porucznik od saperów poszedł na zające...
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 10, 2013, 00:04:44 »
Kupiłem Consula AS we wspomnianej wcześniej "Seniorze". Porozmawiałem nawet z właścicielką - powiedziała, że cały czas zamierzają sprzedawać te wszystkie relikty PRL, więc wiadomo już, gdzie się w stolicy po nie udać.

Zapach jest więcej niż dobry. Jako AS sprawdza się świetnie, doskonale nawilża i pozostawia efekt odświeżenia. No i pachnie, jak na AS, całkiem długo - na mnie czuć go po 6 - 8 godzinach.
Maszynka: Merkur 42 C Merkur Solingen
Żyletki: Personna
Krem: Wars
Pędzel: Omega 63181 Puro Tasso

bigmaciek

« Odpowiedź #40 dnia: Września 04, 2013, 23:44:52 »
Dziś byłem w tym słynnym kiosku i kupiłem wodę ogórkową (7,50), przemysławkę (15,50 za 100 ml!!!) i consula (edc 15,50 za 120ml). Tabac też jest a 4711 to jakaś podróba. Ma szatę tak jak oryginalna 4711 ale napis to jedynie "woda kolońska" bez słynnego numeru. Nie miałem czasu przyjrzeć się bliżej. Niestety jest drogo - wystarczy porównanie przemysławki z consulem. Rozumiem, że ten interes w takim miejscu musi się utrzymać ale Polsilvery w cenie Featherów to już przesada. Obok leżały Wilkinsony za 5,50.

martinus77

« Odpowiedź #41 dnia: Września 05, 2013, 01:08:55 »
Polsilvery w cenie Featherów  ??? O rany, aż nie wiem co napisać, te wody też drogie. U mnie w Toruniu Przemysławka jest po 8 - 9 złotych, ook

bigmaciek

« Odpowiedź #42 dnia: Września 05, 2013, 01:13:08 »
Polsilvery kosztowały 9,90 za 5. Jak to zobaczyłem to mi szczęka opadła. :)

Dla pełnego obrazu dwa zdjęcia dzisiejszych zakupów:

« Ostatnia zmiana: Września 05, 2013, 01:25:52 wysłana przez bigmaciek »

Offline siekier

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #43 dnia: Września 05, 2013, 07:44:35 »
Polecam stoisko drogeryjne w Hali Marymonckiej (koło stacji metra Marymont) na 1 piętrze. Za komplet Zaopatrzenie podobne, tzn. duży wybór krajowych i zagranicznych wód po goleniu i kolońskich, a ceny sporo niższe.
Można tam kupić m.in. pełną linia zapachową i produktową Wars, łącznie z balsamami (jedyne miejsce w Warszawie, w którym je widziałem). Na stoisku samoobsługowym duży wybór kremów do golenia.
Za komplet Consula AS+EDC zapłaciłem tam 22,50 zł. Z właściwości płynu po goleniu jestem zadowolony, z zapachu również, chociaż mógłby być trochę trwalszy.

Offline MacGregor

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Białystok
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 20, 2013, 21:13:19 »
Tak w ramach praktyczności, do buteleczki Consula pasuje atomizer z lakieru Loton w szklanej buteleczce. Zresztą buteleczki są takie same.