Autor Wątek: Erasmic Shaving Bowl [wacek_1984]  (Przeczytany 1188 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wacek_1984

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • Jestem tylko w połowie zły.
  • Miejsce pobytu: Piastów
Erasmic Shaving Bowl [wacek_1984]
« dnia: Kwietnia 06, 2016, 19:52:37 »

Fota jak to u mnie kradziona ;)

Skład

Kradziony, na moim nie ma naklejki.

Opakowanie i postać
75gr mydełko jest w postaci niedużego bardzo twardego krążka, jest to jedno z najtwardszych mydeł z jakimi miałem do czynienia. Znajduje się w tygielku z dość grubego solidnego plastiku, niestety jest go pod przysłowiowy korek, więc podczas kręcenia piana wylewa się po całości.

Zapach
Absolutnie nie potrafię go zidentyfikować, taki lekko cytrynowy, mocno kojarzy się z takim typowym "dziadkiem". Na pierwszy niuch nie wiedzieć dlaczego przed oczyma pojawiła mi się woda kolońska Alpa i któryś z jej zapachów. Po dłuższym zastanowieniu mogę stwierdzić że pachnie podobnie jak mydełko Williams które kolega @Lewy przyniósł na któreś spotkanie. Zapach jest dość przyjemny, nie jest to mój zapach, ale w żadnym przypadku nie jest zły.
7/10

Wyrabianie piany
Piana sama wyskakuje z tygla, powstaje w ogromnej wręcz ilości i jest bardzo kremowa i przyjemna. Śmiem twierdzić że nie da się jej nie zrobić.
10/10

Golenie
Golenie było bardzo przyjemne, maszynka miała dobry poślizg, prawie nie czułem żyletki na skórze, zarost nie był zbyt szałowo zmiękczony, słyszałem koszenie podczas golenia, dla mnie nie jest to wada, o ile koszenie nie idzie w parze z drapaniem ;)
7/10

Po goleniu
Ani źle, ani dobrze, mydło nie wysusza, również nie nawilża skóry zbyt mocno. Zapaszek jeszcze chwilkę pozostał na skórze, jednak szybko się ulotnił.
5/10

Cena i dostępność
Nie znalazłem mydła w Polsce, za granicą jest dość łatwo dostępne w wielu sklepach w UK. Dla kalkulacji wezmę 2Ł za mydło i 4Ł za przesyłkę, czyli 6Ł = 31zł. Na jedno golenie zużywałem mniej niż 1gr mydełka, więc tygielek powinien śmiało starczyć na 75goleń co nam daje ~41gr za golenie, drogo.

Podsumowanie i ocena
Przyzwoite mydło w przyzwoitej cenie o ile mieszkamy w UK, koszt sprowadzenia go do Polski niestety zaprzecza sensowi zakupu. Fantastyczna piana, dziadkowy zapach i całkiem niezłe golenie sprawiłoby że znaleźliby się amatorzy. Czy kupiłbym te mydło? Nie, jest wiele lepszych.

Moja ocena: 6/10
- zapach: 7/10,
- właściwości piany (jakość, trwałość, łatwość wyrabiania): 10/10,
- efektywność golenia (poślizg, amortyzacja, zmiękczanie zarostu): 7/10,
- właściwości pielęgnacyjne: 5/10
- opłacalność: 5/10

Serdecznie dziękuję koledze @kfgz za możliwość przetestowania tego mydełka.

Kolegów z Warszawy którzy chcą je przetestować to zapraszam na PW.
Chodzi o to czy jest kraniec wszechświata i czy jest on otoczony drutem kolczastym.

Póki możesz leżeć na podłodze niczego się nie trzymając, wcale nie jestes taki pijany.

Lewy

Odp: Erasmic Shaving Bowl [wacek_1984]
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 06, 2016, 20:06:15 »
Zapach
Absolutnie nie potrafię go zidentyfikować, taki lekko cytrynowy,[...] Po dłuższym zastanowieniu mogę stwierdzić że pachnie podobnie jak mydełko Williams które kolega @Lewy przyniósł na któreś spotkanie. Zapach jest dość przyjemny, nie jest to mój zapach, ale w żadnym przypadku nie jest zły.

A ja wiem z czym ten zapach się kojarzy:

lub

Offline wacek_1984

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • Jestem tylko w połowie zły.
  • Miejsce pobytu: Piastów
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 06, 2016, 20:13:27 »
O, coś w tym jest :D
Chodzi o to czy jest kraniec wszechświata i czy jest on otoczony drutem kolczastym.

Póki możesz leżeć na podłodze niczego się nie trzymając, wcale nie jestes taki pijany.

Offline kfgz

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: Supraśl
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 06, 2016, 20:49:23 »
Dla mnie to mydło pachnie bliżej niezidentyfikowanym ogórkiem. Niestety uczulało mnie.
130F02041B18AB "... a gdybym był młotkowym, w fabryce z młotkiem szalał..."

Offline witeq

• *
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: miasto 44 wysp,Polska
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 06, 2016, 20:56:42 »
Dzięki za recenzję!Do tej pory próbowałem tylko nowej wersji kremu do golenia Erasmic i byłem zadowolony z tego produktu. :)
Pozdrawiam
Witek

Offline ProgFan_87

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: UK
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 13, 2023, 11:05:55 »
Jestem po pierwszym goleniu z tym mydłem ale po kolei. Mydło zakupione w angielskiej drogerii w cenie £2.70 za 90g. Mydło twarde czyli takie jakie lubię i które teoretycznie powinno być wydajne. Zapach koloński, cytrusowy coś pomiędzy Przemysławką, 4711 a Consulem. Podczas wyrabiania piany pojawia się jakiś dziwny oleisty zapach co już zaczyna bardziej przypominać nasze Derby. Mydło ma w składzie olej kokosowy więc może to tak zalatuje. Najdziwniejsza jest piana, która zbija się w coraz większe grudki i spada z pędzla. Konsystencją bardziej przypomina pianę z puchy niż z mydła i nigdy z czymś takim się nie spotkałem w żadnym mydle czy kremie. Poślizg przyzwoity jednak brakuje tego łoju w składzie. Posiadam również krem do golenia z tej firmy i muszę stwierdzić że jest o wiele lepszy niż to mydło.