Fota jak to u mnie kradziona
Skład
Kradziony, na moim nie ma naklejki.Opakowanie i postać75gr mydełko jest w postaci niedużego bardzo twardego krążka, jest to jedno z najtwardszych mydeł z jakimi miałem do czynienia. Znajduje się w tygielku z dość grubego solidnego plastiku, niestety jest go pod przysłowiowy korek, więc podczas kręcenia piana wylewa się po całości.
ZapachAbsolutnie nie potrafię go zidentyfikować, taki lekko cytrynowy, mocno kojarzy się z takim typowym "dziadkiem". Na pierwszy niuch nie wiedzieć dlaczego przed oczyma pojawiła mi się woda kolońska Alpa i któryś z jej zapachów. Po dłuższym zastanowieniu mogę stwierdzić że pachnie podobnie jak mydełko Williams które kolega @Lewy przyniósł na któreś spotkanie. Zapach jest dość przyjemny, nie jest to mój zapach, ale w żadnym przypadku nie jest zły.
7/10Wyrabianie pianyPiana sama wyskakuje z tygla, powstaje w ogromnej wręcz ilości i jest bardzo kremowa i przyjemna. Śmiem twierdzić że nie da się jej nie zrobić.
10/10
GolenieGolenie było bardzo przyjemne, maszynka miała dobry poślizg, prawie nie czułem żyletki na skórze, zarost nie był zbyt szałowo zmiękczony, słyszałem koszenie podczas golenia, dla mnie nie jest to wada, o ile koszenie nie idzie w parze z drapaniem

7/10
Po goleniuAni źle, ani dobrze, mydło nie wysusza, również nie nawilża skóry zbyt mocno. Zapaszek jeszcze chwilkę pozostał na skórze, jednak szybko się ulotnił.
5/10
Cena i dostępnośćNie znalazłem mydła w Polsce, za granicą jest dość łatwo dostępne w wielu sklepach w UK. Dla kalkulacji wezmę 2Ł za mydło i 4Ł za przesyłkę, czyli 6Ł = 31zł. Na jedno golenie zużywałem mniej niż 1gr mydełka, więc tygielek powinien śmiało starczyć na 75goleń co nam daje ~41gr za golenie, drogo.
Podsumowanie i ocenaPrzyzwoite mydło w przyzwoitej cenie o ile mieszkamy w UK, koszt sprowadzenia go do Polski niestety zaprzecza sensowi zakupu. Fantastyczna piana, dziadkowy zapach i całkiem niezłe golenie sprawiłoby że znaleźliby się amatorzy. Czy kupiłbym te mydło? Nie, jest wiele lepszych.
Moja ocena:
6/10- zapach: 7/10,
- właściwości piany (jakość, trwałość, łatwość wyrabiania): 10/10,
- efektywność golenia (poślizg, amortyzacja, zmiękczanie zarostu): 7/10,
- właściwości pielęgnacyjne: 5/10
- opłacalność: 5/10
Serdecznie dziękuję koledze @kfgz za możliwość przetestowania tego mydełka.
Kolegów z Warszawy którzy chcą je przetestować to zapraszam na PW.