Autor Wątek: Ach Brito i Confianca  (Przeczytany 1906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawelpksa

Ach Brito i Confianca
« dnia: Września 01, 2019, 13:27:33 »
Szukając śladów barberskich w Portugalii natknąłem się na sklep sprzedający produkty dwoch najstarszych lokalnych producentów kosmetyków do golenia: Ach Brito oraz Confianca.
Warto rzucić okiem na ich stronę .

Sprzedają takze bardzo zgrabne pędzle pod własna marka. Na stronie jest tylko jeden, ale oferują więcej.

Dziś wypróbowałem krem do golenia O Melhor.
- ten z tubki.

Później doczytałem, że jest to produkt premium. Wcześniej sam przekonałem się, że ten krem daje doskonałą pianę - gęstą, tłustą, która długo trzyma konsystencje i wilgotność, doskonale pomaga golić brzytwą której już dawno nie ostrzyłem, ani nie wecowałem (w drodze jestem). Nie umiem wypowiadać się co do zapachu. Często bywa ze mydła dobrze się pieniące mają zapach ... nie najlepszy. W tym zapach jest neutralny i raczej dyskretny, bardzo pozytywny.

Zakupiłem tez parę innych produktów.

W tym pomyłkowo mydło. Jak się okazało to nie jest mydło do wytwarzania piany jakby mogła sugerować okładka. W grupie produktow barberskich oferują mydła złuszczające i nawilżające. Np  te mydło z pierwszego zdjęcia takie. Pachną doskonale, ale Z CZYM TO SIĘ JE?

Na koniec ałun z tej samej serii. Bardzo krystaliczny
« Ostatnia zmiana: Września 01, 2019, 13:33:28 wysłana przez pawelpksa »

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: CK
Odp: Ach Brito i Confianca
« Odpowiedź #1 dnia: Września 01, 2019, 13:59:00 »
Obie marki od jakiegoś czasu są dostępne u nas w kraju.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline michas

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Warka
« Odpowiedź #2 dnia: Września 01, 2019, 15:05:39 »
Ano właśnie są, ale nie są znane np. mojej osobie.
Chciałem na imieniny kupić ojcu Ach Brito MOGNO. Ojciec jest po 60-tce. Na co dzień używa polskich kremów i chciałem ofiarować mu coś innego, ale nie w tyglu, do którego nie jest przyzwyczajony.
Miał ktoś styczność z tym kremem? Nie chcę, żeby prezent wylądował u niego na dnie szafki.

Offline T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 29
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 15, 2023, 21:06:55 »
Zacząłem używać Mydełko do golenia Mogno ach brito Jest w kostce tak jak mydło do rąk tyle że jest w kartoniku Zapach ma fajny świeży z tego co wyczytałem w internetach jest to zapach morsko drzewny mi pasuje Pieni się obficie piana nie znika podczas golenia poślizg ostrza też w porządku Jest jednak minus Trzeba być bardzo szybki bo wysycha na twarzy szybciej niż Wars czy Lider i z tego co widzę będzie baaardzo wydajne bo wystarczy trochę potrzeć ta kostka po twarzy i pędzelek robi z tego dużo piany Tak jest w tym moje dziwactwo bo twardych mydeł używam jak sztyftu Ps Chcę w końcu złotą łopatę  ;D

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 56
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 15, 2023, 21:39:53 »
Ten zapach morsko-drzewny jest intensywny, czy delikatny ? Bo myślałem kiedyś nad tym mydłem, i jest na mojej liście zakupowej w przyszłości.

Offline T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 15, 2023, 22:22:56 »
Raczej z delikatnych Nie bije po nosie jak Arko czy sławne Derby w kubeczku  :)

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • Miejsce pobytu: Alicante
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 15, 2023, 22:49:39 »
@T800 czy pisałeś o tym mydle?

Be happy! It drives the people crazy ;)

Offline T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 15, 2023, 23:17:06 »
Tak tym mydelku  :) Jak u Ciebie też schnie bo może muszę się go nauczyć wyrabiać lubi raczej więcej wody  hmmm

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 15, 2023, 23:25:27 »
Nie zauważyłem żeby wysychało mi na twarzy jakoś wyjątkowo szybko, ale też dosyć dawno się nim nie goliłem. Zapach faktycznie ma bardzo delikatny, ale przyjemny. Ja wyrabiam je tak, że strugam wiórki do miski, skrapiam gorącą wodą i na czas prysznica zostawiam, żeby zmiękło. Potem kręcę w misce pędzlem i na oszę na twarz.

Mydło jest na bazie tłuszczów roślinnych, zatem pieni się łatwo i obficie, ale poślizg i ochrona skóry jakie daje nie wydają mi się wystarczające. To niedrogie ( u mnie za 3.50 euro) mydełko od producenta z tradycjami, warto go spróbować.
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2023, 23:31:06 wysłana przez Gato Loco »

pawelpksa

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 16, 2023, 12:41:32 »
a gdzie w kraju można kupić confiance albo o melhor?

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 16, 2023, 18:42:18 »
@pawelpksa kiedyś miał ten krem w ofercie Denis a także sklep z artykułami dla facetów na "F" - może można u nich zapytać?