Autor Wątek: Pas do polerowania, pomoc w wyborze  (Przeczytany 87573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krecik

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Brudzowice
Odp: Pas do polerowania, pomoc w wyborze
« Odpowiedź #300 dnia: Sierpnia 04, 2022, 07:05:58 »
Na czym polega butelkowanie? I co to jest lico?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2022, 07:07:36 wysłana przez Krecik »

Offline Erais

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Konin
« Odpowiedź #301 dnia: Sierpnia 04, 2022, 07:50:11 »
Lico- zewnętrzna strona skóry, butelkowane- zerknij na mój wpis na poprzedniej stronie.

Offline fiB

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Elbląg
« Odpowiedź #302 dnia: Sierpnia 04, 2022, 07:57:10 »
Butelkowanie to takie określenie na przecieranie pasa papierem ściernym nawiniętym na butelkę. Butelka służy jako gładki walec, na którym papier powinien równo zbierać z całej szerokości szlifowania pasa.
Co do skóry to masz dwie strony lico i mizdrę, ta gładka wierzchnia to lico, a mizdra jest spodnią stroną skóry jest przeważnie nierówna, trochę postrzępiona. Z mizdry też można coś przygotować, ja akurat nie korzystam.

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #303 dnia: Sierpnia 04, 2022, 09:10:20 »
Mój pas ma jednak 6cm szerokości pomyliłem się. Krawędzie w ogóle nie są ścięte. Po krótkim czasie jego użytkowania przeskoczyłem na gienkowy gdyż niespodziewanie wpadł w moje ręce. Widzę, że na olxie jest dostępny w szerokościach 6cm i 8cm a także wersja z karabinkiem u góry.

Jakie według was są idealne wymiary pola roboczego? Szczególnie szerokość. Mój ma 52x6cm i wydaje się nieco za długi. Wolałbym też ciut szerszy tak jak od Gienka (jakieś 67mm).

@shrack: Papiery tego typu są do dostania w marketach typu Castorama?
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline fiB

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Elbląg
« Odpowiedź #304 dnia: Sierpnia 04, 2022, 09:23:45 »
Mój ma ok 65 mm szerokości, wecuję z lekkim X, nie łódkuje także ja jestem zadowolony.

Offline shrack

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 15
« Odpowiedź #305 dnia: Sierpnia 04, 2022, 11:04:00 »
Jak dla mnie szerokość pasa to 6 cm do ewentualnie 6,5 cm mam szersze, ale nie jest wykorzystywana cała szerokość pasa, bo musiał bym trzymać brzytwę za okładki pyzatym szerokie pasy mają jakąś większą skłonność do łódkowania?
Długość pasa jak dla mnie nie ma najmniejszego znaczenia jeden z moich pasów ma ponad 70 cm i tak do wecowania zawsze staję delikatnie z boku pasa moim zdaniem przy takim ustawieniu zdecydowania łatwiej się wecuje.

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 41
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #306 dnia: Sierpnia 04, 2022, 12:36:22 »
Ja mam dwa pasy jeden 6 cm drugi 7.5 cm i ten szerszy mi bardziej odpowiada. Natomiast co do długości to jeden ma obszar roboczy ok 49 cm i jest to dla mnie za mało, a drugi 58 cm i jest ciut za dużo, ale mi to nieprzeszkadza. Generalnie długość pasa winna być dobrana do zasięgu rąk i techniki.
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #307 dnia: Sierpnia 04, 2022, 13:22:26 »
Mnie troche męczy trzymanie długiego pasa za metalowe oczko. Wolę wtedy za skrócić sobie pole wecowania trzymając bezpośrednio skórę.

@tom106: Ten szerszy to czyja jest produkcja?
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande

Offline tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #308 dnia: Sierpnia 04, 2022, 14:11:00 »
Ten szerszy to moja własna produkcja tzn. skóra to pewnie z jakiegoś byka jest ;)
Kupiłem pas skóry kruponu 75 mm i sam sobie go zrobiłem. Pokazywałem jego zdjęcia tu na forum.
To pas podwójny tzn. ze skóry i taśmy bawełnianej.

"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #309 dnia: Sierpnia 04, 2022, 15:52:28 »
@tom106: Jasne, pamiętam. Ładna robota. Chyba nie było łatwo znaleźć tak szeroką taśmę materiałową? Dałeś na nią jakiś tlenek albo pastę?

Offline tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #310 dnia: Sierpnia 04, 2022, 16:41:25 »
Tak z tą taśmą był kłopot, nigdzie nie można było dostać taśmy bawełnianej o szerokości ponad 60 mm. Do tego pasa kupiłem taśmę z Aliexpres 80 mm szerokosci i niby 100% bawełna, choć pewnie to nie jest do końca prawda, że to czysta bawełna.