Autor Wątek: Pas do polerowania, pomoc w wyborze  (Przeczytany 88409 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Scyzor

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
Pas do polerowania, pomoc w wyborze
« dnia: Sierpnia 16, 2012, 18:45:00 »
Mam mały dylemat. Pierwsza brzytwa już się ostrzy i zastanawiam się nad pasem. Ponieważ nie chcę wydać na to dużej sumy pieniędzy rozpatruję 3 warianty: kupno pasa do brzytwy, kupno skórzanego pasa i zaadoptowanie go do brzytwy, i wariant najbardziej ekonomiczny pas jeansowy.
Przejrzałem alledrogo i wybrałem sobie kilka ofert. Najbardziej podoba mi się pas z tej aukcji http://allegro.pl/pas-do-strzenia-brzytwy-i2536667831.html jest i skóra i pas lniany a i jak nie daj Boże uszkodzę to tych 40zł nie będzie tak szkoda.
W oko wpadły mi jeszcze pasy wojskowe
http://allegro.pl/pasek-szeregowego-skora-pas-szeregowca-skorzany-i2544021975.html
http://allegro.pl/skorzany-oryginalny-pas-galowy-oficerski-zsrr-i2558332107.html
http://allegro.pl/pas-skorzany-czeski-skora-stan-mag-wysylka-gratis-i2565006488.html
i pas gitarowy http://allegro.pl/presto-pks-10-pas-pasek-gitarowy-skorzany-brazowy-i2500844113.html

Co waszym zdaniem lepiej wybrać na początek?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2012, 18:48:11 wysłana przez Scyzor »

Lewy

Odp: Pas do polerowania, pomoc w wyborze
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 16, 2012, 19:30:01 »
Gdzieś na forum czytałem, że z tym pasem wojskowym do ostrzenia brzytwy jeden z nabywców miał problem. Pas był pozagniatany i pofałdowany od długotrwałego przechowywania w stanie złożonym. Dodatkowo skórzana część była dłuższa od parcianej, przez co nie dało się dobrze naciągnąć.

Offline kemot

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 16, 2012, 19:34:29 »
Scyzor, może wybierzesz się na złom i kupisz sobie za 5 zł pas bezpieczeństwa, a jak go zniszczysz to nie będzie Ci szkoda wydanych pieniędzy.

Offline dajmos19952

• Użytkownik
  • **
  • dajmos19952
  • Miejsce pobytu: kurów
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 16, 2012, 19:34:57 »
o tym pasie było już na forum
 http://allegro.pl/pas-do-strzenia-brzytwy-i2536667831.html
ale jak potrzeba to jak zwykle nie mogę znaleźć podobno ta część lniana jest zbyt długa i nie da sie na niej ostrzyć (albo skóżana ) pas trzeba rozcinać a może pas z pasa samochodowego może gdzieś tam w domu masz ??Albo gdzieś w okolicy auto złom według mnie na pierwszy pas nadaje się .
Mój pas pierwszy podobny był do tego z oficera zzsr i sprawdzał się mój ojciec ostrzył na pasku brzytwę i dziadek też na takim zwykłym od spodni skóżanym.
Moim zdaniem ten gitarowy może być ciekawym pomysłem ale skóra może okazać się "za miękka" i jeszcze te szwy.Pas ten ma szwy więc może być złożony a właściwie sklejony i zszyty z wielu warstw.
A pas czeski ma dziury ja próbowałem na takim pasie ostrzyć z dziurami tylko że polskim i jakoś tak dziwnie ale tylko raz próbowałem więc opinii nie wyrażam a ten oficera zzsr myślę że będzie dobrym wyborem lub ten do ostrzenia brzytwy z paskiem lnianym może być jako pierwszy.
Może panowie coś jeszcze więcej doradzą był taki wątek pasy po taniości.
Pozdrawiam 
Dajmos19952

Lewy

Offline Dearn

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 17, 2012, 08:56:49 »
O bardzo fajna aukcja; jakie byście wymiary pasa polecili skoro można dowolny rozmiar wybrać?

Offline Grzes85

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 17, 2012, 09:00:50 »
A czy ktoś z was brał od niego skórę na pad

Lewy

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 17, 2012, 11:13:03 »
Ja, ale przesyłki jeszcze nie dostałem. Jak już będzie, to napiszę czy z tej skóry powstanie pasek do spodni czy pas do polerowania  :azn:
A zamówiłem niebarwionej 6x70cm plus czarnej 6x20cm na wykończenia. Razem to wyszło ok 27zł
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2012, 11:15:17 wysłana przez Lewy »

Lewy

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 17, 2012, 17:31:10 »
Włąśnie dzisiaj dostałem pas. ;)
Jak najbardziej nadaje się do ostrzenia brzytwy. Jest idealnie równiutki bardzo dobrze wygarbowany, ma stałą grubość.
Cieńszy czarny pas, który wziąłem do zrobienia końcówek, nie nadawałby się do ostrzenia. Zdecydowanie jest inny. Na uszycie czegoś jednak jest OK.
Tak więc jeśli ktoś chętny, to trzeba wybrać ten grubszy niebarwiony.
Na koniec pytanie. Impregnować czymś tą skórę czy zostawić tak jak jest? Mimo, że jest miękki, korci mnie żeby wymoczyć go jednak w oleju.

Offline arturro

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 17, 2012, 20:12:09 »
W żadnym wypadku go nie mocz, weż trochę oleju na dłoń i posmaruj a później wypoleruj szmatką i będzie OK
BTW wstaw jakieś fotki jak skończysz - sam chyba też się skuszę na taki "samorobny " pas. Mogę wiedzieć co zadecydowało o szerokości 60mm ?

pozdrawiam
a.

Offline niechcic

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 17, 2012, 20:18:43 »
Mogę tylko zrewanżować się linkiem do strony, którą kiedyś znalazłem. Niewiele, ale może ktoś skorzysta.

http://www.historia-fryzjerstwa.pl/przygotowanie-narzedzi-i-przyborow/

Offline arturro

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 17, 2012, 21:16:52 »
A to ciekawe... stosował ktoś tą metodę ze smarowaniem pasa mydłem ?
I dlaczego nie powinno się go smarować olejem ? Przecież zrobi sie z niego deska...

pozdrawiam
a.

Offline degotia

• *
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: łódzkie, dolnośląskie
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 17, 2012, 21:39:11 »
Co do moczenia pasa w oleju to arturro ma rację. Nie polecam tego, pas cały czas będzie tłusty, zostawia olej na brzytwie i wcale nie jest skuteczny jeśli chodzi o polerowanie. Najlepiej surową skórę przeszlifować papierem ściernym na początek 400, 600 i 1000 aż będzie gładki a póżniej zwilżoną w oleju szmatką przetrzeć równomiernie rozprowadzając olej na powierzchni pasa. Oleju ma być tyle żeby wsiąknął w pas nie pozostając na powierzchni. Pas jest elastyczny a powierzchnia sucha i gładka. Sam zrobiłem sobie kilka pasów i sposób który podałem działa najefektywniej jeśli chodzi o skórę juchtową. Jeśli juz ktoś namoczył pas w oleju i nie wie co teraz zrobić z tym fantem (kiedyś też tak zrobiłem, pas się klei itp) to ratunkiem jest zalać pas w pojemniku benzyną ekstrakcyjną wlać tak min 0,5 litra i zostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie wyjąć rozwiesić lekko naciągnięty ja wieszałem odważnik 1 kg i zostawić na następne kilka godzin aż benzyna odparuje. Po tym zabiegu pas jest prosty jak przysłowiowa strzała i bez oleju ale jest elastyczny.  Ja do przecierania pasa używam oleju parafinowego bo kostnego nigdzie nie mogę kupić. Jak  znajde troche czasu to wrzucę fotki swoich pasów. Kilka rozdałem kolegom i są zadowoleni. Sposobu z mydłem również próbowałem a raczej z piana z mydła i butelką ale jeśli chodzi o skórę juchtową to lepiej sprawowały się pasy przygotowane według mojego opisu. Fakt po mydle był gładki ale po czasie powierzchnia robiła się trochę twarda.

Offline niechcic

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 17, 2012, 22:58:27 »
Czy ktoś ustosunkuje się w kwestii zastosowania pasów na desce przy ostrzeniu szerszych ostrzy?

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 17, 2012, 23:52:09 »
Witam.

Moim zdaniem bzdura jak większość tego artykułu.

Maciek