Autor Wątek: Florena Rasier Creme [wacek_1984]  (Przeczytany 11678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wacek_1984

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • Jestem tylko w połowie zły.
  • Miejsce pobytu: Piastów
Florena Rasier Creme [wacek_1984]
« dnia: Maja 03, 2015, 23:58:38 »
Po tej recenzji zostanę pewnie zlinczowany. ale warto będzie ;D

Foty kradzione

Opakowanie
Krem znajduje się w aluminiowej dość solidnej tubce, o pojemności 100ml, nie potrafię określić wagi samego produktu, ale zakładam że jest tam powyżej 80gr. Tubka nie wydaje się jakaś badziewna, jednakże do Speick trochę jej brakuje.

Zapach
Tutaj jest mały problem z określeniem, taki lekko cytrynowy, mi się z niczym nie kojarzy, żona twierdzi że pachnie prawie jak kosmetyki Nivea. Osobiście nie podoba mi się, ale też nie jest jakiś beznadziejny, na twarzy go nie czuć bardzo intensywnie, to go ratuje.

Wyrabianie piany
Krem ma genialne właściwości pianotwórcze, ciężko nie wyrobić dobrze piany, w ciągu sekund wylewa się z pędzla. Bardzo długo również utrzymuje się na twarzy.

Golenie
Może się Wam to nie spodoba, ale uważam że golenie tym kremem jest genialne. Poślizg świetny, amortyzacja ostrza jeszcze lepsza. Śmiem twierdzić że jest porównywalna z mydełkiem Kent (mój nr 1 w tej dziedzinie), a czasami nawet myślę że jest lepiej.

Po goleniu
Właściwości pielęgnacyjne kremu również według mnie są świetne, balsam nie jest jakiś niezbędny, jednakże skóra jest taka fajna nawilżona i niepodrażniona.

Cena i dostępność
Krem posiadam dzięki uprzejmości kolegi @Archi. Nie jest dostępne w Polsce.

Cena: 0,95€ = 4zł

Na jedno golenie zużywałem około 1-2gr produktu, oczywiście zaznaczam że sobie nigdy nie żałowałem, waliłem tyle ile uważałem za słuszne. Przy moim założeniu że w tubce mamy 80gr, wychodzi 40+ goleń, Czyli mamy poniżej 10gr za golenie.

Podsumowanie i ocena
Krem który poza zapachem prezentuje super wysoką klasę, najlepszy jakiego używałem. Przy tej cenie jest to produkt który należy absolutnie posiadać. Nie ma 10 głownie dlatego że zapach nie jest szałowy.

Poproszę o zmianę moich ocen z pierwszego postu na:

Moja ocena: 9/10
- zapach: 5/10,
- właściwości piany: 9/10,
- efektywność golenia (poślizg, zmiękczanie zarostu, dokładność itp.): 10/10,
- właściwości pielęgnacyjne: 8/10
- opłacalność: 10/10

Odkryłem że krem/mydło Kent ma jednak lepsze właściwości po.

Chciałem dać Mirx'owi do przetestowania, aby zgasił mój zapał, niestety mi się nie udało. Jakby ktoś bardzo chciał przetestować to chętnie się podzielę.

[Robson] - na życzenie autora korekta ocen
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2015, 00:04:32 wysłana przez Robson »
Chodzi o to czy jest kraniec wszechświata i czy jest on otoczony drutem kolczastym.

Póki możesz leżeć na podłodze niczego się nie trzymając, wcale nie jestes taki pijany.

bigmaciek

Odp: Florena Rasier Creme [wacek_1984]
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 04, 2015, 00:33:40 »
Zlinczowany? Dlaczego? Jest to bardzo dobry krem. Może bym zapunktował go trochę niżej ale i tak byłaby to ocena w górnej części skali. Natomiast jeśli chodzi o zapach to rzeczywiście może się nie podobać. Ja się przyzwyczaiłem i nawet mi podchodzi.

A kwestia podobieństwa do Nivei jest prosta: ta sama firma go produkuje. Tylko pod dawną NRD-owską marką.

Offline Bloodcat

• *
  • Podziękowań: 8
  • I used to be schizophrenic, but we're fine now.
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 04, 2015, 01:12:39 »
Mam i u mnie zaledwie 6,5 / 10 : ) Od Nivea normal różni go tylko zapach, który swoją drogą jest w podobnym klimacie. Linczował nie będę, no ale żeby 9?! ; )
Ośmiel się być mądrym.

Offline Lechita_CMLXVI

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Polska Zachodnia - Slavia Occidentalis
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 04, 2015, 01:39:23 »
Też mam ten krem. Jeszcze nie wypróbowałem, ale spodziewam się solidnego produktu - tak jak w przypadku kremów Nivea. W Polsce krem Florena jest dostępny na ryneczkach (stoiska z "chemią niemiecką").

Offline wacek_1984

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 04, 2015, 07:33:40 »
Mam i u mnie zaledwie 6,5 / 10 : ) Od Nivea normal różni go tylko zapach, który swoją drogą jest w podobnym klimacie. Linczował nie będę, no ale żeby 9?! ; )

BC najgorsze jest to że nie mogę dać inaczej, bo z tym kremem nie miałem złego golenia, nawet używając żyletek Trig (beznadziejne na maxa) gęba wyszła w całkiem niezłym stanie.

Co do oceny, to jest ocena na ten moment, po prostu nie miałem nic lepszego, dobrze że to moja subiektywna ocena :D

Edit:
Swoją drogą postawiłbym go chyba na równi z kremem Kent. Tamten się gorzej pieni, ale też ma fajne własciwości.
« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2015, 07:39:05 wysłana przez wacek_1984 »
Chodzi o to czy jest kraniec wszechświata i czy jest on otoczony drutem kolczastym.

Póki możesz leżeć na podłodze niczego się nie trzymając, wcale nie jestes taki pijany.

Offline Mirx

• *
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 04, 2015, 08:26:12 »
@wacek_1984: Zlinczowany? Za nonkonformistyczną postawę? Przecież to jest Twoja ocena. Właśnie tego chyba wszyscy oczekujemy, że będziesz przedstawiał nam własne opinie, a nie kopiował inne recenzje.

Ciekaw jestem jak oceniasz ten krem w zestawieniu z wyrobami Truefitt & Hill. Masz ich cały komplet.

Dla mnie zapach ma duże znaczenie, więc choćby ten krem zaczął tańczyć i śpiewać, tyle punktów by nie dostał. :-) Właśnie dlatego w mojej recenzji mydło Mitchell's Wool Fat/Kent nie dostało 10/10, tylko 9/10.

Bardzo mnie dziwi, że tak wysoko oceniłeś właściwości pielęgnacyjne tego produktu. Czyżby faktycznie były na poziomie MWF?!  ???

@Bloodcat: Nivea i Florena różnią się składem. To są inne produkty.

Nivea wg INCI: Aqua, Potassium Palmitate, Potassium Stearate, Potassium Cocoate, Glycerin, Olea Europaea Fruit Oil, Parfum, Dimethicone, Maris Sal, Tocopheryl Acetate, Cetearyl Alcohol, Sodium Palmitate, Sodium Stearate, Sodium Cocoate, Limonene, Linalool

Florena wg INCI: Aqua, Potassium Stearate, Potassium Palmitate, Potassium Cocoacid, Palmitic Acid, Parfum, Olea Europaea Fruit Oil, Tocopheryl Acetate, Chamomilla Recutita Flower Extract, Dimethicone, Maris Sal, Niacinamide, Bisabolol, Cetearyl Alcohol, Sodium Stearate, Sodium Palmitate, Sodium Cocoate, Propylene Clycol, Limonene, Linalool, Coumarin, Benzyl Alcohol, Eugenol, Geraniol

Zwróć uwagę na kolejność składników.

Offline wacek_1984

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 04, 2015, 09:10:49 »
@Mirx - właśnie sam jestem zaskoczony, dopiero po porównaniu z kremami od Ciebie będę musiał zrewidować ocenę. Dlatego właśnie chciałem Ci dać ten krem.

Offline Bloodcat

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 04, 2015, 12:44:19 »
Mirx : ) Skład z pewnością różny, ale na mojej buźce czuję je tak samo i podobnie oceniam ich właściwości.
Ośmiel się być mądrym.

Offline wacek_1984

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 04, 2015, 16:29:31 »
BC - chodzi Ci o tę zwykłą Nivea ze sklepu w PL? Bo nie mam tej z Niemiec.

Co do kremu to dla mnie jest zauważalnie lepszy od Tabac i Weledy, możliwe że po testach kremów od Mirka 9 zmieni się na 8, a i właściwości mogą spaść. Dlatego dzisiaj ogolę się w takich samych warunkach. Czyli Kent + R89 + Shark i porównam, może ocena jest na wyrost.

Offline Łapacz z Sacramento

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 04, 2015, 18:26:03 »
W Polsce krem Florena jest dostępny na ryneczkach (stoiska z "chemią niemiecką").
Tak kombinuję od pewnego czasu i jak widzę takie sklepiki z "chemią niemiecką" to włażę, licząc że trafi się jakiś niemiecki krem do golenia. Ale nigdy nie mają nic. Co najwyżej pianki. Jeżeli Florena ma się do Nivei jak Wars do Lidera, to muszę się za nią rozejrzeć.

Offline Bloodcat

• *
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 04, 2015, 21:33:53 »
Wacek, zwykła niebieska Nivea ze sklepu : ) . Niemiecka wydaje się lepsza, chociaż to pewnie autosugestia...

Łapacz uprościłeś, to ja uściślę. (dla mnie) Florena ma się do Nivea jak Wars w starej tubie, do Warsa w nowej.
Ośmiel się być mądrym.

Offline wacek_1984

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 04, 2015, 21:38:38 »
Dobra, będę pamiętał, chociaż używałem Nivea Niebieska i o ile pamiętam to nędzna była okrutnie ;)

Edit:

No i stało się. Ten sam sprzęt, ta sama żyletka, tylko w ruch poszedł Kent. Moja ocena zostaje, golenie wg mnie było bardzo porównywalne,  tak samo zachowanie kremu po. Z Floreny łatwiej wg mnie ukręcić pianę niż z Kenta. Ale Kent ma zapach na 7-8 a nie 5 ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2015, 22:16:24 wysłana przez wacek_1984 »

Offline witeq

• *
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: miasto 44 wysp,Polska
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 04, 2015, 22:47:30 »
Dzięki za recenzję wacek_1984 !
Co prawda kremów u mnie dostatek,ale myślę,że w wolnej chwili wybiorę się do sąsiadów za miedzę po ten produkt ook
Pozdrawiam
Witek

Offline wacek_1984

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 04, 2015, 23:07:59 »
@witeq za te 4zł to nawet próbek się nie opłaca wysyłać bo transport 10x droższy od niej będzie. Warto, możliwe że tylko do mojej cery ma takie właściwości, ale mimo wszystko spróbować można.

Scalono:

Nie mogę już edytować, dlatego post pod postem.

Użyłem mydełka od Mirxa T&H 1805, takie same warunki testowe, ta sama żyletka (nowa) i ta sama maszynka. O ile piana i zapach jest lepszy, poślizg porównywalny, o tyle uważam że właściwości po są gorsze. Ale zwalam to na poczet pierwszego golenia, jutro też spróbuję ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2015, 05:59:22 wysłana przez Robson »

bigmaciek

« Odpowiedź #14 dnia: Maja 06, 2015, 01:21:28 »
witeq

U sąsiadów za miedzą tubki mają 100 ml. Przynajmniej w zeszłym roku takie były. Jak się to przelicza na gramy, tego nie wiem.