Autor Wątek: Maurer & Wirtz Tabac Original Rasierseife - recenzja mydła do golenia [Mirx]  (Przeczytany 35049 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miklo

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Warszawa
Odp: Maurer & Wirtz Tabac Original Rasierseife - recenzja mydła do golenia [Mirx]
« Odpowiedź #105 dnia: Stycznia 30, 2021, 10:11:47 »
Używam Tabac od czasu do czasu (podstawowym moim mydłem jest na razie MWF) i kręcę pędzlem bezpośrednio w tyglu. Nie mam żadnych problemów z nabijaniem pędzla (teraz używam szczeciny, ale używałem też syntetyków i nie było problemów). Nic nie trzeba skrobać. Po nabiciu pędzla pianę wyrabiam na twarzy. Po pierwsze nie muszę używać kolejnego naczynia (miska), a po drugie w czasie wyrabiania przy okazji pędzel dobrze przygotowuje zarost do golenia. Gdy już się wydaje, że piana jest ok warto jednak zamoczyć końcówkę pędzla w wodzie deczko i namoczyć pianę na twarzy. Golenie idzie wtedy bardzo dobrze.

Zapach, to sprawa indywidualna. Na początku strasznie mi się nie podobał, teraz lubię. Żona nie lubi cały czas i trudno ;) A już połączenie z AS Brutal jest dla mnie idealne zapachowo (żona ucieka).

Offline dynks

• Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: północ
Odp: Maurer & Wirtz Tabac Original Rasierseife - recenzja mydła do golenia [Mirx]
« Odpowiedź #106 dnia: Stycznia 30, 2021, 11:54:44 »
Aftershave po  goleniu tym mydłem, to tylko Tabac Original. Brutal to tylko namiastka majacząca w oddali gęstej mgły ;)

Offline miklo

« Odpowiedź #107 dnia: Stycznia 30, 2021, 12:44:29 »
Możliwe. Miałem na myśli, że Brutal do Tabac spoko pasuje. Z AS mam jeszcze Skino z Biedronki, Lidera, Nivea Deep (mój ulubiony), OldSpice jakiś tam (chyba najgorszy dla mnie z moich) i Bond Spacequest. Z tego zestawu Brutal pasi zapachowo najbardziej. Do MWF używam Nivea i moja skóra bardzo lubi ten zestaw. Nie kupię AS Tabac, bo i tak mam tego za dużo (a wypić się nie da  >:( ).

Offline StraightRazor

• Podziękowań: 15
  • TG, a miało być tanio:)
  • Miejsce pobytu: Podlasie
« Odpowiedź #108 dnia: Lutego 02, 2021, 13:26:23 »
Dzisiaj pierwszy raz używałem mydła Tabac. Jestem z niego bardzo zadowolony. Przełożyłem cześć mydła do innego tygla i kręciłem minutę. Używałem syntetyka Yaqi. Wyrabiałem na twarzy, mydło potrzebuje dużo wody, najwięcej że wszystkim twardych mydeł, które używałem. Moim zdaniem zapach nie jest wcale jakiś mocno intensywny, ale przyjemny. Bardzo fajne mydło.

Przez trzy ostatnie golenia używałem próbki PannaCrema Nuavia Nera, tam zapach wydawał mi się bardziej intensywny. Nie odczułem przepaści jakościowej Tabaca do PannaCremy.

Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2021, 13:30:46 wysłana przez StraightRazor »
Prawie 40 lat, a niepoważny

rafalJG

« Odpowiedź #109 dnia: Lutego 02, 2021, 13:56:36 »
Tabac na zachodnich forach to mydło-filar. Coś jest albo lepsze, albo gorsze od Tabac :)

pawelpksa

« Odpowiedź #110 dnia: Lutego 02, 2021, 14:09:38 »
To myślę świadczy o jego popularności i przeciętności. Ostatnio szukałem różnych rankingów mydeł na sieci. Różnych mydeł które osobiście używam i cenię tam nie było. Pomyślałem, że nie świadczy to, że są złe tylko że oferta jest bogada. To trochę tak jak z piwami. Ogólnie znane są te dużych marek, a cenione te marek lokalnych.

rafalJG

« Odpowiedź #111 dnia: Lutego 02, 2021, 14:13:48 »
Tabac daje dobrą jakość i wydajność za dobrą cenę. Ludziom czasem przeszkadza zapach, ale mydło to nie woda toaletowa i o ile nie pachnie jak kostka do kibla - nie ma problemu. W zasadzie nikt nie kwestionuje właściwości Tabac a właśnie zapach peruki palacza po imprezie w domu starców :)
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2021, 14:16:53 wysłana przez rafalJG »

Offline Rabarbar

• *
  • Podziękowań: 2
« Odpowiedź #112 dnia: Lutego 02, 2021, 14:45:12 »
No właśnie z tym zapachem, to bardzo indywidualna sprawa, nie tylko jeżeli chodzi o Tabac. Ja tu na przykład w ogóle nie mam żadnych skojarzeń z tytoniem albo dymem. Dla mnie przede wszystkim na pierwsze miejsce wybijają się nuty bazy (wetyweria, piżmo i chyba drzewo sandałowe), a to nie jest tak bardzo nieprzyjemny zapach.

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #113 dnia: Lutego 02, 2021, 16:25:38 »
Ja tu na przykład w ogóle nie mam żadnych skojarzeń z tytoniem albo dymem.

Nie tylko Ty, dla mnie zapach nie ma nic wspólnego z nazwą.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline miklo

« Odpowiedź #114 dnia: Lutego 02, 2021, 17:34:43 »
Wszystko jest kwestią indywidualną. O ile dobrze kojarzę @rafalJG - MWF Ci nie podeszło i zapachem i pianą. A dla mnie jest super. Tabac lekko mi śmierdzi, ale da się żyć. Właściwości ma dla mnie gorsze niż MWF, dla Ciebie chyba jest odwrotnie. Także wiesz... Opiniami innych nie ma się co aż tak bardzo przejmować :D

rafalJG

« Odpowiedź #115 dnia: Lutego 08, 2021, 20:35:34 »
Tabac ma jedną fajną właściwość - pozostawia maszynkę lśniącą i bez osadu. Wystarczy spłukać. Wszystkie poprzednie golidła zostawiały trudny do usunięcia, szary nalot.

Offline ProgFan_87

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: UK
« Odpowiedź #116 dnia: Września 27, 2022, 21:27:50 »
Witam. Czy Tabac w sztyfcie różni się czymś od tego w tyglu? Skład jest ten sam?

Offline WarKa

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Wrocław
Hej wszystkim :)

Mam do was pytanie. Czy kogoś z was linia tabac original uczula? Bo ja mam taki problem :( ostatnio użyłem wody po goleniu z tej serii i mi szyja aż spuchła i miałem czerwona placki plus szyję miałem ochotę cały czas drapać. Jest ktoś kto ma podobnie?  beer

Offline ProgFan_87

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: UK
AS sam w sobie ma prawie 70% alk z tego co pamiętam więc samo to może podrażniać wrażliwą skórę poza tym lekko jakby wysusza skórę więc coś może być na rzeczy choć sam takich doświadczeń nie miałem.
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2023, 15:45:21 wysłana przez ProgFan_87 »

Offline WarKa

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Wrocław
AS original ma 68 procent vol. Problem u mnie jest z każdym produktem z tej linii, dezodorant, mydło itp itd. używam tabac Wild ride gdzie jest 71 procent alkoholu i powyższe problemy nie występują :) a co do wysuszenia to był idealny w tym względzie, ja tylko akceptuje właśnie go, Wild ride, old spice, hattrick więc same.suche.