Autor Wątek: Nowy prosi o pomoc  (Przeczytany 24376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stahu91

• *
  • Podziękowań: 0
Nowy prosi o pomoc
« dnia: Grudnia 28, 2011, 03:57:50 »
Witam,mam nadzieję że natrafiłem na najbardziej odpowiedni dział do mojego tematu.

Postanowiłem rozpocząć przygodę z brzytwą,dziadek kiedyś się tak golił jak robiłem w pieluchy,odkąd odszedł nie miałem okazji zobaczyć na żywo brzytwy.Tak więc z wielką nostalgią i radością przywitam brzytwę w moim domu.

Dzisiaj przeglądałem internet by złożyć tani i użyteczny zestaw do golenia brzytwą.
Oto linki do tego co chciałem kupić (czas przeszły bo zapewne już nie będę chciał po waszych poradach i pomocy)
http://www.enzopolska.pl/zestaw-brzytwa-tytanowa-pas-do-brzytwy-pasta-oselka-p-95.html
http://www.razors.pl/pedzle-do-golenia-c-7/pedzel-do-golenia-omega-100-borsuk-p-44
(Nie interesują mnie brzytwy na żyletki i z wymiennymi ostrzami)

I nie wiem jak wygląda sprawa z ostrzeniem.Czy do naostrzenia brzytwy by się dobrze ogolić potrzebuję osełki od 1K do 12K + diamentowa osełka?

« Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2011, 04:02:40 wysłana przez stahu91 »

Offline zami

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Wenecja
Odp: Nowy prosi o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 28, 2011, 08:35:25 »
Kup na allegro jakąś brzytwę solingen. To jest marka sama w sobie. Jakoś nie słyszy się na forach o brzytwach enzo, czy tam innej azjatyckiej masówce. Stąd wnoszę, że ci, którzy to nabyli, nie kontynuują pasji tradycyjnego golenia, nie rozwijają się w tej dziedzinie. Czytałem o niskiej powtarzalności wyrobów azjatyckich, czyli jakaś jedna na kilka trafi się niezła. Ale ci, którzy kupili solingeny jakoś nie narzekają.
Jeśli chodzi o ostrzenie, to dobrze by było, żeby pierwszy raz naostrzył Ci brzytwę ktoś, kto to potrafi. W przeciwnym razie nie będziesz wiedział, czy Twoje pierwsze ewentualne niepowodzenia są skutkiem jakości brzytwy, naostrzenia, czy techniki golenia. I nie będziesz wiedział, co doskonalić żeby nie chodzić zarośniętym, lub pozacinanym.

Offline stahu91

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 28, 2011, 11:44:19 »
Bardzo dziękuję.W pare sekund google dały mi znaleźć wiele tanich produktów z tej firmy.Jak przeszukam trochę net to wyślę ponownie linki by wiedzieć co o tym sądzicie.

Co do ostrzenia to ja bardzo chętnie poćwicze na nożach w domu :)

Gdzie najlepiej kupić osełka,tak by oczywiście nie wyszło za drogo a dobrze?

Offline Swiety

• Aktywny użytkownik
  • Swiety Leather
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 28, 2011, 11:53:47 »
PASY DO OSTRZENIA BRZYTEW    -Skórzane pasy do ostrzenia brzytew handmade

Offline stahu91

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 28, 2011, 12:13:40 »
Tak z allegro kupujecie? Nie lepiej szukać bardziej zaufanego źródła?
Pasek+brzytwa tej firmy ;> Na pewnym forum znalazłem rozmowe o identycznym zestawie,ktoś kupił za 25euro taki właśnie zestaw z dokładnie tej samej firmy.Wszystko okazało się być totalnym śmieciem więc dziekuję.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 28, 2011, 12:15:33 »
Swięty, ta firma to ta sama klasa co Enzo . Sprzedawana jest pod kilkoma nazwami :Empire , Edgeburg i jeszcze kilka innych. Lepiej omijać je z daleka. Prawdopodobnie robione w Pakistanie ze słabej jakości stali.

Bardzo dziękuję.W pare sekund google dały mi znaleźć wiele tanich produktów z tej firmy.Jak przeszukam trochę net to wyślę ponownie linki by wiedzieć co o tym sądzicie.

Co do ostrzenia to ja bardzo chętnie poćwicze na nożach w domu :)

Gdzie najlepiej kupić osełka,tak by oczywiście nie wyszło za drogo a dobrze?

Witaj Stahu.
Solingen to nie jest nazwa firmy tylko miasto w Niemczech. Tak jak napisał zami brzytwy stamtąd pochodzące są dobrej jakości. Jezeli znajdziesz także brzytwy z Sheffield albo Eskilstuny to też są bardzo dobre. Inna opcja to stare rosyjskie brzytwy , mozna je tanio kupić na Allegro. Nie trudno trafic nowe egzemplarze za niską cenę. Zenek jednej używa i z tego co pamietam bardzo je chwali.
Kamieni na razie nie kupuj , jak będziesz chciał to czy ja , czy ktoś inny z forum może ci brzytwe naostrzyć. Powinna wytrzymać około pół roku co da ci czas na spokojną naukę techniki golenia. Kup sobie tylko jakiś pas , pędzel i jakiś krem albo mydło do golenia.

Pozdrawiam.

Maciek. 

PS. Tutaj masz kilka porad dotyczących kupna uzywanych brzytew:
brzytwa.org/index.php?topic=59.0
« Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2011, 12:48:40 wysłana przez macrob »

Offline zami

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 28, 2011, 15:27:11 »
Jak chcesz, to Ci jakąś swoją pożyczę i spróbujesz. Będzi pasiło, to coś kupisz, nie, to kupisz inną zabawkę.

Offline stahu91

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 28, 2011, 16:14:11 »
Idealne propozycje ale kto z was mieszka w Sosnowcu lub w okolicach?

Offline stahu91

• *

Offline zami

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 28, 2011, 21:08:41 »
Wyszczególnione przez Ciebie przedmioty z pewnością sprawdzą się w działaniu. Są dobrej firmy, a taka nie pozwala sobie na przypadkową produkcję. Nic więcej Ci na ten temat nie napiszę, bo ja nowych przedmiotów nie kupuję. Nie rajcują mnie, nie mają duszy. Wolę fajną brzytwę z lat 30 poprzedniego wieku niż np nówkę bismarcka. Pasy też kupowałem najwyżej do 40 zł. W podróży pociągam brzytwę na swoim pasie do spodni i jest ok. Nie wszystko, co kupiłem było dobre i mnie zdowalało, ale też nie skłoniło mnie to do kupowania fabrycznie nowych rzeczy.

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 29, 2011, 11:44:19 »
Witaj.
No niestety nie mieszkam w twoich okolicach ale całą sprawę mozemy załatwić drogą pocztową. Na Allegro jest teraz kilka ciekawych egzemplarzy. Popatrz co by Ci się podobało i daj znać co , to się zobaczy czy warto. Kupują nowe brzytwy np. Dovo musisz się liczyć z tym że i tak trzeba je będzie naostrzyć. Są fabrycznie ostre ale wymagają dopieszczenia.

Pozdrawiam.

Maciek.

Offline stahu91

• *
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 01, 2012, 19:13:34 »
No i nie ma już na stronie razors mojej brzytwy.To znaczy że czeka już w paczce by poznać swojego nowego przyjaciela. Ciekawi mnie jak nowy rok wpłynął na przelew,sklep i kuriera,spodziewam się paczki do wtorku.
Może mam szczęście bo to była jedyna brzytwa o takich wymiarach.
Ciekawe ile jest jakich wymiarów brzytew na tym forum.Może ankieta? Każdy by wpisał co tam ma a twórca tematu (najprawdopodobniej założyciel forum) dopisywałby do każdego wymiaru ilość sztuk.

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 01, 2012, 21:25:39 »
Witam.

Mówisz i masz. ;)

Pozdrawiam.

Maciek.